Born on the 1st of July

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
103,776
Εκεί ψηλά.....
Κάπνισμα τέλος από τον Ιούλιο 2009

Από τον Ιούλιο του 2009 θα απαγορευτεί τελικά το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας, στα δημόσια κτίρια, στα σχόλεία και τα πανεπιστήμια, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια), στα μέσα μεταφοράς και στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας και τις καφετέριες-εστιατόρια θα υπάρχει η δυνατότητα να επιτρέπεται το κάπνισμα αυστηρά σε ειδικούς χώρους καπνιστών. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Για τους χώρους καπνιστών θα δίνεται ειδική άδεια από τις Δημοτικές Αρχές, ενώ η εισήγηση για αδειοδότηση καπνιστηρίων θα γίνεται από την Ειδική Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων από τον Καπνό και το Αλκοόλ, που ιδρύεται στο υπουργείο Υγείας.

Από το 2002 είναι σε ισχύ νόμος σύμφωνα με τον οποίο το 50% των εστιατοριών - καφετεριών θα πρέπει να διατίθεται στους μη καπνίζοντες. Τώρα εύλογα θα αναρωτηθείτε ποιος ελέγχει αν τηρείται ο περιορισμός αυτός, αφού πολλά μαγαζιά διαθέτουν ελάχιστο χώρο στους μη καπνίζοντες. Τον έλεγχο αυτό κανονικά πρέπει να κάνουν οι επόπτες Υγείας των νομαρχιών, αλλά…

Εγώ δεν καπνίζω, όπως και οι περισσότεροι φίλοι - φίλες μου, οπότε ανυπομονώ για την έναρξη της επίσημης καπνο-απαγόρευσης στους δημόσιους χώρους… Φοβάμαι όμως ότι δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη κάτι τέτοιο και ακόμα δυσκολότερα θα ελεγχθεί κατά πόσο τηρείται ή όχι στους διάφορους χώρους.

Από την 1η Ιουλίου επίσης θα απαγορεύεται η είσοδος στους ανήλικους στα κέντρα διασκέδασης (μπαρ, club κλπ), εκτός και αν συνοδεύονται από ενήλικα. Πιστεύω όμως ότι ούτε αυτή η απαγόρευση θα τηρηθεί, εκτός και αν τα ελεγκτικά κλιμάκια βρίσκονται κάθε μέρα στα club να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους. Σκεφτείτε απλά τις εκδηλώσεις που κάνουν γυμνάσια και λύκεια στα club… Συνοδεύει κανένας ενήλικας τα παιδιά;

xblog

Όταν λέει δημόσιοι χώροι, εννοεί και στο δρόμο?

Εγώ λέω να τους σημαδέψουμε στο κούτελο, και να τους πετάμε πέτρες όταν τους βλέπουμε.

Ιδιαίτερα δε να τους κρεμάμε ταμπέλα "είμαι καπνιστής".

Μια ζωή στην υπερβολή είμαστε..........

Όταν λέει δημόσιοι χώροι, εννοεί και στο δρόμο?

Δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας διάβασα.

Τι να πω βρε παιδιά, δεν ξέρω. Από τη μια την όλη ιδέα της απαγόρευσης και το να φωνάζεις αστυνομικό ( :BDGBGDB55: ) στη θέα των παρανομούντων, τα θεωρώ ολίγον γελοία. Από την άλλη, σκέφτομαι κάτι τύπους όχι μόνο αναίσθητους, αλλά και θρασύτατους, όπως στην περίπτωση που μου εξιστόρησε προχθές η σύζυγος, με κάποιον σε έναν από τους μικρούς ανελκυστήρες του δικαστικού μεγάρου, που μπήκε μέσα με το τσιγάρο. Στην ισχνή παρατήρηση που δικαίως του έκανε η σύζυγος, αντί απλώς να σιγήσει, έβγαλε και γλώσσα, και όταν του αντιπρότεινε ότι από τον Ιούλιο ισχύει γενική απαγόρευση, της είπε πως τότε θα φωνάζει αστυνομικό για να τον συλλάβει. Κλασικός μαγκάκος, όπως μου τον περιέγραψε.
Ε, στην αναίδεια, τη θρασύτητα και την αναισθησία κάτι τέτοιων τύπων, μόνο η πραγματική τιμωρία μπορεί να είναι γιατρικό. Σιγά μην φιλοτιμηθούν αλλιώς.

Δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας διάβασα.

Τι να πω βρε παιδιά, δεν ξέρω. Από τη μια την όλη ιδέα της απαγόρευσης και το να φωνάζεις αστυνομικό ( :BDGBGDB55: ) στη θέα των παρανομούντων, τα θεωρώ ολίγον γελοία. Από την άλλη, σκέφτομαι κάτι τύπους όχι μόνο αναίσθητους, αλλά και θρασύτατους, όπως στην περίπτωση που μου εξιστόρησε προχθές η σύζυγος, με κάποιον σε έναν από τους μικρούς ανελκυστήρες του δικαστικού μεγάρου, που μπήκε μέσα με το τσιγάρο. Στην ισχνή παρατήρηση που δικαίως του έκανε η σύζυγος, αντί απλώς να σιγήσει, έβγαλε και γλώσσα, και όταν του αντιπρότεινε ότι από τον Ιούλιο ισχύει γενική απαγόρευση, της είπε πως τότε θα φωνάζει αστυνομικό για να τον συλλάβει. Κλασικός μαγκάκος, όπως μου τον περιέγραψε.
Ε, στην αναίδεια, τη θρασύτητα και την αναισθησία κάτι τέτοιων τύπων, μόνο η πραγματική τιμωρία μπορεί να είναι γιατρικό. Σιγά μην φιλοτιμηθούν αλλιώς.

Η υπογραφή σου για την εφαρμογή του μέτρου, ταιριάζει γάντι.

Υπερβολές θα δούμε λογικά, από όλες τις πλευρές.

Eγω περιμένω πως και πως εκείνη την ημέρα, αν και είμαι σίγουρος ότι στο γνωστό "άβατο" (παραλιακή, clubs, πίστες κλπ) δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να εφαρμοστεί...

Όταν δε χρειαστεί να βρεθώ σε τέτοια μέρη (σπάνια ευτυχώς) θα είμαι ο πρώτος που θα παίρνω τηλεφωνάκι για καταγγελία, αφού βέβαια πρώτα δοκιμάσω δια της πολιτισμένης οδού να ζητήσω στον εκάστοτε κύριο ή κυρία να το σβήσει... Δυστυχώς, το ποιόν του νεοέλληνα αποτυπώνεται σ'αυτό που έγραψε ο send παραπάνω, οπότε η απάντηση του είναι αναπόφευκτη, το ίδιο και η κλήση- καταγγελία στην αστυνομία...

Αρκετά είμαστε οι "έξυπνοι" της Ευρώπης, ας το πάρουμε χαμπάρι... Αφού ο έλληνας δεν ξέρει να σέβεται, ας τον κανονίζει ο νόμος, τόσο απλά..

Κρίμα που λόγω των γνωστών ελληνικών πρωτοτυπιών περί θεσμοθετημένου άβατου του νόμου στα πανεπιστήμια, κάτι τέτοιο δεν θα εφαρμοστεί και σ'αυτα, όπου γράφεις εξετάσεις και είναι το αμφιθέατρο τεκές... (για να μη μιλήσω για τις συνελεύσεις, που οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος δε μπορεί έστω να πλησιάσει απ'έξω, ανοίγει η πόρτα και φεύγει ένα συννέφο καπνού λες και μέσα έχει πυρκαγιά...

Last edited:
Με χαρά το περιμένω το μέτρο, ως επίσης μη καπνιστής...

Τώρα αν θα εφαρμοστεί το μέτρο στην χώρα που λέγεται Ελλάδα, δεν θα πω κάτι το αφήνω στην αχαλίνωτη φαντασία σας, μπουαχα χα χα χα.....:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Τα του καπνίσματος τα έχουμε εξαντλήσει 8908583 φορές.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η απαγόρευση εισόδου σε μπαρ-κλαμπ ανηλίκων.
ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και αν κάποιος έχει καφετέρια που το βράδυ είναι και μπαράκι τι θα κάνει?

Re: Απάντηση: Born on the 1st of July

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η απαγόρευση εισόδου σε μπαρ-κλαμπ ανηλίκων.
ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

30αρηδες να κερνάνε σφηνάκια 15χρονα μέχρι αυτά να γίνουν τελείως goal, και μετά να πάνε παρέα "κάπου αλλού", τα νοσοκομεία να γεμίζουν τα σαββατοκύριακα με δηλητηριάσεις από αλκόολ, για να μη μιλήσουμε για το "κοινό μυστικό",τα χαπάκια που κυκλοφορούνε αβέρτα σε τέτοια μέρη, ακριβώς επειδή η πολύ δυνατή μουσική σε συνδυασμό με το πολύ αλκόολ σε κάνουν αρκετά "ευάλωτο" σε οτιδήποτε....

Τα κλαμπ είναι λίγο άγριο μέρος για παιδάκια, δεν είναι και τόσο παράλογο...

Με τα μπαρ έχεις δίκιο, είναι υπερβολικό...άσε που η απαγόρευση θα το κάνει στόχο ζωής του κάθε 15χρονου.....

Last edited:
Δεν ειναι τυχαιος ο τιτλος του νηματος.
Φανταζομαι ποση διαφορα θα εχει ενας κοσμος στον οποιο θα εφαρμοσθει το μετρο αυτο και στον οποιο θα γεννηθουν νεα παιδια.

Κερδισμενοι θα ειναι κυριως απλα θα λειπει λιγο στυλ......

Τους ζηλευω ως προς αυτο το κομματι πραγματικα .

Re: Απάντηση: Born on the 1st of July

Εγώ δεν κατάλαβα μια-δυό παραγράφους.

Ως τώρα επιτρεπόταν το κάπνισμα στα σχολεία ??
Και στα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία,τρόλλευ,μετρό,αεροπλάνα)?

Στα μέσα όχι.

Στα σχολεία, εκτός από τις αίθουσες, παντού αλλού...

Εγώ έχω μια ελπίδα ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. Αργά ή γρήγορα. Με ενοχλεί όμως πολύ η δαιμονοποίηση τον καπνιστών. Δεν λέω, πραγματικά μπορεί να ενοχλούν τους μη καπνιστές, και σε κάποιες περιπτώσεις να είναι και γαιδούρια, αλλά αυτό το κυνήγι πάει πολύ. Στη θέση των καπνιστών απλά θα το έκοβα. Αν το έκοβαν όλοι και το κράτος έχανε όλα του τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους που έχει επιβάλει σε τσιγάρα και ποτά, ίσως το ξανασκέφτοταν πριν υιοθετήσει τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις.

Αποκλείεται να χάσει έσοδα. Ίσα-ίσα για να παίζουμε κλέφτες και αστυνόμους είναι τέτοια μέτρα. Όπως και με τα περίφημα "φρουτάκια", που "επανέρχονται" (λες και έφυγαν ποτέ), φορολογούμενα και με το νόμο.
Πάντως το πρόβλημα παραμένει. Φασαρία θα πρέπει να κάνει όποιος ενοχλείται τώρα, φασαρία και μετά την 1η Ιουλίου. Δεν θα υπάρχει ένα μαγικό χέρι να αρπάζει από τον γιακά τους παραβάτες. Ούτε και προφανώς θα υπάρξει, όπως σε όλους περίπου τους τομείς στη χώρα αυτή, αυστηρή και γενική εφαρμογή του μέτρου ώστε να εντυπωθεί η αυστηρότητα της απαγόρευσης στον πληθυσμό. Εν ολίγοις, αυτός που αδιαφορεί τώρα, θα αδιαφορεί και μεθαύριο.

Μα πρωτιστως Φωτη το κανει για την υγεια των πολιτων ετσι δεν ειναι ?
Θελω να πω οτι τα εσοδα μπορουν να ερθουν απο το αλλο προβλημα που ομως θα αργησει να δαιμονοποιηθει. Το ποτο. Η απο αλλου.

Παντως αν δεν κανω λαθος η οδηγια εφαρμοζεται αργα η γρηγορα σε ολη την Ευρωπαικη κοινοτητα ?

Μα πρωτιστως Φωτη το κανει για την υγεια των πολιτων ετσι δεν ειναι ?
Θελω να πω οτι τα εσοδα μπορουν να ερθουν απο το αλλο προβλημα που ομως θα αργησει να δαιμονοποιηθει. Το ποτο. Η απο αλλου.

Παντως αν δεν κανω λαθος η οδηγια εφαρμοζεται αργα η γρηγορα σε ολη την Ευρωπαικη κοινοτητα ?

Αυτό ακριβώς Νατ. Εφαρμόζεται.
Δυστυχώς εδώ είναι άγνωστη λέξη σε πολλούς. Ακόμα και όταν θα ισχύσει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Born on the 1st of July

Στα μέσα όχι.

Στα σχολεία, εκτός από τις αίθουσες, παντού αλλού...

Κοίτα να δείς πόσο πίσω έχω μείνει.
Εμας στο σχολείο μας δίναν αποβολή έτσι και μας έπαιρναν μυρωδιά (κυριολεκτικά !):grandpa: