Βοήθεια με δίκτυο στο σπίτι

azriel84

Established Member
17 September 2012
149
Καλησπέρα,

Μετά από μια σειρά δοκιμών αντιμετωπίζω ένα θέμα. Στο σπίτι έχω στήσει gigabit ethernet με πρίζα στο δωμάτιο που βρίσκονται τα PC και στο σαλόνι για σύνδεση με συσκευές. Η συνδεσμολογία πάει ως εξής: Router στην πρίζα του τηλεφώνου φυσικά και lan με το ένα PC και κοινόχρηστο εκτυπωτή. Ένα τρίτο καλώδιο φεύγει για gigabit switch πάνω στο οποίο συνδέεται ο δεύτερος υπολογιστής και η μία πρίζα του gigabit lan.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι το εξής. Στο σαλόνι έχω ένα Dune 301D. Όταν το συνδέω απ'ευθείας στην πρίζα του LAN στον τοίχο, "βλέπει" το δίκτυο και όλα μέλι γάλα. Μόλις όμως συνδέσω ένα δεύτερο gigabit switch στο σαλόνι για να βάλω πάνω το Dune καθώς και τον ενισχυτή, το media player για κάποιο λόγο δεν μπορεί να πάρει IP και δεν "βλέπει" το δίκτυο. Καμιά ιδέα για το τι μπορεί να συμβαίνει με το δεύτερο switch; Κάποιο conflict; Κάποια ρύθμιση ίσως που πρέπει να κάνω στο router; Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ,
Θωμάς

Τελικά μετά από πολλές δοκιμές και συνδυασμούς, διαπίστωσα πως δεν επικοινωνούν τα switch μεταξύ τους και δεν παίρνει IP το media player. Τα switch είναι DLINK DGS 1005D. Ή που πολύ απλά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους για κάποιο λόγο ή που θέλουν συγκεκριμένη συνδεσμολογία για να επικοινωνήσουν πχ να είναι και τα δύο στη θύρα 1.

Βαλε τα δυο switch διπλα διπλα και κάνε δοκιμές να εντοπίσεις το πρόβλημα.

Το καλώδιο που ενώνει τα δύο switch ποιος το έχει τερματίσει? Τσέκαρε τα χρωματιστά ζεύγη ότι έχουν τοποθετηθεί σωστά όπως φαίνεται στο χρωματικό κώδικα εδώ (και όχι όπως να είναι)
http://forums.techguy.org/networking/973901-home-network.html
Επίσης δες πάνω στο καλώδιο τον τύπο του, λ.χ. Cat5 , Cat5e , FTP δες τι γράφει.

Λογικά κάποιο προβληματικό καλώδιο θα έχεις.
Οποτε όταν τα βάλεις δίπλα διπλα με εργοστασιακά καλώδιο το πρόβλημα δε θα πρπει να εμφανιστεί.

Τσεκαρε τι κάνουν και τα λαμπάκια των switch αναβοσβήνουν σωστά ?

Σε αυτά που είπε ο tmjuju να προσθέσω ότι μπορεί να είναι προβληματικό το switch. Εμένα μου έτυχε το ίδιο πρόβλημα με switch της Dlink.

Ευχαριστώ για την απάντηση, θα πειραματιστώ περαιτέρω.
Ότι καλώδιο έχω στο σπίτι είναι Cat6 και είναι όλα λειτουργικά όπως και τα switch (δοκιμασμένα με σύνδεση απ'ευθείας στο router και με laptop). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως όταν πχ συνδέω το laptop στη πρίζα του σαλονιού απ'ευθείας με καλώδιο Cat6 παίρνει IP και όλα ΟΚ. Αν βάλω στην ίδια πρίζα με το ίδιο καλώδιο το switch και βάλω το laptop πάνω στο switch σε οποιαδήποτε θύρα με ίδιο Cat6 καλώδιο, αρνείται πεισματικά να δουλέψει.

εγω δεν εχω καταλαβει γιατι εχεις τοσα switches?αφου λειτουργει απευθειας στην πριζα δεν ειναι προβλημα συνδεσμολογιας,μηπως καποιο patchcord που χρησημοποιεις ειναι cross?Μπορεις να κανεις καποιο σχηματικο για να καταλαβουμε την συνδεσμολογια σου?α!Και IP διευθυνσεις πως περνουν οι συσκευες σου?ειναι στατικες η αυτοματα απο dhcp?

εγω δεν εχω καταλαβει γιατι εχεις τοσα switches?αφου λειτουργει απευθειας στην πριζα δεν ειναι προβλημα συνδεσμολογιας,μηπως καποιο patchcord που χρησημοποιεις ειναι cross?Μπορεις να κανεις καποιο σχηματικο για να καταλαβουμε την συνδεσμολογια σου?α!Και IP διευθυνσεις πως περνουν οι συσκευες σου?ειναι στατικες η αυτοματα απο dhcp?

Έχω ένα δωμάτιο με 2 PC. Πάνω στο router έχει κουμπώσει το ένα PC, ο εκτυπωτής και το ένα switch. Πάνω στο switch κουμπώνει το δεύτερο PC (έχω τους σκληρούς εκεί που διαμοιράζουν ταινίες, σειρές κτλ στο gigabit lan) καθώς και η μία πρίζα του LAN του σπιτιού. Στο σαλόνι τώρα καταλήγει η άλλη πρίζα. Εκεί πάνω συνδέω το δεύτερο switch και πάνω στο swith βάζω το media player και τον ενισχυτή. Όσο έχω το δεύτερο switch συνδεδεμένο στη πρίζα δεν δουλεύει καμία συσκευή. Άπαξ και συνδέσω οποιαδήποτε συσκευή απ'ευθείας στην πρίζα πάνω, όλα δουλεύουν μια χαρά. Αυτόματα τραβάει IP από DHCP. Την όλη δουλειά με τα switches, την κάνω μόνο και μόνο για να έχω gigabit lan μεταξύ του PC των ταινιών/σειρών και του media player. Στην τελική θα αρκεστώ και με τα 100Mbit :afro:

Δεν καταλαβαίνω γιατί χωρίς το switch δεν έχεις 1000Mbit εφώσον οι συσκευές σου το υποστηρίζουν. (Άκυρο, το router σου είναι 100άρι έτσι; )

Στο δωμάτιο με τα δύο PC, σύνδεσε το Router με το Switch μόνο (ώστε οι υπόλοιπες συσκευές να μην "πέφτουν" στην μεταξύ τους "ομιλία" στα 100Mbps, αλλά μόνο το Internet να είναι σε αυτή την ταχύτητα, που έτσι κι αλλιώς είναι αρκετά πιο κάτω) Το Switch με όλες τις υπόλοιπες συσκευές (PCs & Εκτυπωτή) καθώς και με την πρίζα που πάει στο σαλόνι. Εκεί διατήρησε το Switch που έχεις ώστε να μοιράσεις δίκτυο πάλι στις συσκευές του σαλονιού. Αν δεν δουλεύει, δες μήπως στο Switch του δωματίου (το 1ο) έχει κανα κουμπι UpLink, ενναλακτικά δοκίμασε να συνδέσεις το καλώδιο που ενώνει τα δύο σημεία (δωμάτιο - σαλόνι) σε άλλη θέση των Switch.

Στο Router δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια ρύθμιση. Απλά να παίζει ο DHCP και να είναι εννοείται και ο μοναδικός σε όλο σου το δίκτυο.

Last edited:
Εγώ θα έλεγα να βάλεις στατικές IP σε όλες τις συσκευές που συνδέονται ενσύρματα και σε μόνιμη βάση. Οι δυναμικές κάποια στιγμή θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα (αν δεν είναι αυτό το πρόβλημά σου ήδη). Ξεκίνα απ'το router πχ 192.168.1.1, μετά τα switch .2, .3 και μετά τα pc - mp. To dhcp θα το ενεργοποιήσεις μόνο στο router. Στις ρυθμίσεις του router θα βάλεις dhcp address pool από 192.168.1.50 (πχ) έως .254. Tις 50 πρώτες τις κρατάμε για στατικές (πολλές είναι αλλά δεν έχει σημασία). Aν εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα ακόμα κι έτσι, παίζει προβληματικό καλώδιο ή switch.

Last edited:
Εγώ θα επιμείνω να ελέγξεις την καλή λειτουργία των switch. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται εκεί το πρόβλημά σου.

Έχω ένα δωμάτιο με 2 PC. Πάνω στο router έχει κουμπώσει το ένα PC, ο εκτυπωτής και το ένα switch. Πάνω στο switch κουμπώνει το δεύτερο PC (έχω τους σκληρούς εκεί που διαμοιράζουν ταινίες, σειρές κτλ στο gigabit lan) καθώς και η μία πρίζα του LAN του σπιτιού. Στο σαλόνι τώρα καταλήγει η άλλη πρίζα. Εκεί πάνω συνδέω το δεύτερο switch και πάνω στο swith βάζω το media player και τον ενισχυτή. Όσο έχω το δεύτερο switch συνδεδεμένο στη πρίζα δεν δουλεύει καμία συσκευή. Άπαξ και συνδέσω οποιαδήποτε συσκευή απ'ευθείας στην πρίζα πάνω, όλα δουλεύουν μια χαρά. Αυτόματα τραβάει IP από DHCP. Την όλη δουλειά με τα switches, την κάνω μόνο και μόνο για να έχω gigabit lan μεταξύ του PC των ταινιών/σειρών και του media player. Στην τελική θα αρκεστώ και με τα 100Mbit :afro:

Μα αυτό είναι το σημαντικότερο να έχεις Gbit μεταξύ nas και media players/σαλόνι. Οπότε μη τα παρατάς.

Βαλε τα switch το ένα δίπλα στο άλλο και με εργοστασιακά Cat5e καλώδια κάνε τεστ.
Εάν διπλα διπλα δεν παρουσιάζουν πρόβλημα
Τότε θα ξέρεις ότι το εντοιχισμένο καλώδιο προκαλεί τα προβλήματα.
Το συνηθέστερο πρόβλημα είναι να μην έχει ακολουθήσει ο ηλεκτρολόγος τον χρωματικό κώδικα.