Βela Bartok-String Quartet No 4 in C mazor.

17 June 2006
62,715
Χολαργός
Ενα απο τα μεγαλύτερα έργα τού 20ού αιώνα γράφτηκε τον Σεπτέμβριο τού 1927 στην Βουδαπέστη.
Αποτελείται απο 5 μέρη,όπου το θέμα τού πρώτου μέρους μοιάζει με τού 5ου και το θέμα τού 2ου με το 4ο.Το 3ο διαθέτει μιά μουσική,θεματικά,αυτονομία.
Η διάρκεια τών μερών εναλλάσσεται χρονικά σε 5,2,5,2,5 min.,υποδηλώνοντας μιά μαθηματική αλληλουχία.
Πιθανολογείται ότι ο Bartok επηρεάστηκε απο την Λυρική Σουϊτα τού Berg.
O Bartok χρησιμοποιεί εκπληκτικές πρωτότυπες τεχνικές.Το τρίτο μέρος ερμηνεύεται χωρίς vibrato ενώ σε ολόκληρο το 4ο μέρος,όλα τα όργανα παίζουν με ένα συναρπαστικό pizzicato.
Συχνά επίσης ο συνθέτης ζητά το άμεσο γλίστρημα(glissandi) απο την μιά νότα στην άλλη γεγονός πολύ δύσκολο τεχνικά.
To κουαρτέτο σε παρασύρει σε μιά αχρονική μουσική ,που ενώ είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στον 20ό αιώνα παραπέμπει σε μιά εξωπραγματική κατάσταση,που υπερβαίνει τα εγκόσμια.Ενα μείγμα μοντερνισμού ,ατονικής γραφής και παράδοσης.
Αξιζει να σημειωθεί πώς ο συνθέτης μελέτησε βαθύτατα την παράδοση τής Ουγγρικής λαϊκής μουσικής και απέδειξε ότι δεν κατάγεται απο Τσιγγάνικες καταβολές αλλά απο πεντατονικές κλίμακες που προέρχονται απο την Κεντρική
Ασία και την Σιβηρία.
Μιά απο τίς καλύτερες ερμηνείες του 4ου Κουαρτέτου,δίδεται απο το Alban Berg Quartet.(ΕΜΙ Classics).Αλλη σπουδαία ερμηνεία δίδεται απο το Tacacs Quartet και από το Emerson Quartet(Decca και D.G. αντίστοιχα)
O Bartok συνέθεσε 6 κουαρτέτα εγχόρδων,που αποτελούν μιά απο τίς μεγαλύτερες μουσικές προσφορές στην ανθρωπότητα.
Η παρουσιασή τους θά συμπληρωθεί σταδιακά και σε εύθετο χρόνο.
Το κάθε έργο χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα για να το εγκολπώσει ο ακροατής και σίγουρα δέν είναι fast food.
Αξίζει όμως η σταδιακή εισαγωγή στο έργο τού μεγάλου αυτού συνθέτη.Το ταξείδι τελικά θά μάς ανταμείψει.

Τα κουαρτέτα του Μπάρτοκ ήταν από τα τελευταία βινύλια που είχα αγοράσει ως φοιτητής, λίγο πριν κλείσει η Νεοδίσκ στη Σταδίου, σ' ένα σετ από ψηφιακές ηχογραφήσεις της Hungaroton:
takacs.jpg

Έκτοτε επανέρχομαι περιοδικά σ' αυτά, δεν μπορώ όμως να ισχυριστώ πως έχω εξοικειωθεί μαζί τους. Με αφορμή το σημείωμα σου Σπύρο, άκουσα ξανά το 4ο κουαρτέτο και βρήκα πολύ εύστοχες τις επισημάνσεις σου.

Για γράψτε κάτι και για τα κονσέρτα του για πιάνο...
Τώρα ακούω το 1ο (Abbado/Pollini) και το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον... το πιάνο ως κρουστό. Μάλιστα...

Για γράψτε κάτι και για τα κονσέρτα του για πιάνο...
Τώρα ακούω το 1ο (Abbado/Pollini) και το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον... το πιάνο ως κρουστό. Μάλιστα...

Σωστό αλλά ...εν μέρει: το πιάνο στον Μπάρτοκ έχει όντως κρουστικές τάσεις αλλά το μελωδικό του στοιχείο είναι επίσης πάρα πολύ ισχυρό. Η μελωδική γραμμή είναι η Ψυχή και ο σκελετός της παρτιτούρας στον Μπάρτοκ. Συμβαίνει, απλά, αυτή η λυρική πυράκτωση, κάποιες φορές να κρύβεται πίσω από την περίτεχνη ρυθμική/αρμονική αλχημεία.

Εξαιρετική η εκδοχή που ακούς Τάσο. Ισως η καλύτερη που κυκλοφορεί.

Ωραία παρουσίαση και κυρίως ιντριγκαδόρικη..:2thumb22sup:
Για να πάω μέχρι την "Μητρόπολις" αύριο.

Με μπέρδεψε λίγο ο Λύμπε με την Ιταλομάνιά του ,ως προς τις εκτελέσεις αλλά κάτι θα μου κάτσει,δεν μπορεί..

Ωραία παρουσίαση και κυρίως ιντριγκαδόρικη..:2thumb22sup:
Για να πάω μέχρι την "Μητρόπολις" αύριο.

Με μπέρδεψε λίγο ο Λύμπε με την Ιταλομάνιά του ,ως προς τις εκτελέσεις αλλά κάτι θα μου κάτσει,δεν μπορεί..

Eάν θές τά κοντσέρτα γιά πιάνο πάρε την κλασσική από D.G.μέ Αnda στό πιάνο και τον αδικοχαμένο Fricsay νά διευθυνει τήν Berliner...
Δύο Ούγγροι ερμηνεύουν Ούγγρο συνθέτη.Δέν θά χάσεις...
Επίσης τό δίδυμο Kocsis-Fischer από Philips είναι σπουδαίο..
Και ο Pollini ασφαλώς είναι υψηλής κλάσεως,αλλά τά δύο πρώτα είναι bargain price

Θανκς Σπύρε.:HTEHEH56:

Για το αφιέρωμά σου,ποιές εκτελέσεις (ή ποιά) προτείνεις σαν must have ?

Xμμμ.Είχα τούς Novak από Philips.
Αγόρασα τούς Alban Berg πού σαφώς τούς προτιμώ.
Εχω ακούσει τά καλύτερα γιά τούς Emerson(D.G.) καί τούς Takacs..(Decca)
Αναφέρομαι καί στά 6 κουαρτέτα μαζί..
Υπ´όψιν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά έργα και θέλουν πολύ χρόνο..
Εγώ ακόμα τά ψάχνω...
Τά αγοράζεις σήμερα και σού μιλάνε 5-10 χρόνια μετά...
Ισως τά αγοράσω και μέ τούς Emerson αργότερα.

Oπως κατάλαβες Δημήτρη σού προτείναμε γύρο στίς 7 εκτελέσεις γιά τά 6 κουαρτέτα τού Bartok..
Πάρτες όλες, κάνε τά απαιτούμενα συγκριτικά και σέ 15 χρόνια μάς τά γράφεις...:flipout::flipout:
Υ.Γ
Ρε αντί να βοηθήσουμε μάλλον τον μπερδέψαμε.

:ernaehrung004::ernaehrung004:

Μπα δεν με χαλάει καθόλου..

Ισα-ισα ευχαριστώ σας !

Το αν θα μου μιλήσουν άμεσα ή σε 15 χρόνια ή (στην χειρότερη) ποτέ, αυτό μόνο ο απύθμενα ανισόρροπος εγκέφαλος και ψυχισμός μου θα το αποφασίσει..:ADFAD2:

λίγο δύσκολο να χωνευτούν άμεσα...
Έφτασα, από εχθές, αισίως στην 4η ακρόαση του 1ου κονσέρτου για πιάνο, και απέχω πολύ από τη χώνεψη... Βάλε το τώρα αυτό x7 εκτελέσεις....

Σίγουρα όχι ελαφρύ δείπνο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βela Bartok-String Quartet No 4 in C mazor.

Εγώ δεν νομίζω πως τα χρειάζεσαι και τα 6. :grandpa:
Το 5ο & το 6ο είναι υπερ-αρκετά.

Ψίιιτ.Αφορμή είναι τό τέταρτο...
Στάση Νο 4 γράφει τό thread..:grandpa::flipout::flipout:

Tέτοια λέμε τού Μητσάκου και μετά θα γυρίσει στήν Βίσση πάλι.:HTEHEH56:
Ευτυχώς πού μάς ξέρει λιγουλάκι.:blush:

Ε όχι και να γυρίσω στη Βίσση.:smash:

Αλλο την γουστάρω για την φωνή/ερμηνεία-status της και άλλο τα άνισα και φρικτά πολλάκις τραγούδια της..:bigcry:

Επί του θέματος : μου δίνετε 15+15=30 χρόνια ζωής ακόμα,τουλάχιστον για τον Bartok (τον Μπετόβεν τον ξεπετάω ευκολότερα,είναι μέρος του εαυτού μου,όπως και ο Αμαντέ),οπότε το εκλαμβάνω σαν την ωραιότερη ευχή.

Αμην αδέλφια να ζήσουμε τόσο και να πειραζόμαστε με τσι μαγκουρίτσες μας ..:ernaehrung004: