Βαθος πεδιου σε αντικειμενα

ORAMA

Established Member
5 July 2008
254
Γειά σας έχω ένα πρόβλημα, δέν μπορώ νά πετύχω μεγάλο βάθος πεδίου σέ μικρά αντικείμενα.Έχω τήν σόνυ α65 και τόν απλό φακό 18-55, δυστηχώς δέν έχω φακό μάκρο.
Όσο καί άν κλείνω τό διαφραγμα ακόμη καί τέρμα 36 τό αντικείμενο πού είναι περίπου σέ μέγεθος ενός αυγού δέν βγαίνει εστιασμένο εντελώς ,αλλά τό μισό.
Τί φταίει;Ο φακός ή η απόσταση;

Η απόσταση είναι περίπου στό μισό μέτρο καί στά 55mm.Θά πρέπει από ότο κατάλαβα νά παίξω μέ τήν απόσταση;Νά τήν μετράω μέ μιά μεζούρα καλύτερα;
Ευχαριστώ

Για το σεταπ που λες δίνει ένα βάθος 4.72 cm για f/16 που καλύπτει κάθε αντικείμενο μεγέθους αυγού (κότας, όχι στρουμφοκάμηλου! χεχε).
Εστιάζεις αυτόματα ή χειροκίνητα? δοκίμασες με live view?

Ισως να έχεις πρόβλημα back focusing. Η αντιπροσωπεία μπορεί να ελέγξει το φακό σου

Τό έχω στήν αυτόματη εστίαση.Αύριο θά τεστάρω τόν φακό έξω νά δώ άν έχει πρόβλημα τελικά.

Δοκιμασα σε μια κουκουναρα καί βγήκε όλη εστιασμένη.Μάλον ό μάκρο φακός είναι απαραίτητος γιά πιό μικρά αντικείμενα.

Αν θες ανέβασε κανένα δείγμα να δούμε κι εμείς...

Εφτιαξα
καποια δείγματα αυτή είναι μέ μέ διάφραγμα 18, http://www.flickr.com/photos/santorini418/8961205365/δέν είναι εστιασμένο όλο τό αντικείμενο, ή απόσταση γενικώς εδώ είναι στά 20 εκατοστά, υπάρχει βελτίωση στήν εστίαση από ότι ήταν πρίν στό μισό μέτρο.
Σίγουρα όμως ένας μάκρο θά είναι απαραίτητος.

Αυτή στά 22φ http://www.flickr.com/photos/santorini418/8962434228/in/photostream/

Καί αυτή στά 32 όχι εντελώς εστιασμένο αλλά καλύτερα http://www.flickr.com/photos/santorini418/8962451646/in/photostream/

Έχε υπόψη σου ότι έχεις κροπ ~1,5 οπότε το 32 είναι... 48! Με τόσο κλειστό διάφραγμα χάνεις πλέον ευκρίνεια λόγω περίθλασης. Μπορείς να το ψάχνεις κοιτώντας τις φωτογραφίες σου 1:1 για να βρεις το "ιδανικό" διάφραγμα, όπου θα έχεις την καλύτερη ισορροπία.

Απάντηση: Re: Βαθος πεδιου σε αντικειμενα

Έχε υπόψη σου ότι έχεις κροπ ~1,5 οπότε το 32 είναι... 48! Με τόσο κλειστό διάφραγμα χάνεις πλέον ευκρίνεια λόγω περίθλασης. Μπορείς να το ψάχνεις κοιτώντας τις φωτογραφίες σου 1:1 για να βρεις το "ιδανικό" διάφραγμα, όπου θα έχεις την καλύτερη ισορροπία.

Δεν ισχύει αυτή η σχέση. Στο aps το αριθμητικό διάφραγμα πρακτικώς διπλασιάζεται, από άποψη βάθους πεδίου και μόνο. Η εμφάνιση του φαινομένου της περίθλασης εξαρτάται και από την πυκνότητα των εικονοστοιχείων στον αισθητήρα, καθώς από αυτήν εξαρτάται το όριο Nyquist.

.....πω πω.... θα γίνω Γιαρίμης στη θέση του Γιαρίμη μιλάμε!

no offence Ηλία, έτσι? :Banane0:

Δηλαδή ή sony a57 αφού έχει λιγότερα πίξελς δέν έχει τό φαινόμενο τής περίθλασης;Δέν υπάρχει πουθενά γιά τούς φακούς κάποιο τέστ πού νά μάς λέει πιό είναι τό ιδανικό διάφραγμα τού κάθε φακου;

Γενικά μέχρι f/11 στις APS δύσκολα το καταλαβαίνεις, αν και υπάρχει. Όσο πιο μικρός ο αισθητήρας και πιο πυκνά τα mp, τόσο περισσότερο το βλέπεις. Πχ στους μικρούς αισθητήρες των 4/3 με τα 16mp, το φαινόμενο εμφανίζεται και σε f/5.6. Και αυτό το βλέπεις και στα σχετικά τεστ, όπου εμφανίζεται το περίεργο ο φακός να πιάνει το μέγιστο της ανάλυσης στο "ανοικτό" (που για τους ζουμ είναι κάπου στο f/4-5.6).

Δύο λύσεις υπάρχουν για αυξημένο βάθος πεδίου με ταυτόχρονη διατήρηση της ποιότητας με "λογικές" τιμές διαφράγματος, είτε να χρησιμοποιηθεί φακός τιλτ (που δεν μπορεί να γίνει πάντα) ώστε να πάρεις ένα κεκλιμένο επίπεδο εστίασης που θα καλύπτει όλο το θέμα σου, είτε να κάνεις stacking περισσότερων λήψεων.

Μα αφού βρε Γιαριμ... εεε, συγνώμη :jester: ο άνθρωπος μιλάει για διάφραγμα 32! Τις είδες τις φωτογραφίες?

f/45 είναι από άποψη βάθους πεδίου. Και f/64 η αντιστοιχία στα 4/3. Από άποψη βάθους πεδίου και μόνο όμως.

Νά αποφεύγουμε δηλαδή τά πολύ κλειστά διαφράγματα.Γιά αυτό καί σέ επαγγελματικές δουλειές βλέπουμε μισοεστιασμένο τό θέμα;Ό μάκρο φακός νομίζω ότι από τήν φύση του αδυνατεί νά έχει μεγάλο βάθος.Ευχαριστώ.