Βιντεοκάμερα 4Κ ή FullHD?

Leonid

AVClub Addicted Member
29 June 2010
2,813
Είμαι σε σκέψη για αγορά βιντεοκάμερας για αντικατάσταση της πολύ καλής μου και άψογης δέκα χρόνια τώρα αλλά SD, της Sony DCR-PC350.
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το να αποδίδει το όσο δυνατόν καλύτερα σε όλες τις συνθήκες ( για τις δύσκολες εννοώ, χαμηλό φωτισμό, εσωτερικούς χώρους, συννεφιά κτλ ) στο FullHD. Η τηλεόραση που έχω τώρα είναι FullHD ( sony 55W905 ) οπότε το 4Κ προς το παρών δε με ενδιαφέρει, αλλά επειδή τη βιντεοκάμερα μάλλον θα τη κρατήσω , καλώς εχόντων των πραγμάτων πάλι καμιά δεκαετία, το πιο πιθανό να έχω αλλάξει πάλι τηλεόραση και αναγκαστικά όπως έχουν τα πράγματα θα πρέπει να οδηγηθώ να πάρω κάποια 4Κ, εύχομαι τουλάχιστον να αξιωθώ να είναι OLED 4K.
Λέω λοιπόν μήπως να πάρω από τώρα βιντεοκάμερα 4Κ, ή θα υστερεί σε ποιότητα εγγραφής FullHD που τώρα σε αυτή την ανάλυση θα τη βάλω να γράφει;
Το ποσό που λέω να διαθέσω είναι στο χιλιάρικο ( 1.000,00 € ) μάξιμουμ τα 1.200,00 €. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να τα δώσω έτσι και αλλιώς, αν υπάρχει πρόταση που να με καλύπτει στα 700,00 € ας πούμε, εννοείτε θα τη προτιμήσω.
Αυτές που έχω δει είναι :
- Sony FDR-AXP33 ( όταν κυκλοφορήσει Ελλάδα )
- Sony PJ-810
- Panasonic HC-X920
- Panasonic HC-W850
Επαναλαμβάνω προτεραιότητά μου το όσο δυνατόν καλύτερο FullHD, το 3D δε με πολυνοιάζει.
Όποια πρότασή σας δεκτή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιους απαντήσουν, η βοήθειά σας πολύτιμη, διότι με βιντεοκάμερες δεν είμαι και πολύ σχετικός και συγνώμη αν κούρασα με το μεγάλο ποστ.

Αν φτάσεις στα 1200 ευρώ παίρνεις τη Sony HDR-CX900E, που έχει 1'' αισθητήρα (1080p), μεγαλύτερο δηλαδή από τις υπόλοιπες.
Θα έχει καλύτερη ποιότητα φαντάζομαι από την FDR-AXP33 που είναι 4Κ αλλά με μικρό αισθητήρα, αλλά η FDR-AXP33 θα έχει πιο σταθερή εικόνα χάρη στο εξαιρετικό σύστημα σταθεροποίησης BOSS.

Ειδάλλως υπάρχει πάντα η λύση των υβριδικών φωτογραφικών μηχανών που βγάζουν πολύ καλό βίντεο τόσο 1080p όσο και 4Κ και κοστίζουν περί τα 750 ευρώ.
Panasonic FZ1000 αν προέχει στις ανάγκες σου το zoom, Panasonic LX100 αν δίνεις βαρύτητα στον φωτεινότερο φακό για λήψη σε εσωτερικούς χώρους.

Στη θέση σου πάντως θα έπαιρνα την FDR-AXP33 και θα τελείωνα. Κι αυτό χάρη στη σταθεροποίηση που προσφέρει, ακόμη και κατά τη λήψη 4Κ.

Αν φτάσεις στα 1200 ευρώ παίρνεις τη Sony HDR-CX900E, που έχει 1'' αισθητήρα (1080p), μεγαλύτερο δηλαδή από τις υπόλοιπες.
Θα έχει καλύτερη ποιότητα φαντάζομαι από την FDR-AXP33 που είναι 4Κ αλλά με μικρό αισθητήρα, αλλά η FDR-AXP33 θα έχει πιο σταθερή εικόνα χάρη στο εξαιρετικό σύστημα σταθεροποίησης BOSS.

Ειδάλλως υπάρχει πάντα η λύση των υβριδικών φωτογραφικών μηχανών που βγάζουν πολύ καλό βίντεο τόσο 1080p όσο και 4Κ και κοστίζουν περί τα 750 ευρώ.
Panasonic FZ1000 αν προέχει στις ανάγκες σου το zoom, Panasonic LX100 αν δίνεις βαρύτητα στον φωτεινότερο φακό για λήψη σε εσωτερικούς χώρους.

Στη θέση σου πάντως θα έπαιρνα την FDR-AXP33 και θα τελείωνα. Κι αυτό χάρη στη σταθεροποίηση που προσφέρει, ακόμη και κατά τη λήψη 4Κ.
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Η διαφορά σε 1080ρ στην ΑΧΡ33 με τις άλλες που ανέφερα - ανέφερες, είναι αισθητή σε ποιο βαθμό; Δηλαδή ας πούμε με άριστα το 10, τι θα έβαζες στη κάθε μία σε σύνολο εικόνας;
Επίσης από θέμα ποιότητας εικόνας, σταθεροποίησης και διάρκειας βίντεο, τι λένε οι φωτογραφικές που ανέφερες σε σύγκριση με τις παραπάνω βιντεοκάμερες; Ρωτώ γιατί δε μου ακούγεται άσχημη σαν ιδέα και θα έχω πιστεύω και πολλή καλύτερη ποιότητα σε φωτογραφίες, σε σύγκριση με τις βιντεοκάμερες, ακόμα και με τις παραπάνω;

Last edited:
Η σταθεροποίηση είναι που κάνει τη διαφορά στην FDR-AXP33, που σε συνδυασμό με το 4Κ την καθιστά κατά τη γνώμη μου πιο ασφαλή αγορά σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα, αν μιλάμε για βιντεοκάμερα.

Αν μπουν και οι φωτογραφικές στο παιχνίδι, αλλάζει το πράγμα.
Με υβριδική φωτογραφική μηχανή που τραβά και βίντεο, θα έχεις καλύτερη ποιότητα εικόνας στο βίντεο και απείρως καλύτερη ποιότητα σε φωτογραφίες.
Αν θες 4K κοιτάς αρχικά το νήμα της Panasonic LX100 που είναι μια πολύ καλή λύση για όλα (4Κ, μεγάλος αισθητήρας m4/3, φωτεινός φακός).

Η διάρκεια λήψης δεν είναι απεριόριστη όπως στις βιντεοκάμερες, ούτε η ευκολία στη λήψη είναι ίδια (πατάμε rec και τέλος, ούτε ρυθμίσεις ούτε τίποτε και όλα είναι εστιασμένα).

Αν θες να έχεις μια καλή βιντεοκάμερα στο ντουλάπι για την επόμενη δεκαετία και να τη βγάζεις σε γιορτές-εκδρομές να τραβάς εσύ ή άλλο μέλος της οικογένειας, η λύση της κλασικής βιντεοκάμερας είναι καλύτερη κατά τη γνώμη μου. Θα έχεις πιο σίγουρες λήψεις.

Last edited:
Η σταθεροποίηση είναι που κάνει τη διαφορά στην FDR-AXP33, που σε συνδυασμό με το 4Κ την καθιστά κατά τη γνώμη μου πιο ασφαλή αγορά σε σύγκριση με τα άλλα μοντέλα, αν μιλάμε για βιντεοκάμερα.

Αν μπουν και οι φωτογραφικές στο παιχνίδι, αλλάζει το πράγμα.
Με υβριδική φωτογραφική μηχανή που τραβά και βίντεο, θα έχεις καλύτερη ποιότητα εικόνας στο βίντεο και απείρως καλύτερη ποιότητα σε φωτογραφίες.
Αν θες 4K κοιτάς αρχικά το νήμα της Panasonic LX100 που είναι μια πολύ καλή λύση για όλα (4Κ, μεγάλος αισθητήρας m4/3, φωτεινός φακός).

Η διάρκεια λήψης δεν είναι απεριόριστη όπως στις βιντεοκάμερες, ούτε η ευκολία στη λήψη είναι ίδια (πατάμε rec και τέλος, ούτε ρυθμίσεις ούτε τίποτε και όλα είναι εστιασμένα).

Αν θες να έχεις μια καλή βιντεοκάμερα στο ντουλάπι για την επόμενη δεκαετία και να τη βγάζεις σε γιορτές-εκδρομές να τραβάς εσύ ή άλλο μέλος της οικογένειας, η λύση της κλασικής βιντεοκάμερας είναι καλύτερη κατά τη γνώμη μου. Θα έχεις πιο σίγουρες λήψεις.
OK , αυτό το τελευταίο που γράφεις θέλω, οπότε χρειάζομαι μια πολύ καλή βιντεοκάμερα που να μπορεί να βγάζει όμως και αρκετά καλή φωτογραφία όταν τη χρειαστώ. Από ότι κατάλαβα λοιπόν , μου προτείνεις την FDR-AXP33 που δε σου κρύβω ότι και εγώ σε αυτή τη λύση είχα σχεδόν καταλήξει και πριν ρωτήσω.
Αν δε σε κουράζω και ξέρεις, μπορείς σε αυτό που σε ρώτησα , σε σύγκριση με τις άλλες βιντεοκάμερες που προαναφέραμε, με άριστα το 10, τι βαθμό θα έβαζες στην FDR-AXP33 αλλά και στις άλλες στη ποιότητα λήψης στο 1080Ρ;
Επίσης ξέρουμε πότε έρχεται η FDR-AXP33 , πότε θα είναι διαθέσιμη προς πώληση;

Παρόμοια είναι η ποιότητα εικόνας μεταξύ των κορυφαίων μοντέλων με μικρό αισθητήρα. Διαφορά στον θόρυβο σε χαμηλό φωτισμό θα δεις σε μοντέλo με μεγαλύτερο αισθητήρα 1'' (βλ. Sony CX-900E), στα 1200 ευρώ, που δεν έχει όμως ούτε 4Κ ούτε BOSS σταθεροποίηση.

BOSS σταθεροποίηση δεν υπάρχει σε μοντέλο με 1'' αισθητήρα. Νομίζω πάλι καταλήγουμε στην FDR-AXP33.

Σε κάνα μήνα πιστεύω θα έχει κυκλοφορήσει.

Παρόμοια είναι η ποιότητα εικόνας μεταξύ των κορυφαίων μοντέλων με μικρό αισθητήρα. Διαφορά στον θόρυβο σε χαμηλό φωτισμό θα δεις σε μοντέλo με μεγαλύτερο αισθητήρα 1'' (βλ. Sony CX-900E), στα 1200 ευρώ, που δεν έχει όμως ούτε 4Κ ούτε BOSS σταθεροποίηση.

BOSS σταθεροποίηση δεν υπάρχει σε μοντέλο με 1'' αισθητήρα. Νομίζω πάλι καταλήγουμε στην FDR-AXP33.

Σε κάνα μήνα πιστεύω θα έχει κυκλοφορήσει.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και το χρόνο σου.

Καλησπέρα.
Για να κλείσω το συγκεκριμένο θέμα, τελικά αποφάσισα και πήρα τη Sony Pj810.
Πιστεύω πως για αρκετά χρόνια, ακόμα και 4Κ τηλεόραση να πάρω, σίγουρα για τώρα θα είμαι υπερκαλυμμένος μαζί της, αλλά και μετά νομίζω θα είμαι οκ, αλλά μέχρι τότε καλά να είμαστε και βλέπουμε.
Αποφάσισα να κινηθώ σε μια κατηγορία κάτω από τις Top of the Top στις FullHD κάμερες, έτσι ώστε να μη δώσω και πάρα πολλά. Μου στοίχισε 750 και αυτά σε άτοκες δόσεις, σχετικά καλά είναι πιστεύω.
Ευτυχώς ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχα , κυρίως σε εσωτερικές λήψεις. Σε εξωτερικά πλάνα είναι πράγματι καταπληκτική ( όπως φαντάζομαι οι περισσότερες που κινούνται λίγο πάνω λίγο κάτω σε αυτή τη κατηγορία τιμής ) ισορροπημένα χρώματα καταπληκτική ευκρίνεια, απουσία παντός είδους θορύβου, γενικώς για τις δικές μου απαιτήσεις ( που δεν είναι και μικρές ) είναι εξαιρετική. Στις εσωτερικές λήψεις, μου ήταν πολύ πολύ ευχάριστη έκπληξη μιας και κράτησε την ίδια καλή απόδοση , τηρουμένων των αναλογιών, με τα εξωτερικά πλάνα και κυρίως , αυτή ήταν η αγωνία μου, πολύ καλή ευκρίνεια σε εσωτερικούς χώρους με όχι πολύ καλό φωτισμό, χωρίς κόκκο οι λήψεις , παρά μόνο όταν έφτασα στο τέρμα το οπτικό ζουμ, αλλά και εκεί ελάχιστο , ανάξιο λόγου. Επίσης πάρα πολύ καλή και στο σύστημα σταθεροποίησης, αν το λέω καλά. Δε ξέρω αν έχει το ίδιο σύστημα με την FDR-AXP33 τη 4Κ, πάντως Boss το ονομάζει και στη PJ810, αλλά πράγματι άψογη σε δοκιμές που έκανα τραβώντας βίντεο περπατώντας, ανεβαίνοντας σκάλες κτλ. Απειροελάχιστο το κούνημα ( της κάμερας να μη παρεξηγούμαστε :flipout: )
Στο θέμα φωτογραφίας, εκεί είναι μέτρια.... ε μη τα θέλω και όλα πια χα!χα! Για να δώσω ένα παράδειγμα για όσους τύχη να ξέρουν, το κινητό μου Samsung Alpha που για κινητό βγάζει αξιόλογες φωτογραφίες, όχι τις καλύτερες μη παρεξηγηθώ, αλλά για κινητό αξιόλογες, ε αυτό βγάζει πιο καλές από τη PJ 810. Όχι η μέρα με τη νύχτα, αλλά σε κλειστό χώρο που δοκίμασα χωρίς φλας, είναι λίγο πιο πίσω, λίγο αλλά πιο πίσω. Σε εξωτερικούς χώρους πάντως για μια << ώρα ανάγκης >> αν δεν έχεις μαζί τη φωτογραφική μηχανή, μια χαρά θα κάνει τη δουλειά της, αν δεν έχεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Πάντως για μένα που η χρήση της Pj810 θα είναι κατά 99,99% για βίντεο με υπερκαλύπτει στις ανάγκες μου. Για κάποιον που τον ενδιαφέρει να έχει μια αξιολογότατη FullHD βιντεοκάμερα που η τιμή της δε φτάνει στο Θεό , δεν τη λες και φθηνή όμως, τη συστήνω ανεπιφύλακτα!
Αν κάποιος θέλει και κάποια άλλη πληροφορία - διευκρίνιση , πολύ ευχαρίστως!

Last edited:
Δε σε πρόλαβα.
Η panasonic fz1000 που σου είπε ο tzo πιο πάνω θα ήταν η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή.
Την έχω εδώ και ένα μήνα και στο fullhd αλλά και στο 4Κ της είναι φοβερή συν ότι έχω και μια αξιοπρεπέστατη φωτογραφική δυνατότητα μαζί της.
Σε 1-2 χρόνια που το 4Κ θα είναι πιο διαδεδομένο θα ψάχνεις να βρεις πάλι τι να αγοράσεις.
Πήγαινε την πίσω και πάρε τα χρήματα σου πίσω ή την fz1000.
Ο περιορισμός των 30 λεπτών στη λήψη δε με έχει προβληματίσει ποτέ έως τώρα.
Μάλιστα ενώ είχα για πολλά χρόνια βιντεοκάμερες πια είμαι απόλυτα καλυμμένος με τις καλές φωτογραφικές που τραβάνε βίντεο.
Υ.Γ. Μπαίνεις ρωτάς και βλέπεις ότι σου απαντά ένα και μόνο μέλος αλλά με επιχειρήματα και γνώση και ενώ δείχνεις να αντιλαμβάνεσαι αυτά που σου λέει
πηγαίνεις και αγοράζεις αυτό που είχες εξ αρχής στο μυαλό σου...
Φιλικά και συγνώμη για το ύφος
Παναγιώτης

Καλησπερα.
Δεν υπάρχει προβλημα με το ύφος, καταλαβαίνω. Επίσης χωρίς να έχεις άδικο σε αυτά που λες,για διάφορους λόγους με εξυπηρετεί πιο πολύ η λύση που κατέληξα. Επίσης ενας ακόμη λόγος που δε πήγα σε κάμερα των 1200 που έλεγα στην αρχή, είναι γιατι με τη διαφορά που μου έμεινε αν χρειαστει σε μερικά χρόνια που μάλλον θα έχω 4Κ τηλεόραση, παιρνω τότε μια 4Κ μηχανή που κατα πάσα πιθανότητα και με λίγα παραπάνω θα είναι μάλλον και καλύτερη από τις περισσότερς πολύ πιο ακριβές σήμερα. Τώρα η 4Κ μηχανή μου είναι άχρηστη αφού δεν έχω το κατάλληλο προβολικό μέσο. Αργότερα , σε μερικά χρόνια μάλλον, αφού τη σονυ μου 55W905 την έχω μόνο 14 μήνες, που θα αναγκαστώ να πάρω 4Κ τηλεόραση, αν δε με καλύπτει στις βίντεο ανάγκες μου η Pj810, θα δω όπως σου έιπα και για 4Κ κάμερα.

To καλό που έκανες είναι πως έδωσες βάση στη σταθεροποίηση.... εκτός κι αν τη χρησιμοποιείς κυρίως με τρίποδο ή τέλος πάντων κάποιο εξοπλισμό στήριξης, που αμφιβάλλω. Όντως αυτό το γυροσκοπικό σύστημα της sony κάνει θαύματα, αν εξασκήσεις λίγο την τεχνική σου θα τραβάς υπέροχα πλάνα. Το ασταθές βίντεο είναι κακό βίντεο δεν πα να είναι και 8Κ. Καλορίζικη.

Υ.Γ. Νομίζω έχει και προτζέκτορα πάνω η sony?

To καλό που έκανες είναι πως έδωσες βάση στη σταθεροποίηση.... εκτός κι αν τη χρησιμοποιείς κυρίως με τρίποδο ή τέλος πάντων κάποιο εξοπλισμό στήριξης, που αμφιβάλλω. Όντως αυτό το γυροσκοπικό σύστημα της sony κάνει θαύματα, αν εξασκήσεις λίγο την τεχνική σου θα τραβάς υπέροχα πλάνα. Το ασταθές βίντεο είναι κακό βίντεο δεν πα να είναι και 8Κ. Καλορίζικη.

Υ.Γ. Νομίζω έχει και προτζέκτορα πάνω η sony?
Σε ευχαριστώ.
Πράγματι το σύστημα σταθεροποίησης που έχει είναι πάρα πολύ καλό. Γενικώς η κάμερα μετά από αρκετή χρήση που της έχω κάνει μέχρι τώρα ( βλέπεις τελειώματα σχολείων - γιορτές - γυμναστικές επιδείξεις κ.α. ) με έχει αφήσει απόλυτα ευχαριστημένο.
Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και σε εξωτερικά πλάνα που εκεί το περίμενα, αλλά και σε εσωτερικά που πραγματικά με άφησε έκπληκτο ακόμα και σε μεγάλα ζουμ ( οπτικά ζουμ πάντα ).
Ναι έχει και προτζέκτορα , αλλά αυτό μου είναι παντελώς αδιάφορο. Μια δοκιμή που έκανα, ήταν απλά συμπαθητικό και αυτό με πολύ πολύ επιείκεια. Για να κάνεις τη πλακίτσα σου με τα παιδιά ( καμιά φορά και με μεγάλους ), καλό είναι.

Γεια σας παιδια... έρχομαι στο θέμα 1 χρόνο σχεδόν μετά ( !!! ) για να ρωτήσω κι εγώ σχετικά με επιλογή κάμερας για βιντεοσκόπιση π.χ χορευτικών εκδηλώσεων, βαπτίσεων, κ.α. με κάλυψη 1 έως και 2 ωρών ! Γι αυτό τον λόγο είμαι στην αναζήτηση camcorder έως 800 ευρώ ενώ δεν ξέρω αν π.χ μια sony rx 10ii ή canon 70D ( τυχαίες επιλογες ) παρόμοιου τύπου dslr θα μπορούσε να με καλύψει για την χρήση που την θέλω. Έχετε καποια άποψη στο θέμα, επιλογή ή και πρόταση? Αν έχετε χρόνο και διάθεση... όλες οι απόψεις δεκτές! Σας ευχαριστώ!!!

Aν τυχόν αποφασίσεις για FDR-AX33 ή το νέο μοντέλο 53, υπάρχει έκπτωση 50 ευρώ στο amazon.de για όλο τον Αύγουστο.
H έκπτωση εμφανίζεται στο checkout.

Εάν ενδιαφέρεσαι αποκλειστικά για βιντεοσκοπήσεις, θα σε βολέψει πολύ περισσότερο μια κλασσική βιντεοκάμερα όπως αυτές που γράφει ο _tzo_.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά... να πω την αλήθεια ζαχαρωνω την Sony 33 η 53 η και την Panasonic vx980. Είμαι ανάμεσα σ αυτές με τοποθέτηση εξωτερικού mic κτλ. Θα έχω αποτέλεσμα λέτε ως προς τις λήψεις - χρήση που την θέλω? Τώρα θα μου πείτε όλα σχετικά είναι.. αλλά ας υπάρχει και κάποια άποψη από εσάς που έχετε και περισσότερες γνώσεις και εμπειρία.