Βελτίωση ακουστικής χώρου

Αντώνης

Established Member
3 July 2007
227
Αθήνα
Καλησπέρα,

Ο χώρος μου έχει αρκετά προβλήματα (βασικά είναι μπετό σχεδόν γύρω γύρω), ιδιαίτερα όσο αφορά τις χαμηλές συχνότητες (sub). Παρ' όλο που ο ενισχυτής (Pioneer SC-2023) έχει σύστημα ισοστάθμισης, αυτό δεν περιλαμβάνει το sub (αν θυμάμαι καλά ο ισοσταθμιστής κατεβαίνει μέχρι τα 63 Hz).

Όσο αφορά το sub λοιπόν, του έβαλα μια βάση Auralex και η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά και με διάφορες δοκιμές σε διάφορες θέσεις στο χώρο, βρήκα μια θέση όπου έχω το ελάχιστο μπουμάρισμα με καλή απόκριση στη θέση ακρόασης. Έχω όμως την αίσθηση ότι "χάνω" τις πολύ χαμηλές συχνότητες (ειδικά όσο αφορά τις ταινίες) σε σχέση με άλλες θέσεις (πχ γωνία), όπου όμως έχω έντονο μπουμάρισμα οπότε και απορρίφθηκαν.

Άρα λοιπόν, έτσι όπως το βλέπω εγώ (μπορεί να κάνω λάθος, διορθώστε με), έχω τις εξής 2 λύσεις: α) ένα σύστημα ισοστάθμισης για το sub (πχ Velodyne SMS1), β) μπασοπαγίδες ή γ) ένα software ισοστάθμισης χώρου όπως το REW (Room EQ Wizard), το οποίο είναι και freeware.

Λόγω κόστους, το SMS1 αποκλείεται προς το παρόν, οπότε μένουμε με τις υπόλοιπες δύο λύσεις. Και τώρα έρχεται η ερώτηση: πως, πόσες και που πρέπει να τοποθετηθούν οι μπασοπαγίδες και πως θα με βοηθήσει το REW να καταλάβω τι πρέπει να αλλάξω στο χώρο μου και πως ?

Δηλαδή, ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, πρώτα τρέχω το software και μετά, αναλόγως των αποτελεσμάτων βλέπω τι θα χρειαστώ (πχ μπασοπαγίδες) ή υπάρχει άλλη διαδικασία ?

Κάθε βοήθεια, άποψη και γνώμη είναι ευπρόσδεκτη...:ears:

Τώρα είδα και κάτι αντίστοιχο με το Velodyne, το BFD DSP1124P, το οποίο είναι και σε αρκετά καλή τιμή (200 ), το έχει δοκιμάσει κανείς ?

FBQ1000 και με αυτο μπορεις να κανεις δουλεια, ομως επειδη δεν ειναι ετσι απλα τα πραματα, πες πρωτα ολες τις ρυθμισεις που εχεις κανει στα ηχεια , σαμπ ,av.

Όταν λες ρυθμίσεις, τι ακριβώς εννοείς ? αν είναι large ή small τα ηχεία και συχνότητα αποκοπής του sub ή και αποστάσεις ηχείων κλπ ?

Δηλαδή το δωμάτιο είναι άδειο ? Δεν υπάρχουν καθόλου έπιπλα ?
Υπάρχουν αλλά λίγα, δηλαδή 3 καθίσματα (θέσεις ακρόασης), το έπιπλο των συσκευών και 3 μικρά έπιπλα αποθήκευσης δίσκων/cd/dvd, ενώ το πάτωμα είναι παλέτες, κόντρα πλακέ από πάνω και λεπτή μοκέτα κολλημένη...

Όταν λες ρυθμίσεις, τι ακριβώς εννοείς ? αν είναι large ή small τα ηχεία και συχνότητα αποκοπής του sub ή και αποστάσεις ηχείων κλπ ?

ναι, δε ξερω μεχρι που και τι εισε διατεθημενος να κανεις, αλλα ξεκινωντας απο τα βασικα πας και στα ποιο εξειδικευμενα.

έχω την εντύπωση ότι το σημαντικότερο θέμα είναι το πάτωμα που λειτουργεί όλο ως ένα ακαθόριστο ηχείο.
Κι εγώ αντίστοιχους προβληματισμούς έχω κυρίως στο δικάναλο. Νομίζω πως η ιστορία είναι trial and error. Παίρνεις μικρόφωνο, μετράς και βλέπεις και κάνεις. Αλλά σε τέτοιο θέμα πιθανολογώ ότι οι μπασοπαγίδες θα πρέπει να είναι πολλές. Θα έλεγα, αν πιάνουν τα χέρια σου και σε σηκώνει αισθητικά δες την ιδέα να φτιάξεις εσύ κάποιες για αρχή με ορυκτοβάμβακα σφραγισμένο αεροστεγώς σε πάνελς πάχους μάλλον κανένα 10άρι με 15άρι εκατοστά και με απόσταση από τους τοίχους 5 εκατοστά ή αντίστοιχες κατασκευές. Στην αρχή μπορείς να δοκιμάσεις με τον ορυκτοβάμβακα παραγεμισμένο σε σακούλες σκουπιδιών. Νομίζω η θέση αρχικής τοποθέτησης για να έχεις μια προεκτίμηση (αφού έχεις πάρει το μικρόφωνο βέβαια) είναι πάνω κάτω στάνταρ. Στις γωνίες και στον τοίχο πίσω από τα ηχεία. Και πάλι θα χρειαστεί το dsp μάλλον αλλά θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Ως προς το dsp, αν παίζεις με htpc πιθανόν να μπορέσεις να βγάλεις κάποια άκρη χωρίς να παραγγείλεις σύστημα ισοστάθμισης για το sub και να τη βγάλεις μόνο με το μικρόφωνο. Στο jriver για παράδειγμα χρησιμοποιείς το Holm για να κάνεις εκτίμηση, φορτώνεις στο rew για να κάνει αυτόματη διόρθωση και μετά μπαίνεις στο jriver και ορίζεις τις συγκεκριμένες διορθώσεις στο dsp του.
https://yabb.jriver.com/interact/index.php?topic=87538.0

Μάλιστα...ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις...!!
Τα ηχεία είναι δηλωμένα όλα ως small (7.1 σύστημα) και η συχνότητα αποκοπής του sub είναι 80 Hz (το sub είναι μακριά από τοίχους).
Όσο αφορά το αισθητικό της υπόθεσης (μιλάω για τις μπασοπαγίδες), δεν έχω πρόβλημα γιατί ο χώρος είναι αποκλειστικά για ακρόαση μουσικής και θέαση ταινιών.
Να κάνω και μια άλλη ερώτηση τώρα που μου ήρθε στο μυαλό: το σύστημα ισοστάθμισης της Pioneer (MCACC) έχει δηλώσει απόσταση για το sub 4,2 μέτρα ενώ η πραγματική είναι περίπου 3,3. Είναι σωστό να την αλλάξω χειροκίνητα μέσω των ρυθμίεων του ενισχυτή ή είναι προτιμότερο να την αφήσω τόσο όσο την όρισε το σύστημα μήπως χαλάσω τον ήχο ?

Το βασικοτερο μειωνεκτημα στα αυτοματα συστηματα ειναι η ισοσταθμιση και οχι τα delay, οποτε μαλλον δεν εχει θεμα η αποσταση(σε ολα ετσι ειναι βγαζει αλλα νουμερα στο σαμπ)
Οπως και να εχει για ενα ευπρεπες συστημα πρεπει να μετρησεις για να ξερεις τι γινεται στο χωρο σου.
Ετσι θα ξερεις και τι και που θα στοχευσεις για οποιαδηποτε κατασκευη η αγορα μπασοπαγων-διαχυτων.
Εγω για μπασοπαγιδες δε θα επελεγα με τιποτα κατι περαν μεμβρανης-helmholtz, οτι αλλο ποιανει χωρο-ογκο πολυ περισσοτερο, εχει ελαχιστα αποτελεσματα στις χαμηλες και λογω της εκτεταμενης καλυψης ο χωρος πνιγεται και γινεται μουντος.
Το χειροτερο στην τοποθετηση ηχειων ειναι η ισομετρικη αποσταση απο τους γυρω τοιχους , ειδκα στις χαμηλες τις λιγοτερες ακυρωσεις θα τις εχεις οταν αυτα ειναι κολλητα στους τοιχους (η πολυ μακρια 2+ μετρα για να μην εχεις και αυξησεις παραλληλα )

Κι εμένα κάτι αντίστοιχο με το audyssey.
Νομιζω πως ο χρονος απόκρισης του sub έρχεται αργότερα λόγω κατασκευης και για το λογο αυτό το δηλωνει ως πιο μακρυνό και του στέλνει το σήμα νωρίτερα.

Το χειροτερο στην τοποθετηση ηχειων ειναι η ισομετρικη αποσταση απο τους γυρω τοιχους , ειδκα στις χαμηλες τις λιγοτερες ακυρωσεις θα τις εχεις οταν αυτα ειναι κολλητα στους τοιχους (η πολυ μακρια 2+ μετρα για να μην εχεις και αυξησεις παραλληλα )
Δεν έχω πρόβλημα με τις χαμηλές των μπροστινών ηχείων, μόνο όσο αφορά το sub και ειδικά τις πιο χαμηλές συχνότητες. Ούτως ή άλλως όμως τα μπροστινά δεν είναι ισομετρικά τοποθετημένα, κάθε άλλο...

Κι εμένα κάτι αντίστοιχο με το audyssey.
Νομιζω πως ο χρονος απόκρισης του sub έρχεται αργότερα λόγω κατασκευης και για το λογο αυτό το δηλωνει ως πιο μακρυνό και του στέλνει το σήμα νωρίτερα.

Μάλλον το ίδιο κάνει και το MCACC...

By the way, έτσι για την ιστορία, όλο το σετ ηχείων είναι της Monitor Audio (RX6 μπροστινά, RX Center το κεντρικό και 2 ζευγάρια RX-FX δίπολα για surround), ενώ το sub είναι το Earthquake Supernova MKV-15 και ο χώρος περίπου 32 τ.μ....

Επανέρχομαι μετά από αρκετό καιρό για ενημέρωση προς οποιονδήποτε ενδιαφέρεται. Τελικά, μετά από υπόδειξη συνφορουμίστα (σε άλλο φόρουμ), κατέληξα σ' αυτό http://www.dspeaker.com/en/products/anti-mode-8033.shtml (αγορά μέσω ebay).
Το καλιμπράρισμα και γενικά το στήσιμό του είναι παιχνιδάκι και δε χρειάζεται γνώσεις ή πολύ χρόνο. Η δε διαφορά στο αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακή !!
Οι "ουρές", τα βουητά και τα μπουμαρίσματα εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας και το μπάσο έγινε "ξερό" με γρήγορο σβήσιμο, πράγμα που επιβεβαίωσα πολλές φορές σε διάφορα απαιτητικά κομμάτια.
Το συνιστώ κι εγώ με τη σειρά μου ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των χαμηλών συχνοτήτων άμεσα και αποτελεσματικά (και χωρίς μεγάλο κόστος)...-bye-