Γλυκιά μανόλια
Οι μανόλιες είναι μια οικογένεια δέντρων και θάμνων, που προέρχονται από την Ασία
και τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Το είδος είναι αξιοσημείωτο για τις επιδεικτικές
του ανθοφορίες και το πιο διάσημο είναι αυτό της Magnolia grandiflora, της Nότιας
μανόλιας, που παράγει αρωματικά, κρεμώδη λευκά άνθη άνω των είκοσι εκατοστών
σε διάμετρο. Το ίδιο το δέντρο μπορεί να μεγαλώσει πάνω από τριάντα μέτρα ύψος.
Η Μα(γ)νόλια είναι επίσης το επίσημο δέντρο του Μισισιπή. Ιστορικά, οι μαγνόλιες
έχουν συσχετιστεί με τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα λουλούδια της γλυκιάς Μαγνόλιας ανθίζουν
Η κεφαλή της είναι άδεια και δεν με νοιάζει
Είδα το μωρό μου κάτω στο ποτάμι
Ήξερα ότι θα έπρεπε να έρθει σύντομα για να πάρει αέρα
Γλυκό λουλούδι, έλα κάτω από την ιτιά
Μπορούμε να περάσουμε καλά, αν μείνεις
Μπορούμε να ανακαλύψουμε τα θαύματα της φύσης
Να κυλιέσαι στα βούρλα κάτω στην όχθη του ποταμού
(Αυτή) Έχει τα πάντα υπέροχα
(Αυτή) Έχει όλα όσα χρειάζομαι
Παίρνει το τιμόνι όταν τα βλέπω διπλά
Πληρώνει την κλήση μου όταν τρέχω
(Αυτή) Έρχεται και γλιστράει μέσα από βιολετί ακτίνες
(Αυτή) Μπορεί να βαδίσει σε μια σταγόνα δροσιάς
Δεν έρχεται και δεν την ακολουθώ
Περιμένει στα παρασκήνια ενώ σου τραγουδάω
(Αυτή) Μπορεί να χορέψει σε ρυθμό Κατζούν
Πηδά σαν Γουίλις [ΣτΜ. τζιπ] σε τετρακίνηση
(Αυτή) Είναι ένας καλοκαιρινός έρωτας την άνοιξη, το φθινόπωρο και τον χειμώνα
(Αυτή) Μπορεί να κάνει ευτυχισμένο κάθε άντρα
Γλυκιά Μαγνόλια
Χτυπώντας αυτό το μπλε κουδούνι
Πιασμένη από το φως του ήλιου
Έλα έξω τραγουδώντας
Θα σε περπατήσω στη λιακάδα
Έλα, γλυκιά μου, έλα μαζί μου(Αυτή) Έχει τα πάντα απολαυστικά
(Αυτή) Έχει όλα όσα χρειάζομαι
Ένα αεράκι στα πεύκα στο φεγγαρόφωτο της καλοκαιρινής νύχτας
Τρελή στο φως του ήλιου, ναι, πράγματι
Μερικές φορές όταν ο κούκος κλαίει
Όταν το φεγγάρι είναι μισοκατεβασμένο
Μερικές φορές όταν η νύχτα πεθαίνει
Βγαίνω έξω και περιπλανιέμαι
Περιπλανιέμαι
Ονειροπόληση με λιακάδα
Θα σε συνοδέψω στα ψηλά δέντρα
Πηγαίνοντας εκεί που πάει ο άνεμος
Ανθίζοντας σαν κόκκινο τριαντάφυλλο
Αναπνέοντας πιο ελεύθερα
Το φως σβήνει τραγουδώντας
Θα σε συνοδέψω στην πρωινή λιακάδα
Ονειροπόληση με λιακάδα
Θα σε συνοδέψω στη λιακάδα - Sugar Magnolia (Στίχοι: Robert Hunter και Bob Weir)
View attachment 237736
Εικονογράφηση από τους Alton Kelley και Stanley Mouse για το
βιβλίο τραγουδιών των Grateful Dead (Ice Nine / WB Publications, 1972)
Αμερικάνικη ομορφιά
Grateful Dead - American Beauty (Νοέμβριος 1970, Warner Bros. Records)
... Ο Weir κάνει το ντεμπούτο του ως βασικός τραγουδιστής στο άψογο ρόκερ του "Sugar Magnolia" και είναι τόσο φυσικός που αναρωτιέται κανείς γιατί τους πήρε τόσο πολύ για να τον παρουσιάσουν. Έχει ειπωθεί ότι το τραγούδι γράφτηκε για τη φίλη του Bob Weir, Frankie Azzara, η οποία ζούσε μαζί του για πολλά χρόνια.
... Ίσως είναι μια ένδειξη της αμφιθυμίας της μπάντας σχετικά με το να παίξει το παιχνίδι της μεγάλης δισκογραφικής, ότι έθαψαν το προφανές σινγκλ "Truckin'" στο τέλος του δίσκου, ένα φιλάρεσκο συγγενικό κομμάτι του "Uncle John's Band" που ξεχώρισε στο Workingman's Dead. Από την άλλη, αυτό το πιασάρικο κομμάτι, μια τετραμελής συνεργασία με τον Weir που αναλαμβάνει τα βασικά φωνητικά και οδηγεί τις τριμερείς αρμονίες στα ρεφρέν, αποτελεί μια κολασμένη ανταμοιβή, με τον αντίκτυπό του να υπερφορτίζεται από τις πιο ανεξίτηλες στιχουργικές γραμμές στον απέραντο κανόνα των Dead: «Μερικές φορές το φως λάμπει όλο πάνω μου/Άλλες φορές μετά βίας μπορώ να δω/Τελευταία μου έρχεται στο μυαλό/Τι μακρύ, παράξενο ταξίδι ήταν αυτό».
| Νιώθω πεσμένος, και κολλημένος Τυφλός στο φως των διαπολιτειακών αυτοκινήτων. Περνώντας με, τα λεωφορεία και τα ημιφορτηγά, βυθίζονται σαν πέτρες από σφεντόνα στον Άρη. Αλλά είμαι εδώ δίπλα στον δρόμο, δεμένος στο φορτίο Που κουβαλάω από δέκα χιλιάδες καφέ και μπαρ. Μόνος με τη βιασύνη των οδηγών που δεν με παίρνουν, Ο αυτοκινητόδρομος, το φεγγάρι, τα σύννεφα και τα αστέρια. Ο μαυρολαίμης (αδυσώπητος) άνεμος Συνεχίζει να ξεχύνεται Με τα λόγια του για μια ζωή όπου τίποτα δεν είναι καινούργιο. Αχ, Μητέρα Αμερικανική Νύχτα, χάνομαι από το φως. Πνίγομαι μέσα σου. Έφυγα από το Σεντ Λούις, την Πόλη των Μπλουζ, Στη μέση μιας καταιγίδας που θα προτιμούσα να ξεχάσω. Προσπάθησα να προσποιηθώ ότι τελείωσε Γιατί δεν ήσουν η γυναίκα που νόμιζα ότι κάποτε γνώρισα. Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι έχουν περάσει καιροί Όπου δεν είχα ποτέ αμφιβολίες ή σκέψεις μετάνοιας Και όταν ξεκίνησαν όλα αυτά ήμουν ένας άνθρωπος που δεν θα το σκεφτόταν δεύτερη φορά Για το ότι ήταν ακόμα εκεί. | Ο μαυρολαίμης άνεμος Συνεχίζει να έρχεται. Και μιλάει για μια ζωή που περνάει σαν πάχνη. Με ανάγκασε να δω ότι εσύ τα έχεις καταφέρει καλύτερα μαζί μου, Καλύτερα μαζί μου από ό,τι εγώ μαζί σου. Τι μπορεί να βρεθεί, τρέχοντας τριγύρω, Κουβαλάς τον πόνο σου όπου κι αν πας. Γεμάτος μπλουζ/μελαγχολία και προσπαθώντας να χάσεις Δεν θα μάθεις αυτό που δεν θέλεις να ξέρεις. Έτσι σου δίνω τα μάτια μου, και όλα τα ψέματά τους Σε παρακαλώ βοήθησέ τα να μάθουν καθώς και να δουν Ρίξε μια ματιά και κάνε την χορό Να σε κοιτάζουν να με κοιτάς. Ο μαυρολαίμης άνεμος Συνεχίζει να έρχεται Με τα λόγια του ενός ψέματος που θα μπορούσε σχεδόν να είναι αλήθεια. Αχ, Μητέρα Αμερικανική Νύχτα, έρχεται το φως. Γυρίζω πίσω, Αυτό θα κάνω Γυρίζω σπίτι, αυτό θα κάνω Γυρίζω πίσω, Αυτό θα κάνω Γιατί εσύ τα έχεις καταφέρει καλύτερα μαζί μου Από ό,τι εγώ μαζί σου... - Black-Throated Wind (Bob Weir/John Barlow) | - Black-Throated Wind - |
| «Προσοχή, παιδιά, γιατί έρχονται μερικές δωρεάν συμβουλές...» Περπατήστε στο ηλιόφως, Παρακολουθήστε το φωτεινό σημάδι Να είστε όλα αυτά που μπορείτε να είστε Πρέπει να ακούσετε τους ουρανούς Πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε Το μεγαλείο της κίνησής τους Είναι τόσο μικρό όσο και μεγαλοπρεπές Προσπαθήστε να μην βιαστείτε, Είναι απλώς η ανησυχία σας Αφήστε το σε όλους όσους έχουν παγιδευτεί στον χρόνο Πρέπει να ξεφορτωθείτε το ρολόι σας Πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε Ο χρόνος που φαίνεται να συλλαμβάνει Είναι απλώς η κίνηση των δεικτών του. Δεν κάνω κήρυγμα, επειδή δεν ξέρω Πώς να κάνω τα γρήγορα πράγματα να κινούνται αργά Δεν μπορώ να το σταματήσω. Δεν μπορώ να το κάνω να προχωρήσει. Απλώς επειδή το λέω, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτσι. | Παρακολουθήστε τι ακούτε τώρα Βεβαιωθείτε ότι είναι ξεκάθαρο τώρα Απλώς επειδή λέγεται αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλήθεια Γιατί οι άνθρωποι θα πουν: «Πρέπει να κάνεις επανάσταση Πρέπει να με βοηθήσεις με τον σκοπό μου Πρέπει να κάψεις όλα τα κτίρια Πρέπει να καταργήσεις όλους τους νόμους.» Αλλά δεν επηρεάζομαι Κύριε, απλώς μαθαίνω Πώς να γίνω άνθρωπος από μόνος μου. Δεν είμαι τρελός Ούτε είμαι τεμπέλης Απλώς θέλω να μάθω τι είναι σωστό και τι λάθος Δεν είμαι τρελός, ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει Απλώς θέλω να μάθω τι είναι σωστό και τι λάθος Δεν είμαι τρελός. - Walk In The Sunshine (Bob Weir/John Barlow) | - Walk In The Sunshine - |
| Ξύπνησα σήμερα... Και ένιωσα την πλευρά σου στο κρεβάτι Τα σκεπάσματα ήταν ακόμα ζεστά Εκεί που ήσουν ξαπλωμένη. Είχες φύγει... Η καρδιά μου ήταν γεμάτη τρόμο. Μπορεί να μην κοιμάσαι ξανά εδώ Είναι εντάξει, γιατί σ' αγαπώ. Και αυτό δεν θα αλλάξει. Κάνε με να τρέξω, κάνε με να πληγωθώ ξανά και ξανά. Αλλά θα σου τραγουδάω ακόμα τραγούδια αγάπης Γραμμένα με τα γράμματα του ονόματός σου. Και θα αντιμετωπίσω την καταιγίδα που έρχεται, γιατί σίγουρα μοιάζει με βροχή. | Ξύπνησες ποτέ με τον ήχο Από γάτες του δρόμου που κάνουν έρωτα Και μάντεψες από τα κλάματά τους Ότι άκουγες καβγά; Λοιπόν, ξέρεις Το μίσος είναι απλώς το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται. Προσπαθούν μόνο να τα βγάλουν πέρα τη νύχτα. (Ρεφρέν) Θέλω μόνο να σε αγκαλιάσω. Δεν θέλω να σε δέσω. Ούτε να σε περιφράξω με γραμμές Που μπορεί να έχω σχεδιάσει. Απλώς έχω συνηθίσει να σε έχω κοντά μου. Το τοπίο μου θα ήταν άδειο αν έλειπες. (Ρεφρέν) - Looks Like Rain (Bob Weir/John Barlow) | - Looks Like Rain - |
| Κατέβηκα από το βουνό, πίνοντας λίγο κρασί Κοίταξα ψηλά στον ουρανό, Κύριε, είδα ένα δυνατό σημάδι Γραμμένο ξεκάθαρα με φωτιά στον ουρανό: «Ετοιμαστείτε. Θα γίνει πάρτι απόψε.» Ναι αμέ. Έι, Σάββατο βράδυ Άλλο ένα Σάββατο βράδυ Έι, Σάββατο βράδυ Όλοι χορεύουν στο τοπικό οπλοστάσιο Με ένα υπόγειο γεμάτο δυναμίτη και πραγματικό πυροβολικό Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει· όλοι είναι φτιαγμένοι Ερχόμενο το ροκ τράνταγμα του μεσονύκτιου, όλο το μέρος θα πετάξει (Ρεφρέν) | Ανοίγω το Κανάλι Έξι. Ο Πρόεδρος εμφανίζεται στις ειδήσεις Λέει, «Δεν βρίσκω ικανοποίηση. Γι' αυτό τραγουδάω τα μπλουζ.» Η γυναίκα του λέει, «Μην τρελαίνεσαι. Κύριε, ξέρεις τι να κάνεις Απλώς άνοιξε το παλιό σου βικτρόλα/φωνόγραφο. Φόρεσε τα ροκ παπούτσια σου» (Ρεφρέν) Τότε ο Θεός ψηλά στον παράδεισο, για ό,τι κι αν άξιζε, Σκέφτηκε ότι θα έκανε ένα μεγάλο πάρτι· Αυτός σκέφτηκε ότι θα το έλεγε πλανήτη Γη Μην ανησυχείς για το αύριο. Κύριε, θα το καταλάβεις όταν έρθει Όταν το ροκ εντ ρολ θα συναντήσει τον ανατέλλοντα, λαμπερό ήλιο (Ρεφρέν) - One More Saturday Night (Bob Weir/Robert Hunter) | - One More Saturday Night - |
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.