B&W 801 bass alignment filter

tio4711

AVClub Addicted Member
24 October 2007
2,113
χαιρετώ την καταρτισμένη ομάδα του DIY. Εχοντας ενα ζευγαρι B&W 801 Matrix S3 ψάχνω να βρω ενα τροπο να κατασκευάσω ενα προαιρετικό φιλτρο που παρείχε η B&W με την επωνυμία Bass Alignment Filter. Το φίλτρο έμπαινε ανάμεσε σε προ και τελικό ή ανάμεσα στην πηγή και τον ενισχυτή και διαχειριζόταν καλύτερα τις χαμηλές συχνότητες του ηχείου

συζητήσεις υπάρχουν αρκετές στο ιντερνετ, πχ:

http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/35668-anyone-reverse-eng-801-bass-alignment-filter.html

http://www.diyaudio.com/forums/multi-way/235346-bass-alignment-filter-b-w-matrix-805-a.html

αλλά δεν καταλαβαίνω "τίποτα" ως προς τις λύσεις που προτείνουν

Υπάρχει κάποια πρόταση από συμφορουμίτη για τη κατασκευή του?

Ευχαριστω εκ των προτερων
Θωμας

Θωμά μου,συνήθως σε αυτό το ηχείο ακολουθούνται πιο δραστικές λύσεις.
(Αλλαγή σχεδόν ολόκληρου του κρος...)
Αυτό που κάνει αυτό το φίλτρο είναι σχεδόν universal,και ξέρεις τι λένε για τέτοιες λύσεις...
Κατά την γνώμη μου,δεν χρειάζεται να επιβαρύνεις κι άλλο την αλυσίδα με παθητικά κυκλώματα...
Συνήθως η έλλειψη του punch που διορθώνει αυτό το φίλτρο γίνεται με ένα ψωμωμένο ενισχυτή με καλό έλεγχο στα χαμηλά.
(Ή με ενεργή πολυενίσχυση,την εποχή που βγήκε το 801 matrix την είχε σαν option αν δεν κάνω λάθος,ενώ στα σαλιγκάρια είναι στάνταρ.)

Για να μην παρεξηγηθώ,το φρεσκάρισμα του κρος προτείνεται γενικά λόγω του ότι πολλοί στην προσπάθεια τους να πάρουν στάθμες με λάθος ενισχυτές φτάνουν στο κλιπάρισμα με αποτέλεσμα την καταπόνηση των εξαρτημάτων.
Οχι πως δεν είναι καλό το κρος δηλαδή...αλλά κι ένας έλεγχος στις τιμές των εξαρτημάτων,χρήσιμος είναι...

Σωκράτη ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η αλήθεια είναι ότι αλλαγή του cross δεν θα έκανα καθώς δεν ξέρω μετά τι ηχείο θα είχα. Η B&W πρότεινε ως προαιρετική τη χρήση του εν λόγω φίλτρου και από ανθρώπους που έχουν το ίδιο ηχείο έχω ακούσει ότι δεν καταλαβαίνεις ότι προστέθηκε κάτι στην αλυσίδα και τη χάλασε..απλά κατεβαίνει κάποιες οκτάβες πιο χαμηλά με τη χρήση του φίλτρου.

Αν δεν το ακούσω βέβαια δεν μπορώ να ξέρω.

Γι' αυτό εξήγησα παρακάτω.
Δεν μιλάμε για άλλο κρός,για το ίδιο λέμε,ή μάλλον για να το πω καλύτερα για φρεσκάρισμα κάποιων εξαρτημάτων του κρός που ίσως έχουν καταπονηθεί.
Φυσικά από κάποιον με γνώση και εργαλεία.

Αν υπάρχει πάντως τόσο θετικό feedback δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις...δεν νομίζω να είναι κάτι πολύπλοκο ή δυσεύρετο.
Αν θέλεις πάντως να ακούσεις τι κάνει,τσίμπα το EQ σε όποιο player παίζεις,6db στους 60Hz και θα το ακούσεις.
Το ίδιο πράγμα είναι στο αποτέλεσμα.(Καταπονεί όμως τα ενισχυτικά,για δοκιμή μόνο,οκ; )

Last edited:
Re: Απάντηση: B&W 801 bass alignment filter

Γι' αυτό εξήγησα παρακάτω.
Δεν μιλάμε για άλλο κρός,για το ίδιο λέμε,ή μάλλον για να το πω καλύτερα για φρεσκάρισμα κάποιων εξαρτημάτων του κρός που ίσως έχουν καταπονηθεί.
Φυσικά από κάποιον με γνώση και εργαλεία.

Αν υπάρχει πάντως τόσο θετικό feedback δεν χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις...δεν νομίζω να είναι κάτι πολύπλοκο ή δυσεύρετο.
Αν θέλεις πάντως να ακούσεις τι κάνει,τσίμπα το EQ σε όποιο player παίζεις,6db στους 60Hz και θα το ακούσεις.
Το ίδιο πράγμα είναι στο αποτέλεσμα.(Καταπονεί όμως τα ενισχυτικά,για δοκιμή μόνο,οκ; )

είναι τόσο απλό όσο το να δώσω 6db στους 60Ηz? Αυτοί οι Bessel αλγόριθμοι 4ης τάξεως δεν μπορεί να κάνουν μόνο αυτό..απ την άλλη δηλώνω άσχετος και δεν μπορώ να το κρίνω

Φυσικά και δεν κάνει μόνο αυτό...
Στην ουσία αυτό που κάνει είναι να πηγαίνει την απόκριση χαμηλότερα.
Το εφέ όμως αν τσιμπήσεις εκεί που σου λέω είναι το ίδιο μιας και συμπαρασύρει και τις παρακάτω κατεβάζοντας το F -3 σε πιο χαμηλές.
Φυσικά δεν είναι σωστό έτσι.
Απλώς για μια ιδέα δηλαδή και μόνο για δοκιμή.

δηλαδή Σωκράτη μόνο στα 60hz να πειράξω τον ισοσταθμιστή ή να αλλάξω και όλη τη καμπύλη από εκεί και κάτω?

Απάντηση: Re: B&W 801 bass alignment filter

δηλαδή Σωκράτη μόνο στα 60hz να πειράξω τον ισοσταθμιστή ή να αλλάξω και όλη τη καμπύλη από εκεί και κάτω?

Ξαναλέω-για δοκιμή!
Αν το eq είναι από αυτά που ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας μια συχνότητα συμπαρασύρει αναλογικά και τις υπόλοιπες,μόνο εκεί.
Αν είναι τελείως ανεξάρτητες,τσίμπα 6 db τους 60 και δώσε μια ελαφριά καμπύλη προς τα κάτω,σβήνοντας.(ανα 2 db για παράδειγμα,θα το καταλάβεις την ώρα που το δουλεύεις.)

Re: Απάντηση: Re: B&W 801 bass alignment filter

Ξαναλέω-για δοκιμή!
Αν το eq είναι από αυτά που ανεβάζοντας ή κατεβάζοντας μια συχνότητα συμπαρασύρει αναλογικά και τις υπόλοιπες,μόνο εκεί.
Αν είναι τελείως ανεξάρτητες,τσίμπα 6 db τους 60 και δώσε μια ελαφριά καμπύλη προς τα κάτω,σβήνοντας.(ανα 2 db για παράδειγμα,θα το καταλάβεις την ώρα που το δουλεύεις.)

ok Sir, I'll try my best!

Ευχαριστω Σωκράτη

αρκει αυτο στο jriver? γιατι ο ισοσταθμιστης δεν εχει ρυθμιση πιο κατω από τα 60hz ώστε να ρίξω τη καμπύλη ομαλά
Capture.JPG

Οκ,όπως το πας.
Πρόσθεσε τώρα αλλα δύο με +2 στους 40 και +1 στους 30.
(Με το χέρι γράφεις την συχνότητα από κάτω και παρακάτω το gain.)
(Aυτό που λέει adjust low freqs διαλέγεις,έτσι;Και 20Hz μπορείς να διαλέξεις.)

1ΓŽΕ‘ΓŽΒ±Γβ€žΓŽΒ±ΓŽΒ³ΓΒΓŽΒ±Γβ€ ΓŽΒ?.jpg

Last edited:
ωραία όταν πάω σπίτι θα το δοκιμάσω να δω τι διαφορά παίρνω! Ευχαριστώ και πάλι!

ωραία όταν πάω σπίτι θα το δοκιμάσω να δω τι διαφορά παίρνω! Ευχαριστώ και πάλι!

Οκ,και πες μας.
Θα είναι έστω ένα δείγμα για να δεις αν χρειάζεσαι κάτι τέτοιο.

πάντως ο εν Ελλάδι αντιπρόσωπος και ιδιοκτήτης των ίδιων ηχείων μου έχει πει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε το φίλτρο.

Ο ίδιος το έχει;
Εκεί θα βρεις άκρη λοιπόν...
Το πολύ-πολύ να στο δώσει να το αντιγράψεις,εσύ ή κάποιος που ξέρει.

Δεν πρέπει να γίνονται επεμβάσεις κάθε είδους που μεταβάλουν την απόκριση συχνοτήτων ενός καθαρόαιμου μίνιτορ ηχείου όπως είναι το B&W 801.
Κάπου αλλού στην αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένου και του χώρου ακρόασης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και απλά δεν το έχετε καταλάβει ή δεν το έχετε ακόμα εντοπίσει.
Εκτός κι αν καταρίπτεται ένας ακόμα μύθος, όλοι οι μηχανικοί της B&W ήταν τελικά άσχετοι και αναγκάστηκαν να δουλεύουν στην B&W επειδή δεν κατάφεραν να διοριστούν στο BBC ή στο Δημόσιο.

μα δεν είπα ότι έχω κάποιο πρόβλημα με το χώρο ή το ηχείο. Απλά στο manual των 801 προτείνει το εν λόγω φιλτρο ως προαιρετικό και ο Ελληνας αντιπρόσωπος μου ανέφερε ότι βελτιώνει την απόδοση του ηχείου οπότε θα ήθελα να δοκιμάσω τι αλλαγές επιφέρει

Re: Απάντηση: Re: B&W 801 bass alignment filter

Ο ίδιος το έχει;
Εκεί θα βρεις άκρη λοιπόν...
Το πολύ-πολύ να στο δώσει να το αντιγράψεις,εσύ ή κάποιος που ξέρει.

λες οτι αν το δανειστώ θα μπορεί να αντιγραφεί?