Βελτίωση Logitech Z-5500

Antonis_Sp

Senior Member
17 August 2008
536
Αθήνα, Διόνυσος
Από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ το εν λόγω σετ στο home cinema (4x5m χώρος), γίνεται αισθητή η σχετική απουσία στις μεσαίες συχνότητες και σκεφτόμουν την αλλαγή των δυο μπροστινών και του κεντρικού με κάτι καλύτερο.
(π.χ. http://www.yamaha.co.jp/english/product/av/products/ht/nsp125.html )

Τα ηχεία που έχουν οι δορυφόροι τώρα είναι αυτά:
http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w3-871sc.htm (πιθανότατα)
Και τα χαρακτηριστικά του ενισχυτή σύμφωνα με την αισιόδοξη εταιρία είναι:
Total FTC power: 505 watts RMS
Subwoofer: 188 watts RMS (into 8 ohms, @ 100Hz, @ 10% THD)
Satellites:Left/Right: 62 watts RMS x 2 (into 8 ohms, @ 1khz, @ 10% THD)
Center: 69 watts RMS (into 8 ohms, @ 1kHz, @ 10% THD)
Rear Left & Right: 62 watts RMS x 2 (into 8 ohms, @ 1kHz, @ 10% THD)

Θα δοκίμαζα, αλλά φοβάμαι μη το δω σε καπνούς... :antlers:

Ή να τα παρατήσω και να μαζεύω σιγά σιγά κομπόδεμα για κανά καλό σύνολο? Θα δινα 700-800 για ένα σετ ηχείων + ενισχυτή, αλλά όχι πολύ παραπάνω (ψυχολογικά όρια)

Γενικά δε μ’ αρέσει να προτείνω σε κάποιον να μπει σε έξοδα…
Αλλά αφής στιγμής προφανώς έχεις απαιτήσεις … σου προτείνω να περιμένεις να μαζέψεις ένα κομπόδεμα.

Εν τω μεταξύ κάνε βόλτες σε μαγαζιά που έχουν demo ώστε σιγά να καταλάβεις τι ακριβός προτιμήσεις έχεις.

Γενικά προς το παρόν πρόβλημα με τη συνολική ένταση δεν έχω κανένα. Απλά κάπου μου φαίνεται ότι χάνουν οι διάλογοι κυρίως.

Ενιγουει... Αν βρω κανά ηχείο να κάθεται θα δοκιμάσω να δω διαφορές...
Όσο περιμένω το κομπόδεμα θα συνηθήσω την ένταση κι θα θέλω κιάλλο έτσι κι αλλιώς... :guitarist:

Η αντρική φωνή ξεκινάει από τα 110Hz περίπου.

Αν δεχτούμε ότι το γράφημα των συχνοτήτων είναι σωστό σε αυτό το site δε μου φαίνεται να έχει ιδιαίτερη έλλειψη στις μεσαίες. Κάνει μια βουτιά max 5db, αλλά αυτό είναι για πολύ συγκεκριμένες και λίγες συχνότητες. Οι περισσότερες παίζουν στα +/-3db περίπου που είναι κάτι πολύ φυσιολογικό για ένα ηχείο. Υπάρχουν ηχεία που παίζουν πολύ χειρότερα από +/-3db και είναι και κατά πάρα πολύ ποιό ακριβά.

Από ποιές συχνότητες καλύπτονται οι μεσαίες?

Επίσης, κάτι άλλο που σκέφτομαι. Τι πάτωμα έχει ο χώρος σου? Αν έχεις μάρμαρο κάτω ή πλακάκι, ή πολλά τζάμια και αντανακλαστικά υλικά στον χώρο σου, οι φωνές ίσως να ακούγονται με μια πολύ μικρή ηχό και να ακούγονται λίγο απόμακρα και να καλύπτονται από τους ποιό δυνατούς ήχους.

Αυτά που σου λέω μπορεί να είναι λάθος, υποθέσεις κάνω και με δεδομένο ότι το γράφημα για τα ηχεία είναι σωστό. Αλλά ίσως αξίζει να ψαχτείς λίγο πριν δώσεις χρήματα για να αλλάξεις 3 από τα 5 ηχεία, με κίνδυνο να μην ταιριάξουν με τα υπόλοιπα και να έχεις χειρότερο αποτέλεσμα τελικά.

Επίσης παίζει ρόλο και ο ήχος της πηγής που έχεις.

Τι ρυθμίσεις μπορείς να κάνεις όσον αφορά τον ήχο? Ένταση, equaliser....κτλ?

Βρήκες μια σημαντική λεπτομέρεια... :grinning-smiley-043 Μια από τις διαφορές με το προηγούμενο setup των ηχείων είναι ότι μεταφέρθηκαν από ξύλινο πάτωμα σε πλακάκι. Η άλλη είναι ότι οι αποστάσεις των δορυφόρων μεγάλωσαν από 1-1,5m σε 2-2,5m. Παλιότερα δεν είχα παράπονο από την απόδοση. Πίστεψα ότι η αύξηση της απόστασης έφταιγε κυρίως.

Τα ηχεία είναι συνδεδεμένα στο htpc αναλογικά πάνω σε μια x-fi xtreme music.
Οπότε έχουν περαστεί οι αποστάσεις των ηχείων από τη θέση ακρόασης (για σωστή ένταση/κανάλι), έχει ρυθμιζόμενο crossover στα 5 κανάλια (από 80-200Hz αν θυμάμαι καλά, το χα ρυθμισμένο στα 120Hz που προτείνει) κι από κει και πέρα ένα equalizer με κάμποσες συχνότητες ρύθμισης.
Για να ρυθμίσω το τελευταίο είχα χρησιμοποιήσει αυτό το διάγραμμα μέτρησης των ηχείων από "αξιόπιστο" review ως μπούσουλα και φυσικά το αυτί μου μέχρι να βρω το αποτέλεσμα που μου αρέσει.

Ωραία μάλον το βρήκαμε...

Πρέπει να χρησιμοποιήσεις το αυτί σου για να κάνεις τις ρυθμίσεις στο equalizer, γιατί οι μετρήσεις των ηχείων γίνονται σε ανηχοηκό περιβάλλον και στο σπίτι σου έχεις αντανακλάσεις και στάσιμα κύμματα από διαφορετικές συχνότητες. Και εφόσον κάθε χώρος είναι διαφορετικός, έχεις και διαφορετικές αντανακλάσεις και στάσημα και είναι λογικό τα ηχεία να ακούγονται διαφορετικά αν τα μετακομίσεις σε άλλο χώρο.

Οπότε ξέχνα τις καμπύλες που δίνουν στις μετρήσεις για τις συχνότητες, δεν ισχύουν στα σπίτια μας. Εξάλλου η σωστή ρύθμιση είναι αυτή που αρέσει στο αυτί σου. Ξεκίνα manual με το equalizer. Είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά θα το βρείς και ξεκίνα με μια συχνότητα κάθε φορά και αφού έχεις πρόβλημα με τις μεσαίες, πιάσε 250Hz, 500Hz και 1KΗz και ανέβασέ τα 2db ένα-ένα για να δεις τι γίνεται. Μπορεί να μην θέλουν όλα ανέβασμα. Θα το δεις εσύ. Αν έχεις και άλλες συχνότητες διαθέσιμες στο equalizer, ρύθμισε οτιδήποτε είναι μεταξύ των 150Hz και 2KHz (κάπου εκεί είναι οι μεσαίες) όπως σου αρέσει. Και συνέχισε και στις υπόλοιπες συχνότητες αν έχεις πρόβλημα.

Το cross μου φαίνεται ότι είναι εντάξει, γιατί στα 120Hz κόβεις όλες τις χαμηλές από τους δορυφόρους και αναλαμβάνει το sub. Έτσι πρέπει να είναι για να μπορούν να παίξουν δυνατά οι δορυφόροι και χωρίς παραμόρφωση.

Οι αποστάσεις των ηχείων δεν νομίζω ότι παίζουν ρόλο, χωρίς να είμαι και σίγουρος. Αν νομίζεις ότι παίζουν ρόλο, μια δοκιμή δεν βλάπτει.

Εγω αν ήμουν στην θέση σου, εφόσον έχεις equalizer, δεν θα έπαιρνα άλλα ηχεία. Εκτός αν έκανα αναβάθμιση και πήγαινα σε κάτι πολύ καλύτερο, συνολικά όμως και όχι μεμονωμένα σε 2-3 ηχεία.

Last edited:
Α! Κατά την γνώμη μου, για να βρείς κάτι καλύτερο από τα συγκεκριμένα ηχεία, πρέπει να δώσεις x3 όσο κάνουν τουλάχιστον.

Επίσης, πιστεύω ότι αν βάλεις διαφορετικά ηχεία, δε θα χορταίνεις να κάνεις αναβαθμίσεις μήπως και βελτιωθεί κάτι. Σκέφετεσαι να περνάει ένα αυτοκίνητο από το μπροστά ηχείο και πηγαίνοντας προς τα πίσω ο ήχος του να αλλάζει χροιά (να γίνεται ποιό θολος, ποιό πριμάτος....)?

Σκέφτεσαι τη Mercedes να μεταμορφώνεται σε Datsun??? :flipout:
Σαν την διαφήμηση του Bacardi...

Last edited:
Θα κάνω λίγο παιχνίδι με το equalizer, αλλά έτσι κι αλλιώς οι συχνότητες που έπαιζα ήταν 250, 500.
Η προσθήκη μοκέτας στο χώρο θα βοηθήσει? (είναι στα σχέδια)

Ναι βέβαια. Οτιδήποτε βάλεις που μειώνει την αντανακλαστικότητα και αυξάνει την ηχοαποροφητικότητα βοηθάει. Αλλά όλα πρέπει να είναι με μέτρο. Όλα χρειάζονται. Το αντανακλαστικό πάτωμα πάντως δεν χρειάζεται σίγουρα. Υπάρχουν thread που λένε πως πρέπει να είναι ο χώρος για σωστό ήχο. Αν ψάξεις λίγο μέσα στο forum θα βρεις διάφορα ωραία.

Θα κάνω λίγο παιχνίδι με το equalizer, αλλά έτσι κι αλλιώς οι συχνότητες που έπαιζα ήταν 250, 500.
Η προσθήκη μοκέτας στο χώρο θα βοηθήσει? (είναι στα σχέδια)

Τα 1 και 2 KHz έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις φωνές.