Βοήθεια για πικαπ - phono

padee

Established Member
7 January 2009
246
Αθήνα
Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορείτε να με βοηθήσετε, γιατι έχω σε χαμηλή ένταση
παραμόρφωση απο τον ήχο στο πικαπ; Δηλαδή ακούγεται ενα τσικ τσικ συνεχές στο ρυθμό
της μουσικής σα να ακούγονται μόνο τα πρίμα και όταν ανεβάζω την ένταση όλα ακούγονται κανονικά
technics sl1200 -- ortofon 2m blue -- creek obh18 phono stage

Ευχαριστώ

(Παρακαλώ αν δεν είναι στο σωστό section κάποιος moderator ας το αλλάξει!)

Αυτο συμβαινει μονο με το πικαπ;

Αν συμβαινει και με αλλες πηγες,ισως φταιει το ποτενσιομετρο εντασης του ενισχυτη σου.

Μάλλον έχεις κλειστή τη φωνη και τότε ακούς την τριβή της βελόνας στα αυλάκια του δίσκου. needle talk.

Mιλα για χαμηλη ενταση οχι κλειστο ποτενσιομετρο μαλλον.
Καποια ποτενσιομετρα το κανουν καποτε αυτο.

Πάντως στην περίπτωση του Gamut μου (C2R), ακόμα και τέρμα χαμηλά, ακούγεται ένας ψίθυρος, η ένταση δεν κλείνει τελείως. Συμβαίνει σε κάποιους προ.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις.. μιλάω για χαμηλή ένταση οχι τελείως κλειστό και αφορά μόνο το πικαπ
οντως σαν να μην έχει φέρει όλες τις συχνότητες και πρέπει να δώσω αρκετά παραπάνω για να παίξει σωστά.
Δηλαδή δε γίνεται να ακούσω σιγά....(οχι οτι με χαλάει αλλα υπάρχουν και άλλοι σπιτι :) ) και ειναι εκνευριστικό

Για κοίτα τα τεσσερα καλωδιάκια που ενώνουν την κεφαλή με το κέλυφος.Αν κάτι δεν πάει καλά εκεί (βραχυκύκλωμα κατι κομμένο)
παίζει το πικαπ αλλά ξερά και στρώνει κάπως σε μεγαλύτερη ένταση.Μου ετυχε εμένα.

ευχαριστώ για τις απαντήσεις.. μιλάω για χαμηλή ένταση οχι τελείως κλειστό και αφορά μόνο το πικαπ
οντως σαν να μην έχει φέρει όλες τις συχνότητες και πρέπει να δώσω αρκετά παραπάνω για να παίξει σωστά.
Δηλαδή δε γίνεται να ακούσω σιγά....(οχι οτι με χαλάει αλλα υπάρχουν και άλλοι σπιτι :) ) και ειναι εκνευριστικό

Μαλλον δεν φταιει το πικαπ.

Ποιος ειναι ο ενισχυτης; Ειναι παλιος;

Μήπως είναι θέμα ηχείου;

Αν ένα ηχείο είναι λίγο αναίσθητο, είναι φυσιολογικό να μη σου αποδίδει όλες τις συχνότητες σε χαμηλές εντάσεις.

[Ευλόγημα γενειάδας mode on]
Φαεινή εξαίρεση βέβαια είναι τα ηλεκτροστατικά...
[/Ευλόγημα γενειάδας mode off]

Πολλα ποτενσιομετρα χαμηλης τιμης δεν διακοπτουν εντελως ακομη και οταν ειναι εντελως κλειστα.
Επισης δεν λειτουργουν "τελεια" στα πρωτα σημεια λιγο μετα το ανοιγμα.
Δεν πιστευω οτι προκειται για βλαβη του ενισχυτη.

Επειδή τυχαίνει να έχω τον ίδιο ενισχυτή, Hegel H1 MK4, με πικάπ το Technics SL1200 MK2, κεφαλή Denon DL-110, Phono Stage Trichord Dino και ηχεία τα Leema Xero, ο ενισχυτής λειτουργεί άψογα με το πικάπ τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές εντάσεις. Συνεπώς δεν νομίζω ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις οφείλεται σε κάποια ιδιαιτερότητα του ενισχυτή. Να σημειώσω ότι το Phono stage είναι συνδεδεμένο στην Auxiliary είσοδο του ενισχυτή.

νομιζω οτι δεν έχει να κάνει θέμα με το ποτενσιομετρο γιατι στο cd δεν κάνει κατι αντίστοιχο!
Παντως επειδη το trichord πέρασε απο το χέρια μου, εκεί το είχα χειρότερο το πρόβλημα! Μηπως έχει να κάνει με την κεφαλή???
Aux το έχω και εγώ αλλα έχω αλλάξει σε ολες τις εισόδους! ( το cd ειναι συνδεδεμένο οπτικά στο benchmark και απο κει πάει balanced συνδεση)
Σε παλαιότερο setup ειχα nad pp3 και standon 680 κεφαλη χωρις να μου κάνει τέτοιο θέμα.
Ισως σημαντικό ρόλο παίζει οτι η κεφαλή μου είναι ΜΜ ενώ εσένα MC???

Last edited:
Εκτός από την Denon DL-110 έχω χρησιμοποιήσει και Ortofon MM με Musical Fidelity V-LPS σαν Phono Stage και ούτε σε αυτή την περίπτωση παρατήρησα κάποιο πρόβλημα. Ο συνδυασμός Hegel με Xero είναι αρκετά "αποκαλυπτικός" και πιστεύω ότι αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα σαν αυτό που περιγράφεις θα το είχα ακούσει. Επειδή το συγκεκριμένο σύστημα είναι σε γραφείο, συνήθως ακούω μουσική σε χαμηλές εντάσεις και το ποτενσιόμετρο του ενισχυτή είναι συνήθως στο πρώτο τέταρτο της διαδρομής του, λογικά σε τέτοιες εντάσεις θα πρέπει να παρουσιάζεται σε εσένα το πρόβλημα.