CGNAT NOVA

valkal19

Senior Member
12 October 2021
476
Καλημερα. Παρατηρησα οτι η wan ip του ρουτερ ξεκιναει απο 100. και η public ip που βλεπω στα site ειναι διαφορετικη. Αυτο σημαινει λογικα οτι ειμαι σε cgnat. Στην ουσια ειναι ip που "ανακυκλωνονται" και ταυτοχρονα εχουμε πολλοι χρηστες την ιδια ip?

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,785
Αθήνα...
Σωστά, ο πάροχος δίνει private IP στον εξοπλισμό πελάτη (10.x ή 100.x συνήθως) και βγαίνει η κίνηση πολλών πελατών aggregate από μια πραγματική IPv4.

• Like
Reactions: valkal19

valkal19

Senior Member
12 October 2021
476
Α για αυτο σε ενα site που εβλεπα που υποτιθεται σου λεει τι torrent κατεβασες καθε φορα λεει οτι εχω κατεβασει και εγω δεν ξερω τι, ενω δεν ασχολουμαι με torrenting. Τα κατεβασαν αλλοι που ειχαν αυτη την ip κατα διαστηματα. Καποιοι που ζητανε να βγουν απο το cgnat και να ειναι ιδια η public ip με του wan, για να χουν port forwarding κλπ ειναι μονο δικες τους αυτες η ip? Kαθε φορα που κανουν reboot το ρουτερ δεν αλλαζει η ip?

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,785
Αθήνα...
Αυτή την εξωτερική IP την μοιράζονται σε πραγματικό χρόνο όσοι χρήστες έχουν γίνει allocated σε αυτή από το CGNAT. Μπορεί να είναι και δεκάδες ανά φορά.
Εάν ζητήσεις να βγείς από το CGNAT, σου δίνουν μια δυναμική IP, η οποία αλλάζει κάθε φορά που γίνεται σύνδεση μέσω PPPoE, και όταν κάνεις restart τον router. Μπορείς να ζητήσεις και στατική IP, που να είμαι ειλικρινής, εκτός και εάν σκέφτεσαι να σηκώσεις συγκεκριμένες υπηρεσίες, δεν θα στο πρότεινα.

valkal19

Senior Member
12 October 2021
476
Ευχαριστω για την απαντηση. Ναι για στατικη δεν βρισκω τον λογο. Αυτη η δυναμικη ip που δινουν αμα βγω απο cgnat, καθε φορα που αλλαζει ειναι εντελως νεα? Δεν εχει χρησιμοποιηθει παλαιοτερα απο αλλους οπως στο cgnat?