Βοήθεια για στήσιμο χώρου

lxar

AVClub Enthusiast
5 September 2010
709
Θα ήθελα τη βοήθειά σας για ένα αξιοπρεπές και προσιτό κατά το δυνατόν room treatment που χρειάζεται ένας χώρος ακρόασης, ενα σαλόνι εν προκειμένω με κλασική διάταξη. Ενδεχομένως να βοηθήσει και άλλους που στήνουν ένα σύστημα σιγά σιγά και θέλουν να ξεφύγουν από τα στάσιμα, τις αντηχήσεις και τις άλλες λάμιες του ήχου.
Απορίες, σκέψεις, ενστάσεις, διορθώσεις δεκτές. Και ξεκινώ.
Καθώς ακόμη δεν έκλεισε επίσημα η μίσθωση του σπιτιού δεν έχω πολλές φωτογραφίες του χώρου.

kvjv3AT.jpg

Είναι ένα κλασικό σαλόνι παραλληλόγραμμο με μπαλκονόπορτα στν μία "μακριά" πλευρά του χώρου. Στην πλευρά που φαίνεται καθώς και στη μπαλκονόπορτα σκέφτομαι να βάλω κουρτίνες θερμοηχομονωτικές που θα βοηθάνε και για συσκότιση σε ταινίες. Στον τοίχο, όπως είπα επίσης κουρτίνες με κρυφό φωτισμό από πίσω για ηχομόνωση και για έλεγχο των ανακλάσεων. Αριστερά της πόρτας προς το μπαλκόνι θα μπει τα ηχεία, ο ενισχυτής, ενδεχομένως ο υπολογιστής που χρησιμοποιώ σαν πηγή ή μια τηλεόραση. Επομένως θα ήθελα και προτάσεις για ρακ είτε ένα στέρεο έπιπλο, diy ή αν ξέρει κανείς κάποιο σε προσφορά που τρέχει ή ένα μεταχειρισμένο. Πέρα από το χαλί που σαφώς θα μπει μετά το καλοκαίρι στο χώρο και ενδεχομένως μπασοπαγίδες-πανελς πίσω από τα ηχεία τί άλλο θα προτείνατε;
Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά και όταν με το καλό στηθεί, εννοείται πως η πρόταση για μουσική, καφέ, ούζο, κρασί είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε περάσει από Σέρρες.

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να μάθω υλικά, ιδέες που έχετε κάνει στα σπίτια σας και γενικώς να ανταλλάξουμε ιδέες. Για το στήσιμο θα συνεχιστεί η κουβέντα όταν έρθει η ώρα

Αφού το ξεκινάς σωστά καλό ειναι να εχουμε ολα τα στοιχεία.
Τα διαθεσιμα σημεία γι στήσιμο πχ,διαστάσεις,κλπ. Απο αυτα θα εξαρτηθεί και το τι θα χρειαστείς απο υλικά. Αλλού ας πουμε μπορει να χρειαστεί απορρόφηση αλλού διάχυση,κλπ.

Ναι, δεν έχεις άδικο Σωκράτη. πιστεύω μέσα στις επόμενες μέρες θα μετρήσω το χώρο και θα έχω φωτογραφίες με ένα σκαρίφημα του για το πώς θα στηθεί.
Σαν υλικά, τί λέτε για τις κουρτίνες; Με ενδιαφέρει και η συσκότιση για ταινίες αλλά και για ηχομόνωση απ' έξω.

CKNIp2e.jpg

5elgrva.jpg

Η πλευρά που θα τοποθετηθεί το σύστημα. Περίπου 4 μέτρα. Ο απέναντι τοίχος είναι στα 5 μέτρα.

Ενώ δεν υπάρχει αναλογία στο σχέδιο καθώς είμαι άπειρος, οι διαστάσεις είναι αυτές. Θα ήθελα να ακούσω ιδέες σας για το πώς θα έχω τον καλύτερο ήχο. Άλλη διάταξη του καναπέ δυστυχώς δεν γίνεται. Υπάρχει σκέψη να τοποθετηθεί πολυθρόνα μπροστά από τον καναπέ και τα ηχεία σε απόσταση περίπου 2.8 μέτρων από το ρακ, αν αυτό βολεύει καλύτερα ηχητικά. Έχω απευθυνθεί σε εταιρία με μονωτικά υλικά και περιμένω πρόταση και από κει.
Η εξώπορτά μου πάνω αριστερά δεν είναι ασφαλείας και υποψιάζομαι πως θα έχω μεγάλη διαρροή ήχου. Έχει κάνει κανείς κατι παρόμοιο, να ηχομονώσει υπάρχουσα πόρτα δηλαδή;
room.jpg

a147e0a4ce64418eb887bc8f17696811.jpg

Το καλύτερο σχέδιο με τις τελικές αλλαγές στην τοποθέτηση

Θα προτιμούσα το πρώτο σχέδιο,με την διαφορά πως την ώρα των ακροάσεων θα έβαζα την θέση ακρόασης (μια πολυθρόνα ή οτιδήποτε ) στη μέση της μακριάς διάστασης,περίπου εκεί που τελειώνει ο καναπές και με γενναία κλίση των ηχείων προς την θέση.
Έτσι γλιτώνεις από πολλά.

Kι εγώ έτσι έλεγα, αλλά χωρίς να πειράξω τίποτα ακόμη στο χώρο, σαν πρώτο άκουσμα η δεύτερη θέση ήταν καλύτερη ακουστικά. Ελπίζω σε λίγες μέρες να έρθουν το ρακ ώστε να το παρουσιάσω ολοκληρωμένα. Σωκράτη, σε τί θεωρείς πως υστερεί το δεύτερο στήσιμο;

Το δεύτερο στήσιμο αν και πιο άνετο είναι λιγότερο συμμετρικό ως προς τις ανακλάσεις,η μπαλκονόπορτα υποψιάζομαι γυάλινη οπότε πιθανότατα θα σου τραβάει την εικόνα αριστερά μαζί με τον τοίχο (λόγω ενίσχυσης ) και η θέση ακρόασης κολλητά με τον τοίχο πίσω της (κοινό και στα δυο στησίματα αυτό γι' αυτό και πρότεινα την πολυθρόνα )

Στη μπαλκονόπορτα θα μπει χοντρή κουρτίνα ηχοθερμομονωτική οπότε πιστεύω πως θα το λύσω το θέμα του γυαλιού. Σκοπεύω να κάνω και ένα σχετικά καλό room treatment με διαχύτες και μπασοπαγίδες σε κατάλληλες θέσεις. Για τη θέση ακρόασης και τον τοίχο πίσω ναι, έχεις δίκιο. Μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα κάπως;

Το θέμα είναι πως στο δεύτερο στήσιμο φτιάχνεις ένα σχεδόν τετράγωνο χώρο,πράγμα που δεν ευνοεί συνήθως.
Αφού όμως θα το περιποιηθείς υπάρχουν λύσεις,ο τοίχος πίσω σου θα χρειαστεί διάχυση/απορρόφηση πχ και το πρόβλημα θα ελαχιστοποιηθεί.
(Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι λόγια του αέρα,η μέτρηση θα δείξει τι θα χρειαστείς )

Re: Απάντηση: Βοήθεια για στήσιμο χώρου

Σε ευχαριστώ πολύ. Ευελπιστώ πως θα μπει υλικό απορρόφησης και διάχυσης στα κρίσιμα σημεία. Μέτρηση στα Σέρρας λίγο χλωμό να γίνει βέβαια, δεν μπορώ να φωνάξω επαγγελματία να κάνει μέτρηση του χώρου