Bach Cello Suites

dionisp

Established Member
25 January 2007
148
Χαιρετώ την παρέα,

έχω ακούσει τις σουίτες από Cassals, Rostro και Tortelier. Μέχρι στιγμής γοητεύομαι περισσότερο από τις εκτελέσεις του Tortelier. Δεν είναι οι πιο "ορθές" εκτελέσεις και σαφέστατα ο Cassals δίνει τον ορισμό στα έργα κατά την γνώμη μου.

Απλώς.. για κάποιο λόγο... ευχαριστιέμαι περισσότερο τον Tortelier.

Σκέπτομαι την αγορά ακόμα μιας εκτέλεσης και είμαι μεταξύ Starker (λέω να πάρω την έκδοση σε Super Audio) και Fournier.

Έχει κανείς ιδία άποψη για την προσέγγιση αυτών των 2; προτιμητέες εκτελέσεις από αυτές που έχουν γράψει;

Βοηθάτε...

Τον Starker δεν τον έχω ακούσει. Έχω του Fournier σε cd της Archiv (DG/Universal), από τη σειρά The Originals.

31Bfsa3GuYL._SL500_AA180_.jpg

Η ερμηνεία του Fournier είναι εξόχως ζωντανή και χορευτική, με γοργά τέμπι και έναν αισθησιασμό που δεν τον είχα συνηθίσει στον Μπαχ και την πρώτη φορά που τις είχα ακούσει με είχε ξενίσει.

Έχω συνηθίσει να επιλέγω λιγότερο χορευτικές ερμηνείες, που στ' αυτιά τα δικά μου - ως ανθρώπου εντελώς ξένου με το χορό - ακούγονται πιο εγκεφαλικές. Όπως για παράδειγμα, του Peter Bruns, στην opus 111.

Ο Starker σε σύγκριση με τον Fournier είναι ακόμα πιο γήινος, ζωηρός, έντονα ρυθμικός, κάτι που ίσως να ξενίσει κάποιους. Συγκριτικά ο Fournier είναι πιο αριστοκρατικός, πιο πνευματικός. Ο Starker σου δίνει κάποιες φορές την εντύπωση ότι ακούς έναν μουσικό που παίζει σε μια χωριάτικη γιορτή και αν κλείσεις τα μάτια μπορείς να φανταστείς τους χωρικούς να χορεύουν για να γιορτάσουν τη σοδειά. Ο Fournier παίζει και αυτός για χορευτές, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Δαμιανός, αλλά για μια συνάθροιση ευγενών σε έναν πύργο. Προσωπικά συνήθως προτιμώ τον Starker, αλλά δεν θα ήθελα να λείπει απο τη δισκοθήκη μου και ο Fournier. Ο Starker έχει και το ατού του πολύ καλύτερου ήχου (της Mercury) ειδικά σε SACD. Γιατί δεν αγοράζεις και τις δύο εκτελέσεις? Στο αγγλικό amazon μπορείς να πάρεις και τις δύο μαζί για καμμιά τριανταριά ευρά.

Προσωπικά Fournier..
Φαίνεται ότι τίς αγαπά πολύ .
Ιδιαίτερα εκφραστικός.
Ταιριάζει στά γούστα μου.Eρμηνεία Αναφοράς για μένα.

Ο Rostropovich τίς ερμηνεύει επίσης αρτιότατα αλλά μέ πιό ´παθιασμένο´τρόπο απόσο θα ήθελα.
Φυσικά αξίζει και η Ιστορική ερμηνεία τού Πρωτομάστορα Casals απο την Naxos(δεκαετία 30).
Και τέλος μέ εξέπληξε πολύ θετικά ο Heinrich Schiff στην ΕΜΙ.

Κατάλαβα. Θα τους πάρω και τους δύο παίδες. Σπύρο πες δυο λόγια για την προσέγγιση του Schiff αν κάνεις κέφι.

Διονύση ο Schiff παράγει πολύ ωραίο, ρέοντα, και δυναμικό ήχο ,είναι ´όσο πρέπει´-για εμένα-συναισθηματικός,και μού άρεσε ιδιαίτερα η ´ρυθμικότητα´στό παίξιμό του...
Τον είχα αγοράσει σάν ´bargain' απο την ΕΜΙ forte,μαζί με την ακριβή τότε έκδοση τού Rostropovich,αλλά τελικά δέν τον έβαλα ποτέ στά ´πίσω ράφια´τής Δισκοθήκης μου.