Βοήθεια για κατάργηση balance ποτενσιόμετρο

prooptiki

AVClub Enthusiast
26 June 2006
1,043
Ioannina
Επιχείρησα να καταργήσω το balance pot με αντιστάσεις των 27Κ άλλα πριν προχωρήσω διαπίστωσα ότι δεν είμαι σίγουρος για την μετατροπή που παλαιότερα μου είχατε προτείνει.
Η κατάσταση έχει ως εξής :
1) για κάθε κανάλι υπάρχουν τρία καλωδιακά λογικά το κόκκινο είναι το ΙΝ (σήματος) το μαύρο(κέντρο) είναι το OUT και το γκρί (γυμνό) είναι το GROUND ανάμεσα στο κόκκινο και μαύρο υπάρχει μία αντίσταση 33Κ (και στα δύο κανάλια) τέλος το ποτενσιόμετρο έχει την ένδειξη Β 50Κ. Ακολουθεί σκιτσάκι Νο1.
Επίσης να αναφέρω ότι το carbon του ποτενσιόμετρου ανάμεσα από κόκκινο και γκρί καλώδιο μου έδωσε μια αντίσταση κοντά στα 67Κ(για το ένα κανάλι πάντα από άκρη σε άκρη) σκιτσάκι Νο2.
Τέλος να αναφέρω ότι ο ενισχυτής είναι σχεδιασμένος σε τάξη Α και μάλλον single-end (τρανζίστορ ο sugden A21a)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Attachments

• pot900.jpg
    pot900.jpg
    40.4 KB · Views: 42
  • pot inside900.jpg
    pot inside900.jpg
    69.5 KB · Views: 34
Επιχείρησα να καταργήσω το balance pot με αντιστάσεις των 27Κ άλλα πριν προχωρήσω διαπίστωσα ότι δεν είμαι σίγουρος για την μετατροπή που παλαιότερα μου είχατε προτείνει.
Η κατάσταση έχει ως εξής :
1) για κάθε κανάλι υπάρχουν τρία καλωδιακά λογικά το κόκκινο είναι το ΙΝ (σήματος) το μαύρο(κέντρο) είναι το OUT και το γκρί (γυμνό) είναι το GROUND ανάμεσα στο κόκκινο και μαύρο υπάρχει μία αντίσταση 33Κ (και στα δύο κανάλια) τέλος το ποτενσιόμετρο έχει την ένδειξη Β 50Κ. Ακολουθεί σκιτσάκι Νο1.
Επίσης να αναφέρω ότι το carbon του ποτενσιόμετρου ανάμεσα από κόκκινο και γκρί καλώδιο μου έδωσε μια αντίσταση κοντά στα 67Κ(για το ένα κανάλι πάντα από άκρη σε άκρη) σκιτσάκι Νο2.
Τέλος να αναφέρω ότι ο ενισχυτής είναι σχεδιασμένος σε τάξη Α και μάλλον single-end (τρανζίστορ ο sugden A21a)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Χμ ...
μη σε προβληματίζει αυτό που βλεπεις , γιατι επειδή μάλλον οι άνθρωποι δέν είχαν (κατά τήν παραγωγή ) στοκ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ποτενσιόμετρα , χρησιμοποίησαν τύπου B δηλαδη λογαριθμικό και για να μήν αλλοιωθεί πολύ η συμπεριφορά (μαζί με το Volume ) το έκαναν απο τήν μιά πλευρά (αντιδιαμετρικά γιατί η λειτουργία είναι ballance) κάτι σάν low faking ...οπότε , άφοβα συνέδεσε τίς 27K μιμούμενος τήν ΑΚΙΝΗΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΘΕΣΗ
Αν υποτεθεί οτι χάσεις κάποια απολαβή σε σχέση με τήν θέση του Volume , τότε φύλαξε αυτές τίς 33K για να τίς παραλληλίσεις με τίς 27K (πάντα στήν αντίστοιχη αντιδιαμετρική θέση ) , αλλά δέν νομίζω οτι θα χρειαστεί
Καλό βόλι !

Και ενημέρωσε μας

Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Χρησιμοποίησα την αρχική συμβουλή και παραλλήλισα τις 27Κ με 27Κ και λειτούργησαν όλα κανονικά. Αλλά νομίζω ότι ο τύπος Β είναι το γραμμικό ποτενσιόμετρο και λογαριθμικό είναι ο τύπος Α επομένως η αντίσταση 33Κ τι ρόλο έπαιζε? Υπάρχει περίπτωση να αλλοιώνεται η ποιότητα ήχου? Και κάτι περίεργο που συνέβαινε όταν το χρησιμοποιούσα στο κέντρο η ένταση του ήχου ήταν μικρότερη από όταν το είχα στην μία πλευρά δηλαδή στο ένα ηχείο. Ευχαριστώ

Ευχαριστώ για τη βοήθεια. Χρησιμοποίησα την αρχική συμβουλή και παραλλήλισα τις 27Κ με 27Κ και λειτούργησαν όλα κανονικά. Αλλά νομίζω ότι ο τύπος Β είναι το γραμμικό ποτενσιόμετρο και λογαριθμικό είναι ο τύπος Α επομένως η αντίσταση 33Κ τι ρόλο έπαιζε? Υπάρχει περίπτωση να αλλοιώνεται η ποιότητα ήχου? Και κάτι περίεργο που συνέβαινε όταν το χρησιμοποιούσα στο κέντρο η ένταση του ήχου ήταν μικρότερη από όταν το είχα στην μία πλευρά δηλαδή στο ένα ηχείο. Ευχαριστώ

99% στα μεταλλικά pot το B απαντά στήν λογαριθμική καμπύλη.
Στα πλαστικά εταιρείων ALPS . NOBLE κλπ το A επέχει θέση AUDIO TAPER που είναι μιά πιο φροντισμένη λογαριθμική συμπεριφορά πιο κοντά στήν καμπύλη ακουστότητας του ανθρώπινου αυτιού
Οπότε οι 33K μάλλον ήταν εκεί για να διορθώσουν τήν καμπύλη ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή χρησιμοποιούνταν ΑΝΤΙΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ γιατί μόνο έτσι δουλεύουν τα ballance pots ...
Αλλά ούτως ή άλλως τέλος επιτυχές , ολα καλά !
Παρακαλώ , χαίρομαι οταν υπάρχει πραγματική χρησιμότης σε αυτά που γράφω
Χαιρετισμούς