Βιντεοπροβολεας μονο για τηλεοραση-ποδοσφαιρο

Werewolf

Supreme Member
15 January 2010
7,211
χαιρετω.
οπως λεει και ο τιτλος, ο αδελφος μου ψαχνει εναν προβολεα μονο για ποδοσφαιρο, οπου θα τοποθετηθει σε καφετερια.
οσον αφορα το κοστος , μου ειπε οτι ψαχνει οτι φθηνοτερο, για να κανει την δουλεια του μονο για φετος, ενω στο μελλον θα τον αντικαταστησει (για αυτο και η χαμηλη τιμη)

Διαβαζοντας και αλλα posts οσον αφορα το θεμα προβολεας-ποδοσφαιρο, ειδα οτι υπηρχαν προτασεις με 700-900 ευρω.
εγω ομως ψαχνω σε τιμες 400-500 maximum.
απο τα λιγα που εχω καταλαβει ψαχνω για lcd και οχι dlp (λογω rainbow) υψηλη φωτεινοτητα (για θεασεις σε ημιφωτεινο χωρο) και αναλυση 1024χ768 μιας και μιλαμε καθαρα για τηλεοπτικο σημα και τιποτε αλλο.

Το ξανατονιζω, ο προβολεας θα παιζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τηλεοπτικο σημα και τιποτε αλλο.
Δεδομενων των παραπανω, μιας και με τους προβολεις δεν εχω εμπειρια, ηθελα να παραθεσω 2 τυχαια μοντελα, για να μου πειτε αν με καλυπτουν.

http://www.plaisio.gr/Sound-Vision/...Machine-Projectors/Sony-VPL-EX7-Projector.htm

http://www.plaisio.gr/Sound-Vision/...-Projectors/Epson-EB-X72-Projector-EB-X72.htm

Ξερω οτι οι παραπανω αναφερονται σαν DATA, αλλα πριν αρκετα χρονια, σε τετοιους βλεπαμε tv, απλα τωρα με την ελευση του 720p - 1080p, αυτους τους εχουμε κατηγοριοποιησει σαν DATA.

Η βοηθεια που χρειαζομαι ειναι η εξης:
με τους παραπανω (ή αλλους με ιδια χαρακτηριστικα-τιμη) υπαρχει καποιο προβλημα στην παρακολουθηση ποδοσφαιρου ? (κινηση εικονας κλπ)

Μιας και ο αδελφος μου απαιτησε πολυ φθηνο, δεν τιθεται θεμα ποιοτητας χρωματων, ευκρινειας κλπ παρα μονο κινηση εικονας πιστευω για να μην στραβωθει.

υπαρχει κατι ιδιαιτερο που πρεπει να προσεξω πριν επιλεξω οποιονδηποτε data προβολεα (καποια παγιδα) ?
υπ'οψιν, το πως θα τοποθετηθει, αποσταση θεασης, χωροταξικα κλπ δεν γνωριζω, οποτε ας μην λαβουμε υπ'οψη καθολου αυτη την παραμετρο.

Αν καποιος εχει να προτεινει καποιον προβολεα μεχρι 450-500 ευρω, θα βοηθουσε, εκτος κι αν τελικα πιστευετε οτι σε αυτη την κατηγορια τιμης, οτι και να διαλεξω το ιδιο θα ειναι.

Πιστεύω ότι το βασικό , ίσως και μόνο θέμα είναι η φωτεινότητα αφού λογικά θα θέλει να τον βάζει μέρα για το Μουντιάλ.

Τα ansi που γράφουν είναι ενδεικτικά αλλά όχι πάντα πραγματικά .... ίσως μπορείς να βρεις και πιο φωτεινούς με αυτά τα λεφτά.

Δεν ξέρω γιατί έτσι απλά απέρριψες τους DLP, οι οποίοι είναι μάλλον περισσότερο κατάλληλοι για τη χρήση που θέλεις, λόγω μεγαλύτερης αντοχής στη σκόνη. Θα σου πρότεινα λοιπόν να εξετάσεις προσεκτικά ένα μηχάνημα σαν κι αυτό

Δεν ξέρω γιατί έτσι απλά απέρριψες τους DLP, οι οποίοι είναι μάλλον περισσότερο κατάλληλοι για τη χρήση που θέλεις, λόγω μεγαλύτερης αντοχής στη σκόνη. Θα σου πρότεινα λοιπόν να εξετάσεις προσεκτικά ένα μηχάνημα σαν κι αυτό

δεν ξερω τι επιπτωσεις θα εχει το rainbow. Δεν υπαρχει αλλος λογος.
οσο για το μοντελο που ανεφερες, σε ενα καταστημα με φυσικη παρουσια που γνωριζω, τον εχει 554 ευρω. οριακα θα ελεγα ειναι η τιμη. δεν θα ηθελα να ξεπεραστει το οριο των 500 ευρω. αληθευει οτι οι dlp στην κινηση ειναι λιγο χειροτεροι απο τους 3lcd ?
για χαμηλοτερη τιμη αν πηγαινα σε αυτον http://www.plaisio.gr/Sound-Vision/...e-Projectors/BenQ-MP-515-Projector-MP-515.htm
θα εκανα γκαφα, αφου εχει αναλυση 800χ600 ?
ή δεν παιζει ρολο η χαμηλοτερη αναλυση αφου μιλαμε για τηλεοραση ?

Last edited:
Οι Dlp συνήθως δεν είναι τόσο φωτεινοί όσο οι lcd λόγο τεχνολογίας (ας γράφουν περισσότερα lummens) , σε περιβάλλον καφετέριας και μέρας είναι το πιο βασικό για να έχεις μεγάλη και καλή εικόνα .

Από ποιότητα εικόνας και κίνηση έχουν προβάδισμα οι dlp , και αντοχή στο καπνό-σκόνη κλπ , αλλά για την δουλειά που θές δεν θα σε επηρεάσουν.
(Εχω δει dlp σε καφετέρια , και δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με το raindow σε αγώνες τουλάχιστον, χωρις να είμαι σίγουρος. )

Θα ήταν ενδιαφέρον να αναφερθεί κάποιο site που να συγκρίνει την ονομαστική και την πραγματική φωτεινότητα διάφορων μοντέλων , νομίζω υπήρχε κάποιο αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Last edited:
Τα νούμερα του projectocentral δεν συνάδουν συχνά-πυκνά με την ονομαστική φωτεινότητα που δίνουν οι κατασκευαστές, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστα. Μιλάω για το calculator. Σε πολλά μοντέλα μου φαίνονται λίγο αυθαίρετες οι μετρήσεις, όμως μπορεί και να κάνω λάθος...

Γιατι δεν τσιμπας εναν EPSON TW700 που υπαρχει στις αγγελιες μας και ειναι κατω και απο το μπατζετ σου?
Δεν ειμαι ο πλεον ειδικος αλλα εγω αυτο θα εκανα...

Γιατι δεν τσιμπας εναν EPSON TW700 που υπαρχει στις αγγελιες μας και ειναι κατω και απο το μπατζετ σου?
Δεν ειμαι ο πλεον ειδικος αλλα εγω αυτο θα εκανα...

Λίγο φως, Άγγελε. Ο προβολέας προορίζεται για καφετέρια. Δεν χρειάζεσαι H.C. προβολέα για κάτι τέτοιο, μόνο πολλά lumens.

αφου ενας DLP χρειαζεται 30% παραπανω lumens για να φωτισει το ιδιο με εναν LCD, στα ποσα lumens πρεπει να καταφυγω, για να εξασφαλισω οτι θα βλεπω το ποδοσφαιρο στο φωτεινο περιβαλλον. ?
υπαρχει καποια τιμη (lumens) οπου πρεπει να εχω σαν οριο ? ο BENQ MP625P
που αναφερθηκε πιο πανω,(2700 lumens) ειναι ικανος, ή θα πρεπει να καταφυγουμε σε εναν πιο δυνατο. ? (δυστυχως δεν εχω εμπειρια απο projectors καθολου).

Απάντηση: Re: Βιντεοπροβολεας μονο για τηλεοραση-ποδοσφαιρο

αφου ενας DLP χρειαζεται 30% παραπανω lumens για να φωτισει το ιδιο με εναν LCD, στα ποσα lumens πρεπει να καταφυγω, για να εξασφαλισω οτι θα βλεπω το ποδοσφαιρο στο φωτεινο περιβαλλον. ?
υπαρχει καποια τιμη (lumens) οπου πρεπει να εχω σαν οριο ? ο BENQ MP625P
που αναφερθηκε πιο πανω,(2700 lumens) ειναι ικανος, ή θα πρεπει να καταφυγουμε σε εναν πιο δυνατο. ? (δυστυχως δεν εχω εμπειρια απο projectors καθολου).

Το πρώτο που γράφεις δεν ισχύει. Ένα κιλό σίδερο ζυγίζει ακριβώς το ίδιο μ' ένα κιλό βαμβάκι. Ο Benq με τα 2700 του είναι πολύ φωτεινός και δεν θα έχεις προβλήματα στο χώρο. Βασικά, κοιτάς μηχανάκια που διαθέτουν φωτεινότητα πάνω από 2-2300 ansi.

Re: Απάντηση: Re: Βιντεοπροβολεας μονο για τηλεοραση-ποδοσφαιρο

Το πρώτο που γράφεις δεν ισχύει. Ένα κιλό σίδερο ζυγίζει ακριβώς το ίδιο μ' ένα κιλό βαμβάκι. Ο Benq με τα 2700 του είναι πολύ φωτεινός και δεν θα έχεις προβλήματα στο χώρο. Βασικά, κοιτάς μηχανάκια που διαθέτουν φωτεινότητα πάνω από 2-2300 ansi.

Διαβασα εδω http://www.projectorreviews.com/advice/dlpvslcd/index.php
αυτο : Quicktip: Figure you need about 30% more lumens in a DLP projector to hold its own with an LCD model.
Δεν ισχυει ? παντως αν με 2700 κανω δουλεια να καταληξω σε αυτον τελικα, και να μην το ψαχνω αλλο.

οκ. αφου στην κατηγορια τιμης 500 (αν και το ξεπερασαμε και πηγα 550) δεν υπαρχει αλλη προταση απο τον benq με καλυτερα χαρακτηριστικα, θα προτεινω του αδελφου μου να αγορασει αυτον.
(πρεπει να αρχισω το διαβασμα, γιατι στο μελλον θα ειμαι και εγω υποψηφιος αγοραστης H.C. Progector)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βιντεοπροβολεας μονο για τηλεοραση-ποδοσφαιρο

Διαβασα εδω http://www.projectorreviews.com/advice/dlpvslcd/index.php
αυτο : Quicktip: Figure you need about 30% more lumens in a DLP projector to hold its own with an LCD model.
Δεν ισχυει ? παντως αν με 2700 κανω δουλεια να καταληξω σε αυτον τελικα, και να μην το ψαχνω αλλο.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί ο ποιητής. Εννοεί ότι χρειάζονται οι DLP 30% περισσότερη ''λάμπα'' για να βγάλουν την ίδια φωτεινότητα με τους LCD?? Μα λόγω κατασκευής το ανάποδο θα έπρεπε να συμβαίνει, διότι η διαδρομή του φωτός μέσα σ' έναν DLP είναι πολύ πιο σύντομη απ' ότι σ' έναν LCD, άρα θα έπρεπε να λέει το ανάποδο. Τέλος πάντων...

Ναι, με 2700 lumens κάνεις και παρακάνεις δουλειά εκτός αν προβάλλεις στον κήπο μέρα μεσημέρι!!!-bye--bye-

Last edited:
Δεν ξέρω αν βγάλεις άκρη από αυτό το άρθρο , σίγουρα είναι μπέρδεμα.
http://www.projectorcentral.com/lcd_dlp_comparison.htm?em

DLP ("Digital Light Processing")
In addition to red, green, and blue filters, most color wheels contain other segments as well. A "white" or clear filter used to boost brightness is common in business/commercial projectors, and many color wheels have filters for colors other than the primaries, such as dark green, cyan, magenta, or yellow

.........

Advocates of 3LCD technology have been quite vocal about the lack of color brightness on single-chip DLP products, particularly those that have white segments in the color wheel. This phenomenon is worth commenting on.

When a color wheel has a white (clear) segment, the lumen output of the projector is increased dramatically, and the ANSI lumen rating skyrockets. Most business class DLP products have white segments in the wheel to boost the all-important lumen rating. Conversely, most DLP projectors built for home theater have no white segments because they can compromise color saturation and the overall balance of the video image. Moreover, the lumen rating is not a big driving factor in the sale of home theater projectors.

When you use a light meter to measure the brightness of red, green, and blue on an LCD projector, the sum of the values usually adds up to the brightness reading you get for white. This makes sense because on an LCD projector, white is created by turning the red, green, and blue channels all fully on. But on a DLP projector, this is often not the case. Due to the presence of a white segment in the wheel, the white reading can be as much as double the sum of the brightness readings for red, green, and blue. In other words, if an LCD projector measures 2000 lumens of white light, you will also get 2000 lumens of color light out of it. If a DLP projector measures 2000 lumens of white, you might get only 1000 lumens of actual color light from it, the rest being white light.

.......

Oddly enough, on some DLP models with white segments in the wheel, even those on which color brightness falls far short of white, we see a rich, vibrant color that can easily match an LCD projector in the same price and lumen class. One reason is that the color filter configuration of the wheel has a lot to do with the end results. Another reason is that, though the DLP's color brightness may fall short of white, the effect of the DLP's inherent contrast advantage helps to compensate for it. That compensating effect cannot be quantified in a spec.
Even when color brightness falls very far short, the picture sometimes does not end up looking much dimmer at all when put side by side with an LCD projector of the same white light output.

Last edited:
διαβασα το παραπανω κειμενο και περιπου καταλαβα τι συμβαινει.
οποτε ειμαι (σχεδον) σιγουρος οτι για λογους marketing η αποδοση lumens που αναφερεται για τους DLP δεν αναφερεται για τα χρωματα, αλλα για το λευκο του χρωματικου τροχου.

Nα σας ευχαριστησω για ακομη μια φορα, καθως καθε φορα που εχω καποιο προβλημα-απορια, δεν αρκειστε σε μια γρηγορα απαντηση-ξεπέτα, αλλα ασχολειστε πραγματικα. Αυτο δεν σημαινει μονο οτι εδω μεσα υπαρχουν παρα πολυ καλοι γνωστες του αντικειμενου, αλλα και οτι εχουν πραγματικη διαθεση να μοιραστουν την γνωση με σκοπο να βοηθησουν πραγματικα.

Απάντηση: Re: Βιντεοπροβολεας μονο για τηλεοραση-ποδοσφαιρο

Nα σας ευχαριστησω για ακομη μια φορα, καθως καθε φορα που εχω καποιο προβλημα-απορια, δεν αρκειστε σε μια γρηγορα απαντηση-ξεπέτα, αλλα ασχολειστε πραγματικα. Αυτο δεν σημαινει μονο οτι εδω μεσα υπαρχουν παρα πολυ καλοι γνωστες του αντικειμενου, αλλα και οτι εχουν πραγματικη διαθεση να μοιραστουν την γνωση με σκοπο να βοηθησουν πραγματικα.

Σωστά φίλε μου!:SFGSFGSF:

Μόνο και μόνο για αυτό κάθισα και εγώ στην παρέα, έχουμε να κάνουμε με καλά παιδιά και γνώστες του αντικειμένου...!:music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005: