"Build to blast" vs "build to last"

anodynos

New member
22 November 2010
57
Καλημέρα σε όλους, έκανα την ερώτηση αυτή στο νήμα κάποιου φίλου με Pioneer ενισχυτη αλλά νομίζω καλύτερα να ανοίξω ενα καινούργιο θέμα με τον προβληματισμό μου.

Ενδιαφέρομαι για καινούργιο AV ενισχυτη και επείδη τα Dali που εχω ειναι 4Ω σκέφτομαι πολύ σοβαρά την λύση του Class D όπως ειναι ο Pioneer.

Πήρα τηλέφωνο στο εξειδικευμένο κατάστημα που ψωνίζω για εικόνα και ήχο και ρώτησα αν μπορώ να ακούσω τον SC-1223-K με Dali ηχεία παρεμφερεί με τα δικά μου. Η πρώτη απάντηση του καταστηματάρχη ήταν γιατι να μπλέξω με Pioneer μιας και έχουν συχνά βλάβες?

Τον ξέρω χρόνια και εμπιστεύομαι την γνώμη του μιας και οτι μου έχει προτείνει μέχρι στιγμής ειναι απροβλημάτιστο και εξαιρετικής ποιότητας όπως πχ η Plasma της Pioneer που αγόρασα πριν 6 χρόνια και μου είπε οτι παίρνω οτι καλύτερο για τα χρήματα που διαθέτω. Τώρα με προτρέπει σε Yamaha πάλι (εχω πάρει και τον Α5 απο εκεί) συγκεκριμένα τον 1030 και μου λέει οτι τα 4Ω δεν θα του ειναι πρόβλημα. Εγώ όμως ξέροντας οτι ο χώρος για τον ενισχυτη ειναι περιορισμένος και δεδομένου οτι θα ανάβει συχνά ξέρω οτι θα ζεσταίνεται. Επίσης όταν μπορώ (δηλαδή λοιπουν γυναίκα και μωρά) θέλω γκάζια. Θέλω να βάλω την Ρόκια μου και να παίξω δυνατά αλλά και το αντίθετο δηλαδή το βράδυ που τα μωρά κοιμούνται θέλω να βάλω μια ταινία και να απολαμβάνω σε χαμηλές εντάσεις, κάτι που νομίζω οι Class D το κάνουν εξαιρετικά.

Ο Pioneer ειναι οικονομικοτερος, φαίνεται πολύ δυνατότερος και ταιριάζει με την Plasma μου :0) όμως απ αυτά που διαβάζω οι Pioneer δείχνουν ευπαθείς και η Intersys δείχνει απαθείς σε εγγυήσεις οπότε μάλλον καλά μου τα λέει ο καταστηματάρχης. Απο την άλλη είμαι σίγουρος οτι ο 1030 όπως και ο Α5 θα μείνει κληρονομιά στα παιδιά μου (που λέει ο λόγος) αλλά υπάρχει ναι διάφορα 500 και για να ειμαι δίκαιος πρέπει με συγκρίνω το Pioneer με τον 830 που ειναι περίπου στα ίδια λεφτά.

Οι φίλοι που έχουν Class D3 μπορούν να μου πουν ειλικρινά αν αξίζει το Class D τόσο ώστε να ριψοκινδύνεψω στην ποιότητα κατασκευής και να πάω σε Pioneer αντί να μείνω σε μια εταιρία όπως η Yamaha που είμαι πολύ ευχαριστημένος μέχρι στιγμής αλλά θα μου στοιχίσει ακριβότερα και θα μου προσφέρει λιγότερα Watt με μεγαλύτερη κατανάλωση. Στα λοιπά καλούδια ειναι πολύ ίδιοι άρα τα ενισχυτικά ειναι η μεγάλη διάφορα και απο αυτά που διαβάζω ειναι εκεί που οι Pioneer πονάνε πιο πολύ λογο συχνών βλαβών!

Ευχαριστώ προκαταβολικά για την βοήθεια σας

Σαν να μου φαίνεται ότι θέλεις τον Pioneer αλλά έχεις αναστολές λόγω αξιοπιστίας.

Εγώ μπορώ να βοηθήσω λέγοντας το εξής. O 1030 είναι καλύτερος από τον 730-830. Ως Yamaha, πέρα από τα κλασικά DSP (DPLIIX, DTS NEO: 6) χρησιμοποιεί άλλα, δικά του σε σχέση με τα πιο καινούργια DPLIIz και DTS Neo:X που χρησιμοποιεί ο Pioneer (που έχει και τα πιο απλά όπως ο Yamaha). Χωρίς να σημαίνει πως είναι υποδεέστερος ο Yamaha, τα DSP του κάνουν προσομοίωση ακουστικών αιθουσών, ενώ του Pioneer όχι. Εξαρτάται και πως σου αρέσει να ακούς. Αλλά εξαρτάται περισσότερο και από το πόσα ηχεία έχεις. Αν είσαι στο κλασικό 5.1 ή 7.1 τα DSP του Yamaha ισχύουν επάνω σε αυτά, ενώ του Pioneer τα DPLIIz και DTS NEO:X όχι εκτός αν έχεις προχωρήσει σε διαφορετική τοποθέτηση. Στον Yamaha θα μπορέσεις να έχεις ηχεία presence εμπρός, ενώ στον pioneer θα μπορέσεις να έχεις ηχεία ύψους αλλά και πλάτους.

Στα συστήματα ισοστάθμισης, θα έδινα ένα προβάδισμα στον Pioneer, κυρίως γιατί έχει την πιο πλήρη μορφή MCACC (που ξεκινάει από τον μικρότερο 923) ενώ ο 1030 έχει σχεδόν την πιο πλήρη μορφή YPAO, του λείπει η μέτρηση κλίσης αν και έχει και τις πολλαπλές θέσεις μέτρησης και τον έλεγχο των ανακλάσεων στην έκδοση YPAO που έχει.
Χωρίς ισοστάθμιση, ο Pioneer είναι υποδεέστερος ηχητικά από τον Yamaha, με ισοστάθμιση περνάει μπροστά γιατί είναι πιο ψαγμένος σε θέματα ακυρώσεων και διαφοράς φάσης, ενώ ο Yamaha υπερέχει στον χειροκίνητο παραμετρικό ισοσταθμιστή με τις περισσότερες συχνότητες εφαρμογής του Qfactor/ηχείο αντί των τριών/ηχείο του MCACC.

Γιατί επικεντρώνομαι στα παραπάνω; Γιατί είπες ότι θέλεις να ακούς σωστά σε χαμηλές εντάσεις ταινίες το βράδυ. Σε αυτό δεν είναι η ενίσχυση το σημαντικό, αλλά το πως μπορεί να "φτιάξει" το ηχητικό πεδίο ο κάθε ενισχυτής. Στη συνέχεια βλέπεις το βαθμό απόδοσης των classD σε σχέση με την κατανάλωσή τους. Δεν νομίζω πάντως να σε απογοητεύσει ο Yamaha επειδή δεν είναι classD στις υψηλές εντάσεις που θα θελήσεις να παίξεις απόντων των μωρών και της μαμάς. Το πλεονέκτημα του Pioneer σε αυτό όμως ισχύει.

Είτε πας στον έναν είτε πας στον άλλον, μιλάμε για χαοτική διαφορά σε σχέση με τον A5. Εντελώς άλλα μηχανήματα, θα ψαχτείς αρκετά με τις ρυθμίσεις, με τον Pioneer θα παιδευτείς και λίγο παραπάνω στο σύστημα ισοστάθμισης γιατί είναι λιγότερο φιλικό προς τον χρήστη κι ας έχει την εφαρμογή που σου δείχνει στο PC σε τρεις διαστάσεις τα γραφήματα των μετρήσεων.

Last edited:
Καταρχάς ευχαριστώ για το αναλυτικοτατο μήνυμα φίλε μου.

Έχεις δίκιο προτιμώ τον Pioneer αλλά δεν νιώθω σίγουρος για την αξιοπιστία του και η στάση της Intersys που έχει μειώσει παράνομα την εγγύηση σε 1 χρόνο, απο 2, με κάνει ακόμα πιο ανασφαλή. Αν δεν νιώθουν οι ίδιοι σίγουροι τότε πως θα νιώσει ο πελάτης;

Απο αυτά που αναφέρεις για τους δυο η αλήθεια ειναι οτι ο Pioneer δείχνει να έχει καλύτερη αναλογία τιμής/αξίας γιατι έχει και μια διάφορα γύρω στα 500 απο τον 1030, παρόλα αυτά όμως δεν ειμαι σίγουρος για την ποιότητα ήχου του Class D και επίσης οτι θα αντέξει σε υψηλές εντάσεις με <=4Ω λογο Pioneer όχι λογο Class D.

Γι αυτό ήθελα γνώμες για την ποιότητα του ήχου και εμπειρίες για την αξιοπιστία απο φίλους που έχουν Class D Pioneer.

Από Γερμανία η εξωτερικό γενικότερα η εγγύηση ειναι 2 χρόνια πανευρωπαϊκή? πιο μαγαζί θα προτείνατε απο εξωτερικό? και τέλος παράεισαγωγή στην Ελλάδα για pioneer παίζει για να ισχύει η 2ετης εγγύηση?

Και πάλι ευχαριστώ

Εχω 5.1 ηχεία και δεν σκέφτομαι να επεκτείνω οπότε οτι απαιτεί 7, 9 η 11 ηχεία μου ειναι περιττό. Διπλόκαλωδιοση με ενδιαφέρει για τα μπροστά και αν γινόταν και για το κεντρικό (αλλά δεν εχω βρει ενισχυτη να υποστηρίζει ΔΚ και για κεντρικό) τα DSP του Α5 δεν τα εχω χρησιμοποιήσει ποτέ αλλά δεν θα ξεχάσω και ποτέ όταν άκουσα το Money των P.F. απο τον Α1 με κάποιο DSP μετατροπής 5.1 απο Stereo που υποστήριζε ο συγκεκριμένος. Είχα προσκυνήσει! Μουσική ακούω με effect off και ταινίες με standard DTS για την ώρα.

Για διπλοκαλωδίωση χρειάζεσαι απλά ένα τέτοιο καλώδιο:
Tricomaxial-Bi-Wire-Speaker-Cable_banana-banana_1.jpg

Για διπλοενίσχυση, έχεις δίκιο, κανένας ενισχυτής δεν την υποστηρίζει για το κεντρικό.

Εχεις δίκιο φίλε μου για διπλόενίσχυση μιλαω.

Και πως ειναι ο 87αρης απο αξιοπιστία; :0)

Εχεις δίκιο φίλε μου για διπλόενίσχυση μιλαω.

Και πως ειναι ο 87αρης απο αξιοπιστία; :0)

Δεν έβγαλε κανένα πρόβλημα στις δύο εβδομάδες που τον δοκίμαζα. :p Η διπλοενίσχυση του κεντρικού, ισχύει και για τον LX-77. Για αυτόν που ενδιαφέρεσαι, δεν γνωρίζω. Μπορείς βέβαια να πας στο σετάκι της Yamaha CX-A5000 και MX-A5000 που προσφέρει διενίσχυση για όσα κανάλια θέλεις, αλλά με μια δεύτερη σκέψη δεν θα σου προσφέρει γεφύρωση σε κάποιο κανάλι. :BDBDG54:

ΟΚ, αστειεύομαι. Μάλλον η Pioneer έχει πιο κοντά τα μεσαία της μοντέλα στα κορυφαία, απ' ότι η Yamaha. Δεν θα απογοητευτείς με κανένα από τους δύο κατασκευαστές, είναι μανούλες του VFM (value for money).

Και ο 57αρης υποστηρίζει διπλό ενίσχυση και του κεντρικού. Ο 2023 και 1223 ειναι 7.2 οπότε δεν γίνεται εκδότη των πραγμάτων λόγο έλλειψης μπορνων.

Κάποιο καλό μαγαζί από Γερμανία έχετε να προτείνετε, έστω και με pm