- 29 April 2011
- 2,571
Αφορμή για τον ελαχιστότατο αυτό προβληματισμό μου έδωσε ο «αναγκαστικός» δανεισμός ενός βιβλίου του Κηθ Ριτσαρντς, από έναν πολύ καλό φίλο. Λέω «αναγκαστικός»γιατί μου τόφερε χωρίς να το ξέρω ή να το ζητήσω και με προέτρεψε στην ανάγνωση του. Ογκώδες το βιβλίο, σε απωθεί με το μέγεθος του, αλλά ήρθε συστημένο ως ευανάγνωστο και άκρως ενδιαφέρον. «Διαβάζεται μονορούφι». Ξεκινώντας τηνανάγνωση του διαπίστωσα κατ’ αρχάς αυτήν την αρετή του ευκόλως αναγνώσιμου,αλλά το πρόβλημα ήταν αλλού ….Στο περιεχόμενο. Διαβάζοντας , από τις πρώτες σελίδες ακόμη, ένιωσα ότι δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο, ούτε τι άποψη έχει ο Κηθ, ούτε τί ζωή έζησε, ούτε πως έγραφε τα τραγούδια του, ούτε ποιες ήταν οισχέσεις του με τους λοιπούς Stones.Μόνιμη επωδός στην σκέψη μου, μετά από ανάγνωση ολίγων παραγράφων, ήταν το «ποιος ενδιαφέρεται;». «Πολλοί», θα μου πείτε ως αντίλογο. Δεκτό αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω το γιατί. Πιστεύω πως η πολλή συζήτηση, η συνεχής, εκτεταμένη και ενδελεχής ενασχόληση με τα «ποιητικά» αίτιατων δημιουργών, τη ζωή τους, η αποκάλυψη λεπτομερειών της, που μόνο αρνητικάμπορεί να λειτουργήσει ( «α τον καραγκιόζη» π.χ. ως επιφώνημα που συνοδεύει πλείστες όσες βιογραφίες μουσικών) μάλλον στερεί την απόλαυση από το πραγματικό προϊόν, την μουσική δηλαδή, την απομαγεύει εξαλείφοντας σχεδόν πλήρως το μυστικιστικό στοιχείο που κουβαλά η άγνοια του ακροατή, όταν δεν γνωρίζειτίποτα πέραν της ίδιας της μουσικής. Και καλό θα ήταν, κατά την γνώμη μου, να παραμένει εκεί, να διατηρεί την παρθενικότητα του όσον αφορά στην πληροφόρηση ( που τις περισσότερες φορές είναι και ανούσια).
Τελικά δεν διάβασα ακόμα το βιβλίο. Μάλλον δεν θα το κάνω. Η πολλή συζήτηση για την μουσική και γύρω από την μουσική σκοτώνει την μουσική.Φαντάζομαι όμως ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εσείς τελικά τι λέτε ;Διαβάζετε μουσικές βιογραφίες; Σας αρέσουν; Σας προσφέρουν κάτι περισσότεροστην απόλαυση της μουσικής ή κάπου αλλού;
Τελικά δεν διάβασα ακόμα το βιβλίο. Μάλλον δεν θα το κάνω. Η πολλή συζήτηση για την μουσική και γύρω από την μουσική σκοτώνει την μουσική.Φαντάζομαι όμως ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Εσείς τελικά τι λέτε ;Διαβάζετε μουσικές βιογραφίες; Σας αρέσουν; Σας προσφέρουν κάτι περισσότεροστην απόλαυση της μουσικής ή κάπου αλλού;