Blackmagic pocket camera vs Sony A7s vs camcorder

Dark74

Senior Member
25 August 2010
476
Καλησπέρα σε όλους

Θα ήθελα την βοήθεια σας παιδιά στο εξής θέμα. Θα προσπαθήσω να είμαι σαφής ώστε να διευκολύνω την συζήτηση που ενδεχομένως να ενδιαφέρει και άλλους.

Budget : περίπου εως 2000-2.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων όλων)

Η φωτογραφία ΔΕΝ με ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου. Με ενδιαφέρει αποκλειστικά το video. Κυρίως μικρά φιλμ, videoclip κλπ με μια κινηματογραφική αίσθηση (βαρεθηκα τα φτηνά camcorders των 1/3'' αισθητήρων και τελείως flat) . Παρ' όλα αυτά δεν ψάχνω επαγγελματικό εξοπλισμό αλλά λίγη περισσότερη ποιότητα και αισθητική. Προτεραιότητά είναι η καλή απόδοση σε χαμηλό φωτισμό καθώς και η ύπαρξη οπτικής σταθεροποίησης (είτε στη μηχανή, είστε στο φακό) όπως και μερικές ευκολίες τύπου autofocus κλπ.

Ψάχνοντας διαπίστωσα ότι για να βρεις ενα camcorder (βιντεοκάμερα) που υποτίθεται είναι γιαυτή τη δουλειά (βίντεο), με αξιοπρεπή αισθητήρα έστω MFT (3/4) ή super 35mm ή APS απλά πρέπει να δώσεις 3 φορές τα χρήματα από μια αντίστοιχη φωτογραφική μηχανή (mirrorles ή dslr). Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί συμβαίνει αυτό και αν αξίζει πλέον να κοιτάζει κανείς σε βιντεοκάμερες. Αν κάποιος γνωρίζει ας μας πει.

Anyway. Κάνοντας ενα γρήγορο ψάξιμο για video και για το budget που ανέφερα (περίπου εως 2.000 - 2.500 max) φαίνεται να καταλείγω στις εξείς επιλογές :

α) blackmagic pocket cinema camera
β) sony A7s
γ) panasonic gh4

Σημειώνω επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό λήψεων θα είναι με το χέρι, σε δρόμους κλπ, χωρίς συχνή χρήση τριπόδου (γιαυτό και η επιλογή μου τείνει σε λίγο πιο μικρά και εύκολα στη μεταφορά σώματα μηχανών).

Θα ήθελα τη γνώμη σας ή και άλλες προτάσεις αν έχετε όπως επίσης και μια πρόταση για κάποιο αξιοπρεπή (όχι πανάκριβο), απλά αξιοπρεπή fast lens οποσδήποτε με καλή οπτική σταθεροποίηση.

Τι λέτε ?

Last edited:
H blackmagic γράφει raw.... αυτό και μόνο την διαφοροποιεί. Τώρα για τη φορητότητα ίσως σου αποδειχθεί ότι είναι η λιγότερο φορητή, μιας και θα χρειαστεί περισσότερα εξωτερικά αξεσουάρ από τις άλλες 2. Μπαταρία, οθόνη υστερούν. Την σκεφτόμουν κι εγώ κάποτε, μάλιστα την εποχή που κόστιζε χιλιάρικο, μου έχει μείνει απωθημένο θα έλεγα... όμως με τα εξτρα που ήθελε πάνω μου έβγαινε τελικά μεγάλη και ακριβή.

Για χαμηλό φωτισμό, η Α7S νομίζ θεωρείται κορυφή.

Για λήψεις στο χέρι όμως run n' gun που λένε, νομίζω η GH4 είναι η πιο ισορροποιημένη πρόταση. Καλή μπαταρία, μέγεθος, πιάσιμο.

Βέβαια προσωπική άποψη, η σταθεροποίηση στους φακούς δεν επαρκεί τουλάχιστο για την κινηματογραφική αίσθηση που θες για λήψεις στο χέρι ή έστω ένα μονοποδάκι(σε κάποιες περιπτώσεις πχ γρήγορες σκηνές προτιμώ την σταθεροποίηση στον φακό βέβαια), δεν κοιτάς την olympus em5 II μαζί με το γκριπ της; Λένε πως υπολείπεται σε ποιότητα αρχείου και μάλλον έτσι θα είναι, αλλά ψάξτο λίγο γιατί σαν πακέτο αξίζει, κορυφαία 5αξονική, σούπερ ανθεκτικό σώμα, χρώματα olympus.

Καλησπέρα σε όλους

Budget : περίπου εως 2000-2.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων όλων)

τι εννοείς "συμπεριλαμβανομένων όλων"
φακούς & stabilizer?

Μονο με BMPCC & GH4 με έναν οικονομικό πάντα φακό ίσως καλυπτει ο προυπολογισμός.

Καλησπέρα ξανά

Η αλήθεια είναι ότι είμαι σε σύγχηση. Από τη μία η a7s full frame και εξαιρετική σε νυχτερινές λήψεις αλλά μάλλον η πιο ακριβή και με το γνωστό πρόβλημα του rolling shutter (ενώ για τα 4Κ θες άλλα τόσα για εξωτερικό recorder), από την άλλη η GH4 που είναι για all around χρήση με 4Κ internal, αλλά με μέτρια ποιότητα και MFT (οχι full frame) και λίγο πιο ογκώδεις, και από την άλλη h Blackmagic pocket camera, επίσης MFT (?), πιο μικρ, μεταφέρεται πανεύκοαή και φτηνή, αποκλειστικά για video, με πολύ καλή cinematic ποιότητα βίντεο αλλά με αντιφατικές κριτικές και μάλλον θες και κάποια χρήματα για να την κάνει λειτουργική.

Τέλος κοιτάζω και το νέο camcorder Sony AX100, με πιο μικρό αισθητήρα βέβαια 1'' (που μου χαλάει το cinematic στυλ) αλλά μεγαλύτερο από άλλα πολύ πιο ακριβά . Εχει 4Κ (UHD για την ακρίβεια), αρκετά καλό φακό, τις ανέσεις ενός camcorder, ND φίλτρα, μικρό σχετικά σε μέγεθος αλλά δεν ξέρω αν δίνει την αίσθηση μια ποιοτική λήψεις ή αν η ποιότητα εικόνας μοιάζει τελικά και αυτή των consumer camcorder των 400 ευρώ. Βεβαια με 1600 ευρώ που κάνει έχεις όλα σ' ενα.

Να διευκρινήσω επίσης ότι το budget μου είναι 2000-2200 ευρώ max (για σώμα μαζί με 2-3 άλλα πραγματάκια, κάρτες SD κλπ αν χρειαστεί) και MAX 800 ευρώ για ένα 2 all around φακό/φακούς (wide και τελε) για αρχή. Δηλαδή ΣΥΝΟΛΟ : MAX 3000 Eυρώ για όλα... (παραπάνω εννούσα τα εξαρτήματα). Τώρα αν καταφέρω να κάνω τη δουλειά μου και με λιγότερα ακόμα καλύτερα :)

Τέλος μια ερώτηση ρε παιδιά που μπορεί να ακουστεί χαζή αλλά δεν το έχω ξεδιαλύνει. Αν επενδύσει κάποιος σ' εναν καλό φακό για full frame κάμερα, αυτός ο φακός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μια MFT μηχανή αργότερα ? ή θα είναι μόνο για fullframe ?

O FF φακός χρησιμοποιείται και σε μικρότερους αιθητήρες, με αντάπτορες, όχι πάντα με το μέγιστο αποτέλεσμα.

H GH4 είναι πιο ολοκληρωμένη 4Κ λύση, πρακτική, με μπαταρίες που διαρκούν κλπ.
Αλλά όπως και η BMPCC δέν είναι ούτε m4/3 se 4K αλλά ακόμη μικρότερη η επιφάνεια που γράφει ο αισθητήρας με κρόπ 2,3. Θέλεις δηλαδή 'εναν αντάπτορα metabones να τη κάνεις super 35 και με κέρδος 1 στόπ. Την pocket δε τη συστήνω, είναι μπελάς με όλα τα συμπράγγαλα, καλύτερα η κανονική cinema camera.

Υπάρχει φυσικά και η λύση της εξαιρετικής Samsung NX1 με APS-C sensor, internal 4K etc αλλά εδώ δε κυκλοφορεί, οπότε μόνο με αγορά απο εξωτερικό:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/1081854-REG/samsung_ev_nx1zzzbzbus_nx1_digital_camera.html
https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_n...l=search-alias=aps&field-keywords=Samsung+NX1

Τελικά η blackmagicpocket (σε αυτή προσανατολιζόμουν λόγω μεγέθους, εξαιρετικής ποιότητας βίντεο και κυρίως run and gun, εύκολα μεταφερόμενη κλπ) απ' ότι ακούω είναι μάλλον μπελάς αν και δεν έχω ξεκαθαρίσει γιατί ακριβώς (απ οσα εχω διαβάσει μάλλον λόγω των δύσχρηστων ρυθμίσεων στο μενου και της απουσίας auto και ευκολων ρυθμίσεων πάνω στη κάμερα). Είναι βέβαια η πιο φτηνή της κατηγορίας αλλά σίγουρα όχι full frame (ούτε καν APS). Σκέφτομαι περισσότερο την A7s αλλά είναι η πιο ακριβή τελικά (αν και στο εξωτερικό την βρίσκεις εως και 300 ευρώ φθηνότερη). Αυτό που με "χαλάει" με τη συγκεκριμένη είναι κυρίως ότι δεν έχει internal 4K έστω και συμπιεσμένο ενώ γράφει σε 120fpp (η ευρωπαική έκδοση υοστηρίζει άραγε 100fps ?) μόνο στα 720p όταν πολύ φτηνότερες κάμερες έχουν 120fps stadar στα 1080p. Από την άλλη είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά ποιοτική λήψη σε νυχτερινά πλάνα και να είναι ταυτόχρονα μικρή για φορητότητα.

Η NX1 στα νυχτερινά πλάνα δεν διαφέρει πολύ από την GH4. Μέτρια δηλαδή απόδοση σε κλειστούς μη καλά φωτιζόμενους χώρους πράγμα σημαντικό για μένα δεδομένου ότι δεν μπορώ να έχω πρόσθετο εξοπλισμό (φωτισμό κλπ).

Η BMPCC όπως και η α7ς στερούνται οπτικής σταθεροποίησης, αλλά και η σταθεροποιηση (για βιντεο) της GH4 δεν με ξετρέλανε. Εξαίρεση η Olympus ΕΜ5 ΙΙ η οποία έχει εξαιρετικό σύστημα optical stabilizer την οποία θέλω να ψάξω λίγο περισσότερο (αν δεν είναι full frame).

Η Blackmagic camera (όχι η pocket) επίσης είναι μεγάλη σε μέγεθος για μένα. Το μέγεθος είναι σημαντικό καθώς θέλω να μπορώ να πεταχτώ σε οποιοδήποτε πλάνο με το μηχανάκι και να κουβαλάω σε μια τσάντα τη μηχανή και 1-2 βασικούς φακούς.

Και μια και είπα για φακούς, αν τελικά πάω σε μια full frame όπως η a7s, έχετε να μου προτείνετε 2-3 αξιοπρεπής φακούς (όχι ότι πιο ακριβό) που να καλύπτουν τη βασική χρήση χωρίς να χρειαστεί να ξεφραγκιαστώ κ το σημαντικό να έχουν καλή οπτική σταθεροποιηση ?

Απογοητευτικά υψηλές οι τιμές των φακών στη συντριπτική τους πλειοψηφεία, ειδικά της Sony.

Εκτός αν πάρεις manual focus με αντάπτορα, που στο βίντεο έτσι και αλλιώς είναι προτιμότερο.

Θα επιμείνω ξανά, αφού θα είσαι μόνο στο χέρι και θες και κινηματογραφική αίσθηση - όσο μπορουν αυτά τα 2 να συμβαδίζουν - βρες και δοκίμασε την em5 mark ii με το γκριπ... το 4Κ εκεί δεν νομίζω πως είναι το 1ο ζητούμενο. Αν το πλάνο δεν είναι σταθερό όταν το θες τι να το κάνεις το 4Κ και τον σούπερ codec... άπατο θα πάει στον κάλαθο των αχρήστων.

Είχα αγοράσει την EM1 με το battery grip ακριβώς για τους πιο πάνω λόγους, φωτογραφίες ζήτημα να έχω τραβηξει 1000 λήψεις μισό χρόνο τώρα, δεν το έχω μετανιώσει καθόλου, το επόμενο σώμα μου θα είναι η em5 II ή η ΕΜ1 Mark II όταν κυκλοφορήσει. Αποτελώ βέβαια την εξαίρεση του κανόνα. Ήθελα την καλύτερη σταθεροποίηση - δεν έχω σταθερά χέρια και υστερώ σε φυσική κατάσταση -, μεγάλο το δυνατόν αισθητήρα, δειάρκεια μπαταρίας, αντοχή σε εξωτερικές συνθήκες και διέθετα λίγο πάνω από χιλιάρικο για σώμα.

Last edited: