Βοηθεια για ληψη φωτογραφιων!!

sardanapalos

Established Member
24 January 2012
118
Καλημερα,εδω και 2 μερες ειμαι κατοχος μιας nikon d3100 με 18-55.
Αν και ευκολο το μενου της δεν βγαζω ακρη.Οι ρυθμισεις ειναι πολλες και δυστυχως δεν εχω καποιον που να ασχολειται με το θεμα.
Ενταξει θα μου πειτε οτι τον καθενα απο εσας του πηρε καιρο να βγαζει αξιοπρεπεις φωτογραφιες.
Στις κοντινες ληψεις κανενα λουλουδι ειμαι ικανοποιημενος αλλα σε φωτογραφιες οπως πορτρετο τοπια κλπ δεν τα καταφερνω..
Για μια ληψη ενος τοπιου σε τη ταχυτητα πρεπει να ρυθμιστει το κλειστρο?η εστιαση θελω να γινει παντου και οχι να θολωνει σε σημεια.τι iso πρεπει να επιλεξω?Οπως επισης και το F..
Δυστυχως η προηγουμενη φωτογραφικη μηχανη ηταν απλη και ηταν συνεχεια στο αυτοματο.Αλλα με την αγορα μιας dslr δε θελω να χαραμισω τις δυνατοτητες της δουλευοντας στο αυτοματο.
Οποια βοηθεια περι ρυθμισεων θα με βοηθουσε πολυ.

Last edited:
διαβασε και το Manual ,οταν πηρα την μηχανη μου το ειχα για 3-4 μηνες μαζι μου συνεχεια

Τι εξαιρετικό ποστ , έκανα κλικ να δω τι πρότεινες στον φίλο μας και αν και το έχω διαβάσει επανειλημμένα ξανασκάλωσα μόλις . Ενώ πλέον τα περισσότερα τα έχω δοκιμάσει και στην πράξη δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο να ξαναφρεσκάρω την μνήμη μου .
Ακόμη μία φορά συγχαρητήρια στον Alex που το ξεκίνησε και στα παιδιά επίσης που το συμπλήρωσαν με τις γνώσεις στους .

.... οσο θα μαθαίνεις θα σπρωχνεις.. [/URL]

Το ένα από τα δύο κακά που έχει ο κόσμος της φωτογραφίας .....................................το άλλο είναι η κατάρα του φωτογράφου , όλοι στο κάδρο εκτός από τον ίδιο .

Τον οδηγο αυτο τον ειχα διαβασει λιγο πριν την παρω στα χερια μου..πολυ καλος μπραβο στον δημιουργο..
Βοηθαει πολυ και ο οδηγος και το manual,αλλα καποιες "στανταρ" ρυθμισεις για κλειστρο και iso σε τοπια και προσωπα?
Ευχαριστω ολους για το ενδιαφερον που δειχνετε.

Δεν υπάρχει αυτό που λες στανταρ ρυθμίσεις, σε διαφραγμα, ταχύτητα iso αυτό ακριβώς λέει ο οδηγός. Οι ρυθμίσεις για την εκθεση είναι ένα τριγωνο, οταν αυξάνεις την μία, θα πρέπει να μειώσεις την άλλη ώστε να έχεις μια ισορροπημένη φωτογραφία σε έκθεση. Επίσης εξηγεί ότι στην ίδια εστιακή απόσταση όσο μεγαλώνει το διαφραγμα (μικραίνει το f) τόσο μικρότερο μέρος είναι εστιασμένο ενώ όσο μικραίνει το διαφραγμα που χρησιμοποιείς τόσο μεγαλυτερο μέρος είναι εστιασμένο. Και συνεχίζει με παραδείγματα για την ταχύτητα και την ευαισθησία
Πειραματίσου αλλάζωντας ρυθμίσεις (στην ψηφιακή φωτογραφια είναι ελαχιστο το κόστος του πειραματισμού) και με την βοήθεια του μανιουαλ θα τα μαθεις όλα τα βασικά και μάλιστα γρήγορα

Last edited:
διαβασε και το Manual ,οταν πηρα την μηχανη μου το ειχα για 3-4 μηνες μαζι μου συνεχεια

Κάνε αυτό που λέει ο Παύλος!
Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ξεκοκαλίσεις το manual! Όχι απλό διάβασμα!
Αν δεν γνωρίζεις με ευχέρεια την λειτουργία της μηχανής σου δεν πρόκειται να κάνεις τίποτε.

Χωρίς να έχω την εμπειρία των υπολοίπων παιδιών, εγώ θα σου προτείνω (μιας και ανέφερες ότι σε ενδιαφέρει να φωτογραφίζεις και πρόσωπα) να διαβάσεις και αυτό το αρθράκι:
http://m43photo.blogspot.gr/2010/04/portrait-lens.html

Εξηγεί την σχέση εστιακού μήκους-παραμόρφωσης στα πορτραίτα και μάλιστα χρησιμοποιεί και ένα πολύ διαφωτιστικό παράδειγμα.

ΥΓ: Το άρθρο αναφέρεται σε Micro4/3 φορμά, αλλά είναι η ίδια αρχή για την μηχανή σου.

Με τον καιρο πιστευω να την μαθω.
Παντως να πω παλι ενα ευχαριστω σε οσους βοηθανε!