CD-r για audio.Υπάρχει διαφορά?

 Νίκος

Supreme Member
Αυτές τις μέρες σκέφτομαι την αγορά ενός cd player (ξέρω...μπράβο μου:antlers: ).
Το θέμα είναι οτι έχω πάρα πολύ μουσική ήδη σε ποιότητα lossless (aac,flac κτλ)που δεν θέλω φυσικά να αγοράσω ξανά σε μορφή cd.
Εάν θελήσω κάποια από αυτά τα άλμπουμ να τα μετατρέψω σε audio cds θα κέρδιζα κάτι αν αγόραζα ειδικά CD με την ένδειξη οτι είναι ειδικά για audio και αν ναι ποιά σύμφωνα με την δική σας εμπειρία? (αν είναι και printable καλύτερα)
Το ερώτημα με απασχολεί και για την περίπτωση που αγοράσω κάποιο cdp που δεν υποστηρίζει mp3. Δηλαδή να μην χάσω σε ποιότητα ,έστω και αν η μετατροπή θα γίνει από lossless ή mp3 στα 320 Kbps.






Υ.Γ. Nαι ξέρω... Πάρε BS που παίζει και mp3....:flipout:
 
Last edited:
Πάρε μπλεσκατούλι όπως και να 'χει. Είπαμε, το πολύ πολύ να πάει στον t-amp...

Απ' όσο ξέρω δεν έχουν διαφορά τα cd-r, μάλλον είναι θέμα μάρκετινγκ. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τα printable της Verbatim.

Αν θες να βάλεις το player στο σαλόνι, δεν παίρνεις καλύτερα ένα AppleTV; Παίζεις απευθείας τα αρχεία σου από τον Mac και δε χρειάζεται ούτε να γράφεις αβέρτα cd ούτε τίποτα. ;)

Υ.Γ. Μα τι κάνει ο Μπαβιόλης;;
Έχει αλλάξει η πάνω σειρά του φόρουμ καμιά 5 φορές...
 
Απάντηση: Re: CD-r για audio.Υπάρχει διαφορά?

Υ.Γ. Μα τι κάνει ο Μπαβιόλης;;
Έχει αλλάξει η πάνω σειρά του φόρουμ καμιά 5 φορές...

Kαλά κάνει μέχρι να ρθει στα ίσια του.Βελτίωσεις γίνονται και αν προσέξεις ξαναμπήκαν τα αδιάβαστα μυνήματα...Ασε τον ανθρωπο να δουλεψει


Αν θες να βάλεις το player στο σαλόνι, δεν παίρνεις καλύτερα ένα AppleTV; Παίζεις απευθείας τα αρχεία σου από τον Mac και δε χρειάζεται ούτε να γράφεις αβέρτα cd ούτε τίποτα. ;)

Mην ξύνεις πληγές. Ηρθε προχτές ο φίλος απο Ιαπωνία με άδεια χέρια γιατί δεν ήταν διαθέσιμο ακόμα εκεί :AFADF0:
Η αγορά cdp θα γίνει όπως και να'χει οπότε ας το ξαναδούμε.
Για την μη ύπαρξη διαφορών στα cdrs είμαι και γω σχεδόν σίγουρος, απλά είπα να ρωτήσω τους ειδικούς στον ήχο..
 
Last edited:
Η διαφορά στα CD for audio είναι μόνο στην τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένα έξτρα κόστος για τα πνευματικά δικαιώματα των συνθετών. Δεν έχει να κάνει με καλύτερη ποιότητα ήχου.

Τα CD αυτά είναι απαραίτητα μόνο για μηχανήματα consumer που γράφουν CD όπως το PDR05 της Pioneer ή το 950 της Philips. Τα επαγγελματικά όπως το CDRW66 παίρνουν οτι νάναι όπως βέβαια και τα CDR των υπολογιστών.

Υπάρχουν βέβαια κάποια CDRs for professional audio με υψηλή τιμή και απότι έχω ακούσει εκπληκτική ποιότητα. Αυτά είναι για studio mastering. Εκεί η επίστρωση και η ποιότητα κατασκευής παίζουν ρόλο,όχι όμως το "CD for audio".

Απο τα λογικού κόστους μου αρέσουν τα Verbatim vinyl (σε απομίμηση δίσκου 45στρ), τα μαύρα της intenso και τα κεραμικά της BASF που δεν τα βρίσκω πιά.

Δυστυχώς δεν έχω ακούσει τα χρυσά της Mobile fidelity για να έχω γνώμη.
 
... Υπάρχουν βέβαια κάποια CDRs for professional audio με υψηλή τιμή και απότι έχω ακούσει εκπληκτική ποιότητα.

...Δυστυχώς δεν έχω ακούσει τα χρυσά της Mobile fidelity για να έχω γνώμη.

Της Mobile fidelity τα χρυσά ($3,5 το ένα και $20 to 5-pack), είναι πολύ καλά. Τουλάχιστον εφάμιλλα με τα for professional audio
 
Μιας και το συζητάμε το θέμα, μήπως ξέρει κανείς που θα βρούμε CD-R (Audio ή Data αδιάφορο) των 74 λεπτών ή αλλοιώς των 650MB;

Ο λόγος που τα ψάχνω είναι ότι το Marantz Pro CD Recorder (CDR-620), που έχω δεν "πολυσυμπαθεί" τα δισκάκια των 700MB (80 λεπτών), με αποτέλεσμα να "παθαίνει" ο μηχανισμός laser.

Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη.
 
Re: Απάντηση: CD-r για audio.Υπάρχει διαφορά?

Της Mobile fidelity τα χρυσά ($3,5 το ένα και $20 to 5-pack), είναι πολύ καλά. Τουλάχιστον εφάμιλλα με τα for professional audio

δοκίμασα ένα (ευγενική χορηγία mdvq) και ήταν κορυφή !
 
Re: Απάντηση: CD-r για audio.Υπάρχει διαφορά?

Της Mobile fidelity τα χρυσά ($3,5 το ένα και $20 to 5-pack), είναι πολύ καλά. Τουλάχιστον εφάμιλλα με τα for professional audio

Φίλε Βασίλη συγνώμη για το off topic, αλλά 20$ τα 5 και 3,5$ το ένα

δηλαδή 3,5$ * 5 = 17,5$ τότε καλύτερα να τα αγοράζεις ένα ένα.

Να σου κάνω και λίγη οικονομία, έρχονται δύσκολες ημέρες \\;-)
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: CD-r για audio.Υπάρχει διαφορά?

Φίλε Βασίλη συγνώμη για το off topic, αλλά 20$ τα 5 και 3,5$ το ένα

δηλαδή 3,5$ * 5 = 17,5$ τότε καλύτερα να τα αγοράζεις ένα ένα.

Να σου κάνω και λίγη οικονομία, έρχονται δύσκολες ημέρες \\;-)

Χαχα!
Τι οικονομία ?....
Εγώ τα είχα πάρει τεσσεράμισι το ένα πριν δυό χρόνια.
2004 Cοnsumer First Awards :flipout:
 
taiyo yuden gold ultra professional
και μαλιστα το data που ειναι ποιο οικονομικο
τη μονη διαφορα απο το music θα τη βλεπει μονο το pc σου
 
Διάβασα πολύ.. Δοκίμασα αρκετά...
Αποτέλεσμα ασαφές και μη επαναλαμβανόμενο. Με λίγα λόγια αυτό που εμένα μου ακούγεται καλλίτερο μπορεί στο δικό σου setup εγγραφής/αναπαραγωγής να βγεί μέτριο έως κακό.

Τεσπα με BENQ writer και SONY 50άρι player τα πιό πιστά αντίγραφα που μπόρεσα να κάνω είναι με τα That (Tayo Yuden) ceramic. Γενικά καλλίτερα αποτελέσματα πήρα με Tayo Yuden μαμίσια ή rebranded (Plextor). Πιστεύω όμως ότι αυτό συμβαίνει για δύο απλούς λόγους. Καλή/κορυφαία ποιότητα παραγωγής και το ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές μηχανισμών εγγραφής θεωρούν την συγκεκριμένη μάρκα σαν σημείο αναφοράς και "φτιάχνουν" σωστά σενάρια εγγραφής στο firmware των συσκευών τους.

Καλά αποτελέσματα είχα και με τα επαγγελματικά HB (MITSUI νομίζω).

Τα μαύρα που δοκίμασα ήταν χάλια... Βέβαια απο μπάσα σχίζουν (έστω και εάν δεν υπάρχουν στο original !!!)

Λεφτά για τα MF ή οποιαδήποτε άλλη "μαγική συνταγή" δεν δίνω με τίποτα... (απο κάπου άλλωστε αγοράζουν φασόν και με κάποιον τρόπο πρέπει να το γράψεις).
 
__Λοιπόν, εδώ θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό..!


__Είδα πως θέλεις να κάνεις μετατροπή απο mp3 320 σε wav (1440) για να παίζει σε άπαντα τα cd... Εγώ που το δοκίμασα για να παίζει στο cd του αυτοκινήτου που ΔΕΝ υποστήριζε mp3... μάλλον δεν έμεινα ικανοποιημένος (η μετατροπή ´γινε με ειδικά πρόγραμμα της Creative).

__Na σου πω την αλήθεια, "φώναζε" πως ήταν "upscalling απο mp3", ενώ το ίδιο το mp3 (στο σπίτι), σου έδεινε την ψευδαίσθηση ότι παίζει το cd σου (ειδικά στις καλές εγγραφές, πιστεύω πως ΔΕΝ καταλαβαίνεις διαφορά ή έστω ουσιαστική διαφορά). Με λίγα λόγια, είμαι υπερ του 320 mp3 σε καλό player, παρά σε mp3 που γίνεται 1440 wav... Είμαι υπερ δηλαδή του να παίζεις τα mp3 σου απο ένα καλό dvd (το blue δε το έχω ακούσει!!).

__Δοκίμασε κι εσύ πριν αγοράσεις...
 
Tα Tayo Yuden τα έχω ακουστά αλλά δεν έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα.
Τα vynil look είναι αυτά που θα ήθελα να χρησιμοποιήσω λόγο εμφάνισης, αλλά μάλλον θα πρέπει να πειραματιστώ και με τα υπόλοιπα που προτείνατε.

Για μετατροπή αρχείων lossless τύπου flac σε wav έχει κανείς εμπειρία?
 
Πρόσφατα αντέγραψα στον καινούργιο σκληρό δίσκο (320MB) πού έβαλα στο PC όλα μου τα ΜΡ3s συνολικά 98 CDs γραμμένα από το 1998 μέχρι σήμερα.
Τα μισά δισκάκια τουλάχιστον ήταν TDK και τα υπόλοιπα ήταν διάφορες μάρκες (Sony, Philips, Maxell, Basf, Emtec, Verbatim, 3M, Imation κλπ.) αλλά κανένα δεν ήταν no name.
Για την αντιγραφή χρησιμοποίησα και τα δύο PCs που έχω με CD-rom και CD-recorder το ένα, και DVD-rom και DVD-recorder το άλλο.
Τι συνέβη;
Ολα τα drives όταν έβαζα δισκάκι TDK το διάβαζαν ακαριαία (όσο παλιό και να ήταν) και ολοκλήρωναν την αντιγραφή στον σκληρό δίσκο σε ελάχιστο χρόνο.
Με τις άλλες μάρκες καθυστερούσαν λίγο να διαβάσουν, αργούσε κάπως να γίνει η αντιγραφή, χαμήλωναν την ταχύτητα πολλές φορές προκειμένου να καταφέρουν να διαβάσουν σωστά κλπ.
Τα δισκάκια μου ήταν όλα αγρατζούνιστα και αχρησιμοποίητα, φυλαγμένα μέσα σε θήκες, τα έχω για αρχείο. Ηταν σφής η υπεροχή των TDK έναντι ΟΛΩΝ των άλλων. Οτι χρώμα και να ήταν τα TDK (έχω TDK μπλε σκούρο, θαλασσί, ασημί και χρυσά) κανένα δεν έδειξε ότι είχε το παραμικρό πρόβλημα στην ανάγνωση σε κανένα από τα 4 drives που χρησιμοποίησα.
Αντιθέτως ένα Philips αν και σε άριστη κατάσταση δεν κατάφερα με τίποτα να το διαβάσω. Ευτυχώς το είχα αντιγράψει παλιότερα σε μία φίλη μου κι έτσι δεν έχασα τίποτα.
Πρόσφατα μού ζήτησε ο ανηψιός μου να τού δώσω το Broken Sword 1 το οποίο το είχα αντιγράψει σε 2 CDs Philips πριν από 7 χρόνια και το είχα παίξει όλο μέχρι τέλος τότε. Τού έδωσα τα CDs και κανένα από τα δύο Philips δεν διαβαζόταν σήμερα παρόλο που κι αυτά ήταν σε άψογη κατάσταση αγρατζούνιστα και μέσα στις θήκες τους.
Μετά από αυτή την εμπειρία εγώ σταματάω να ασχολούμαι με άλλη μάρκα δισκάκια και δεν ξαναγοράζω τίποτα παρά μόνο TDK.
 
Μου θύμισες τώρα που όταν γράφαμε κασέτες είχαμε διαπιστώσει ότι και πάλι οι TDK ήταν οι καλύτερες...

Πάντως η εξαίρεση στον κανόνα είναι δυο δισκάκια princo που είχα γράψει το '99 κι ακόμα παίζουν. Τα υπόλοιπα princo που είχα πάρει (στην ίδια παρτίδα) δεν τα διάβαζε ούτε άγραφα το recorder...
 
Με τις κασέτες ήταν πιο εύκολο να διαπιστώσεις ποιές ήταν οι καλές διότι ήταν αναλογική η εγγραφή και ακούγοταν αμέσως η διαφορά.
Με τα CDs είναι πιο δύσκολη η επιλογή.
Πάντως το δικό μου στατιστικό δείγμα 98 CDs από το 1998 μέχρι σήμερα ήταν πολύ αποκαλυπτικό!!!
 
Βασικά είναι και εδώ θέμα συνδυασμού CD-Recorder, δίσκου CD-R και CD-Player.

Στο Yamaha CRW-F1 που έχω για recorder στον υπολογιστή, ταιριάζουν άψογα όλα τα "μαυρα" (μιλάω μόνο για CD-R data disk, σε audio χρήση).
Εχουν τα πάντα σωστά, χωρίς το λάθος στα μπάσα που ανέφερε κάποιος φίλος.
Καλύτερα από όλα μου βγήκαν τα κεραμικά (αν δε κάνω λάθος) της EMTEC.
Δεν έχω δοκιμάσει χρυσά ή άλλα audio mastering δισκάκια για να εκφέρω γνώμη.

Από τα υπόλοιπα TDK δαγκωτό.
 
Εάν θελήσω κάποια από αυτά τα άλμπουμ να τα μετατρέψω σε audio cds θα κέρδιζα κάτι αν αγόραζα ειδικά CD με την ένδειξη οτι είναι ειδικά για audio και αν ναι ποιά σύμφωνα με την δική σας εμπειρία?

Σαν τεχνολογία και σαν κατασκευή είναι ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια.
Η διαφορά είναι η εξής:
Τα δισκάκια που λένε "for audio" έχουν γραμμένο μέσα τους έναν κωδικό.
Τα consumer recorders για να ξεκινήσουν να κάνουν εγγραφή θέλουν να διαβάσουν πρώτα αυτό τον κωδικό για να βεβαιωθούν ότι έχεις βάλει μέσα δισκάκι "for audio" και όχι CD-Rom για PC.
O κωδικός αυτός δείχνει ότι έχουν πληρωθεί τα πνευματικά δικαιώματα στις φωνογραφικές εταιρίες.
Αντίθετα τα CD-recoders των υπολογιστών γράφουν οποιοδήποτε δισκάκι αγνοώντας αυτόν τον κωδικό.
Αυτό είναι ένα "κλείδωμα" για να μην χάνουν υποτίθεται λεφτά από τις αντιγραφές της μουσικής. Η τεχνολογία εγγραφής είναι ακριβώς η ίδια. Απόδειξη είναι ένα παλιό consumer recodrer της Philips (δεν θυμάμαι το μοντέλο) όπου μπορούσες να το "ξεγελάσεις" με τον εξής απλό τρόπο:
Εβαζες μέσα το "for audio" δισκάκι, πατούσες rec+pause, διάβαζε τον κωδικό οπότε έμπαινε σε record mode. Πριν να ξεκινήσεις την εγγραφή άνοιγες το tray με το χέρι (χωρίς να πατήσεις eject) άλλαζες δισκάκι βάζοντας ένα απλό CD-rom για PC και έκλεινες το tray πάλι με το χέρι έτσι ώστε να μην καταλάβει την αλλαγή. Ξεκινούσες την εγγραφή και έγραφε μια χαρά στο CD-rom νομίζοντας ότι γράφει το "for audio" δισκάκι που είχε διαβάσει αρχικά.
Μετά βέβαια στα επόμενα μοντέλα η Philips διόθρωσε αυτό το bug και έτσι όταν άνοιγες το tray με το χέρι έβγαινε από rec mode οπότε δεν μπορούσες πλέον να το κοροϊδέψεις....