Canon A1400 - αργή διαδικασία φωτογράφησης

cool11

Established Member
23 August 2006
138
Canon A1400.

Ok, σε ενα τοσο 'high' φορουμ με συσκευες....απαιτησεων, θα ποσταρω και εγω ενα θεματακι για μια πτωχη πλην τιμια φωτογραφικη μηχανη.
Εντελως basic και entry level, οποτε λογικο ειναι να πεταχτει καποιος και να πει....τι ψάχνω!

Ωστοσο, θελω να το διευκρινησω.
Ολα της καλα, το value for money, θεωρω οτι ειναι πολυ καλο. Μια χαρα φωτο, καλες ληψεις, αν και φυσικα ουτε παραμετροποιηση ουτε τιποτε, αλλα για τη χρηση που προοριζεται δεν χρειαζεται κιολας.
Αυτο που με προβληματισε, κι ειναι αληθεια δεν το περιμενα, είναι η εν γενει ταχυτητα στην ολη διαδικασια ληψης φωτογραφιων.
Τι εννοω?

Τραβας φωτο με φλας; 1-1,5 δευτερολεπτο σου πετα μηνυμα οτι φορτιζει το φλας!
Ανεξάρτητα απο το φλας:
Μετα τη ληψη φωτο, θελει γυρω στα 2 δευτερολεπτα να αποθηκευσει τη φωτογραφια!
Ειδικα γι'αυτο το θεμα ημουν υποψιασμενος, οποτε της εβαλα kingston class4, με (υποτιθεται?) ταχυτατους χρονους εγγραφης/αναγνωσης. Μαλλον ομως, δεν ειναι θεμα καρτας;
Πειραματιστηκα ριχνοντας την αναλυση. Την εριξα απο 16M, στα 8M. Η ιδια καθυστερηση!
Αλλαξα μπαταριες. Τα ίδια ακριβως.

Απογοητευτηκα λιγο, μονο σε αυτο το θεμα.
Εχω canon 5ετιας, ακριβη ομως, την canon s5 is, η οποια, αν και 5ετιας, με digic3 και οχι digic4 που εχει η νεα μηχανη, και με πιο αργη sd card, και τετοιες καθυστερησεις, για φλας, αλλα και αποθηκευση, δεν ειδα ποτε μα ποτε.
Μου περασε απο το μυαλο μηπως ειναι μουφα η μηχανη, ή η μνημη, καθως τα πηρα απο ebay-κινα, αλλα ολα φαινονται αυθεντικα(στο ματι) και γενικα ολες οι λεπτομερειες ειναι αψογες. Εξαλλου ετσι κι αλλιως, ολα απο κινα μας ερχονται.

Μπορειτε να μου πειτε τι φταιει; Ειναι απλα θεμα…μηχανης; Ανεξαρτητα απο 1) ταχυτητα καρτας, και 2) αναλυση, δεν μπορει να επεξεργαστει γρηγορα τα δεδομενα;
Για το φλας;

Επισης, σε αντιδιαστολη με τα παραπανω, μου εκανε εντυπωση, οτι πχ, στην καταγραφη HD video, δεν κολωνει πουθενα. Μια χαρα, αψογη. Και μιλαμε για συνεχομενη ληψη video HD.
Και 'κολάει' στη ληψη φωτο;

Τι συμβαινει ρε παιδια; Για εξηγειστε μου μηπως και βγαλω ακρη.
Τετοια καθυστερηση δεν ειχαν ουτε οι αναλογικες πριν απο δεκαετιες.
Ελπιζω να υπαρχει εξηγηση και…λύση!!!

Σημερα δοκιμασα και με αλλη καρτα μνημης.
Δυστυχως δεν αλλαξε κατι.

oταν βγαζεις χωρις φλας ομως, δεν υπαρχει αυτη η καθυστερηση, κανονικα ολα λογικα...Αργει να φορτισει το φλας, ειναι συνηθες φαινομενο στις απλες φτηνες μηχανες..μπορει να παιζει κ απο μηχανη σε μηχανη αλλα συνηθως.....δοκιμασε λιγο χωρις φλας κ θα δεις.

Ο χρόνος φόρτισης του φλας όντως δεν πρέπει να παραξενεύει, αλλά 1.4 δευτερόλεπτα shot-to-shot είναι πολύ αργά. Βέβαια και στις επίσημες προδιαγραφές, 0.8 fps λέει.... ή κουτσουρεμένο επίτηδες ή ελαχιστότατο μπάφερ.

Αρα δεν ειναι θεμα δυσλειτουργιας, σωστα;
Απλα ετσι ειναι? Αρα δεν μπορω να κανω τιποτε.

Απλα μου φανηκε παραδοξο να μπορει να τραβηξει HD video, και να θελει 'αναπαυση' αναμεσα απο δυο photo shots.

Όντως είναι περίεργο, και μάλλον πρόκειται για εσκεμμένο κουτσούρεμα. Αχ Canon Canon Canon... να της περάσεις το CHDK το σκέφτηκες? Μήπως πάει και ταχύτερα με αυτό....

Οπα. Βλέπω πως δεν το έχουν βγάλει ακόμη για Α1400. Εν καιρώ, δοκίμασέ το δεν χάνεις τπτ

CHDK είναι ένα χακαρισμένο firmware ειδικά για τις Canon, που έχει μία πολύ μεγάλη κοινότητα. Ξεκλειδώνει πολλές δυνατότητες που μπορεί να έχουν οι μηχανές, αλλά λόγω positioning δεν τις δίνει η Canon.
Μπορείς να δεις εδώ τι κάνει
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Αλλά η μηχανή σου είναι νέο μοντέλο και δεν έχει ακόμη υποστήριξη.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη μηχανή σου να πετάει βέβαια.... μπορεί να έχει τον DIGIC IV, όπως μια 5D2, αλλά από μπάφερ δεν πρέπει να έχει σχεδόν τπτ.

Re: Απάντηση: Canon A1400 - αργή διαδικασία φωτογράφησης

Όντως είναι περίεργο, και μάλλον πρόκειται για εσκεμμένο κουτσούρεμα. Αχ Canon Canon Canon... να της περάσεις το CHDK το σκέφτηκες? Μήπως πάει και ταχύτερα με αυτό....

Οπα. Βλέπω πως δεν το έχουν βγάλει ακόμη για Α1400. Εν καιρώ, δοκίμασέ το δεν χάνεις τπτ
δε θα καταφερει κατι με το chdk αφου ουσιαστικα η μηχανη θα τρεχει στο buffer το δικο της firmware και στον ''αερα'' το προσθετο απο την SD...που δεν βελτιωνει καμια απο τις βασικες κυριες λειτουργιες της μηχανης (γιατι απλα δεν πειραζει βασικες λειτουργιες) απλα προσθετει καποιες επιπλεον που δεν εχει

αν ηταν σκληροπυρηνικο firmware να μπορουσε να τρεξει μονο του χωρις να παρεμβαλλεται το αργο σε συνεργασια με το hardware, firmware της μηχανης κατι θα γινοταν (αλλα βεβαια τοτε δε θα το χρησιμοποιουσε κανεις με κινδυνο να καταστρεψει τη μηχανη του)

οι canon ενιοτε και με μεγαλυτερη πιθανοτητα οι φθηνες ειναι αργες...Μια canon sx130 που εχω (την ειχα παρει 190 ευρω αρα μονο φθηνη δε τη λες) ειναι αντιστοιχη με τη δικη σου και ποιο αργη. Απο φωτογραφια σε φωτογραφια 2-3 δευτερολεπτα και οταν αποφασισεις να σηκωσεις το φλας δε φορτιζει πριν τα 5-6 δευτερολεπτα...Ανεξαρτητως μπαταριων.
Δεξου οτι εχεις μια αργη μηχανη αλλα οχι την πιο αργη...

@send μια μικρη διορθωση. το chdk δε ξεκλειδωνει δυνατοτητες της μηχανης που προυπαρχουν. Καποια παιδια της κοινοτητας του chdk (που πολλοι συμμετεχουν και στο magic lantern) καθονται και γραφουν σε κωδικα μηχανης απο το 0 καποιες λειτουργιες αφου η canon βαρεθηκε ή δεν ηθελε να τις βαλει...

Last edited:
Νομιζω, οτι παρα την απογοητευση, με διαφωτισατε πληρως.
Αφου υπαρχουν και χειροτερα, τι να πω.
Παντως, canon 12ετιας ψηφιακη, που την ειχα πρωτοπαρει οταν ξεκινησαν μαζικα να πωλουνται ψηφιακες, δεν ειναι αργοτερη ρε παιδια.
Και ειναι και εκεινη χαμηλης κλασης(ξεχνω το μοντελο, 4000 ηταν; ), και τι μνημες ειχαμε τοτε, και τι εκδοση digic, κλπ, και ομως, ειναι απλα το ιδιο αργη. 12 χρονια μετα, εστω και σε φτηνη canon, δεν νομιζω να ειμαι υπερβολικος αν πω οτι περιμενα κατι καλυτερο.
Και για φτηνη ψηφιακη, που γραφει HD video, παλι περιμενα κατι καλυτερο.
Δηλαδη σαν να τρεχει με χιλια στην 'εθνικη', αλλα μες την πολη σε θελει να κατεβει να 'σπρωξεις'. Ε δεν το βαζε το μυαλο μου.

Last edited:
Πάντως και την S5is που αναφέρεις, στα 1.5 fps τη δίνει η Canon με κλειδωμένο το focus, ειδάλως στα 0.9 fps.... Δεν είναι και περιέργως αργό το 0.8 καρέ ανά δευτερόλεπτο πάντως.... δλδ τι περίμενες από μια κόμπακτ των ούτε 100 ευρώ? Που έχει να διαχειριστεί, ας μην το ξεχνάμε, και 16 mp... όχι ...3 που είχαν οι μηχανές προ 10ετίας.

η G2 πάντως που είχα πριν 10 χρόνια ήταν απίθανο εργαλείο.
Ακόμα τη βλέπω και την λιγουρεύομαι όταν την φέρνει ο συνάδελφος που του την έδωσα

Οπως ειπα, εριξα τα megapixel και στα 8. Δεν υπηρξε βελτιωση.
Απο compact των 100 ευρω, περιμενα να μην εχει καθολου ρυθμισεις, να ειναι ολα automated, αρεσουν δεν αρεσουν.

Το θετικο ειναι οτι μου εξηγησατε τι συμβαινει.
Επισης, το οτι ξερω οτι δεν πηρα μια ...ελαττωματικη μηχανη.

Η s5 is, που ειναι η 'καλη' μου μηχανη, με εχει βγαλει ασπροπροσωπο. Παρά τα νουμερα που αναφερεις, εχει πχ. το sport mode το οποιο τραβα πολυ γρηγορα φωτογραφιες, εχω πιασει απιθανες σκηνες. Φυσικα και δεν περιμενα κατι τετοιο.
Αλλα μεχρι του σημειου να περιμενω 1-2 sec για το flash, και 1,2 για καθε ληψη, ανεξαρτητως megapixel και καρτας μνημης, μαλλον υπαρχει διαφορα.
Μαλλον εχει να κανει με το buffer που ειπατε;
Αλλα και παλι ρε παιδια. Οταν θελει να τραβηξει βιντεο, και μαλιστα HD, εκει, ο περιορισμος που υπαρχει στις φωτο, δεν υπαρχει στο βιντεο; Κατι δεν μου καθεται καλα.
Δεν ειναι το βιντεο HD πιο απαιτητικο, απο μια φωτο 8mpx? Σε λιγο θα ξεχασω κι αυτα που ξερω!!!

Η περίπτωση είναι χαρακτηριστική πάντως του τι κάνει το brand, υπάρχουν (εδώ και χρόνια) μηχανές από άλλες εταιρείες πιο γρήγορες και εξίσου καλές με τις Canon (τις compact Nikon ας τις αφήσουμε καλύτερα), αλλά...

Ακόμα τη βλέπω και την λιγουρεύομαι όταν την φέρνει ο συνάδελφος που του την έδωσα

βλεπω φωτογραφιες απο canon στα 3-4 mpix που τραβουσαμε φοιτητες πριν 10 χρονια (μοντελο ουτε καν θυμαμαι) και σαν φωτογραφιες δεν υστερουν σε τιποτα απο τις σημερινες 14-16mpix compact. μην πω οτι σε καποιες περιπτωσεις βλεπω αποτελεσματα που με κανουν να θελω να πεταξω σημερινες φωτογραφικες.

Απάντηση: Re: Canon A1400 - αργή διαδικασία φωτογράφησης

Ακόμη βγαίνουν τέτοια εργαλεία πάντως, οι hiend compact καλά κρατούν.

Re: Απάντηση: Re: Canon A1400 - αργή διαδικασία φωτογράφησης

Ακόμη βγαίνουν τέτοια εργαλεία πάντως, οι hiend compact καλά κρατούν.

για πες ένα τέτοιο εργαλείο να δω....
όπως είπε κι ο φίλος οι φωτο με την G2 είναι πολλές φορές πιό ευχάριστες στο μάτι και από την 400D με τον 17-40 που είχα.