Βοηθεια για δορυφορους και εγκατασταση

panosxgr

Supreme Member
24 June 2006
8,604
Καλησπερα κι απο εμενα στους ειδικους των δορυφορικων συστηματων -bye-

Επειδη σιγα σιγα φτανουμε προς το μοιραιο (παντρευομαι κοντα στο Πασχα) πρεπει τωρα σιγα σιγα να κανω τα σχεδια μου για το νεο σπιτι. Εχω μιλησει ηδη με τεχνικο που θα μου κανει την σχετικη εγκατασταση, αλλα θα ηθελα απο πριν να ακουσω και τις δικες σας γνωμες.

Καταρχην να σας πω οτι σκεφτομαι να βαλω 3 πιατα, 2 του 1.4μ και 1 του 1μετρου. Αυτη ηταν η αρχικη μου σκεψη, πριν μπω βεβαια στο lyngsat και δω ποιοι δορυφοροι ειναι εφικτοι στην περιοχη μου (Ροδο) και ποιοι οχι. Το θεμα ειναι οτι κατεληξα σε πολλους και δεν ξερω, εκτος απο μερικους φυσικα, εαν αξιζει να τους στοχευσω ολους ή να αφησω καποιους.

Για να γινω πιο κατατοπιστικος, αναφερω τους δορυφορους καθως και τις διαστασεις απαιτουμενου πιατου που αναφερει το εν λογω site:

WEST
- Atlantic Bird 3 (55-90cm) - 5.0° W
- Nilesat (55-90cm) - 7.0° W
- NSS7 (75cm) - 22.0° W
- HISPASAT (1.35 - 1.80m) - 30.0° W
- Intelsat 3R (60-95cm) - 43.1° W

EAST
- Eutelsat W5 (55-90cm) - 70.5° E
- Intelsat 10 (55-70cm) - 68.5° E
- Turksat (60-95) - 42.0° E
- Hellas Sat (50cm) - 39.0° E
- Arabsat 2B (71-100cm) - 30.5° E
- Eurobird1 (75-100cm) - 28.5° E
- Astra 1KR, 1L (90-120cm) - 19.2° E
- Hotbird (60-95cm) - 13.0° E
- Eutelsat W3A (60-95cm) - 7.0° E

Πολλοι, εεεε?? :operator: Μια που θα το φτιαξουμε το συστημα να το κανουμε καλο λεω...

Μπορειτε αρχικα να μου πειτε ποιοι απο αυτους αξιζουν ή μαλλον καλυτερα ποιοι δεν αξιζουν σχεδον καθολου? Να σημειωσω οτι με ενδιαφερουν οι δορυφοροι με HD καναλια καθως κι αυτοι που εχουν ποδοσφαιρικους αγωνες.

Ακομα, εννοειται οτι ακουω προτασεις πως μπορω να πιασω τελικα οσους περισσοτερους μπορω και με τι τροπους...Κινητο πιατο εαν ηταν δυνατον θα ηθελα να το αποφυγω, γιατι ειναι ακριβως απο κατω η κρεβατοκαμαρα και θα εχω θορυβο, οποτε καλυτερα να παμε για σταθερα πιατα, εκτος βεβαια κι αν δεν γινεται αλλιως...

Με μια γρήγορη ματιά στις επιλογές σου, οι παρακάτω δορυφόροι δεν αξίζουν ιδιαίτερα, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που υπάρχουν feeds για αθλητικά ή άλλα γεγονότα,

NSS7 - 22.0° W (εδώ υπάρχουν κάποιες φορές feeds)
Intelsat 3R - 43.1° W
Eutelsat W5 - 70.5° E
Intelsat 10 - 68.5° E
Arabsat 2B - 30.5° E (στη θέση του βάζεις τον Badr στις 26°Ε, πολύ καλύτερος!)

Πέρα από το κινητό, εναλλακτικά μπορείς να πιάσεις τόσο ευρεία περιοχή σε μοίρες μόνο αν χρησιμοποιήσεις τουλάχιστον δύο κάτοπτρα, είτε τύπου toroidal, (που δε νομίζω να κάνουν για Ρόδο) είτε κάποια μεγάλα σχετικά offset ώστε να βάλεις πάνω αρκετά παράπλευρα lnb. Μπορείς να δεις και μία πολύ καλή λύση (προσαρμοσμένη στη περιοχή του βέβαια και στους δορυφόρους που θέλει να πιάνει) του Σεραφείμ (seranata), στο παρακάτω,

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=13700

Last edited:
Ευχαριστω για τη βοηθεια Σωτηρη. Οταν αναφερθηκα οτι θα βαλω 3 πιατα (δεν ξερω εαν το προσεξες στην αρχη του μηνυματος μου), εννοειται οτι στο καθε πιατο θα μπουν οσα lnb ειναι δυνατον, ωστε να πιασω οσο το δυνατον περισσοτερους δορυφορους.
Αυτους που προτεινεις να μην βαλω, δεν δειχνουν αγωνες καθολου???

Αυτη ηταν η αρχικη μου σκεψη, πριν μπω βεβαια στο lyngsat και δω ποιοι δορυφοροι ειναι εφικτοι στην περιοχη μου (Ροδο) και ποιοι οχι. Το θεμα ειναι οτι κατεληξα σε πολλους και δεν ξερω, εκτος απο μερικους φυσικα, εαν αξιζει να τους στοχευσω ολους ή να αφησω καποιους.

Πως το είδες?
ένα-έναν ή υπάρχει κάποιο αυτόματο σύστημα?

Το πρόσεξα μετά αυτό που γράφεις για τα τρία κάτοπτρα, αλλά εννοείται ότι αυτή είναι μία πολύ σωστή λύση! Το μόνο θέμα με τις εγκαταστάσεις με τα πολλά lnb, είναι η πολυπλοκότητά τους (σε θέμα εγκατάστασης, ρυθμίσεων), και το ανεβασμένο σχετικά κόστος τους.

Οι δορυφόροι που σου αναφέρω δεν έχουν απολύτως τίποτα το ενδιαφέρον πέρα από την ικανοποίηση να μπορείς να τους πιάσεις (με την εξαίρεση του NSS7 με κάποια feeds). Κλειδωμένα τα περισσότερα κανάλια τους ή κάποια τελείως περιθωριακά (θρησκευτικά, περσικά κανάλια, αραβικά που βρίσκεις και αλλού με παρόμοιο πρόγραμμα κλπ).

ΥΓ. Τους λαμβάνω όλους αυτούς με το κινητό που έχω (1.10 της tecatel).

Ευτυχως δεν θα το εγκαταστησω εγω αλλα ο τεχνικος, οποτε θα γλυτωσω πολλες σκοτουρες, αφου δεν εχω ξανασχοληθει με το συγκεκριμενο "αθλημα" :grinning-smiley-043
Οταν εννοεις feeds μπορεις να γινεις λιγο πιο συγκεκριμενος τι εννοεις σε παρακαλω?

Προσωρινές εκπομπές που προορίζονται για χρήση από τηλεοπτικούς σταθμούς. Ανοίγουν μόνο κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος (πχ ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, μία μετάδοση από κάποιο χώρο που συμβαίνει κάτι, όπως τις τελευταίες ημέρες με τις πυρκαγιές που υπήρχαν πολλά feeds για παράδειγμα, κλπ). Δεν προορίζονται για γενικότερη λήψη, αλλά πολλές από αυτές μπορεί κάποιος να τις έχει χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό (εκτός του να ξέρει που και πότε θα τις βρει, υπάρχουν και sites που κάνουν τέτοιες αναφορές). Βέβαια αρκετές είναι κωδικοποιημένες ή εκπέμπουν σε πρότυπο 4:2:2 που χρειάζεται ειδικό δέκτη (ή κάρτα για υπολογιστή όπως τη skystar2!). Ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω...

http://www.satelliweb.com/

Οταν εννοεις "ειδικο δεκτη" εννοεις να πειραξεις με καποιο software το δεκτη ή απλα ειναι καποιοι δεκτες απο τη μανα τους που υποστηριζουν αυτα? Γιατι για δεκτη σκεφτομαι να παω σε Humax HD2000, αυτος θα μπορει να τα βλεπει αυτα?

Επαγγελματικούς δέκτες εννοώ, αλλά νομίζω ότι κάποιοι δέκτες HD κάνουν λήψη των 4:2:2, δεν είμαι σίγουρος αν ο Humax HD2000 είναι από αυτούς, μπορείς να το ψάξεις (αρκετοί τον έχουν, υποθέτω και μέλη του avclub) όμως αν ενδιαφέρεσαι για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν θα κανω και το σπιτι MEGA, ειπαμε πια!!!! :flipout:

Σε ενα πιατο εαν βαλεις παρακεντρα πανω απο ενα lnb, μεταξυ ποσες μοιρες μπορει να παιξει το καθε πιατο? Δηλαδη ποση ειναι η μεγιστη διαφορα στις μοιρες που συνυθως μπορει να πιασει ενα πιατο με πολλα lnbs?

Δεν μπορώ να σου πω συγκεκριμένα, μιας και δεν έχω κάνει τέτοια δοκιμή. Εξαρτάται πάντως και από το κάτοπτρο. Νομίζω αν ρίξεις μια ματιά στο θέμα που σου ανέφερα πριν (στο λινκ στη πρώτη απάντηση) με τέτοιου είδους εγκατάσταση θα καταλάβεις περισσότερα για το θέμα...

Δέν ξέρω τους λόγους που σε οδηγούν στην τοποθέτηση 3 σταθερών πιάτων αυτών των διαστάσεων στη Ρόδο, αλλά η άποψή μου είναι πως η ιδεώδης λύση είναι για σένα ένα κινητό πιάτο 1.8μ που θα σε καλύψει για όλους τους δορυφόρους (εκτός των πολύ ζόρικων) και θα είναι μαλλον μικρότερο σε κόστος και θα πιάσει λιγότερο χώρο.
Σχετικά με 4:2:2 ο μόνος δέκτης του εμπορίου που τα λαμβάνει σωστά είναι ο Quali 1080 HD (ο επίσημος δέκτης του Euro1080) και μαλιστα αυτό ειναι γνωστό για το παλιό μοντέλο (φιλος αναμένει σύντομα το νεότερο μοντελο, οπότε θα μαθαουμε αν ανοίγουν και σ αυτό)

Ευχαριστω φιλε voreios.

Ειχα σημερα ραντεβου με τον τεχνικο και αποφασισαμε να παμε σε κινητο πιατο 2.05μ για να μην εχουμε κανενα προβλημα και να ειναι και το κοστος μικροτερο. Βεβαια μου εδειξε και ενα κινητο 2.40μ, οπου θα κατεβαζω και ολα τα καναλια απο Astra 19.2, αλλα απο τη στιγμη που δεν θα κατεβαινουν τα ελευθερα αγγλικα πιστευω οτι δεν ειναι αναγκη να παω σε τετοια λυση και με κοστος πανω απο το διπλασιο!

Και όμως, με 2.4μ στη Ρόδο υπάρχει αναφορά λήψης καθετων πολώσεων του Astra2D απο Ροδο (την μισή μέρα), όπου οι καθετες ειναι μαλιστα οι πιο δύσκολες στην υπόλοιπη Ελλάδα και θελουν πολύ μεγαλύτερο πιάτο για να βγουν
Αν δεν ειναι μεγαλη η διαφορά κόστους βαλε 2.4μ κινητο ...και δεν θα μετανοιώσεις (θα έχεις και πλήρη λήψη απο 19.2Ε αλλά αυτά του χρόνου με τον 1Μ θα τα έχεις και με πολύ μικρότερο)

Η διαφορα φιλε voreios παει απο τα 500 στα 1200 !!! Οποτε μαλλον καλα θα ειμαι και με το 2.05. Τα καναλια που δειχνουν αγωνες καθως και μερικα HD που θελω να βλεπω θα τα πιανω μια χαρα.

2.40 εδω στη Ροδο βαζουν συνηθως οι καφετεριες και τα ξενοδοχεια που εχουν καρτες SKY DIGITAL, για να δειχνουν τους αγωνες ποδοσφαιρου. Δεν προτιθεμαι να πληρωνω καμια συνδρομη ομως, επομενως δωρον αδωρο! Αυτα που θα με ενδιεφεραν να κατεβασω οπως BBC, ITV και τα υπολοιπα αγγλικα, για να κατεβουν εδω στο νησι χρειαζομαι πιατο πανω απο 3.10μ!!!!

Last edited:
Συνεχιζω τις απορειες μου στο εν λογω θεμα :grinning-smiley-043

Μπορειτε να μου εξηγησετε τις διαφορες ενος παραβολικου πιατου κι ενος offset? Για ενα πιατο δηλαδη κινητο διαμετρου 2.05 με 2.40, ποιο ειδος πιατου θα εχει καλυτερη ληψη?