Βοήθεια για επιλογή συστήματος CANON ή NIKON?

dante32

Senior Member
3 October 2007
323
LASITHI - CRETE
Νομίζω ότι μετά από αρκετούς μήνες διαβάσματος-ψαξίματος καθώς και μετά από αρκετούς επίσης μήνες παρακολούθησης του φωτογραφικού κομματιού του avclub, ήρθε η ώρα να ζητήσω τη βοήθεια σας για την επιλογή εξοπλισμού για είσοδο στον κόσμο των dslr.
Όπως θα καταλάβατε δεν έχω εμπειρία από dslr και μετά από πενταετή συνύπαρξη με μια powershot S50 νομίζω ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα.
Όπως είπα και στην αρχή το παιδεύω πολλούς μήνες με πολύ διάβασμα και ψάξιμο και εκεί που νόμιζα ότι είχα καταλήξει στην επιλογή του συστήματος
canon(πιο πολύ από ένστικτο ίσως) σε μια συζήτηση με ενα βέλγο επαγγελματία φωτογράφο που κάνει διακοπές εδώ, άρχισε να μου βάζει ιδέες…
Για να μην σας κουράζω άλλο, το δίλλημα μου είναι πιο σύστημα να επιλέξω canon ή Nikon, και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο να αναφέρω τους συνδυασμούς που έχω καταλήξει (λέμε τώρα…)

Για
Canon μεριά (μετά από ψάξιμο δικό μου) Canon 50d + Canon EF 24-70mmf/2.8L USM + Canon EF 70-200mmf/2.8L USM IS

Για
Nikon μεριά (μετά από προτάσεις κυρίως του βέλγου στους φακούς ) NikonD300 + NikonafsAF-S 24-70mmf/2.8GED + NikonafsAF-S 70-200mmf/2.8VRD
(αυτός βέβαια πρόσθεσε και τον
Nikon AF 50mmf/1.4D, αλλά λέμε τώρα…)
(τα πρώτα δυο από κάθε συνδυασμό θα αγοραστούν άμεσα και ο μεγαλύτερος φακός το προσεχές τρίμηνο σε ταξίδι φίλου στην Αμερική)

Ξέρω ότι οι παραπάνω συνδυασμοί είναι υπερβολικοί για κάποιον που ξεκινάει τώρα να ασχολείται πιο σοβαρά με τη φωτογραφία αλλά το σκεπτικό μου είναι
1) Να μην αλλάξω σώμα τα επόμενα χρόνια μέχρι να μάθω αρκετά

2) Όπως και εσείς κατά κόρον υποστηρίζετε, να επενδύσω σε καλούς φακούς που μένουν στην πορεία για το σχηματισμό ενός κάλου συστήματος.

Υ.Γ. Όσον αφορά τις προτιμήσεις στα θέματα φωτογράφισης, αυτά είναι τοπία, πορτραίτα αλλά και σπορ, ενώ με ενδιαφέρει πολύ η επίδοση σε χαμηλό φωτισμό.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια και ελπίζω να μην κούρασα με το μακροσκελές
σωστός ο βέλγος που έχει βάλει στα events, γάμο ομοφυλόφυλων γυναικών!

Και τα δυο σετ είναι μια χαρά. Οι φακοί είναι οι απολύτως κορυφαίοι ζουμ στο κάθε σύστημα και τα σώματα μια κλάση κάτω από τα καθαρά επαγγελματικά. φαντάζομαι ότι όποιο και να διαλέξεις, θα περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να εκμεταλλευτείς το 50% των δυνατοτήτων του και παραπάνω από ένας χρόνος με συνεχή ενασχόληση για να κρίνεις αν πραγματικά αξίζει περισσότερο το ΝΙΚΟΝ ή το CANON σύστημα.

Άρα διαλέγεις όποιο προτιμάς. Στα παραπάνω καλό είναι να υπολογίσεις ένα εξωτερικό φλας (300-400 ευρώ) μια και θα ασχοληθείς με πορτρέτα, ένα τριπόδι μια και θέλεις δύσκολο ή ελάχιστο φωτισμό (120-150 ευρώ) και μια τσάντα για να μεταφέρεις με ασφάλεια τον εξοπλισμό σου (50-70 ευρώ). Φυσικά καρτούλες, φιλτράκια, κλπ. θεωρούνται δεδομένα, αλλά είναι και μικρής αξίας.

ΥΣΤ. Μια παρατήρηση μόνο. Έχεις κουβαλήσει για παραπάνω από 15 λεπτά ένα τέτοιο σύστημα για να δεις πώς είναι;

Ποιός ο σκοπός της επιλογής;

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγάλεις ωραίες φωτογραφίες με όποιο σύστημα κι αν επιλέξεις.

Τις ωραίες φωτογραφίες, τις κάνεις εσύ, όχι το σύστημα που έχεις...-bye-

Για Canon μεριά (μετά από ψάξιμο δικό μου) Canon 50d + Canon EF 24-70mmf/2.8L USM + Canon EF 70-200mmf/2.8L USM IS

Για Nikon μεριά (μετά από προτάσεις κυρίως του βέλγου στους φακούς ) NikonD300 + NikonafsAF-S 24-70mmf/2.8GED + NikonafsAF-S 70-200mmf/2.8VRD
(αυτός βέβαια πρόσθεσε και τον Nikon AF 50mmf/1.4D, αλλά λέμε τώρα…)

Αγαπητέ Dante, θαυμάσια. Εστησες δύο συστήματα που θα ζήλευαν πολλοί ερασιτέχνες αλλά για αρχάριο σαν και σένα θα έλεγα δεν σου πέφτουν λίγο βαρειά απο κάθε άποψη? Λές ότι διάβασες αρκετά.Δεν αμφιβάλλω.Μέχρι και το φίλο σου τον Βέλγο κατάφερες να μπερδέψεις.
Βλέπω τα σώματα που αναφέρεις ειναι σε φορματ DX. Εχεις διαβάσει για το φορματ FX? Εάν σε λίγο καιρό αποφασίσεις να μετακινηθείς στο δεύτερο (για δικούς σου λόγους) γιατι βλέπω ότι πήρες στα σοβαρά τη φωτογραφία! θα σου πρότεινα να μου πουλήσεις τους συγκεκριμένους φακούς σου που θα είναι πλέον μεταχειρισένοι σε καλή τιμή.
Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη φωτογραφία υπάρχουν και άλλα αμιγώς φωτογραφικά site απο τα οποία μπορείς να πάρεις αρκετές πληροφορίες
Υ.Γ. Μήν πυροβολείτε τον πιανίστα οι υπόλοιοι.

Για Canon μεριά (μετά από ψάξιμο δικό μου) Canon 50d + Canon EF 24-70mmf/2.8L USM + Canon EF 70-200mmf/2.8L USM IS

Για Nikon μεριά (μετά από προτάσεις κυρίως του βέλγου στους φακούς ) NikonD300 + NikonafsAF-S 24-70mmf/2.8GED + NikonafsAF-S 70-200mmf/2.8VRD
(αυτός βέβαια πρόσθεσε και τον Nikon AF 50mmf/1.4D, αλλά λέμε τώρα…)

Αγαπητέ Dante, θαυμάσια. Εστησες δύο συστήματα που θα ζήλευαν πολλοί ερασιτέχνες αλλά για αρχάριο σαν και σένα θα έλεγα δεν σου πέφτουν λίγο βαρειά απο κάθε άποψη? Λές ότι διάβασες αρκετά.Δεν αμφιβάλλω.Μέχρι και το φίλο σου τον Βέλγο κατάφερες να μπερδέψεις.
Βλέπω τα σώματα που αναφέρεις ειναι σε φορματ DX. Εχεις διαβάσει για το φορματ FX? Εάν σε λίγο καιρό αποφασίσεις να μετακινηθείς στο δεύτερο (για δικούς σου λόγους) γιατι βλέπω ότι πήρες στα σοβαρά τη φωτογραφία! θα σου πρότεινα να μου πουλήσεις τους συγκεκριμένους φακούς σου που θα είναι πλέον μεταχειρισένοι σε καλή τιμή.
Αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τη φωτογραφία υπάρχουν και άλλα αμιγώς φωτογραφικά site απο τα οποία μπορείς να πάρεις αρκετές πληροφορίες

Δεν θα τον πυροβολήσουμε, αλλά κι εκείνος θα πρέπει να σέβεται κάποια πράγματα και πρώτα από όλα το χώρο στον οποίο ζητά να γίνει μέλος και να γράφει. Κατά δεύτερο λόγο, θα πρέπει να δίνει αξιόπιστες πληροφορίες και να μην ειρωνεύεται άτομα που επιθυμούν αν δώσουν 2000-5000 ευρώ για να χαρούν κάτι στη ζωή τους (όπως κάνουμε κι εμείς).

Και το γράφω αυτό, διότι ούτε το Full Frame στη φωτογραφία είναι υποχρεωτικό (άλλωστε οι CANON 50D/NIKON D300 είναι εξαιρετικές μηχανές, καλύτερες από αυτές που διαθέτει η πλειοψηφία των θαμώνων της κατηγορίας), αλλά ούτε είναι υποχρεωτικό να πουλησει τους φακούς του αν και όταν θελήσει να μεταβεί στο FULL FRAME ο φίλος μας. Όλοι οι φακοί που αναφέρει, όχι μόνον είναι απόλυτα συμβατοί με το FF, αλλά είναι οι επιλογές των επαγγελματιών του φωτορεπορτάζ.

Και φυσικά μπορεί να πάρει ανά πάσα στιγμή συμβουλές από οποίοδήποτε φωτογραφικό site στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φίλε ecojohn αφού σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια θα ήθελα να σου υπενθυμίσω πώς οι φακοί που έχει επιλέξει ο φίλος dante32 από τα δύο συστήματα είναι ήδη full frame, όπως γράφει και ο Βλάσης, oπότε είναι σίγουρη επένδυση εάν και εφόσον αποφασίσει να μεταβεί σε FF.

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις.
Ένα δυο παρατηρήσεις για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενα μου.
Η ερώτηση για την επιλογή του συστήματος έχει να κάνει με το μέλλον και όχι τόσο με το παρόν. Βεβαίως και όποιο και από τους δυο παραπάνω συνδυασμούς να επιλέξω θα είναι «too much» για μένα αυτή τη στιγμή.
Η αναφορά γίνεται για τη συνέχεια όταν σε 3-4 χρόνια για παράδειγμα χρειαστεί να πάω σε κάτι καλύτερο, που θα είναι πιο ομαλή η μετάβαση.
Γεια παράδειγμα παρατήρησα ότι οι φακοί της Nikon είναι ελαφρώς (έως αρκετά κάποιες φορές) πιο ακριβοί από αυτούς της canon, αυτό είναι απλά θέμα πολιτικής της εταιρίας? Υπάρχει κάποια ποιοτική διαφορά σε αντίστοιχης κατηγορίας μοντέλα?
´Η, όπως διάβασα, ότι η Nikon είναι μια πιο συντηρητική εταιρία που δεν «απαξιώνει» εύκολα τα μοντέλα της σε αντίθεση με την canon που υιοθετεί μια πιο «μαρκετινίστικη» τακτική.
Σε τέτοια πράγματα αναφερόταν το αρχικό post και όχι αν τα δυο συστήματα βγάζουν «καλές» φωτογραφίες, πράγμα το οποίο είναι δεδομένο.

ΥΓ: Όσο για τα «αμιγώς φωτογραφικά» sites, απλά είμαι μέλος και παρακολουθώ το avclub πολλούς μήνες, έχω διαβάσει εκατοντάδες posts από τα παιδιά εδώ στο φωτογραφικό κομμάτι, όποτε με ενδιαφέρει η γνώμη των συγκεκριμένων παιδιών, γι αυτό και τη ζήτησα.

ΥΣΤ. Μια παρατήρηση μόνο. Έχεις κουβαλήσει για παραπάνω από 15 λεπτά ένα τέτοιο σύστημα για να δεις πώς είναι;
Όχι δεν έχω τέτοια εμπειρία αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα όσο αφορά το βάρος και το μέγεθος χωρίς να το υποτιμώ καθόλου.

Φιλικά Νίκος

Σε τέτοια πράγματα αναφερόταν το αρχικό post και όχι αν τα δυο συστήματα βγάζουν «καλές» φωτογραφίες, πράγμα το οποίο είναι δεδομένο.

Μια φιλική παρατήρηση:Τα συστήματα δεν βγάζουν φωτογραφίες από μόνα τους, εσύ τις βγάζεις...

Για το μέλλον τώρα:Η Canon, κάποια στιγμή (πριν τισ ΕΟS αν δεν κάνω λάθος) κατήργησε εντελώς το σύστημα που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή για να προχωρήσει στη δημιουργία επαγγελματικών autofocus.(παρακαλώ διορθώστε με αν τυχόν δεν λέω κάτι ή λέω κάτι λανθασμένα).

Αυτή η κίνηση απογοήτευσε τους κατόχους Canon, καθώς οι φακοί που ήδη είχαν, δεν ταίριαζαν στα καινούρια μοντέλα.

Αυτό το γεγονός, δεν σημαίνει ότι η nikon είναι καλύτερη ή ότι δεν κάνει λάθη ή δεν θα κάνει κάτι παρόμοιο στο μέλλον.

Πιστεύω ότι η nikon δεν ακολουθεί την κούρσα των megapixel, όπως άλλες εταιρίες.Όπως και να'χει, τα στάνταρτ έχουν ανέβει πολύ και για όλα τα βαλάντια και τις απαιτήσεις...

Μια φιλική παρατήρηση:Τα συστήματα δεν βγάζουν φωτογραφίες από μόνα τους, εσύ τις βγάζεις...
+100
Αλίμονο αν δεν ήταν έτσι!
Τότε οποιοσδήποτε με ενα καλο εξοπλισμό θα ήταν καλλιτέχνης φωτογράφος!!
Όπως ακριβώς τα καλά πινέλα και οι καλοί μπογιές δεν κάνουν τον καλό ζωγράφο...

Απάντηση: Re: Βοήθεια για επιλογή συστήματος CANON ή NIKON?

Καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις.
Ένα δυο παρατηρήσεις για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενα μου.
Η ερώτηση για την επιλογή του συστήματος έχει να κάνει με το μέλλον και όχι τόσο με το παρόν. Βεβαίως και όποιο και από τους δυο παραπάνω συνδυασμούς να επιλέξω θα είναι «too much» για μένα αυτή τη στιγμή.
Η αναφορά γίνεται για τη συνέχεια όταν σε 3-4 χρόνια για παράδειγμα χρειαστεί να πάω σε κάτι καλύτερο, που θα είναι πιο ομαλή η μετάβαση.
Γεια παράδειγμα παρατήρησα ότι οι φακοί της Nikon είναι ελαφρώς (έως αρκετά κάποιες φορές) πιο ακριβοί από αυτούς της canon, αυτό είναι απλά θέμα πολιτικής της εταιρίας? Υπάρχει κάποια ποιοτική διαφορά σε αντίστοιχης κατηγορίας μοντέλα?
´Η, όπως διάβασα, ότι η Nikon είναι μια πιο συντηρητική εταιρία που δεν «απαξιώνει» εύκολα τα μοντέλα της σε αντίθεση με την canon που υιοθετεί μια πιο «μαρκετινίστικη» τακτική.

ΥΓ: Όσο για τα «αμιγώς φωτογραφικά» sites, απλά είμαι μέλος και παρακολουθώ το avclub πολλούς μήνες, έχω διαβάσει εκατοντάδες posts από τα παιδιά εδώ στο φωτογραφικό κομμάτι, όποτε με ενδιαφέρει η γνώμη των συγκεκριμένων παιδιών, γι αυτό και τη ζήτησα.

Όχι δεν έχω τέτοια εμπειρία αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχω πρόβλημα όσο αφορά το βάρος και το μέγεθος χωρίς να το υποτιμώ καθόλου.

Φιλικά Νίκος

Χωρίς να θέλω να πω κάτι, καλό θα ήταν, πριν αγοράσεις να δεις τον όγκο και το βάρος που θα έχεις πάνω σου. Διότι τα καλά στην ψήφιακή εποχή έχουν και βάρος (μεγάλο). Κι όταν έχεις βάρος, κουράζεσαι. Κι όταν κουράζεσαι, δεν βγάζεις καλές φωτογραφίες.

Για το τί θα γίνει σε 3-4 χρόνια.... κανείς δεν ξέρει. Το πιθανότερο είναι να έχουν φθάσει οι αισθητήρες σε επίπεδο ωριμότητας και να πάμε ολοταχώς προς τη σύγκλιση still/video cameras.

Πάντως μην ψωνίσεις με αυτό το κριτήριο στο μυαλό σου.

Πολύ μεγάλη και γενναία επένδυση μου φαίνεται για κάποιον που δεν είχε μέχρι τώρα κάποια σοβαρή σχέση με τη φωτογραφία. Σε τιμές Ελλάδας, το προταθέν σύστημα Canon (50D + 24-70 + 70-200/2.8is) ξεπερνάει τα 4000 ευρώ. Και δεν έχει καν ευρυγώνιο άκρο!
Φυσικά οι φακοί που αναφέρονται, δηλαδή οι 24-70/2.8 και 70-200/2.8, και στα δύο συστήματα, είναι κορυφαίοι και πρακτικώς ισοδύναμοι (παρά την κάποια διαφορά τιμής, αυτό είναι θέμα τιμολόγησης περισσότερο). Μία ένσταση, αντί του 70-200/2.8Lis, θα προτιμούσα τον 70-200/4Lis, είναι ό,τι οξύτερο έχει βγάλει η Canon (η Nikon δεν έχει κάτι αντίστοιχο), και κατευθείαν από ανοικτό διάφραγμα. Ο 2.8 για καλά αποτελέσματα στα 15mp μάλλον θα χρειαζεται ούτως ή άλλως κλείσιμο 1 στοπ και πάλι δεν φτάνει σε οξύτητα τον 70-200/4. Χώρια το ότι πρόκειται για πραγματικά βαρύ και ογκώδη φακό, καθώς και ότι είναι 700 ευρώ ακριβότερος.

Προσωπικώς αντί για τα ανωτέρω, που στερούνται, επαναλαμβάνω, ευρυγωνίου φακού, με τον παραπάνω προϋπολογισμό θα έπαιρνα μία 5D (την παλιά, περίπου 1500-1600 ευρώ πλέον), με τον 16-35/2.8 L, τον 70-200/4Lis και τον 50/1.4 USM (απλώς με ενδιαφέρει πιο πολύ το ευρυγώνιο ή το τέλε, στα μεσαία εστιακά μήκη καλός είναι και ο 50ρης και τα ποδαράκια μας -εννοείται πως δεν είμαστε φωτογράφοι εκδηλώσεων)

Πριν απο λιγο καιρο ειχα και εγω αυτο το δηλιμα , η καλυτερη λυση ειναι
να δεις απο κοντα και τις δυο μηχανες και να δεις ποια θα σου φανει ποιο οικια και λειτουργικη . Εγω επελξα canon για το Ελληνικο μενου που εχει και ο φακος macro 100 . Πιστευω οτι και να παρεις ειναι δεδομενο οτι θα εχεις ενα αριστο οπλοστασιο . Καλες ληψεις -bye-

Για σοβαρό μάκρο είναι μάλλον πιο ενδεδειγμένο το σύστημα Canon. Έχει τον MP-E 65/2.8, κορυφή. Αν και έχω καιρό να τον πιάσω.... χμ....

και λόγω τιμής να γίνεις Canonικός,
- αν και βάση ονόματος έπρεπε να ήμουν Nikonικός -
μάλλον προς το κανονικός πάω...

και λόγω τιμής να γίνεις Canonικός,
- αν και βάση ονόματος έπρεπε να ήμουν Nikonικός -
μάλλον προς το κανονικός πάω...

Oτι και να παρεις το ιδιο ειναι .. απλά εδώ οι Canon-άκηδες είναι περισσότεροι οπότε...

Ενταξει και εμεις οι Nikonians ειμασταν λιγο πισω αλλά περσυ και φετος καναμε γερή αντεπιθεση .. (D700, D300, D90)

Oτι και να παρεις το ιδιο ειναι .. απλά εδώ οι Canon-άκηδες είναι περισσότεροι οπότε...

Αλήθεια?
Το αντίθετο πιστεύω...

Τουλάχιστον 3 από τους τακτικούς θαμώνες έχουν την D300, ορισμένοι ετοιμάζονται για την D700, ενώ χάνω τον λογαριασμό με τους χρήστες D40/60/80.

Εγώ μάλιστα δεν ξέρω καν εάν λογίζομαι ως "κανονάκιας". Βάσει φακών, έχω μόνο 5 Canon (μόνο τους φθηνούς 18-55 και 50/1.8, τον 20-35/3.5-4.5, τον 28-135is και τον MP-E 65/2.8 έχω από Canon, και μόνο τους τελευταίους 2 θεωρώ αξιόλογους και χρησιμοποιώ -παλιότερα χρησιμοποιούσα αρκετά τον 50/1.8 αλλά τώρα από 50ρηδες έχω αρκετούς καλύτερους). Αντιθέτως, έχω 10 Nikkor φακούς, οι περισσότεροι τουλάχιστον αξιόλογοι έως εξαιρετικής απόδοσης, μεταξύ των οποίων οι P.C Auto 105/2.5, S.C Auto 50/1.4, Ai 28/2.8 CRC, 55/3.5 micro, AF-S 17-35/2.8, UD Auto 20/3.5.

Βέβαια, βάσει φακών, μάλλον είμαι Πενταξάκιας. Έχω 26 βιδωτούς Takumar και άλλους 3 SMC σε μπαγιονέτ Κ. :grandpa: