Βοήθεια!Απορίες για ηχεία για μουσική και home theatre.

twinhead

New member
12 January 2009
93
Καλησπέρα και καλή χρονιά,
Θέλω να στήσω ένα σύστημα για μουσική κατά 70% και ταινίες κατά 30%. Θα ήθελα να αποφύγω το subwoofer, αν και είμαι λάτρεις του μπάσου, και γι’ αυτό θέλω τα δύο μπροστινά ηχεία να κατεβαίνουνε χαμηλά, κάτι που, από όσο έχω διαβάσει, ισχύει για τα KEF iQ90. Ο χώρος που διαθέτω είναι επίσης ιδιόρρυθμος (εκτιμώ). Είναι ενιαίος χώρος, ο οποίος αποτελείται από δύο παραλληλόγραμμα με το ένα με πιο μεγάλο μήκος από το άλλο. Στο ένα ( το κοντό αλλά πιο πλατύ) θα είναι το ηχοσύστημα, τηλεόραση, καναπές κτλ, και διαχωρίζεται από το άλλο από ένα πάσο κατά το ήμισυ με ύψος το περίπου το μισό του ύψους του σπιτιού. Το άλλο κομμάτι επικοινωνεί κανονικά. Επίσης όπως θα είναι στημένα τα ηχεία, αναγκαστικά, το ένα θα είναι κοντά σε γωνία με τοίχο πίσω και τζαμαρία στο πλάι. Ενώ το άλλο θα έχει τοίχο πίσω και κενό στο πλάι. Το συνολικό εμβαδόν των δύο παραλληλόγραμμων είναι περί τα 37 τμ με ίδια σχεδόν τμ τα δύο μέρη.
Θα ήθελα, αν μπορεί κάποιος, να μου προτείνει κάποια ηχεία που να ταιριάζουν με τα KEF(πεντάδα) και κάποιον ενισχυτή ο οποίος να είναι κατάλληλος για τον χώρο. Φυσικά προτάσεις και για άλλα ηχεία δεκτές. Το ποσό για τα κύρια ηχεία να κυμαίνεται στο ποσό των KEF (τα άλλα αναλογικά) ενώ για τον ενισχυτή περί τα 1200Ε.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Φίλε μου, καλώς ήρθες κοντά μας και καλή συνέχεια...
Απο ότι διαβάζω τα προβλήματα που έχει ο χώρος σου και κυρίως οι θέσεις των ηχείων δεν είναι και ότι το καλύτερο.
Εχουμε πει και άλες φορές ότι ένα sub γιά home cinema θεωρείται απαραίτητο ,αλά επίσης απαράιτητο θεωρείται και το σωστό στήσιμό του στον χώρο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχεις αντίθετα αποτελέσματα.Ισως λοιπόν λόγω των δυσκολιών που έχει ο χώρος σου..(ένα σχέδιο θα μας βοηθούσε καλύτερα) ,θα πρέπει να κοιτάξεις σοβαρά την λύση όχι ηχείων δαπέδου αλά βάσης.Τα 37 τ.μ που λές δεν είναι και λίγα, αλά θεωρώ ότι με ηχεία βάσης+sub όσο το δυνατόν καλύτερα τοποθετημένο στον χώρο, θα αποφύγεις τα μπουμαρίσματα στις γωνίες και τα προβλήματα με τα τζάμια που μάλλον θα έχεις με μεγάλα ηχεία δαπέδου.Για τον ενισχυτή μην στεναχωριέσαι.Πρώτα να καταλήξουμε στα ηχεία και μετά σε αυτόν.

Καλησπέρα,
ευχαριστώ για την απάντηση κ. Νανόπουλε. Ο χώροσ μου είναι ως εξής :
Τζαμαρία
| |
| |
|_______________ |

Υπάρχουν θέσεις για 4 ηχεία στο πάνω παραλληλόγραμμο, το ίδιο και η ΤV στα δεξιά, και τα τζάμια είναι και αυτά στην πάνω μεριά. Η γραμμή στο μέσον είναι το πάσο. Καμιά πρόταση για ηχεία? Υπάρχουν στον τοίχο θέσεις (μπρίζες) για ηχείασε μεγάλο ύψος (για ηχεία κοντά σε τοίχο).

Η διάταξη του χώρου φαίνεται στο σχέδιο που έχω επισυνάψει. Υπάρχουν στον τοίχο μπρίζες για τα 4 ηχεία. Ποιά ηχεία βάσης κάνουν για τοποθέτηση τόσο κοντά στον τοίχο? Υποθέτω ότι τα δύο μπροστινά πρέπει να είναι ποιό ποιοτικά μιας και από αυτά θα ακούω μουσική. Περιμένω τις προτάσεις σας.

Attachments

να ρωτήσω και 'γω κάτι σχετικό? ...σύστημα για μουσική κατά 70% και ταινίες κατά 30%

έστω ότι έχουμε έναν πολυκάναλο για movie formats

και έναν τελικό δικάναλο να οδηγεί τα δύο εμπρός ηχεία για audio ακροάσεις!

Γίνεται να έχω ένα πακετάκι 5,1 (πχ tannoy) στον av για τις ταινίες και ταυτόχρονα ένα ζευγάρι ηχεία στον τελικό για μουσική (πχ charrio pegasus)?

πως θα ανοιγοκλείνουν όλα αυτά?
πως θα παίζουν μόνο τα δύο charrio , χωρίς να ακούγονται τα tannoy?

μπορείς να πάρεις σήμα από οποιαδήποτε δικάναλη έξοδο του av ενισχυτή (πχ rec) και με αυτό να οδηγήσεις τον τελικο. Θα ανοίγεις τον τελικό και θα κόβεις (είτε από σχετικό διακόπτη είτε απλά γυρίζοντας το volume) τον av

όμως....

σε κάθε περίπτωση θα παρεμβάλεται ο προενισχυτής του av που αν δεν είναι καλής (πολύ καλής) ποιότητας τότε θα χάνεις αυτό που θα ήθελες να κερδίσεις με τον τελικό (σε ποιότητα).

άλλη λύση...

παίρνεις έναν καλό av ενισχυτή, συνδέεις κανονικά τα 5.1 ηχεία και τα 2 εξτρα καλά ηχεία τα συνδέεις ως speaker B. Οι περισσότεροι av έχουν κουμπί επιλογής A/B οπότε όταν ακούς μουσική επιλέγεις τα B.

Για AV σου προτείνω να πάρεις κάποιον με σύστημα ισοστάθμισης aydissey π.χ(denon ή onkyo ) γιατί πραγματικά κάνει καταπληκτική δουλειά ακόμα και σε περίεργους χώρους όπως ο δικός σου . Για ηχεία συμφωνώ με το φίλο asikamin για ένα πακετάκι 5,1 στον av για τις ταινίες και ταυτόχρονα ένα ζευγάρι ηχεία (τα οποία μπορείς και να τα χρησημοποιήσεις και για κυρίως στο πολυκάναλο set up σου) στον τελικό για μουσική

Είμαι στο δίλημμα μεταξύ των εξής δύο συνδυασμών :
α. Κύρια ηχεία KEF iq90, κεντρικό το KEF iq60c, και περιφερειακά τα KEF iq10, χωρίς subwoofer
και
β. Κύρια ηχεία KEF iq30, κεντρικό το KEF iq60c, και περιφερειακά τα KEF iq10, με subwoofer το PSW 2500.
Ποίος συνδυασμός πιστεύεται ότι ταιριάζει περισσότερο στον χώρο μου?
Έχετε να προτείνεται κάποιον άλλο συνδυασμό ;

Το SUB είναι απαραίτητο σε ακρόαση πολυκάναλου υλικού, άλλα αν δεν καίγεσαι για ταινίες (30% αν θυμάμαι καλά) μπορείς και να το αποφύγεις αν και έγώ είμαι υπέρ του.Στο καινούργιο Hitech πάντως έχει τεστ για ηχεία 3.0 (δηλαδή main και κεντρικό) ρίξε μια ματιά να πάρεις καμία ιδέα αλλά κυρίως, αν είναι δυνατόν γιατί δεν ξέρω που είσαι, να ακούσεις και να κρίνεις με τα δικά σου αυτιά. Ελπίζω να βοήθησα και καλή επιλογή.A βεβαίως και τα Kef είναι εξαιρετική επιλογή.