Βοήθεια σε επιλογή ενισχυτή και λοιπών

Δημήτρης11

New member
21 February 2016
21
Καλησπέρα σε όλους,
είμαι σχετικά νέος στο forum και παντελώς αδαής σε σχέση με audio-video.
Τους τελευταίους 2-3 μήνες παρακολουθώ τακτικά το forum και διαβάζω κριτικές κλπ για να καταλάβω τουλάχιστον τα βασικά. Μετά από κάποια μελέτη κατέληξα σε δύο πιθανές επιλογές ενισχυτή :
1) DENON AVR-X2200W
2) YAMAHA RX-V781 (αντικαταστάτης του RX-V779 και με ίδια specs - που θα πρέπει να περιμένω μέχρι το τέλος του μήνα - και λίγο ακριβότερος)
Μήπως κάποιος γνωρίζει ποιος βγάζει καλύτερη ποιότητα ήχου (ή και γενικότερα ποιος είναι καλύτερος με βάση κάποια εμπειρία στον 779;
Ο χώρος ακρόασης περίπου 30 τμ με ύψος 3,50 μ
Θα οδηγήσει για αρχή ένα ζεύγος DALI ZENSOR 1 ή Q Aqoustics 3020 τα οποία αργότερα θα γίνουν surround και θα μπουν zensor 3 μπροστά (εκτός αν είναι αρκετά 4 zensor1) - vokal και subwoofer .
Μουσική - ταινίες 40 - 60
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε βοήθεια.

Δημήτρη είμαι κάτοχος του RX-V779. ΑΝ θες DTS-X & Atmos πάρε τον 781, η ποιότητα του ήχου κατά τα άλλα θα είναι ολόιδια

για μπροστά ηχεία θα αγόραζα τα 3αρια στην θέση σου. Τα 1 μόνο για surround.

με 30 τμ χώρο θα είσαι οριακά, θες και ένα καλό sub (400e + )

τώρα αν θες να ακούς και αρκετή μουσική και θες να γεμίζει αρκετά ο χώρος με ήχο...ίσως να πήγαινα και στα 5ρια για μπροστά στη θέση σου.....αλλά α πουν και οι ειδικοί του ήχου την άποψή τους γιατί εγώ είμαι κυρίως homecinemakias :flipout:

Θα προτιμούσα το συνδυασμό Denon - Dali, μιλάω προσωπικά αν είχα αυτό το δίλημμα, το γιατί μη ρωτήσεις, δεν είναι θέμα ποιος θα είναι καλύτερος αφού αυτά είναι υποκειμενικά, απλά απ αυτά που έγραψες στην αρχή του θέματός σου πιστεύω αυτά θα σου κάτσουν καλύτερα.

Ο DENON (αν και δεν με ξετρελαίνει εμφανισιακά) θα μου βγει φτηνότερα από τον YAMAHA 781 και επίσης σε reviews που διάβασα ενώ τον θεωρούν τον καλύτερο στην κατηγορία του γράφουν ότι του λείπει δύναμη χαμηλά. Αναρωτιέμαι αν θα καλύψει τον χώρο μου

Ο,τι του λείπει (αν του λείπει) χαμηλά, θα στο δώσουν τα Dali, το ύψος σου είναι ένα θέμα αλλά με την ισοστάθμιση πλέον που έχουν όλοι οι ενισχυτές δε νομίζω να έχεις θέμα.

Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες, ξεκινάω σιγά - σιγά τις αγορές κι ο Θεός βοηθός ...

Απάντηση: Re: Βοήθεια σε επιλογή ενισχυτή και λοιπών

Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες, ξεκινάω σιγά - σιγά τις αγορές κι ο Θεός βοηθός ...

Ν'ακούσεις προσεχτικά τα μηχανήματα και να μην παρασυρθείς από ενθουσιασμούς της στιγμής....μιλά η εμπειρία!!!

Γιατί τον 781 και όχι τον 681 αν θες Atmos και DTS X? Ο 781 προσφέρει περισσότερα από 2200W, τα οποία μπορεί να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ και άρα να τα πληρώσεις χωρίς λόγο...οπότε δεν έχει και νόημα η σύγκριση μεταξύ των 2. σε λίγο καιρό θα βγεί ο 681, θα βγουν review, εδώ έχουν ήδη βγει για τον denon 2300w...προσωπικά αν και βρέθηκα ένα βήμα από την αγορά ενος denon 1200w, θα έπαιρνα έναν yamaha μόνο και μόνο για να έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο από θέμα ποιότητας σωθικών...

Re: Απάντηση: Re: Βοήθεια σε επιλογή ενισχυτή και λοιπών

Δυστυχώς δεν είναι καθόλου εύκολο να ακούσω σε κατάστημα και τους δύο ενισχυτές με το ίδιο ηχείο ώστε να μπορώ να συγκρίνω και από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν υπάρχει κάτι καλύτερο (σε αυτά τα χρήματα - έτσι κι αλλιώς έπιασα ταβάνι). Τα Dali τα έχω ακούσει και μου αρέσει ο ήχος τους, απλά δεν έχω αποφασίσει αν θα βάλω δύο Zensor 1 και δύο Zensor 3 ή τέσσερα Zensor 1 επειδή τα Zensor 3 δεν χωράνε στο ράφι (+ πρέπει να τα στηρίξω σε βάσεις τοίχου + θα φαίνονται χάλια + αυτό σε συνδυασμό με το συνολικό κόστος ενισχυτή και 5.1 = διαζύγιο).

Εαν θα πάρεις καλό sub, δεν θα δεις και μεγάλη διαφορά μεταξύ zensor 1 και 3 εκτός και αν παίζεις την μουσική σου σε 2.0 χωρίς το sub δηλαδή. Για να κοιτάς αυτούς τους ενισχυτές από ότι καταλαβαίνω θες στο μέλλον να αναβαθμίσεις σε Atmos σωστά;
Αθήνα βρίσκεσαι;

Γιατί τον 781 και όχι τον 681 αν θες Atmos και DTS X? Ο 781 προσφέρει περισσότερα από 2200W, τα οποία μπορεί να μην χρησιμοποιήσεις ποτέ και άρα να τα πληρώσεις χωρίς λόγο...οπότε δεν έχει και νόημα η σύγκριση μεταξύ των 2. σε λίγο καιρό θα βγεί ο 681, θα βγουν review, εδώ έχουν ήδη βγει για τον denon 2300w...προσωπικά αν και βρέθηκα ένα βήμα από την αγορά ενος denon 1200w, θα έπαιρνα έναν yamaha μόνο και μόνο για να έχω το κεφάλι μου πιο ήσυχο από θέμα ποιότητας σωθικών...

781 γιατί είναι πιο δυνατός και η διαφορά τιμής είναι γύρω στο 50άρικο - denon 2200 περίπου specs με 781 και όχι 681. Τώρα για ποιότητα σωθικών και αξιοπιστία πού να ξέρω, είπαμε είμαι νεούδι σ'αυτά τα μυστήρια πράγματα ...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εαν θα πάρεις καλό sub, δεν θα δεις και μεγάλη διαφορά μεταξύ zensor 1 και 3 εκτός και αν παίζεις την μουσική σου σε 2.0 χωρίς το sub δηλαδή. Για να κοιτάς αυτούς τους ενισχυτές από ότι καταλαβαίνω θες στο μέλλον να αναβαθμίσεις σε Atmos σωστά;
Αθήνα βρίσκεσαι;

Δεν πολυκαίγομαι για Atmos (αν και ίσως κάποτε ...). Απλά είμαι της νοοτροπίας : αγοράζω καλό ενισχυτή τώρα και αργότερα έχω τη δυνατότητα να προσθέσω ηχεία. Για μένα π.χ. είναι πιο σημαντικά τα παραπάνω watt του 781 από τον 481 παρά η διαφορά 5.1 αντί 7.2. Το άγχος μου είναι αν ο ενισχυτής θα καλύπτει τον χώρο γιατί μπορεί ο χώρος που θα τοποθετηθούν τα ηχεία να είναι 30 τ.μ. αλλά ο συνολικός ενιαίος χώρος είναι πολύ μεγάλος (και 3.5 μ ύψος) και δεν ξέρω πόσο χάνεται ο ήχος. Δεν είχα ποτέ ούτε home cinema ούτε stereo για να ξέρω.

Μεγαλύτερη διαφορά σε ένταση θα δεις αν πάρεις ηχεία με καλή ευαισθησία παρά τα 10-20watt παραπάνω του ενισχυτή...άσε που σε ταινίες πρέπει να θες πολύ τρελές εντάσεις για να ξεπεράσεις τα 50watt ταυτόχρονα σε όλα τα ηχεία. Επίσης αν έχεις το sub να παίζει τις χαμηλές συχνότητες βοηθά πάρα πολύ τον ενισχυτή. Εννοείται πως αν δεν με ανοχλούσε το παραπάνω κόστος, θα έπαιρνα τον 781.

Αν είσαι Αθήνα, το mediamarkt της Συγγρού έχει χώρο με αρκετές επιλογές σε ηχεία και ενισχυτές για να δεις και να δοκιμάσεις. Έχει και τον x2200w τον οποίο και άκουσα αλλά μόνο σε στερεο direct. Όντως του έλειπαν οι δυνατές και γεμάτες χαμηλές, αλλά στις υπόλοιπες ήταν αρκετά φωνακλάδικος και ζεστός.

Μεγαλύτερη διαφορά σε ένταση θα δεις αν πάρεις ηχεία με καλή ευαισθησία παρά τα 10-20watt παραπάνω του ενισχυτή...άσε που σε ταινίες πρέπει να θες πολύ τρελές εντάσεις για να ξεπεράσεις τα 50watt ταυτόχρονα σε όλα τα ηχεία. Επίσης αν έχεις το sub να παίζει τις χαμηλές συχνότητες βοηθά πάρα πολύ τον ενισχυτή. Εννοείται πως αν δεν με ανοχλούσε το παραπάνω κόστος, θα έπαιρνα τον 781.

Αν είσαι Αθήνα, το mediamarkt της Συγγρού έχει χώρο με αρκετές επιλογές σε ηχεία και ενισχυτές για να δεις και να δοκιμάσεις. Έχει και τον x2200w τον οποίο και άκουσα αλλά μόνο σε στερεο direct. Όντως του έλειπαν οι δυνατές και γεμάτες χαμηλές, αλλά στις υπόλοιπες ήταν αρκετά φωνακλάδικος και ζεστός.

.....και ευκολοδήγητα.
Η ευαισθησία από μόνη της δεν λέει τίποτα

Τον τελικό γιατί τον βγάζετε απ' όξω; Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην περίπτωση που πρέπει να καλυφθεί μεγάλος χώρος και τα ηχεία είναι δεδομένα με μεγάλο woofer για τον χώρο

Χρήσιμο αυτό. Θα το ψάξω λίγο ακόμη μήπως ακούσω πουθενά τις διαφορές.

.....και ευκολοδήγητα.
Η ευαισθησία από μόνη της δεν λέει τίποτα

Και πώς καταλαβαίνω ο ποια είναι ευκολοδήγητα και ποια όχι;

Τον τελικό γιατί τον βγάζετε απ' όξω; Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην περίπτωση που πρέπει να καλυφθεί μεγάλος χώρος και τα ηχεία είναι δεδομένα με μεγάλο woofer για τον χώρο

Τον τελικό τον βγάζει έξω το διαθέσιμο μπάτζετ. Πάντως αν δεν κάνω λάθος και τα δύο μοντέλα δέχονται τελικό, έτσι δεν είναι; Ίσως στο μέλλον ...

Χθες παρέλαβα τον DENON Χ2200W μαζί με DALI Z 1 και VOKAL (για αρχή και για να δω πώς παίζουν τα Z1 στον χώρο). Ανυπομονώ να γυρίσω και να αρχίσω διάβασμα manual. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τις απορίες που θα έχω ως νέος, θα χρειαστώ σίγουρα τη βοήθεια των συμφορουμιτών.

Η ώρα του subwoofer:
1)Velodyne Impact-12 ή
2)Sunfire SDS-10
δηλαδή τι είναι προτιμότερο, μικρότερος driver (10") με περισσότερα watt ή μεγαλύτερος driver (12") με λιγότερα watt ;

Όλες οι καλές μάρκες τα 12-άρια τα οδηγούν με 500-άρι class d ενισχυτή. Καλύτερα να μην πας σε κάποιο με πολύ λιγότερα watt
Πόσα λεφτά διαθέτεις;

Η ώρα του subwoofer:
1)Velodyne Impact-12 ή
2)Sunfire SDS-10
δηλαδή τι είναι προτιμότερο, μικρότερος driver (10") με περισσότερα watt ή μεγαλύτερος driver (12") με λιγότερα watt ;

Δεν υπάρχει γενικος κανόνας. Πρέπει να δεις μεμονομένα για κάθε sub μέτρηση και review.

Εγώ το έχω γράψει και κάπου αλλού sub στη μικρή κατηγορία
θα έπερνα πρώτα SVS SB/PB1000, μετα θα κοιτούσα τα XTZ 1x.17 και μετά τα ELAC Debut S1xQ