Βοήθεια - Αγορά Βιντεοκάμερας και Φωτ. Μηχανής

JayReth

New member
15 April 2008
16
Ρέθυμνο, Κρήτη
Καλησπέρα σε όλους και όλες. Ειμαι νέο μέλος και εδώ και δύο μέρες ξεκίνησα να διαβάζω το εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό που έχετε συγκεντρώσει εδώ στο avclub. Έχετε το σεβασμό και τα συγχαρητηρια μου! Στην ανάγκη αναζητησης πληροφοριών στο φόρουμ σας, βρέθηκα διότι ενδιαφέρομαι για άμεση αγορα μιας βιντεοκάμερας και μιας compact ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.
Το budget μου για την αγορα και των δύο συσκευών, δε μπορει να ξεπερνά τα 500-600 Ευρώ, τα οποία επιμεριζονται σε περιπου 210-230 Ευρώ για την αγορά της φωτ. μηχανής και το υπόλοιπο ποσό (270-370 Ευρώ) για την αγορά της βιντεοκάμερας. Όπως αντιλαμβάνεστε ψάχνω για όσο δυνατόν περισσότερο "Value for Money" από τις συσκευές που θα αποκτήσω. Να συμπληρώσω ότι στα χρηματα που διαθέτω για φωτογραφική μηχανή συμπεριλαμβάνεται και το κόστος αγοράς κάρτας μνήμης 4GB η οποία είδα οτι ανάλογα τη περίπτωση κοστίζει ~25-50 Ευρώ. Ουσιαστικά λοιπόν για μηχανή μπορώ να διαθέσω 180-190 Ευρώ.

Στο κομμάτι που αφορά τη μηχανή, είμαι μεταξύ Sony W90 και Canon A720IS. Από τα reviews που διάβασα φαίνεται ξεκάθαρα η ανώτερη φωτογραφική ποιότητα της Canon, αλλά δε παύουν να με ελκύουν και κάποια χαρακτηριστικά της Sony, όπως το πολύ καλύτερο design και ποιότητα υλικών(μεταλλικό σώμα) και η έξοδος για HD-TV (με χρήση εξτρα καλωδίου). Εξίσου σημαντικό είναι και το ονομα Sony (έχω την αίσθηση ότι κάποιοι θα θέλετε να με βαρέσετε για αυτό που λέω :slapface:), μιας και η μηχανή προορίζεται για δώρο στον πατέρα μου που είναι Sonάκιας. Επιπλέον, ακριβώς επειδη η μηχανη θα χρησιμοποιείται από χρήστη χωρίς καθόλου φωτογραφικές γνώσεις , είναι απαραίτητο να βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες στην αυτόματη ρύθμιση. Εσείς ποια από τις 2 θα μου προτείνατε? Μήπως έχετε να προτείνετε κάποια άλλη επιλογή, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από τις παραπάνω, με μικρή όμως διαφορά τιμής (+30-40 Ευρώ το πολύ)?

Όσον αφορά τη βιντεοκάμερα, νοιώθω πραγματικά πελαγωμένος.:huh2: Η χρηση της θα είναι για λήψη βίντεο σχετικά χαμηλής ποιότητας (Upload σε YouTube) αλλά παραλληλα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον αξιοπρεπή εικόνα και σε LCD τηλεόραση (Sony 40W2000 FullHD) για οικογενειακή παρακολούθηση υλικού τραβηγμένου, σε ταξίδια αναψυχής και οικογειακές συνευρέσεις. Από τα reviews που έχω διαβάσει, έχω μπερδευτεί τόσο πολύ, που ενώ αρχικά είχα ξεκινήσει να ψάχνω για μοντέλα με σκληρό δίσκο, τώρα δεν είμαι σίγουρος ούτε για το τι αποθηκευτικό μέσο θα επιλέξω! Ολες οι επιλογές εκτός miniDV, έχουν τις ευκολίες της άνετης επικοινωνίας με το PC και του γρηγορου fast forward & rewind. Από την άλλη υστερούν απ' ότι φαίνεται σε ποιότητα βίντεο σε σχέση με το miniDV και κατα τεκμήριο έχουν και πολύ ακριβότερες τιμές, γεγονός πολύ σημαντικό λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού μου. Σε συγκεκριμένα μοντέλα δυστυχώς δεν έχω καταλήξει. Δε με βοήθησαν και τα low-budget camcorder reviews του www.camcorderinfo.com , αφού τα περισσότερα αναφέρονται σε κωδικούς μοντέλων που δε τα βρήκα διαθέσιμα στην Ελλάδα. :frown: Τελικά κλίνω πειρισσότερο προς την απόκτηση φτηνής miniDV βιντεοκάμερας με προοπτική μελλοντικά, όταν οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης είναι πιο ώριμες, την αντικατάσταση της από ένα ποιοτικότερο HighDefinition μοντέλο. Εσείς ποια θα μου προτείνατε? Διάβασα κάπου αρκετα κολακευτικά σχόλια για μια μεσαίων δυνατοτήτων βιντεοκάμερα με σκληρό δίσκο, τη JVC GZ-MG 575(Τιμή 525Ευρώ!).Πιστεύετε ότι αξίζει να τινάξω τελείως το budget μου στον αέρα για να την αποκτήσω? Θέλω να πω, προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο, ποιότητα τέτοια που να δικαιολογεί το ξόδεμα πολύ παραπάνω χρημάτων απο όσα υπολόγιζα για την απόκτηση του?

Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα με τις ερωτήσεις και το μακροσκελές ποστ μου, αλλά πρώτη φορά ασχολούμαι με αυτές τις τεχνολογίες και έχω παρα πολλές απορίες. :blush: Να συμπληρώσω οτι οι αγορές θα γίνουν σε διάστημα ελάχιστων ημερών από σήμερα, οπότε τίθεται και ένα θεμα χρονικού περιορισμού. Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια. :grinning-smiley-043

Φιλικά
Γιάννης, Ρέθυμνο.

ΥΓ: Οι τιμές των προϊόντων που χρησιμοποιώ για τους υπολογισμούς μου, προέρχονται από ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΟ SITE και για τις βιντεοκάμερες είναι συνήθως οι τιμές των φθηνότερων εκπροσώπων κάθε κατηγορίας (miniDV, DVD, HDD & Memory Card).

Last edited:
Εξίσου σημαντικό είναι και το ονομα Sony (έχω την αίσθηση ότι κάποιοι θα θέλετε να με βαρέσετε για αυτό που λέω :slapface:), μιας και η μηχανή προορίζεται για δώρο στον πατέρα μου που είναι Sonάκιας.

έκαστος στο είδος του. Θα έπαιρνες πχ φούρνο ή ψυγείο Sony?

Στα φωτογραφικά, εάν είναι να κρίνουμε από το όνομα (στο οποίο δεν συμφωνώ), τα Canon και Nikon βαραίνουν ασύγκριτα παραπάνω από τη φίρμα της Sony πάνω σε μία μηχανή. Η φωτογραφική μηχανή δεν είναι γκάτζετ.

Στα φωτογραφικά, εάν είναι να κρίνουμε από το όνομα (στο οποίο δεν συμφωνώ), τα Canon και Nikon βαραίνουν ασύγκριτα παραπάνω από τη φίρμα της Sony πάνω σε μία μηχανή. Η φωτογραφική μηχανή δεν είναι γκάτζετ.

Συμφωνώ... Ειτε σαν ονομα κρίνεις είτε σαν ποιότητα, καλο ειναι να αποκλείσεις την Sony από τις επιλογές σου για φωτογραφική μηχανή . Η Fuji που σου προτείνει ο φίλος αλλά και η Canon 720 είναι πολύ καλές επιλογές για τα λεφτά τους...

Για βιντεοκάμερα με βαση το budget που έχεις πάρε mini-DV.

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τις εως τώρα απαντήσεις. Δεκτή η αποψη σας για τις Sony, αλλά να μη μείνουμε εκεί. Διαβάζοντας για τις φωτογραφικές που προτείνει ο "ilias" είδα και τα κάπως ακριβότερα μοντέλα της Canon, τα IXUS 80 IS και PowerShot SX 100 καθώς επίσης και το Fujifilm FinePix F 50 fd. Είναι η ποιότητα απεικόνησης τόσο βελτιωμένη σε σχέση με αυτές που πρότεινε ο "ilias" που να δικαιολογει τη διαφορα της τιμής? Ποια θα προτείνατε σε αυτά τα χρήματα (210-230Ευρώ)? Να συμπληρώσω ότι η σειρά IXUS μου άρεσε και αισθητικά παρα πολύ, αλλά και φωτογραφικά φαίνεται να παράγει αρκετά ποιοτικό αποτέλεσμα και πάνω από το μέσο όρο του ανταγωνισμού.

Στο θέμα της βιντεοκάμερας προσανατολίζομαι στα φθηνότερα κομμάτια (200-350Ευρώ) της κατηγορίας miniDV, ή στις απολύτως φθηνότερες λύσεις με HDD ή Memory Card. Μήπως έχετε προσωπική εμπειρία από χρήση ή παρακολουθηση βίντεο τραβηγμένου από την JVC GZ-MG 130(HDD) ή low-budget miniDV μοντέλα? Θα με βοηθούσε παρα πολύ, εάν οι προτάσεις για βιντεοκάμερα ήταν πιο συγκεκριμένες, προτείνοντας συγκεκριμένα μοντέλα. Επαναφέροντας το παραπάνω μου ερώτημα για την JVC GZ-MG 575(Τιμή 525Ευρώ), πιστεύετε ότι αξίζει η ποιοτητα της να τινάξω τελείως το budget μου στον αέρα για να την αποκτήσω? Εάν υπάρχει καποιος με προσωπική εμπειρία στις παραπάνω βιντεοκάμερες, θα του ήμουν ευγνώμων αν μου έλεγε τις εντυπώσεις του.

Γιάννης, Ρέθυμνο.

F40 & F50 είναι μια χαρά. Για Ixus πιστεύω πως πληρώνουμε όνομα. Για την SX100 αν βάλεις αναζήτηση εδώ μέσα, δεν θα δεις πολλά θετικά σχόλια...

Η 720i είναι πολύ καλή και φθηνή (είναι και η πρότασή μου). Μόνο που ο πατέρας σου πρέπει να την συνηθήσει λιγάκι (πρόσεξε ότι δεν είναι πολύ compact).

Για videocamera στα 210-230 μια καλή πρόταση είναι η Sony DCR-HC51E...

Δες Video από camera με μνήμη και πιστεύω πως δεν θα σε ικανοποιήσει (σε αυτή τη κατηγορία τιμής).

Σε αντίθεση με τις φωτογραφικές πιστεύω πως σε Video η Sony είναι σε καλύτερη μοίρα σαν μάρκα!

Sorry off topic. Όταν ο πατέρας μου έφερε το '84 video Siemens στο σπίτι όλοι μου έλεγαν πως αγόρασα πλυντήριο!

Να προσθεσω οτι και οι πανασονικ σειρας FX 30/33 γυρω στα 200Ε ειναι καλες μονο και μονο γιατι εχουν αριστο σταθεροποιητη που ισως βοηθησει σε καποιες περιστασεις (ειδικα αν τρεμουν και λιγο τα χερια του πατερα σου :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043 ή κυνηγαει να φωτογραφισει τιποτε εγγονια).

Όχι τοσο value4money ομως οσο οι φουτζι

F40 & F50 είναι μια χαρά. Για Ixus πιστεύω πως πληρώνουμε όνομα. Για την SX100 αν βάλεις αναζήτηση εδώ μέσα, δεν θα δεις πολλά θετικά σχόλια...

Η 720i είναι πολύ καλή και φθηνή (είναι και η πρότασή μου). Μόνο που ο πατέρας σου πρέπει να την συνηθήσει λιγάκι (πρόσεξε ότι δεν είναι πολύ compact).

Για videocamera στα 210-230 μια καλή πρόταση είναι η Sony DCR-HC51E...

Δες Video από camera με μνήμη και πιστεύω πως δεν θα σε ικανοποιήσει (σε αυτή τη κατηγορία τιμής).

Σε αντίθεση με τις φωτογραφικές πιστεύω πως σε Video η Sony είναι σε καλύτερη μοίρα σαν μάρκα!

Για την F50 διαφωνώ. Δεν διατηρεί ΚΑΝΕΝΑ από τα χαρακτηριστικά που έκαναν ποθητές τις f10/f11/f30/f31/f20/f40. Αργή (12 μεγα είναι αυτά), με φακό που δεν μπορεί (12 μεγα είναι αυτά), χωρίς δυνατότητες για καλές λήψεις στα σκοτεινά (12 μέγα είναι αυτά).

Θα πρότεινα να ρίξεις μια ματιά σε κάποιο υβρίδιο, μια που δεν έχεις απαιτήσεις ούτε στο βίντεο, ούτε στη φωτογραφία. Θα σου σύστηνα μια μηχανή που να τραβά βίντεο σε υψηλότερο ανάλυση και μάλιστα 16/9 π.χ. 848Χ480 ή μια βιντεοκάμερα που να τραβά και καλές φωτογραφίες (π.χ. δες βιντεοκάμερα με μεγάλο αισθητήρα όπως η CANON HV20, υπάρχουν και άλλες CANON και PANASONIC). Αν τώρα θέλεις καλή ποιότητα και στα δυο θα πρέπει να διπλασιάσεις το μπάτζετ.

Καλησπέρα και ευχαριστώ και πάλι για τις προτάσεις σας. Σημαντικός λόγος ύπαρξης άριστου σταθεροποιητή στη φωτογραφική δεν υπάρχει. Ενάς απλά καλός οπτικός, είναι υπέραρκετός, οποτε δεν υπάρχει λόγος να καταληξω σε Panasonic εξαιτίας του IS. Όσον αφορά στην F50, η παρουσίαση της που διάβασα στο www.dpreview.com , δεν την απαξιώνει, αλλά ούτε την επαινεί ιδιαίτερα. Η λύση του υβριδίου που προτάθηκε παραπανω δεν εξυπηρετεί, μιας και υπάρχει συγκεκριμένο "πλάνο" αγοράς. Το σκεπτικό μου ήταν (και είναι), να αγοραστεί μια παρα πολύ καλή (αλήθεια, ποια θεωρείτει η καλύτερη compact?) Compact φωτογραφική μηχανή, η οποία θα "μείνει" για πολλά χρόνια, ενώ η βιντεοκάμερα επιλέγω συνειδητά να είναι φθηνή, γιατί μετά από πολύ διάβασμα θεωρώ ότι οι τεχνολογίες και οι εξελίξεις στον τομέα αυτό (Home Camcorder) δεν είναι αρκετά ώριμες ώστε να παρέχουν ένα "πολύ-καλό-σε-όλους-τους-τομείς" πακέτο, για το οποίο θα πω χαλάλι τα 1000-1200 Ευρώ που επένδυσα στην αγορά του. Όταν μελλοντικά κυκλοφορήσουν πιο πλήρεις λύσεις στην αγορά της βιντεοκάμερας, θα αντικατασταθεί το όποιο φθηνό μοντέλο αγοράσω τώρα. Εώς τότε όμως, δε θα ήθελα να βλέπω τα βίντεο της φθηνής προσωρινής επιλογής μου στην οθόνη της τηλεόρασης και να "ξενερώνω".
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν σε ότι αφορά το τι αναζητώ:

Φωτογραφική Μηχανή: Μια πολύ καλή ή και την κορυφαία Compact. Με βάση τα παραπάνω, τελικά καταλήγω μάλλον στην Canon IXUS 80 IS. Τι άποψη έχετε για τη συγκεκριμένη επιλογή?

Βιντεοκάμερα: Μια φθηνή αλλά έντιμη μεταβατική λύση, χωρίς άθλια ποιότητα εικόνας σε Full-HD TV. Εδώ, κάθε άλλο παρά έχω κατασταλάξει, και έχω μεγάλη ανάγκη βοήθειας προκείμένου να γίνει η καλυτερη δυνατη επιλογή. :frown:

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Γιάννης, Ρέθυμνο.

πλεον καινούριες κομπακτ φωτογραφικές βγάζουν και βίντεο 720p με ποιότητα λίγο καλύτερη απο φθηνές sd Βιντεοκάμερες....

Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις απαντήσεις σας. Τελικά κατέληξα στην αγορά μιας ψηφιακής φωτογραφικής Canon IXUS 950IS και μιας low budget βιντεοκάμερας miniDV, την Canon MD235.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος μέχρι στιγμής και από τα δύο προϊόντα. Μόλις "ξεφορτώσω" τις πρώτες μου φωτογραφίες από τη φωτογραφική θα ανεβάσω μερικές εδώ για δείγμα.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες τραβηγμένες με την Canon IXUS 950 IS.

Οι φωτογραφίες έγιναν resize από τα 8.0ΜΡ σε ανάλυση 1600x1200 και σώθηκαν σε 90% ποιότητα, χρησιμοποιώντας το δωρεάν πρόγραμμα Paint.NET.