βοήθεια για ακουστικά

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,365
Αθήνα
Παρακαλώ τη βοήθειά σας για το θέμα των ακουστικών.
Ψάχνω ακουστικά για να ακούω μουσική όταν τρέχω (συχνά σε δρόμους με αυτοκίνητα) και θέλω να βγάζουν αρκετή ένταση (έχω και αρκετά μειωμένη ακοή στο ένα αυτί).

Η ερώτησή μου είναι:
μπορούμε μόνο από τις προδιαγραφές των ακουστικών να καταλάβουμε ποιό θα ακούγεται πιο δυνατά ή ο μόνος τρόπος είναι να τα ακούσουμε;

Συγκεκριμένα στα δύο μοντέλα της εικόνας (1 και 2) , τα τεχνικά χαρακτηριστικά μας λένε τίποτα;
Θυμίζω , με ενδιαφέρει μόνο η ηχητική στάθμη.

specs%20headphones.jpg

Κατά κανόνα αυτά με υψηλότερη εμπέδηση είναι και πιο δυσκολοδήγητα. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το κύκλωμα ενίσχυσης ακουστικών της πηγής, στα χαρακτηριστικά κάποιων ενισχυτών ακουστικών (φορητών συγκεκριμένα) που ..γλυκοκοιτάζω τελευταίως δεν βλέπω ιδιαίτερη διαφοροποίηση στην παρεχόμενη ισχύ κάτω από ένα όριο εμπέδησης, ενώ για ένα εύρος εμπεδήσεων μπορεί να υπάρχει και η "γνωστή" σχέση διπλασιασμού κλπ.

Τα πρώτα τι είναι? Ψείρες και κατεβαίνουν στα 19hz? Μπράααβο....!

Δεν ξέρω τι υποδηλώνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά το νο 1 που αγόρασα είναι απογοητευτικό ώς προς την ένταση.
Το προηγούμενο μοντέλο του 2 το οποίο έχω ακόμη ακούγεται σε σαφώς μεγαλύτερη ένταση.
Ιδού τα τεχν. χαρακτηριστικά του :
Impedance 16 Ohms
Frequency range 40 - 20.000 Hz
Sensitivity 100 dB

Οι αντικειμενικές εκτιμήσεις λοιπόν συνάδουν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων αυτών;

Υ.Γ. ναι , μιλάμε για ψείρες.

Τα χαρακτηριστικά που μπορούν να σου δώσουν αυτό που θέλεις είναι η ευαισθησία και η μέγιστη ηχητική στάθμη που μπορούν να παίξουν. Το πρώτο ακουστικό δίνει 116db για 1Vrms που με βάση την αντίσταση του, ισοδυναμεί με 15,6mW ισχύ εισόδου. Το δεύτερο δίνει ευαισθησία 102db/1mW, που θεωρητικά ισοδυναμεί με 114db/16mW, αν μπορεί να παράξει αυτή τη στάθμη (γιατί δε δίνει την μέγιστη στάθμη που μπορεί να παίξει).

Άρα, με αυτές τις παραδοχές, το πρώτο πρέπει να παίζει πιο δυνατά.

Όμως, για να παίζει πιο δυνατά το (τρίτο) μοντέλο των 16ωμ σε σχέση με το, καίτοι πιο ευαίσθητο, των 64ωμ, δεν σημαίνει ότι η ενίσχυση ακουστικών ζορίζεται και δεν μπορεί να δώσει αρκετή ισχύ με τον 4πλασιασμό της εμπέδησης των ακουστικών? Προφανώς η έξοδος ακουστικών της πηγής είναι για ακουστικά με λίγα ωμ.

Για να συνοψίσω λίγο και να μην σας μπερδεύω :

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ακουστικά 1
Impedance 64 Ohms
Frequency range 19 - 21.000 Hz
Sensitivity 116 dB

Ακουστικά 2
Impedance 32 Ohms
Sensitivity 102 dB

Ακουστικά 3
Impedance 16 Ohms
Sensitivity 100 dB

Από αυτά κατέχω το 1 και το 3 (το 2 είναι ο αντικαταστάτης του 3).

Αντικειμενική ακουστική εντύπωση:
Με δεδομένη πηγή (το μικρό μου mp3 player),
το 3 ακούγεται σαφώς πιο δυνατά από το 1.
Δεν ξέρω αν αυτό φαίνεται και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Αν η ανάγνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών και η ακουστική μου εντύπωση δεν είναι πράγματα ασυμβατα μεταξύ τους , να υποθέσω ότι και το 2 θα ακούγεται σίγουρα πιο δυνατά από το 1 ( και λιγότερο από το 3);

Ευχαριστώ

Υ.Γ.
Όχι τίποτε άλλο για να μην το παραγγείλω (το 2) άδικα από το διαδίκτυο.
Ήδη το 1 που αγόρασα προχθές θα χαριστεί σε ένα από τα αδέρφια μου διότι δεν με καλύπτει καθόλου. Σε "ήρεμα" περάσματα (ειδικά σολο πιάνου αλλά και συμφωνικής μουσικής) σε συνθήκες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, είναι σαν να μην παίζει καθόλου μουσική.
Με το 3 δεν είχα τέτοιο πρόβλημα και θα το κρατούσα αλλά χάλασε το ρυθμιστικό έντασης στο καλώδιο και αυξομειώνοντας ένταση παίζει ή το ένα ή το άλλο ακουστικό μέχρι να το πετύχω στο χιλιοστό.

Νομίζω ότι το πρόβλημά σου θα το έλυνε ένας φθηνός και φορητός ενισχυτής ακουστικών. Υπάρχουν μάλιστα μερικοί που έχουν την κατασκευή προσαρμοσμένη σε μεταλλικό κουτί για καραμέλες, τόσο μικροί. Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ με το Νοκια N73.