Βοήθεια με εγκατάσταση καλωδίου για nova μέσω από καλώδιο κεραίας tv

Astrovilos

New member
1 April 2008
31
Καλησπέρα,

Αντιμετωπίζω ένα κλασικό πρόβλημα (από ότι έχω δει...) εξαιτίας ενός πανέξυπνου ηλεκτρολόγου που επιμένει πως δεν του είπα να μου περάσει από τον τοίχο καλώδιο για nova... Τέσπα, η κατάσταση έχει ως εξής...

Η κεραία nova είναι ήδη στη ταράτσα και περιμένει... Η απόσταση μέχρι το πατάρι του σπιτιού μου, από όπου ξεκινούν 3 καλώδια για σήμα tv προς 4 πρίζες, είναι 25 μέτρα. Από το πατάρι, θέλω να περάσω το σήμα της nova στο ένα από τα 3 καλώδια σήματος tv, το οποίο, πριν καταλήξει στην πρίζα που θέλω την έξοδο, δίνει έξοδο σε μια ακόμη πρίζα.

Ερώτηση πρώτη: Το καλώδιο από τη κεραία της nova μέχρι το πατάρι (αυτό δλδ που θα μεταφέρει ΜΟΝΟ το σήμα της nova) τι είδους θα πρέπει να είναι; Έχετε να προτείνετε κάποιο που να έχει ελάχιστες απώλειες στα 25 μέτρα;

Ερώτηση δεύτερη: Αν στο καλώδιο που ξεκινάει από το πατάρι και πάει στο πριζάκι που θέλω nova δεν βάλω καθόλου το σήμα της tv θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσω μίκτη σήματος sat και tv; Αν όχι τότε τι ακριβώς πρέπει να κάνω; Θα έχω απώλειες ακόμη και αν περάσω μόνο το σήμα της nova από το καλώδιο αυτό;

Ερώτηση τρίτη: Την ενδιάμεση πρίζα πρέπει να την καταργήσω με μια μούφα για να μειώσω τις απώλειες; σωστά έχω καταλάβει;

Ερώτηση τέταρτη: Μπορείτε να μου προτείνετε με pm κάποιο μαγαζί που μπορώ να βρω τα υλικά που χρειάζομαι; Ένα μαγαζί που να πουλάει υλικά καλών εταιριών όμως ώστε να μειώσω όσο γίνεται τις απώλειες.

Ευχαριστώ πολύ,
αρχάριος Νίκος

1. Δορυφορικό καλώδιο, το βρίσκεις παντού και εύκολα, σε πολλές ποιότητες και ανάλογες τιμές. Οι διαφορές στις απώλειες για 25 μέτρα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

2. Μπορείς είτε να κατεβάσεις και επίγειο και δορυφορικό από το ίδιο καλώδιο με χρήση tv/sat combiner και πρίζα tv/sat κάτω, είτε να στείλεις μόνο το δορυφορικό χωρίς να χρησιμοποιήσεις combiner, χρησιμοποιώντας πρίζα sat κάτω. Με τη χρήση combiner ίσως έχεις κάποια απώλεια, αλλά και πάλι όχι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί.

3. Την ενδιάμεση πρίζα ή θα την καταργήσεις με μούφα ή θα την αλλάξεις με πρίζα tv/sat διελεύσεως. Θα πρέπει όμως να συνδέσεις δορυφορικό δέκτη ή στη μια ή στην άλλη, όχι και στις 2 ταυτόχρονα.

4. Στην ουσία ψάχνεις ένα combiner, μια πρίζα και 25μ καλώδιο. Δεν νομίζω να χρειαστείς ιδιαίτερο ψάξιμο για να τα βρείς.

Ευχαριστώ πολύ!
Τελικά κατέβασα τα δύο καλώδια tv και sat χωριστά μέχρι το πατάρι. Μετά τα "πάντρεψα" στο ένα καλώδιο του σήματος tv και έβαλα μια πρίζα διελεύσεως και μια τερματική. Όλα δουλεύουν τέλεια!

Όλα δουλεύαν τέλεια για 5 μήνες... Την προηγούμενη εβδομάδα ο αποκωδικοποιητής της nova άρχισε να βγάζει ένδειξη ότι δεν έχει σήμα. Έφερα σπίτι ένα τεχνικό περιμένοντας ότι θα μου αλλάξει τον αποκωδικοποιητή. Τελικά ο τεχνικός κατέληξε ότι η πρίζα διελεύσεως έκανε τη ζημιά και έριχνε πολύ την ισχύ του σήματος. Τελικά έβαλε μια μούφα στη θέση της και η nova επανήλθε! Το θέμα είναι ότι εγώ τη χρειάζομαι εκεί την πρίζα για τα ψηφιακά κανάλια.

Ακούω γνώμες; Υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει κάποια άλλη πρίζα διελεύσεως;;; Να ενημερώσω πως αυτές που έχω, μαζί με τον tv/sat combiner είναι μάρκας spaun.

Επεξεργασία:
Θα τρελαθώ! Μετά από 3 μέρες που αποκωδικοποιητής έπαιζε μια χαρά (αφού είχαμε αφαιρέσει τη πρίζα διέλευσης), σήμερα το απόγευμα ξανά τα ίδια! Αδυναμία εύρεσης σήματος!!! Τελικά φταίει το χαζοκούτι μάλλον και λιγότερο η πρίζα... Αύριο πάω για αλλαγή...

Last edited by a moderator:
Δεν το ανέφερα γιατί νόμιζα ότι τελικά δεν έπαιζε ρόλο. Πριν έρθει ο τεχνικός σπίτι του είχα πάει τον αποκωδικοποιητή από το μαγαζί του και τον τσέκαρε ότι ήταν ok. Βέβαια μέχρι εκείνη τη μέρα υπήρχαν στιγμές που έπαιζε καλά και στιγμές που δεν έβρισκε σήμα. Και να ήταν χαλασμένος δλδ δεν ήταν εύκολο να το τσεκάρει κάποιος με μια χρήση 5-10 λεπτών.

Last edited by a moderator:
Την εγκατάσταση στο κάτοπτρο την έλεγξε ?

Γιατί κάτι μου λέει ότι αν τις ημέρες που δεν σου παίζει σωστά έχει αέρα τότε κάτι τρέχει από εκεί που βγαίνει το καλώδιο εκτός σπιτιού μέχρι και το κάτοπτρο !!!

Φίλε μου με έσωσες! Ανέβηκα ταράτσα και βρήκα το καλώδιο αρκετά λάσκα πάνω στο lnb. Το βίδωσα καλά και με το που μπήκα σπίτι όλα καμπάνα!

Πόσο ερασιτέχνης είμαι;

Ευχαριστώ και πάλι!