Βοήθεια σε νέα εγκατάσταση

n.nikolop

New member
13 February 2016
3
Μέσω ενός γνωστού πέρασε στη κατοχή μου ένα πιάτο της edision 85cm και ένας αποκωδικοποιητής και είπα να ασχοληθώ. Παραθέτω σε εικόνα το σύστημα στο οποίο θέλω να εγκατασταθεί. Με πολύωρο ψάξιμο σε διάφορα φόρουμ και όντας λίγο ανίδεος, από τα λίγα που κατάλαβα είναι πως σίγουρα θα χρειαστώ για ένα και μόνο δορυφόρο, lnb quattro με πολυδιακόπτη αυτόνομο 5είσοδων/6εξόδων (με μίξη δορυφορικού και επίγειου στη θέση του διακλαδωτή) , όπως και αλλαγή όλων των πριζών από tv/radio σε tv/sat. Χρειάζομαι όμως την βοήθεια σας για τον τρόπο με τον όποιο θα μπορεί, η κάθε τηλεόραση, με τον δικό της αποκωδικοποιητή, να βλέπει διαφορετικό κανάλι ταυτόχρονα. Η εύκολη λύση καθώς η συσκευές 2/5 και 3/6 είναι σε σειρά, μπορώ να ρίξω εξωτερικά καλώδια από τον πολυδιακόπτη για τις 5 και 6, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο όμως και για τις 2, 3 που συνεχίζουν να παίρνουν σήμα από ένα καλώδιο που διαχωρίζεται στον ενισχυτή. Μπορούν αυτές με κάποιο τρόπο να δουλεύουν ανεξάρτητα;
4iBmaX.jpg

Πρώτα απ´όλα φίλε,καλώς ήλθες!

Ας τα πάρουμε ένα-ένα τα πράγματα...
Από το σχέδιο φαίνεται ότι ενδιαφέρεσαι για 6 λήψεις.Θα έχεις καταλάβει πιστεύω,ότι στις 6 θέσεις που ενδιαφέρεσαι για να γίνει αυτόνομη λήψη,χρειάζονται και 6 αυτόνομες παροχές.Το πρώτο που πρέπει να πούμε λοιπόν,είναι ότι ξεχνάμε πρίζες σε σειρά και διακλαδωτήρες.

Η κάθε παροχή θα δίνει δυνατότητα αυτόνομης δορυφορικής λήψης και επίγειας.Θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσεις από την ταράτσα,διαλέγοντας τον τρόπο που θα κατανείμεις την δορυφορική και την επίγεια λήψη προς το διαμέρισμα,ή σε κάθε περίπτωση προς τα δωμάτια που σε ενδιαφέρουν.Από την ταράτσα,θα πρέπει να φεύγουν τόσα αυτόνομα καλώδια,όσα και τα δωμάτια που ενδιαφέρεσαι να γίνεται λήψη.Επειδή αναφέρεις για 6 θέσεις,υπάρχουν 2 τρόποι να το πετύχεις.Ο ένας είναι με τη χρήση πολυδιακόπτη.Υπάρχουν πολυδιακόπτες 5 (επειδή μιλάς για λήψη ενός μόνο δορυφόρου) εισόδων με 6 εξόδους,όσες είναι και αυτές που χρειάζεσαι.Τον ενισχυτή,όπως τον έχεις στο σχήμα τον ξεχνάς.Όπως επίσης και τον διακλαδωτή.Η έξοδος του ενισχυτή επίγειας λήψης,θα πρέπει να πάει στην είσοδο επίγειας λήψης του πολυδιακόπτη.Οι 4 έξοδοι από ένα Quatro LNB θα οδηγηθούν στις υπόλοιπες 4 εισόδους του πολυδιακόπτη,μία δηλαδή για κάθε πόλωση.Αν ενδιαφέρεσαι για λήψη περισσοτέρων του ενός δορυφόρου,θα πολλαπλασιάσεις τις επιθυμητές λήψεις επί 4.Για 2 δορυφόρους δηλαδή,χρειάζεσαι πολυδιακόπτη με 9 εισόδους κ.ο.κ.Αυτοί είναι οι απλοί πολυδιακόπτες και για τέτοιους αναφέρομαι.Το κάθε καλώδιο εξόδου από τον πολυδιακόπτη,θα τερματίζει σε πρίζα TV/Sat,όπου θα είναι από εκεί δυνατή η επίγεια και η ανεξάρτητη δορυφορική λήψη της θέσης.

Επειδή αναφέρεσαι σε λήψη 6 θέσεων μόνο,υπάρχει και ο άλλος τρόπος διανομής.Αντί για τη χρήση πολυδιακόπτη,μπορείς να χρησιμοποιήσεις OCTO LNB,το οποίο παρέχει 8 αυτόνομες εξόδους.Το πλεονέκτημα που έχεις σε αυτή την περίπτωση,είναι ότι δεν χρειάζεται τροφοδοσία,πράγμα που είναι απαραίτητο αν υπάρχει πολυδιακόπτης.Δεν ξέρω βέβαια σε ποιο σημείο θα τοποθετήσεις το κάτοπτρο,το αναφέρω όμως για την περίπτωση που σε διευκολύνει.Επίσης,το καλώδιο που θα έρχεται από κάθε πρίζα προς την ταράτσα,θα πηγαίνει στην είσοδο μίκτη TV/SAT.Η έξοδος Sat θα πηγαίνει σε μια έξοδο του lnb,ενώ η έξοδος TV (ή RF) θα πηγαίνει σε μια έξοδο ενισχυτή επίγειας λήψης.Θα χρειαστείς συνολικά 6 τέτοιους μίκτες,έναν για κάθε καλώδιο που θα πηγαίνει στις πρίζες που είπαμε πιο πάνω.Αν βέβαια χρησιμοποιήσεις άνω του ενός OCTO LNB,θα χρειαστείς και ανάλογους διακόπτες Diseqc,τόσους όσα και τα καλώδια καθόδου.Και η έξοδος sat του κάθε μίκτη σε τέτοια περίπτωση,θα πηγαίνει στην έξοδο ενός από τους διακόπτες diseqc.

Ένα ζήτημα τώρα,είναι ο ενισχυτής επίγειας λήψης που θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και το splitter που θα ακολουθεί.Μια καλή λύση για τέτοια περίπτωση,την οποία στη θέση σου θα εφάρμοζα,είναι η χρήση ενισχυτή ιστού.Προσοχή όμως!To splitter σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είναι με μόνο μια έξοδο DC Pass.

Αυτή είναι η γνώμη μου.Όπου χρειάζεσαι διευκρίνηση ή διαφωνείς το λες.Απλά,να θυμάσαι ότι η κάθε πρίζα δορυφορική λήψης χρειάζεται και αυτόνομο από τις υπόλοιπες πρίζες καλώδιο...

Last edited:
Καλώς σας βρήκα Χάρη και ευχαριστώ για την απάντηση.

Απ'ότι καταλαβαίνω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να φεύγουν από τη ταράτσα όσα καλώδια όσα και οι δέκτες. Μου φαίνεται όμως πως η καλύτερη λύση από θέμα ευκολίας εγκατάστασης τουλάχιστον, είναι αυτή του πολυδιακόπτη την οποία σκεφτόμουν και εγώ. Ενδεχομένως 9 εισόδων για δύο δορυφόρους (μελλοντικά) ή 5 εισόδων με εγκατάσταση κινητού κατόπτρου, με εξόδους ανάλογα με τους δέκτες κ.τ.λ.

Με μπέρδεψες όμως λίγο στο τέλος με τον ενισχυτή επίγειας λήψης και το splitter. Θεωρώντας πως έχουμε ξεμπερδέψει με το δορυφορικό σήμα, περνάω και έχω 6 καλώδια χωριστά για τον κάθε δέκτη, το καθένα συνδεδεμένο στις εξόδους του πολυδιακόπτη και οι 4 έξοδοι από το Quatro LNB στις 4 εισόδους του. Πάμε τώρα στο επίγειο σήμα... Στο κεντρικό καλώδιο που φεύγει από τη κεραία, τοποθετώ έναν ενισχυτή ιστού, φαντάζομαι κάτι σαν αυτό. Γιατί είναι απαραίτητη η χρήση splitter και να μην στείλω κατευθείαν την έξοδο του ενισχυτή στην είσοδο επίγειου του πολυδιακόπτη;

Επίσης θα ήθελα να με βοηθήσεις λίγο με τα μέγιστα μέτρα των καλωδίων πριν τον πολυδιακόπτη και μετά μέχρι τους δέκτες, ώστε να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή εξασθένιση σήματος.

Ας πούμε ότι βάζεις αυτόν τον ενισχυτή που λες...

Θα πρέπει από τη μια μεριά,να συνδεθεί στην κεραία.Από την άλλη,θα πρέπει να τροφοδοτηθεί.Άρα λοιπόν,αν τον συνδέσεις απευθείας στον πολυδιακόπτη,από πού θα παίρνει τροφοδοσία?Γι αυτό έγραψα για χρήση splitter,όπου η μια έξοδος τροφοδοτείται με τάση και η άλλη (χωρίς dc pass) πηγαίνει στον πολυδιακόπτη.

Κοίταξε να δεις...Δεν γνωρίζω πόσα χρήματα μπορείς να διαθέσεις και αν γνωρίζεις να κάνεις την εγκατάσταση ο ίδιος.Για παράδειγμα,υπάρχουν πολυδιακόπτες unicable που δίνουν ανεξάρτητη θέαση στις πρίζες του ίδιου καλωδίου,αλλά απαιτούνται και ανάλογοι συμβατοί δέκτες.Υπάρχουν πολυδιακόπτες που μπορούν να τροφοδοτήσουν οι ίδιοι έναν ενισχυτή.Αυτά που ανέφερα πιο πάνω είναι η όσο το δυνατόν πιο απλή και οικονομική λύση.Όρεξη αν έχεις και χρόνο,με κάποιες βέβαια γνώσεις,μπορείς να τα καταφέρεις.Απ´ ότι καταλαβαίνω πάντως,έχεις καταλάβει τι χρειάζεσαι και νομίζω ότι θα τα καταφέρεις.

Καλησπέρα σε ολους. θα ηθελα να ρωτησω γινεται με πιατο 1χ1 να πιασω τον Eutelsat 5westA (5,0W) εννοείται χωρις οργανο μονο με τη βοηθεια του δεκτη Edision progresive HD . Μενω στο ΒΟΛΟ .Aν δεν κανω λαθος πρεπει να εχει τα καναλια της MEDIASET ελευθερα αν διαβαζω σωστα .Δεκτη κάθε παρατηρηση γιατι είμαι και λιγο ασχετος . Ευχαριστω.

Χάρη, τη λύση του unicable πολυδιακόπτη την είχα σκεφτεί και απ'ότι είχα καταλάβει σε όσα είχα διαβάσει, είναι μια λύση που μπορεί να σου δώσει ανεξάρτητη λήψη σε σειρά δέκτες με χρήση πριζών διέλευσης και φυσικά την τελευταία τερματική.

Ιδανικό βέβαια για ξενοδοχεία ή πολυκατοικίες, για τη δική μου οικιακή συνδεσμολογία όμως μάλλον ασύμφορο οικονομικά καθώς στη πιο απλή του μορφή με ένα πολυδιακόπτη, πρώτον δεν βρήκα πουθενά τιμές για αυτούς και δεύτερον να έχουν τουλάχιστον 2 κοινές εξόδους (Legacy) για σύνδεση απλού δέκτη και 2 εξόδους Unicable. Ήθελα δηλαδή οι δέκτες 1,4 να λαμβάνουν από τις κοινές εξόδους και οι δύο σειρές 2,5 και 3,6 από τις εξόδους unicable.

Επιπλέον δεν ήξερα αν οι ενσωματωμένοι δέκτες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στις τηλεοράσεις υποστηρίζουν λειτουργία unicable και τι ακριβώς γίνεται με τη συμβατότητα DiSEqC.

Τι να σου πω?Εσύ αποφασίζεις...
Ότι και να επιλέξεις,εδώ είμαστε για βοήθεια.
Σε ότι αφορά πάντως τους ενσωματωμένους δορυφορικούς δέκτες των τηλεοράσεων,μην έχεις απαιτήσεις για τις δυνατότητές τους.

Re: Απάντηση: Βοήθεια σε νέα εγκατάσταση

Kαλησπερα , ρε παιδια περιμενψ και εγω μια απαντηση για τον EUTELSAT 5 WEST A ας με φωτισει καποιος το δηλωσα και στο προηγουμενο μηνυμα ότι τυγχανω λιγο ασχετος.

Όχι φίλε μη είναι δύσκολο να στοχεύσεις μόνο σου ένα δορυφόρο με ένα δέκτη αν δεν έχεις κάποιες βασικες γνώσεις στα δορυφορικά πράγματα. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σε ειδικό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Βοήθεια σε νέα εγκατάσταση

Kαλησπερα , ρε παιδια περιμενψ και εγω μια απαντηση για τον EUTELSAT 5 WEST A ας με φωτισει καποιος το δηλωσα και στο προηγουμενο μηνυμα ότι τυγχανω λιγο ασχετος.

Τα κανάλια στον δορυφόρο [EUTELSAT 5 WEST A] πού λές εκπέμπουν σε Multistream θές δορυφορική καρτα...ο δέκτης πού εχεις δεν κανει.

Eυχαριστω cmustakas & apostolisat για την απαντηση αν και πιστευα ότι υπηρχαν ελπιδες. Για να βρω το δορυφορο ισως και να τα καταφερνα ( παλια ειχα βρει ετσι και τον hotbird ) αλλα εδώ υπαρχει και το πρόβλημα με τα καναλια λογω του δεκτη μου. Σε ένα site (κingofsat )που εβλεπα εδεινε τα καναλια αυτα ότι είναι FTA και ετι αρχισα να ψαχνω ελπιζοντας να γλυτωσω την αγορα του tivusat δεκτη που κοστιζει 150 ε περιπου. Αυτή η καρτα και ενας δεκτης ποσο παει περιπου.Αν θελεις δωσε μια απαντηση ξερω γινομαι κουραστικος αλλα τον τελευταιο καιρο προσπαθουμε ολοι να κανουμε περικοπες πιστευω να με πιανεις.