Canon digital SLR & χρήση εξωτερικού flash

CENTRAL

AVClub Addicted Member
30 June 2006
1,819
ATHENS
Καλησπέρα!

Με το καλοκαιράκι να ζυγώνει, το άγχος της προετοιμασίας για καλές φωτογραφικές στιγμές αυξάνει κατακόρυφα…

Δουλεύω – ερασιτεχνικότατα - με μια Canon 20D και πέρυσι αξιώθηκα να τη συμπληρώσω και μ’ ένα εξωτερικό flash. Διαβάζοντας reviews κατέληξα στο Metz 48 AF1 (μεταχειρισμένο) θεωρώντας το ως καλύτερο value από κάποιο αντίστοιχης τιμής Canon.

Χωρίς εμπειρία σε εξωτερικά φλάς ακολούθησα το manual για επιλογή settings και επέλεξα E-TTL II High Speed σαν λειτουργία.

Τα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν άμεσα. Σε εσωτερικό χώρο, το φλας «σκοτώνει» όποιο θέμα βρεθεί μπροστά του υπερφωτίζοντάς το μέχρι εξόντωσης. Στρέφοντας την κεφαλή αλλού ώστε να μη βλέπει άμεσα το θέμα αρχίζουν άλλα προβλήματα. Εδώ η μηχανή τείνει να επιλέγει πολύ αργές ταχύτητες (συνήθως λειτουργώ σε προτεραιότητα διαφράγματος) τόσο αργές που και η παραμικρή κίνηση βγάζει θολούρα. Όλα αυτά παρόλο το E-TTL II High Speed… αυτή η συμπεριφορά παρατηρείται με τους 2 κύριους φακούς μου έναν Canon 28-105 f3.5 και έναν 85 f1.8. Με άλλο φακό δεν έχω δοκιμάσει.

Αρχικά ήμουν βέβαιος ότι πρόκειται για δικό μου σφάλμα αποκλειστικά, αλλά σε μια κουβέντα με το φωτογράφο στη βάφτιση της κόρης μου ανακάλυψα πως κι εκείνος προτιμά τη Nikon για λόγους καλύτερης συνεργασίας με φλας σε σχέση με συστήματα Canon.

Σε κάθε περίπτωση εγώ είμαι ερασιτέχνης και αυτό το σύστημα θα με συνοδεύει για χρόνια. Αυτό που με απασχολεί είναι να βγάζω αποδεκτές φωτογραφίες σε εσωτερικούς κυρίως χώρους με το σύστημά μου και να μη μετανιώνω που δεν πήρα μια compact να κάνω τη δουλειά μου…

Υπάρχει κάτι που θα με βοηθήσει;

δοκιμασε να τραβας manual
αν αφησεις την μηχανη σε προτεραιοτα διαφραγματος για να φωτισει σωστα το background επιλεγει αργες ταχυτητες

δοκιμασε να τραβας manual
αν αφησεις την μηχανη σε προτεραιοτα διαφραγματος για να φωτισει σωστα το background επιλεγει αργες ταχυτητες

...ή φορτώνει το φλάς προφανώς για τον ίδιο λόγο οπότε "καίει" το foreground...

ερασιτέχνης & manual = ζόρι

γραψτο συνεχεια μεχρι να το εμπεδωσεις-bye-

'Use the shutter to control the ambient exposure.'

'Use the aperture to control the flash exposure.

Δουλεύω αρκετά εξωτερικά φλάς. Έχω διάφορα Sigma, Metz, Nikon. To metz είναι απλά κορυφαίο.

Δική μου συμβουλή, να ξεχάσεις το TTL και να αρχίσεις να δουλεύεις manual. Μπαίνουν τόσοι πολλοί παράμετροι στη αλυσίδα που προσωπικά δεν θα τα εμπιστευόμουν. Σκέφτεσαι να δεις μια μοναδική στιγμή στο γάμο του κολλητού σου και να τη χάσεις γιατί ξαφνικά η μηχανή αποφάσισε να μετρήσει στο σκούρο κουστούμι του? Οπότε manual ρύθμιση, για να έχεις πάντα το αποτέλεσμα που θέλεις.

Έτσι κι αλλιώς, το flash σου δίνει τη δυνατότητα να χτίσεις το φωτισμό που θέλεις ισορροπώντας το με το υπάρχον φως.

Για εύκολα και γρήγορα αποτελέσματα, ρίξε μια ματιά σε αυτό

http://strobist.blogspot.com/2006/03/lighting-101.html

Αν θες κάποια έξτρα βοήθεια, εδώ είμαστε...

…μόλις παρήγγειλα και ένα σχετικό βιβλίο http://photonotes.org/books/mastering-canon-eos-flash/ (πάει η λογοτεχνία για φέτος το καλοκαίρι)…

Να ρωτήσω όμως κάτι απλοϊκό;

Αν χρησιμοποιήσω το zoom να εστιάσω σε ένα πρόσωπο και φωτομετρήσω εκεί και στη συνέχεια ανοίξω το πλάνο έχοντας πατημένο το exposure lock, έχω πιθανότητες να φωτίσω σωστά;

Ή κάτι άλλο τέλος πάντων μέχρι να κάνω το διάβασμα που απαιτείται;

Να ρωτήσω όμως κάτι απλοϊκό;

Αν χρησιμοποιήσω το zoom να εστιάσω σε ένα πρόσωπο και φωτομετρήσω εκεί και στη συνέχεια ανοίξω το πλάνο έχοντας πατημένο το exposure lock, έχω πιθανότητες να φωτίσω σωστά;

Μπορείς να δοκιμάσεις φωτομέτρηση σημείου (spot metering )
-bye-

Θα δοκιμάσω!!! :idea:

Αν επιμείνεις σε TTL, τότε spot και ρύθμισέ την να κλειδώνει τη μέτρηση με την εστίαση, ώστε να μη φοβάσαι να εστιάσεις και να επανακαδράρεις.

Αν επιμείνεις σε TTL, τότε spot και ρύθμισέ την να κλειδώνει τη μέτρηση με την εστίαση, ώστε να μη φοβάσαι να εστιάσεις και να επανακαδράρεις.

Δεν έχω εναλλακτική προς στιγμή. Θα μείνω σε TTL μέχρι να διαβάσω και να πειραματιστώ...

...απ' ότι φαίνεται οι αφορισμοί είναι για μια ακόμη φορά άτοποι (Nikon vs Canon). Κάθε σύστημα έχει υπέρ και κατά, αρκεί να τα γνωρίζεις ώστε να αξιοποιείς τα υπέρ και να αποφεύγεις τα κατά...

Συμφωνώ. 99% είναι κόλπα marketing έτσι κι αλλιώς. Εκτός αν θέλεις κάποιο πολύ συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως πχ το κατά ριπάς mode της Canon αν είσαι φωτορεπόρτερ.
Αν και Νικονάκιας, δεν έχω κάποιο παράπονο και από τις Canon. Μη σου πω ότι τις αγαπημένες μου φωτογραφίες τις έχω βγάλει με Pentax...

Έτσι κι αλλιώς, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρότερα με τη φωτογραφία, τα έξτρα μπλιμπλίκια, φωτόμετρα κλπ τα έχει μόνο συμβουλευτικά.

Παντα manual
Μην αφηνεις την μηχανη ποτε να αποφασιζει για σενα
Ασε που αυτος ειναι και ο καλυτερος τροπος για να μαθεις φωτογραφια

Παντα manual
Μην αφηνεις την μηχανη ποτε να αποφασιζει για σενα
Ασε που αυτος ειναι και ο καλυτερος τροπος για να μαθεις φωτογραφια

...συμφωνώ, απλά υπάρχουν στιγμές που το να "πιάσεις" τη στιγμή προέχει. Πρόσφατα έβαλα το φλάς για να καλύψω τα γενέθλια της κόρης μου... με ελάχιστη εμπειρία μιας και δεν το πολυχρησιμοποίησα από τότε που το πήρα.

Ως άσχετος επέλεξα Av και... κατέληξα τελικά να δανειστώ κάποιες φωτογραφίες από τους γονείς που χρησιμοποίησαν compact... δράμα κοινώς... :bigcry:

...συμφωνώ, απλά υπάρχουν στιγμές που το να "πιάσεις" τη στιγμή προέχει. Πρόσφατα έβαλα το φλάς για να καλύψω τα γενέθλια της κόρης μου... με ελάχιστη εμπειρία μιας και δεν το πολυχρησιμοποίησα από τότε που το πήρα.

Ως άσχετος επέλεξα Av και... κατέληξα τελικά να δανειστώ κάποιες φωτογραφίες από τους γονείς που χρησιμοποίησαν compact... δράμα κοινώς... :bigcry:

χαχαχα ολοι την εχουμε πατησει ετσι
αν δεν παθεις πως θα μαθεις?-bye-

Κακό μεγάλο μου κάνατε με το strobist...

Αρχίζω και πείθομαι για off - camera flash και manual...

Απορία: διαβάζω για τα ratios αλλά μάλλον είμαι κάπως σκράπας... Μπορώ να έχω κάποια βοήθεια σχετικά - πως δηλαδή καθορίζω τι ισχύ θα δώσει το flash ώστε να πάρω το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Για παράδειγμα...

....For instance, if you have an ambient exposure of f-8 and you add light at f-11 you have added twice the amount of light. 2:1. If you add light that is f-8 would be a ratio of 1:1. Adding a fill that meters at f5.6, then it is is 1:2, in other words, there would be twice as much sun as there is fill light.

Τι λέει ο καλός ο άνθρωπος;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

manual ρυθμισεις τη μηχανη και το φλας στο αυτοματο.Δεν εχω χρησιμοποιηση φλας της metz αλλα απο οσο εχω διαβασει τα καταφερνουν καλυτερα απο τα φλας της canon,εγω εχω δυο 580 ΙΙ και σκεφτομαι να παρω metz.Καποια ρυθμιση εχεις λαθος,δες την εκθεση του φλας μηπως εχεις βαλει ειτε απο την μηχανη ειτε απο το φλας στο +2.

manual ρυθμισεις τη μηχανη και το φλας στο αυτοματο.Δεν εχω χρησιμοποιηση φλας της metz αλλα απο οσο εχω διαβασει τα καταφερνουν καλυτερα απο τα φλας της canon,εγω εχω δυο 580 ΙΙ και σκεφτομαι να παρω metz.Καποια ρυθμιση εχεις λαθος,δες την εκθεση του φλας μηπως εχεις βαλει ειτε απο την μηχανη ειτε απο το φλας στο +2.

Το mode στο flash να είναι δηλαδή στο Auto;

(Τελικά το flash είναι το Mecablitz 58 AF1)

Mαμάει το 58 :)

Για το strobist, μην διαβάζεις κατά λέξη αυτά που λέει θα μπερδευτείς αν δεν είσαι άνετος με τα f

Χοντρικά αυτό που περιγράφει στα εισαγωγικά άρθρα του είναι ότι μπορείς να ισορροπίσεις το φώς του φλάς σου με το υπάρχον, και να είτε απλά να γεμίσεις τις σκιές, είτε να κάνεις το φλάς σου το κυρίως φως και να αφήσεις το υπάρχον φως να γεμίζει τις σκιές.

To μυστικό με τα φλάς είναι ότι ο χρόνος του κλείστρου δεν τα επηρεάζει γιατί είναι στιγμιαίο φώς. Μόνο το άνοιγμα τουθ διαφράγματος τα επηρεάζει. Οπότε μπορείς αρχικά να φτιάξεις τη φλασιά σου με το βάθος πεδίου που θέλεις ρυθμίζοντας την ένταση του φλάς και το διάφραγμα, και μετά να ρυθμίσεις το χρόνο σου ώστε να έρθει και το υπάρχον φως εκεί που το θέλεις.

Χοντρικά σου περιγράφει πως μπορείς να στήσεις το φωτισμό σου από το 0

Έχει κάψει πολύ κόσμο ο David
Αυτή τη στιγμή εξαιτίας του έχω καμιά 5-6 φλάς άλλες τόσες ομπρέλες με στάντ, pocket wizards, gels και πολλές πολλές επαναφορτιζόμενες :D

Συνήθως με 2 είμαι απλά οκ για κάθε περίσταση :)