Χαμηλη ταση εξοδου απο UPS

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
49,429
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Αγορασα χθες το ΤurboX 2000VA UPS του Πλαισιου για να συνδεσω υπολογιστες και τηλεορασεις (επιλογη οικονομιας και οχι ποιοτητας).
Το συνεδεσα στην πριζα (χωρις τιποτα αλλο να παιρνει ρευμα απ'το UPS) και μετα απο μερικα δευτερoλεπτα το λεντακι Bypass εσβησε
και αναψε το κουμπακι Battery (???). Τα ερωτηματικα ειναι επειδη το UPS δεν ειναι Online αλλα Line Interactive.

Μετα απο καμια δεκαρια δευτερολεπτα ακουσα ενα κλικ (ανεπαισθητο) και πλησιασα να δω τις ενδειξεις στο καντραν :
Input 237 V , Οutput 206 V (!!!) Battery 100%.

Eρωτηση 1η : Δεν ειναι πολυ χαμηλη αυτη η ταση εξοδου (206 V) ???
Ερωτηση 2η : Δεν φορτισε παρα πολυ γρηγορα η μπαταρια ???
Ερωτηση 3η : Μηπως υπαρχουν ΔΥΟ τροποι λειτουργιας του UPS και εγω πατησα (κατα λαθος) την μια που χρησιμοποιει
την μπαταρια ? (εξαιρετικα απιθανο αφου το UPS ειναι Line Interactive, ΟΧΙ Online).
Ερωτηση 4η : Το συνηθες για Line Interactive ειναι να παρεχει ταση δικτυου και ΜΟΝΟ οταν αυτη γινει προβληματικη,
τοτε να δινει ρευμα η μπαταρια ?

Ερωτηση 5η : Σε ποια ταση, το undervoltage, γινεται επικινδυνο για συσκευες οπως PC/Μοnitor και HDTV/BD-player ?

Last edited:
Είναι σχετικά χαμηλά τα 205V, αν και οι συσκευές γενικότερα έχουν ανοχές και πιθανότατα δεν θα έχουν θέμα. Όμως από ένα UPS περιμένεις σωστές τιμές τάσης... βάλε και κάποιο φορτίο στην έξοδο του να δεις τι γίνεται. Κάποια όχι και τόσο ευαίσθητη συσκευή. Καμιά λάμπα π.χ 100W πυρακτώσεως αν έχεις... Επίσης, software διαχείρισης & ελέγχου μέσω υπολογιστή, έχει? Εαν ναι, δοκίμασες να δεις τι σου αναφέρει εκείνο?
Από όσο θυμάμαι... Line interactive σημαίνει ότι παρεμβάλλεται και διορθώνει την τάση της ΔΕΗ, και φυσικά αναλαμβάνει και εξολοκλήρου στις διακοπές ρεύματος... Τα online δίνουν αποκλειστικά από την μπαταρία τους, και η τιμή τους είναι αλλού. Τα standby είναι αυτά που απλά "περιμένουν" και αναλαμβάνουν όταν γίνει διακοπή ρεύματος.

Απλως εκανε self test στην αρχή.

206 ειναι λιγο χαμηλά αλλα οτι πληρώσεις παίρνεις....

Με πηραν τηλ ... πριν μια ωρα (10 η ωρα το βραδυ ? .... ουαου .... αλλαζει η κατασταση στην Ελλαδα).
Ειχε προηγηθει δικο μου τηλ, στις 6 το απογευμα. Αφησα στοιχεια και με πηραν (απο Αθηνα).

Θελουν να τους το παω για να το τεσταρουν με τα δικα τους οργανα στον δικο τους χωρο.
Τους ειπα : 1) αυτα τα θηρια ειναι ΑΣΗΚΩΤΑ και πρεπει να πληρωσω courier για το πηγαινε-ελα
2) θα τα βρουν σιγουρα ΟΚ γιατι οταν ειχα παει πριν μια βδομαδα με το πολυμετρο και μετρησα
ενα ολοιδιο UPS η ταση εισοδου ηταν 222 και η ταση εξοδου 219 (!!!!). Γιαυτο και τα παρηγγειλα ....
Η περιοχη (η το κτιριο του Πλαισιου - Παλαιων Πατρων Γερμανου και Παυλου Μελα) βρισκεται μεσα
σε ηλεκτρολογικη Βαλχαλα !!!!

Την πατησα ... BIG TIME !!!

Last edited:
Εχω δύο απ αυτά, το 1000άρι και το 650άρι, τα έχω πάνω από 7 χρόνια απλά κάθε δύο χρόνια τους αλλάζω την μπαταρία, ποτέ μα ποτέ δεν μου χει δείξει στην έξοδο κάτι άλλο εκτός από 230Volt. Μάλλον έπεσες στην περίπτωση της αστοχίας υλικού που είναι αποδεκτό. Λογικά θα στο αντικαταστήσουν. Ξέχασα να σε ρωτήσω, στις οδηγίες λέει ότι πρέπει να το αφήσεις να φορτίσει χωρίς φορτίο πάνω του, τουλάχιστον 8 ή 12 ώρες δεν είμαι σίγουρος, το έκανες αυτό;

Ναι ... παντα διαβαζω τις οδηγιες του manual.

Αλλα, εγω να σε ρωτησω κατι αλλο.
Πηρα ΔΥΟ. Και τα δυο βγαζουν εξοδο 206 V.
Aστοχια και στα ΔΥΟ UPS ? ... (ε οχι δα).

440 ευρω (τα δυο) ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χρηματα για μενα.
Οχι τωρα που εχουμε κριση ... ΑΝΕΚΑΘΕΝ.
Σημερα θα χασω τον υπνο μου.
Μια λεπτομερεια μου ξεφυγε, και αυτη η λεπτομερεια
εκρινε τα παντα : σε ενα μαγαζι ηλεκτρονικων η ταση δικτυου
ειναι παντα αψεγαδιαστη. Τι πηγα και μετραγα ο μ@λ@κ@ς με
το πολυμετρακι ! Την ηλεκτρολογικη τους εγκατασταση (που
ποτε δεν θα την αφηναν να ειναι οτιδηποτε αλλο απο 220-230 Volt).

Oπως ειπα και πριν ..... big time !

Last edited:
Ναι ... παντα διαβαζω τις οδηγιες του manual.

Αλλα, εγω να σε ρωτησω κατι αλλο.
Πηρα ΔΥΟ. Και τα δυο βγαζουν εξοδο 206 V.
Aστοχια και στα ΔΥΟ UPS ? ... (ε οχι δα).

440 ευρω (τα δυο) ειναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ χρηματα για μενα.
Οχι τωρα που εχουμε κριση ... ΑΝΕΚΑΘΕΝ.
Σημερα θα χασω τον υπνο μου.
Μια λεπτομερεια μου ξεφυγε, και αυτη η λεπτομερεια
εκρινε τα παντα : σε ενα μαγαζι ηλεκτρονικων η ταση δικτυου
ειναι παντα αψεγαδιαστη. Τι πηγα και μετραγα ο μ@λ@κ@ς με
το πολυμετρακι ! Την ηλεκτρολογικη τους εγκατασταση (που
ποτε δεν θα την αφηναν να ειναι οτιδηποτε αλλο απο 220-230 Volt).

Oπως ειπα και πριν ..... big time !

Ε όχι δύο στα δύο κάτι όντως δεν πάει καλά. Τα δικά μου είναι αυτά με την πορτοκαλί οθόνη, μιλάμε για τα ίδια; Πολύμετρο έχεις εσύ ή κάποιος φίλος σου να τα μετρήσετε απ ευθείας;

ΟΧΙ δεν εχουν πορτοκαλι οθονη !!!!
Ανοιχτο θαλασσι ειναι η αποχρωση του καντραν.

Μα μετρησα με το πολυμετρο και τα δυο.
Πρωτα τις πριζες (χωρις τα UPS) και η ταση επαιζε απο 236 εως 240 V
(το ξερω οτι μενω σε χαλια περιοχη) και μετα τις δυο εξοδους σουκω
του καθε UPS ξεχωριστα (συνδεδεμενα και φορτισμενα). Η ταση επαιζε
απο 205 μεχρι 209 V.

Ολη την ημερα, αυτη την δουλεια κανω .... (σιχτιρ)

ΟΧΙ δεν εχουν πορτοκαλι οθονη !!!!
Ανοιχτο θαλασσι ειναι η αποχρωση του καντραν.

Μα μετρησα με το πολυμετρο και τα δυο.
Πρωτα τις πριζες (χωρις τα UPS) και η ταση επαιζε απο 236 εως 240 V
(το ξερω οτι μενω σε χαλια περιοχη) και μετα τις δυο εξοδους σουκω
του καθε UPS ξεχωριστα (συνδεδεμενα και φορτισμενα). Η ταση επαιζε
απο 205 μεχρι 209 V.

Ολη την ημερα, αυτη την δουλεια κανω .... (σιχτιρ)

Α κατάλαβα ποια έχεις, το ίδιο έχει κι ο κολλητός μου και μου κανε εντύπωση η άσχετη τάση εξόδου που δίνουν που ποτέ δεν είναι σταθερή ενώ στα δικά μου πάντα βλέπω 230, δώστα πίσω φίλε και πάρε άλλη μάρκα, αυτά με την πορτοκαλί οθόνη που έχω εγώ ήταν και παραμένουν τουλάχιστον σε μένα μια χαρά.

(ειναι δυνατον η ποιοτητα να κρινεται απο το πορτοκαλι η σιελ καντραν ? ..... :icon15:)

Το κακο ειναι οτι θα μου το αλλαξουν με καποια αλλη μαρκα ΜΟΝΟ αν αποδειχθει (στο service)
οτι το UPS ειναι ελαττωματικο. Το UPS (στην περιοχη που ειναι το Πλαισιο) παιρνει ταση 222 Volt.
ΒΑΛΧΑΛΑ !!!!!

Αυτο που φοβαμαι (ηλεκτρολογος δεν ειμαι, διαισθανομαι ομως μερικα πραγματα) η υψηλη ταση
εισοδου στο σπιτι μου (238 V) αναγκαζει κατι μεσα στο UPS να ριξει αντιστοιχα την ταση εξοδου
πολυ χαμηλοτερα απο το αναμενομενο (απο 218 V στο Πλαισιο, 206 V στο σπιτι μου).

Οι λεβεντες στο Πλαισιο, ειναι καλυμμενοι !!!

Last edited:
(ειναι δυνατον η ποιοτητα να κρινεται απο το πορτοκαλι η σιελ καντραν ? ..... :icon15:)

Το κακο ειναι οτι θα μου το αλλαξουν με καποια αλλη μαρκα ΜΟΝΟ αν αποδειχθει (στο service)
οτι το UPS ειναι ελαττωματικο. Το UPS (στην περιοχη που ειναι το Πλαισιο) παιρνει ταση 222 Volt.
ΒΑΛΧΑΛΑ !!!!!

Αυτο που φοβαμαι (ηλεκτρολογος δεν ειμαι, διαισθανομαι ομως μερικα πραγματα) η υψηλη ταση
εισοδου στο σπιτι μου (238 V) αναγκαζει κατι μεσα στο UPS να ριξει αντιστοιχα την ταση εξοδου
πολυ χαμηλοτερα απο το αναμενομενο (απο 218 V στο Πλαισιο, 206 V στο σπιτι μου).

Οι λεβεντες στο Πλαισιο, ειναι καλυμμενοι !!!

βρε με τα δεδομένα αυτά αν παίρνει 222 θα δείξει 198.
πάρτα με το αμάξι και πάνε στο πλαίσιο καλαμαριάς που έχει υπόγειο πάρκινγ.

Δημητρη

Δεν καταλαβες κατι (η το ξεχασες ...) :
1) Εχω μια δισκοκηλη (που πρεπει να προσεχω εφ'ορου ζωης).
2) δεν εχω αυτοκινητο.

Οσον αφορα τις τασεις, ΝΟΜΙΖΩ οτι στο Πλαισιο θα δειξει μια τιμη πολυ κοντα στα 220 V.
Μονο στο σπιτι μου που εχω 238 V γινεται η (σχεδον) βυθιση στα 206 V.

Aλλωστε πηγα ηδη μια φορα στο Πλαισιο με το πολυμετρο και μετραγα.
Τα βρηκα ολα αψογα. Πως θα μου βγει η ταση των 206 V .... ΕΚΕΙ ??

Δημητρη

Δεν καταλαβες κατι (η το ξεχασες ...) :
1) Εχω μια δισκοκηλη (που πρεπει να προσεχω εφ'ορου ζωης).
2) δεν εχω αυτοκινητο.

Οσον αφορα τις τασεις, ΝΟΜΙΖΩ οτι στο Πλαισιο θα δειξει μια τιμη πολυ κοντα στα 220 V.

Aλλωστε πηγα ηδη μια φορα στο Πλαισιο με το πολυμετρο και μετραγα.
Τα βρηκα ολα αψογα. Πως θα μου βγει η ταση των 206 V .... ΕΚΕΙ ??

1. μου θυμίζεις ότι πρέπει να κοιτάξω τη μέση μου
2. δεν γνώριζα

αν στο σπίτι με 238 δείχνει 206 ΔΕΝ γίνεται στο πλαίσιο με 220 να δείχνει 218

Οχι ... ισως αυτο το εξαρτηματακι που διορθωνει την ταση εισοδου
να μην το κανει πειθαρχημενα. Δηλαδη, καπου στα 220 V.
Εικασια ειναι αυτο .... δεν ειμαι ηλεκτρολογος.
Ομως ιδιο UPS στο Πλαισιο ηταν αψογο στο πολυμετρο.

Γιαυτο και η ολη κουβεντα.
Να προετοιμαστω για τις εξυπναδικες δικαιολογιες των τεχνικων.

(αυριο θα βρεθειτε για καφε ? .... :p)

Last edited:
Απάντηση: Re: Χαμηλη ταση εξοδου απο UPS

αυτό δεν νομίζω ότι τεκμηριώνεται ούτε επιστημονικά, ούτε λογικά... Υποτίθεται ότι τα UPS (εκτός από τα τύπου standby φυσικά, που απλά μετά από κάποιο κατώφλι αναλαμβάνουν), έχουν και AVR.... (και τα δικά σου βλέπω να το αναγράφουν στην συσκευασία). Θεωρητικά πάντα, θα έπρεπε να έχουν σταθερή έξοδο, ανεξαρτήτως εισόδου. UPS είναι, αυτή είναι η δουλειά τους... Εαν δεν, κάτι δεν πάει καλά...

Μήπως έχει το software καμιά ρύθμιση για την έξοδο τους?

Re: Απάντηση: Re: Χαμηλη ταση εξοδου απο UPS

αυτό δεν νομίζω ότι τεκμηριώνεται ούτε επιστημονικά, ούτε λογικά... Υποτίθεται ότι τα UPS (εκτός από τα τύπου standby φυσικά, που απλά μετά από κάποιο κατώφλι αναλαμβάνουν), έχουν και AVR.... (και τα δικά σου βλέπω να το αναγράφουν στην συσκευασία). Θεωρητικά πάντα, θα έπρεπε να έχουν σταθερή έξοδο, ανεξαρτήτως εισόδου. UPS είναι, αυτή είναι η δουλειά τους... Εαν δεν, κάτι δεν πάει καλά...

Μήπως έχει το software καμιά ρύθμιση για την έξοδο τους?

Φιλε μου,
η πραγματικοτητα δεν ρωταει την επιστημονικοτητα για να σε τυρρανησει.
ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ (εκτος αν θελεις να ρθεις απο δω) .... Input 238 V - Output 206 V.
Αλλιως τι λογο εχω να σας τυρραναω (και να τυρρανιεμαι !!!!)

Το UPS δεν το αγορασα μονο για την μπαταρια (και τα εξτρα 10 λεπτα) αλλα
ΚΑΙ για το AVR. Αυτο περιμενα ... να μου βγαζει σταθερη εξοδο στα 230 V.
Αλλα αμα γραφει το manual 220 +-10% ... δηλαδη, 198 V minimum, ψαξε και
βρες γιατι δεν διαβασες το manual ΠΡΙΝ το αγορασεις (γιατι φροντισαν να στο
γραψουν με ψιλα γραμματα ? .... κατασκευαστης και προμηθευτης .... λεω εγω !!!)

Το UPS το αποσυνδεσα (απο χθες) και σκεφτομαι που θα βρω courier να το
παω στο Πλαισιο. Δεν κοιταξα (μεσα στην απογοητευση μου) το συνοδευτικο DVDακι.
Εαν εχει καμια ρυθμιση απο κει ... δεν ξερω, δεν προλαβα να ασχοληθω με κατι τετοιο.
Και να εχει ... ποιος το μεταφερει δεξια και αριστερα, κατω απο επιπλα και πισω απο
καλωδια.

Last edited: