βλαβη λαμπατου ενισχυτη...!!!

lycon

New member
25 September 2012
5
καλησπερα σας κι απο εμενα!!!!αντιμετωπιζω ενα προβλημα με εναν λαμπατο ενισχυτη κιθαρας....αρχικα ξεκινισε με μερικα volume drops στο καθαρο καναλι,και επειτα δεν μου ειχε καθολου ηχο....ολες οι τελικες λαμπες αναβουν κανονικα,απο τις 4 λαμπες προενισχυσης, δεν αναβουν οι 2 πρωτες λαμπες προενισχυσης (αυτη με το προστατευτικο περιβλημα διπλα απο τον μετασχηματιστη,και η ακριβως διπλα της)....ολες οι αλλες αναβουν κανονικα.....καποια στιγμη πρεπει να ειχα κανει καταλαθος ohm mismatch,δεν ξερω αν προκαλεσε αυτη την βλαβη....στην αρχη νομιζα πως ειχαν καει οι λαμπες,αλλα πριν παω να αγορασω καινουργιες,εκανα switch με αυτες που δουλευαν.....με αποτελεσμα να μην δουλευουν κι αυτες!!!!!!αρα αυτες οι 2 βασεις δεν παιρνουν τροφοδοσια για καποιο λογο.....!!! .....ο ενισχυτης ειναι ηδη ανοιγμενος.....εχετε καποια ιδεα για την βλαβη και το τι να τσεκαρω?
huh.gif

Με αυτές τις πληροφορίες είναι αδύνατον να σου πει κάποιος κάτι. Βάλε σχέδιο - που να ξέρουμε εμείς τι λάμπες έχει ο ενισχυτής σου δίπλα στο μετ/τή - και έχε έτοιμο ένα πολύμετρο να μετράς τάσεις.

Πρόσεξε γιατί οι τάσεις που θα μετρήσεις κάθε άλλο παρά "αθώες" είναι. Όσο για την περιγραφή της βλάβης αυτή είναι πολύ γενικόλογη και πολύ δύσκολο να αποφανθεί ένας τεχνικός για τις αιτίες. Είναι όλες οι λάμπες της προενίσχυσης ίδιες; Πως τις άλλαξες έτσι απλά, υπάρχει κίνδυνος καταστροφής τους. Το σχέδιο το έχεις; Έχεις ξαναπιάσει εργαλεία στα χέρια σου; Μήπως η λύση ενός ειδικευμένου τεχνικού είναι η καλύτερη και πιο οικονομική εκτός αν θέλεις να "μάθεις" επάνω στον ενισχυτή σου...
Φιλικά,
Γιάννης

αφου τον ανοίξεις και λάβεις σοβαρά υπόψιν σου οτι οι τάσεις που μπορεί να ακουμπήσεις εύκολα κατα λάθος ειναι άκρως θανατηφόρες θα πας στα datasheet των λαμπών και θα δεις σε ποια ποδαράκια έχουν την τάση των νημάτων. θα μετρήσεις εκει και πρεπει να εχεις τις τάσεις που λεει το datasheet προσοχη γιατι μπορει να ειναι ac ή και dc αρα μετρα τα ολα. προφανώς για να μην ανάβουν δεν θα έχουν ταση. ακολουθα το καλώδιο απο εκει ή την πιστα στην πλακέτα να δεις που παει . καποια κόλληση θα ειναι ή κατι άλλο σε σειρά με τη τροφοδοσία. Απλη βλαβη θα ειναι αλλα θελει προσοχή.
Προσοχη μεγάλη οτι ακομη και κλειστός μπορεί να εχει ταση λόγω πυκνωτών και μάλιστα πολύ μεγάλη.

ευχαριστω για τις απαντησεις σας.!!!ο ενισχυτης βρισκεται σε εργαστηριο ανοιγμενος,με ολον τον εξοπλισμο να υπαρχει,και γνωριζω τις τασεις που υπαρχουν,οι οποιες ειναι επικινδυνες!!!εχω σπουδασει ηλεκτρονικος και θα ηθελα να τον φτιαξω εγω.!!!
Δυστηχως το σχεδιο δεν υπαρχει πουθενα,εχει κλεισει η εταιρια,(εμαθα πως ειναι ο ιδιος ενισχυτης με τον Β52)η μαρκα του ειναι MADISON divinity 2,εχει 4 ιδιες 12ax7 της electroharmonics,και 4 EL 34 της ιδιας εταιριας..

οι λαμπες λειτουργουν ολες,αρα δεν τιθεται θεμα αλλαγης τους..!!υπαρχει μηπως καποιος οδηγος που να εξηγει τι ακριβως να μετρησω και τι πρεπει να δω???Ευχαριστω προκαταβολικα!!!!

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/093/1/12AX7.pdf

θα δεις οτι υπάρχουν ουσιαστικά δυο νήματα σε σειρά αρα θα εχεις 12,6 βολτ μεταξύ 4 και 5 ποδιού ή 6,3 απο το 3 στο 9 και απο το 4 στο 9
ξαναλέω μπορεί να είναι ac ή και dc αρα μέτρα και με τους δύο τρόπους.

να σαι καλα φιλε μου,θα τα μετρησω και θα σας απαντησω αυτες τις μερες....!!!!

Απάντηση: Re: βλαβη λαμπατου ενισχυτη...!!!

οι λαμπες λειτουργουν ολες,αρα δεν τιθεται θεμα αλλαγης τους..!!υπαρχει μηπως καποιος οδηγος που να εξηγει τι ακριβως να μετρησω και τι πρεπει να δω???Ευχαριστω προκαταβολικα!!!!

Θα μας τρελάνεις? Στο πρώτο μήνυμα γράφεις ότι δεν ανάβουν 2 : "δεν αναβουν οι 2 πρωτες λαμπες προενισχυσης (αυτη με το προστατευτικο περιβλημα διπλα απο τον μετασχηματιστη,και η ακριβως διπλα της)"

Re: Απάντηση: Re: βλαβη λαμπατου ενισχυτη...!!!

εχεις δικιο φιλε μου,παρελειψα να σας πω οτι πριν παω να αγορασω καινουργιες λαμπες,σκεφτηκα να βαλω στην θεση τους τις αλλες 2 που αναβαν.....το αποτελεσμα ηταν να μην αναβουν ουτε οι αλλες!!!ευτηχως δεν εδωσα χρηματα νομιζοντας οτι εφταιγαν οι λαμπες....αρα δεν εχουμε ταση στα νηματα σιγουρα!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: βλαβη λαμπατου ενισχυτη...!!!

εχεις δικιο φιλε μου,παρελειψα να σας πω οτι πριν παω να αγορασω καινουργιες λαμπες,σκεφτηκα να βαλω στην θεση τους τις αλλες 2 που αναβαν.....το αποτελεσμα ηταν να μην αναβουν ουτε οι αλλες!!!ευτηχως δεν εδωσα χρηματα νομιζοντας οτι εφταιγαν οι λαμπες....αρα δεν εχουμε ταση στα νηματα σιγουρα!!!

Α εντάξει τότε. Μέτράς λοιπόν τάση στα ποδαράκια και βλέπεις από που και μετά στη διαδρομή των καλωδίων δεν έχει τάση (γιατί στις βάσεις σίγουρα δεν έχει, αφού δεν ανάβουν..)

εντάξει μπορεί και να έχουν χαλαρώσει τα ποδαράκια τόσο που να μην πατάνε καθόλου. πάντως είναι απλή βλάβη αν ακολουθήσεις τα καλώδια ή τις πίστες.