αυξηση δυναμικου ευρους των φωτογραφιων μας-high dynamic range imaging(HDRI

PHP:
ψάχνοντας στο google συναντησα την παραπάνω τεχνική και σαν αρχαριος που ειμαι εντυπωσιάστηκα:2thumb22sup:

Έτσι ξεκίνησα κι εγώ ακριβώς. Οι γνώμες διίστανται κυρίως σε οτι αφορά το αποτέλεσμα το οποίο είναι κυριολεκτικά στην επιλογή του χρήστη και μεχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή για το ποια είναι η ορθή χρήση της τεχνικής. Ξεκίνησε προσπαθώντας να επιτύχει τον τίτλο του νήματος.
http://stuckincustoms.com είναι ενας απο τους γκουρού του είδους και αναλύει βήμα βήμα την διαδικασία της επεξεργασίας στον υπολογιστή, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης μπορείς να δείς τη δουλειά του και στο flickr. Τον βρίσκεις με το ίδιο ψευδώνυμο.

Πολύ ωραία όλα αυτά, ευχαριστούμε! Έχω πάρει και εγώ ένα βιβλίο, το "Complete Guide to High Dynamic Range Digital Photography" και δεν το έχω ανοίξει ακόμα...

Αυτό που παρατηρώ όμως στις περισσότερες από αυτές είναι μια "πλαστή" αίσθηση. Αυτό που θα ενδιέφερε εμένα προσωπικά είναι η χρησιμοποίηση της τεχνικής για να δώσει ρεαλιστικότερη αίσθηση, να αυξήσει δηλαδή απλώς το δυναμικό εύρος της εικόνας προς τα κάτω, (τα σκούρα) και προς τα επάνω (τα φωτεινά), χωρίς να "ανοίξει" τις σκιές περισσότερο απ' όσο τις έβλεπε σε κάθε εικόνα το μάτι του φωτογράφου τη στιγμή της φωτογράφησης.

Βέβαια, η σωστή αναπαραγωγή μιας εικόνας HDR προϋποθέτει και μια ανάλογη οθόνη απεικόνισης με μεγάλο δυναμικό εύρος, δηλαδή φωτεινότητα και κοντράστ (πολύ φωτεινά λευκά, πολύ σκοτεινά μαύρα) κάτι που δεν υπάρχει ακόμα ευρέως διαθέσιμο...

Last edited:
Απάντηση: Re: αυξηση δυναμικου ευρους των φωτογραφιων μας-high dynamic range imaging(

...είναι η χρησιμοποίηση της τεχνικής για να δώσει ρεαλιστικότερη αίσθηση

Αυτή είναι η πρωταρχική σκέψη εκείνου (ή εκείνων) που καταλήξαν στην τεχνική αυτή.

Βέβαια, η σωστή αναπαραγωγή μιας εικόνας HDR προϋποθέτει και μια ανάλογη οθόνη απεικόνισης με μεγάλο δυναμικό εύρος, δηλαδή φωτεινότητα και κοντράστ (πολύ φωτεινά λευκά, πολύ σκοτεινά μαύρα) κάτι που δεν υπάρχει ακόμα ευρέως διαθέσιμο...

Ακριβώς αυτό κάνει το δεύτερο μέρος της επεξεργασίας με το πρόγραμμα photomatix που υπάρχει στο #1 του νήματος και ονομάζεται Tone Mapping. Δηλαδή μετατρέπει το hdr αρχείο σε Jpeg ή TIFF για να μπορούμε να το βλέπουμε στις οθόνες μας. Για HDR οθόνες σήμερα.... βάλε καμια 50,000 ευρώπουλα και δεν εχω ακούσει μεχρι σήμερα να τις βρίσκει κανεις στο εμπόριο...

Thx για τις πληροφορίες xrvpaul! Όταν θα έχω προσωπική εμπειρία θα βάλω εδώ τις εντυπώσεις μου. Φαντάζομαι όταν θα έχουμε και τις HDR οθόνες, θα είναι σαν να βλέπεις έξω! Θα βλέπεις ήλιο και θα σε τυφλώνει!

Για HDR οθόνες, διαλέγουμε ότι καλύτερο σε contrast μπορούμε. Πραγματικό contrast όμως, όχι επαυξημένο πλασματικά με software... Από 1000:1 και πάνω.
Το βάθος χρώματος είναι το δεύτερο πρόβλημα. Όσα lcd tft monitor ξέρω δεν περνάνε τα 8 bit ανά χρώμα ενώ πολλά σταματάνε στα 6. Παλιότερα αναλογικά monitors δεν έχουν αυτό το πρόβλημα.
Και φυσικά όλες οι οθόνες χρειάζονται calibration για να αποδώσουν τα μέγιστα. Οι "αράχνες" και οι "βεντούζες" σχετικών ρυθμιστικών προγραμμάτων κάνουν καλή δουλειά...

οσοι το εχουν μελετησει το θεμα μπορουν να μου πουν αν γινεται να επεξεργαστω jpeg με καποιο τροπο?μιας και τις φωτογραφιες που θελω δεν τις εχω σε raw.
ευχαριστω

Ρε παίδες, εμένα οι φωτο στο http://stuckincustoms.com/ δεν μου άρεσαν καθόλου. Είμαι η εξαίρεση ??. (σσ είδα μόνο την πρώτη σελίδα).
Καμιά σχέση με ρεαλισμό, αλλά και αυτό αν το συγχωρήσω (ας το εκλάβω σαν "άποψη") πάλι ...δεν.

@ olympuse410

Την "ευρεία δυναμική περιοχή" (HDR) θα πρέπει κατ' αρχήν να την έχεις συλλάβει. Λέγοντας "ευρεία δυναμική περιοχή" εννοώ (ούμε) 10-20 στοπ π.χ. ηλιοβασίλεμα και γενικά σκηνές με ταυτόχρονη παρουσία φωτεινών πηγών με σκιερά (αλλά ενδιαφέροντα) σημεία. Με δεδομένο ότι οι καλύτερες ψηφιακές μηχανές περιορίζονται σε 8.5-9.5 stop (σε jpeg, σε raw πρόσθεσε μια μονάδα) ο μόνος τρόπος είναι να κάνεις πολλαπλές λήψεις με διαφορετικό χρόνο έκθεσης (exposure bracketing).
Εχοντας λοιπόν π.χ. 3 τέτοιες λήψεις του ίδιου κάδρου ακόμα και σε jpeg έχεις μια καλή βάση για να ξεκινήσεις τα πειράματα με οποιοδήποτε σχετικό πρόγραμμα.

Εαν έχεις μόνο μία λήψη δεν θα έχεις HDR αποτέλεσμα και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φωτίσεις τα σκοτεινά-σκοτεινιάσεις τα φωτεινά κατα το δοκούν. Εύκολο με Levels ή καλύτερα highlight/shadow/midtone contrast στο photoshop. Tone mapping και ελεγχόμενο μάλιστα κάνουν και αυτά. Ομως φωτίζοντας τα σκοτεινά δεν μπορείς να αποφύγεις την εμφάνιση του θορύβου που πάντα υπάρχει εκεί, ούτε μπορείς να σουλουπώσεις τα τυχον καμμένα λευκά

Αν βέβαια με το HighDynamicRange εννοείς το αλόκοτο (για μένα) tone mapping που είδα στο παραπάνω λίνκ (έχουν καταντήσει συνώνυμα, δυστυχώς) .... δεν μπορώ να βοηθήσω.

Αυτό ακριβώς έχουν όλες οι φωτογραφίες που είναι επεξεργασμένες με HDR(τουλάχιστον αυτές που έχω δει).Έλειψη ρεαλισμου.Ή καλύτερα φαίνονται "ψεύτικες".Τώρα αυτό σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι.Προσωπικά ,δεν μ' ενθουσιάζει.

ναι εχετε δικιο ουτε εμενα μου αρεσουν ολες πχ: http://farm1.static.flickr.com/109/266946242_ac123ce9ea_b.jpg φαινεται ψευτικη

αυτη ομως http://farm4.static.flickr.com/3099/2637865772_c405cf8bce_b.jpg
μου αρεσει πολυ

ισως ειναι αναλογα με το θεμα που φωτογραφιζουμε

υγ:ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας

ναι, αυτη είναι πολύ καλή.

Φίλοι, με την εν λόγω τεχνική κανεις μπορεί να κανει πολλά. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλά αυτά που βλέπετε γύρω γύρω, αλλα αυτό που επέλεξε ο κάθε δημιουργός, διοτι έτσι είναι σύμφωνο με τα γούστα του.
HDR και Photomatix (το οποίο πρόγραμμα δεν ειναι το μόνο, απλα το πιο διαδεδομένο) δίνουν ενα πολύ μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται αποκλειστικά απο τον δημιουργό του και μόνο.
Διαφορετικά είναι σα να λέμε οτι το Shadow/Highlights στο Photoshop ειναι άχρηστο. Σίγουρα θα ήταν, εαν σε κάθε φωτογραφία δίναμε όλες τις τιμές στο φούλ, επειδή με το αποτέλεσμα αισθανόμαστε καλύτερα. Σε όλα πρέπει να υπάρχει ενα μέτρο.

Ο stuckincustoms ξέρει και χειρίζεται πάρα πολύ καλά τη διαδικασία ολοκληρη. Οι επιλογές του όμως είναι προσωπικές. Κάλλιστα ο καθένας στη δική του προσπάθεια θα επιλέξει διαφορετικές τιμές διοτι θα στοχεύει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι οι οποίοι στοχεύουν το αποτέλεσμά τους να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα. Αυτές οι δουλειές συγκριτικά με των περσσότερων, δεν εχουν καμια σχέση και εαν δεν το γνωρίζει κάποιος εκ των προτέρων, δυσκολεύεται να πιστέψει οτι χρησιμοποιήθηκε αυτη η τεχνική.

Απάντηση: Re: αυξηση δυναμικου ευρους των φωτογραφιων μας-high dynamic range imaging(

οσοι το εχουν μελετησει το θεμα μπορουν να μου πουν αν γινεται να επεξεργαστω jpeg με καποιο τροπο?μιας και τις φωτογραφιες που θελω δεν τις εχω σε raw.
ευχαριστω

Με μια jpeg μόνη της hdr δεν γίνεται. Μπορείς να εφαρμόσεις Tone Mapping όμως και θα δείς εξαιρετικά αποτελέσματα, χωρις βεβαίως να εχεις επιτύχει hdr. Το τονίζω, διοτι την πρώτη φορά οπου εγω το επιχείρησα έτσι πίστεψα. Δικαιολογημένα μεν λανθασμένα δε. Σε αυτή τν περίπτωση στόχος είναι η βελτίωση της φωτό και οχι η δημιουργία hdr. Η δουλειά του Tone Mapping μπορεί να επιτευχθει και με το φωτομάγαζο.

Αυτή τη στιγμή δεν εχω τη δυνατότητα, αλλα αργότερα μπορώ να ανεβάσω δείγμα -bye-