Βοηθεια με soft start

ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Established Member
21 May 2010
139
Καλησπερα σε ολους,εφτιαξα προχθες ενα soft start και οταν το εβαλα στην πριζα ακουσα στα 2.5 sec το ρελε να διπλοκουμπωνει,μετραω την ταση στην ανορθωση 13.2v,μετραω την ταση στο συλλεκτη του τρανζιστορ 8.5v,μετραω κ στο ρελε 6.3v.Τι εβαλα πυκνωτη μετα την ανορθωση (2200uf 16v),τι εβγαλα τελειως την R4,τι αλλαξα τρανζιστορ μηπως εχει θεμα,τιποτα!Σκεφτηκα σημερα να το παιδεψω λιγο ακομα κ ειπα να αλλαξω το ρελε με ενα μικροτερο γιατι εχω ενα 30Α επανω κ τελικα το κυκλωμα δουλεψε κανονικα 12.5v στο ρελε.Που σημενει οτι ειχε μεγαλη καταναλωση το προηγουμενο.Το θεμα μου ειναι τι πρεπει να κανω για να ξαναβαλω το 30Α κ να εχω σωστη ταση(12 V)?

Attachments

• soft start.jpg
    soft start.jpg
    66.4 KB · Views: 183
  • 25062011406.jpg
    25062011406.jpg
    102.1 KB · Views: 90
Last edited:
βαλε R1-R4 πολυ μικρότερη ισως και καθόλου και μεγάλωσε τους πυκνωτές ίσως κανε τους όλους 0,47uf. πρέπει να δεις στον συλλέκτη 15βολτ αλλιώς δεν κουμπώνει καλά .
ισως να έβαζες και 18 βολτ ζενερ στην έσχατη

Εβγαλα κ την R1 και την R4 και παλι την ιδια ταση ειχα στο ρελε!:huh2:Πυκνωτη εχω ενα 0.68uf

μπα δεν θα κάνει γιατι δεν φτάνει το ρεύμα που περνάει απο τους πυκνωτές να ανοίξει το ρελε. θελει μεγάλους. βάλε και τον 0.68 κάτι θα κάνει. πρέπει να δεις 15βολτ στη ζενερ και μάλιστα με φορτίο.

αααααααααααααα έτσι μάλιστα.
μήπως εχει καμια τάση που μπορεί να χρησιμοποιήσεις απο το δευτερεύων και να αποφύγει και τους πυκνωτές και το δεύτερο ρελε.
γενικά αυτό το κύκλωμα δεν εχει ανάγκη να παίρνει τάση απο τα 220 μπορεί να παίρνει τάση απο το τροφοδοτικό μετα το μετασχηματιστή αφού εχει δική του χρονοκαθυστέρηση

Δηλαδη εαν ειχα μετασχηματιστη δεν θα ειχα αυτο το προβλημα?Αυτο εννοεις kontr?Το εφτιαξα ετσι για να τον αποφειγω αλλα εαν δεν γινετε αλλιως θα βαλω

κατσε....
με αυτο το σοφτ σταρτ φαντάζομαι τροφοδοτείς κανα τελικό με πολυ μεγάλους πυκνωτές.
Αυτός εχει μετασχηματιστή ο οποίος δινει πχ 40βολτ.
παρτα με μια δίοδο και μια αντίσταση και βαλτα εκει που ειναι η ζενερ στο δικό σου κύκλωμα. ρύθμισε την αντίσταση ώστε να δινει 15βολτ με φορτίο το ρελε σου και να μην ζεσταίνεται τίποτα. Τότε είσαι εντάξει.

κατσε....
με αυτο το σοφτ σταρτ φαντάζομαι τροφοδοτείς κανα τελικό με πολυ μεγάλους πυκνωτές.
Αυτός εχει μετασχηματιστή ο οποίος δινει πχ 40βολτ.
παρτα με μια δίοδο και μια αντίσταση και βαλτα εκει που ειναι η ζενερ στο δικό σου κύκλωμα. ρύθμισε την αντίσταση ώστε να δινει 15βολτ με φορτίο το ρελε σου και να μην ζεσταίνεται τίποτα. Τότε είσαι εντάξει.

Θα εχει πυκνωτες απο 120.000uf-200.000uf συνολικα.43vac.
Δεν μπορω να ριξω τα 43vac πριν την ανορθωση στο soft start?
(καλη ιδεα παντος kontr)

μπορείς αλλά θέλει μια δίοδο για να κανείς μια μονή ανόρθωση ( βολεύει για να βγάλεις μικρότερη τάση) και μια αντίσταση για να φέρεις την τάση στα 15 βολτ. εαν το σχεδίαζες εξαρχής θα ηταν ποιο απλό αν έβαζες 24 βολτο ρελε άρα η αντίσταση αυτη θα ηταν πολυ μικρότερη.
αυτά τα 43 βολτ θα σου δώσουν καμιά 60βολτ ανορθωμένα τα οποία πρεπει με την αντίσταση να τα κάνεις 15 αυτο ειναι πρόβλημα γιατι πρέπει να υπολογίσεις και το ρευμα του ρελε. εαν το ρελε ηταν στα 24 βολτ τοτε θα τράβαγε πολυ μικρότερο ρευμα και θα σου εκανε και το αρχικό κύκλωμα αλλάζοντας μονο την ταση της διόδου στα 30βολτ περίπου.
εαν σε παίρνει άλλαξε το ρελε με ενα 24βολτο και μην κάνεις τίποτα αλλο παρα μονο την τάση των πυκνωτών που πρεπει να ειναι στα 35 βολτ και την ζενερ γυρω στα 30βολτ.

κατι καλο αλφαταξιο φτιαχνεις εσυ ετσι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
αλλα αλφα με τοσα βολτ δεν νομίζω...... πάντως οτι και να ειναι καλο θα ειναι.

Για να μην κανω αυτες τις ιστοριες,θα υπαρχει προβλημα εαν βαλω τελικα το 10Α ρελε με φορτιο 2 μετασχηματιστες 600va εκαστος?

έλα ντε και αυτο γίνεται. μια χαρά θα είσαι δεν τραβάει ζόρι γιατι είδη είναι φορτισμένα ολα οταν πέφτει.
καντω ετσι και μια χαρά.

μα καλα οταν λεμε οτι ειναι 30 Α ο ρελες αυτο συμαινει οτι αντεχουν οι επαφες του 30 Α αλλα το πηνειο οπλισμου δεν νομιζω να τραβαει τοσο ρευμα οσο να μην οπλιζει η κανω λαθος

απλα το ρελε των 10Α τραβάει πχ 200mA στο τύλιγμα ενω το αλλο των 30A τραβάει 800mA στο τύλιγμα γιατί ειναι ποιο αντρικό και θέλει ρεύματα για να τραβήξει τις επαφές.

Τακη δεν καταλαβα καλα αυτο που λες,αλλα το θεμα μου εδω ειναι οτι το πηνειο του 30Α ρελε τραβαει περισσοτερα mA απο οτι ειναι φτιαγμενο το κυκλωμα κ γονατιζει η ταση στα 6.3v.Να τονισω οτι το soft start ειναι στον αερα,χωρις ενισχυτη,εαν εννοεις αυτο.