Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,528
Γλυφάδα
Επειδή βρίσκομαι σε διαδικασία κατασκευής σπιτιού, θα ήθελα ενημέρωση για ένα δύο πραγματάκια που έχουν να κάνουν με δάπεδα. Απ' ότι έχω δει μέχρι στιγμής πάντα βρίσκεται ένας ειδικός συμφορουμήτης.

Λοιπόν έχω δει σε φωτογραφίες σπιτιών σε ειδικά περιοδικά κάποια εσωτερικά δάπεδα που αναγράφονται ως τσιμεντοκονία. Είναι εντελώς λία και έχουν διάφορους χρωματισμούς. Η ερώτηση είναι : τα δάπεδα αυτά της τσιμεντοκονίας είναι τα ίδια με τα βιομηχανικά? πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες γι αυτά?

Όσον αφορά τα εξωτερικά δάπεδα, πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τα βιομηχανικά ή σταμπωτά?

Σεραφείμ, χοντρικά υπάρχουν δυο τύποι τα τσιμεντοειδη και τα εποξειδικα, τα χρωματισμένα μπορούν να είναι και τα δυο, βιομηχανικά συνήθως αναφέρονται στα τσιμεντοειδη, τα δεύτερα που συνήθως είναι ποιο γυαλιστερά / φαντεζί είναι τα εποξειδικα (επεξεργασία που γίνεται πάνω από την τσιμεντοκονια) τώρα τα σταμπωτά εξωτερικού χώρου μπορείς να τα βρεις παντού και σε μεγάλη ποικιλία

Άρα είναι τα τσιμεντοειδή, τα εποξειδικά και τα σταμπωτά.
Γιώργο έχεις ακούσει εαν είναι ανθυγειινά ?
Ευχαριστώ για την απάντηση.

τα εποξειδικά χρησιμοποιούνται κατα κόρον στην βιομηχανία τροφίμων καθότι δεν έχουν πόρους, είναι απίστευτα ανθεκτικά σε καταπονήσεις(στατικού βάρους, μηχανικών τριβών, χημικών- θερμικών καταπονήσεων κ.α) άρα θεωρώ -χωρίς να είμαι απόλυτα σίγουρος- οτι δεν τίθεται θέμα καταλληλότητας ή υγιεινής σε χώρους σπιτιών.
απο την άλλη πάλι, τα εποξειδικά έχουν δυο μειονεκτήματα,
1. το κόστος τους που σε αρκετές περιπτώσεις ξεφεύγει πολύ
και
2. για να είναι επιτυχημένο ένα εποξειδικό δάπεδο πρέπει αυτός που θα το ρίξει να το κατέχει το άθλημα.
ειδικά σε χώρους εργοστασίων, αν πάει κάτι λάθος με τις ρήσεις του πατώματος τότε η κατάσταση γίνεται τραγικά δύσκολη απο όλες τις πλευρές.

τέλος, να ξέρεις οτι σε ένα εποξειδικό δάπεδο άν χρειαστεί ποτέ να κάνεις το οποιοδήποτε σκάψιμο τότε να ξέρεις οτι έχεις δυο εναλλακτικές,
α) ή παίρνεις φρέζα για να "τρίψεις" ουσιαστικά το ανεπιθύμητο κομμάτι με ότι συνεπάγεται αυτό σε ένα σπίτι(αν και έχουν ειδικές σκούπες αλλά και πάλι ...)
β) αρχίζεις το σκάψιμο με κομπρεσέρ !
αυτό όμως σημαίνει οτι πολύ πιθανό σπάζοντας το εποξειδικό δάπεδο να σπάσει μαζί του και ένα στρώμα μπετού ή όλο το μπετό που υπάρχει απο κάτω με όποιο οικονομικό κόστος + την ταλαιπωρία.

είναι δεδομένο οτι αν θα ρωτήσεις την άποψη ενός ειδικού θα έχει πολλά περισσότερα να σου πει και φυσικά πιο αναλυτικά.
εμείς απλά σου δίνουμε μια ιδέα του τι παίζει.

edit: επίσης είθισται τα εποξειδικά δάπεδα να είναι λεία στην επιφάνεια τους έτσι ώστε να μην μαζεύουν βρωμιά αλλά και να μην δημιουργούν πόρους. έτσι όμως είναι αρκετά γλιστερά !!

Last edited:
παιδιά ευχαριστώ πολύ.
Θα το ψάξω, γιατί εμφανησιακά είναι πολύ ωραία. Εαν δεν είναι ανθυγειινά, είναι αντοχής και οικονομικά, τότε θα προχωρήσε για έσω αλλά και έξω χώρους.

Καλημέρα!

Επειδή μου αρέσει αισθητικά η χρωματιστή τσιμεντοκονία, ήθελα να φτιάξω έτσι όλο το μπάνιο του σπιτιού, με μια ιδιαίτερη κατασκευή.
Πριν κοιτάξω τις τιμές των υλικών, έψαξα για τον άνθρωπο που θα το κατασκεύαζε. Και δεν τον βρήκα. Βέβαια, μένω σε επαρχία, οπότε αντιμετωπίζω και τη λογική του "ήρθε η Αθηναία και μας ζητάει ό,τι βλέπει στα περιοδικά". Αλλά νομίζω ότι και στην Αθήνα δεν το πολυξέρουν, εκτός αν απευθυνθείς σε εταιρία που ειδικεύεται σε τέτοιες κατασκευές, οπότε ανεβαίνει δραματικά το κόστος.

Από την άλλη, ένας φίλος που αποφάσισε να τη ρίξει μόνος του στον κήπο, τα έκανε... μην πω!

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά γνώμη μου είναι να το προχωρήσεις μόνο αν έχεις αρκετά χρήματα να διαθέσεις.

Απο την εμπειρία μου η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο αρχιτέκτονας.

Οσον αφορα τη χρηση εποξειδικων πατωματων σε εσωτερικο χωρο, θελει προσοχη. Οσο και να σας διαβεβαιωσουν οι "μαστορες" τα χημικα αυτα απελευθερωνουν σωματιδια για καποιο καιρο (πολυμερισμος).

Προτεινω τη χρηση επαγγελματια, να αφεθει ο χωρος αρκετο καιρο (για να στεγνωσει) και προσοχη στο γλυστριμα!

Ειναι οντως ωραια πατωματα, τα ρημαδια, αλλα δυσκολα. Εαν το υποστρωμα (θελει 2-3 χερια ειδικο ασταρι) δεν ειναι σωστα προετοιμασμενο, ολο το υλικο φευγει σε φλουδες. Προσοχη στην προετοιμασια! Κυκλοφορουν πολλοι κομπογιαννιτες.

Υπαρχει μια ταση που λεει οχι χημικα υλικα στους χωρους κατοικιας... αντιθετως μονον υδατοδιαλυτα χρωματα, κλπ.

Re: Απάντηση: Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

Καλημέρα!

Επειδή μου αρέσει αισθητικά η χρωματιστή τσιμεντοκονία, ήθελα να φτιάξω έτσι όλο το μπάνιο του σπιτιού, με μια ιδιαίτερη κατασκευή.
Πριν κοιτάξω τις τιμές των υλικών, έψαξα για τον άνθρωπο που θα το κατασκεύαζε. Και δεν τον βρήκα. Βέβαια, μένω σε επαρχία, οπότε αντιμετωπίζω και τη λογική του "ήρθε η Αθηναία και μας ζητάει ό,τι βλέπει στα περιοδικά". Αλλά νομίζω ότι και στην Αθήνα δεν το πολυξέρουν, εκτός αν απευθυνθείς σε εταιρία που ειδικεύεται σε τέτοιες κατασκευές, οπότε ανεβαίνει δραματικά το κόστος.

Από την άλλη, ένας φίλος που αποφάσισε να τη ρίξει μόνος του στον κήπο, τα έκανε... μην πω!

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά γνώμη μου είναι να το προχωρήσεις μόνο αν έχεις αρκετά χρήματα να διαθέσεις.

+1. Χτίζω και εγώ και το έψαξα λιγάκι. Θέλει μάστορα που να ξέρει πραγματικά.

παιδιά ευχαριστώ πολύ.
Θα το ψάξω, γιατί εμφανησιακά είναι πολύ ωραία. Εαν δεν είναι ανθυγειινά, είναι αντοχής και οικονομικά, τότε θα προχωρήσε για έσω αλλά και έξω χώρους.

Οπως είπε ο φίλος PETRAN πιό πάνω είναι υγιεινά (σε όλες τις βιομηχανίες τροφίμων αυτά τοποθετούνται), είναι αντοχής (εξαρτάται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από την εφαρμογή και κατά πόσον το κατέχει ο εφαρμοστής) και δεν είναι πιό οικονομικά.
Εχω βάλει μερικές φορές σε εργοστάσια με βαριά κυκλοφορία οχημάτων (ψυγεία-συσκευαστήρια) και η αλήθεια είναι ότι λίγες φορές με ικανοποίησε. Είναι βασικά θέμα υποστρώματος. Βέβαια σε περίπτωση σπιτιού που είναι πιό μικρές οι επιφάνειες είναι λίγο δύσκολο να γίνει η πατάτα. Βέβαια αν γίνει λόγω του ότι γυαλίζουν είναι χοντρή και φαίνεται.
Φυσικά υπάρχουν διάφοροι τύποι με προσμίξεις όπου μπορείς να έχεις λεία και γυαλιστερή επιφάνεια, ή ματ ή αν προσθέσεις χαλαζιακή να έχεις μιά επιφάνεια ελαφρώς άγρια (δε γλυστράει) ή το ακόμα πιό εντυπωσιακό να είναι σσν κομμένη πέτρα (με όψη κομμένου γρανίτη ή μάρμαρου) και βέβαια σε όποιο χρώμα θέλεις.
Σε τσιμεντοκονία θέλεις πατητή στην οποία αν θέλεις προσθέτεις χρώμα μέσα και βγαίνει μιά χρωματιστή επιφάνεια με ομοιόμορφο χρώμα.
Οπως είπε η ΑΝΝΑ αυτό καλύτερα είναι να μπαίνει σε μπάνια ή εξωτερικούς χώρους. Βέβαια μπορείς να το περάσεις με ένα λούστρο από πάνω και να κάνεις πιό γυαλιστερή επιφάνεια. Να ξέρεις όμως ότι αυτή η επιφάνεια θα κάνει ρωγμές, όχι βάθους αλλά επιφανειακές. Θα είναι δηλαδή σαν όψη κρακελέ το οποίο θα είναι πιό έντονο αν έχεις χρώμα μέσα.
Προσοχή σε όλα τα δάπεδα με τους αρμούς διαστολής. Είτε βιομηχανικό είτε με μάρμαρο είτε με πλακάκια. Εχω δει μάρμαρο να σπάει σαν καρότο και να πετάγεται μισό μέτρο πάνω. Θέλει αρμούς ανά 10-15 τετραγωνικά.

Απάντηση: Re: Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

Απο την εμπειρία μου η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο αρχιτέκτονας.

Μπα, εγω παλι θα ελεγα ο διακοσμητης εσωτερικων κι εξωτερικων χωρων.

όχι παιδιά, χρειάζεται ειδικός μάστορας που να ρίχνει τέτοια δάπεδα, να είναι η μόνιμη δουλειά του δηλαδή !
χώρια που, δεδομένου οτι εποξειδικά δάπεδα ρίχνουν συγκεκριμένες εταιρίες τουλάχιστον σε ότι αφορά την βιομηχανία, γίνονται και ανάλογες συμβάσεις έργου που φυσικά αναφέρονται στην εγγυημένα καλή εφαρμογή τους όπως επίσης και στις εγγυήσεις που παρέχουν ..

παιδιά εννοείται πως δεν κάνεις τίποτα, εαν δεν είναι ειδικός ο κατασκευαστής.
Άλλωστε υπάρχουν πάρα πολλές εταιρίες, πχ POLAT, MONOLYSIS, ΔΑ.ΜΟΝ. κα
Θα πάω να ρωτήσω και να δω από κοντά.

Re: Απάντηση: Re: Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που γνωρίζει τα υλικά, τις ιδιοτητες τους, τις διαφορετικές τεχνοτροπίες καθώς και μια σειρά αλλων παραγόντων που δεν γνωρίζει και δεν οφείλει να γνωρίζει ο κάθε "εφαρμοστής". Επιπλέον ο αρχιτέκτονας θα προτείνει τη σωστότερη λύση εκτιμώντας την χρήση, τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τα "γούστα" του πελάτη...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που γνωρίζει τα υλικά, τις ιδιοτητες τους, τις διαφορετικές τεχνοτροπίες καθώς και μια σειρά αλλων παραγόντων που δεν γνωρίζει και δεν οφείλει να γνωρίζει ο κάθε "εφαρμοστής". Επιπλέον ο αρχιτέκτονας θα προτείνει τη σωστότερη λύση εκτιμώντας την χρήση, τον περιβάλλοντα χώρο καθώς και τα "γούστα" του πελάτη...

υπολογησε οτι ο αρχιτεκτονας , θα ανεβαση την τιμη στα διπλασια , απο οτι θα την βρεις εξω , διοτι ετσι ειναι η αρχιτεκτονες

+1. Αυτός θα σε καθοδηγήσει και επίσης θα ξέρει τον αντίστοιχο μάστορα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

+10000! Η δουλειά του μάστορα είναι μόνο η εφαρμογή! Γι αυτό τα σπίτια μας είναι όλα... μην πω! Επειδή όλοι έχουν άποψη!

Χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, για ρώτα τον διακοσμητή που λες τι ήθελε να σπουδάσει αρχικά...

(σημαντικό - αναλόγως της εξειδίκευσης τους) μέρος της δουλειάς των Αρχιτεκτόνων είναι και η διακόσμηση. Παράλληλα γνωρίζουν και πράγματα που συνήθως δεν ξέρει ένας διακοσμητής, όπως ταίριασμα υλικών, αρμοί, μονώσεις, στατικά κτλ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Βιομηχανικά δάπεδα / τσιμεντοκονία

υπολογησε οτι ο αρχιτεκτονας , θα ανεβαση την τιμη στα διπλασια , απο οτι θα την βρεις εξω , διοτι ετσι ειναι η αρχιτεκτονες

Δεν θα διαφωνήσω. Απλά παραθέτουμε την σωστότερη αντικειμενικά λύση. Οτι πληρώσεις παίρνεις...