Χαρακτηριστικά και ελλείψεις δεκτών με επεξεργαστή ALi ή MStar

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,394
Θεσσαλονίκη
Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά επίγειων δεκτών, τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί κυρίως σε υλοποιήσεις με επεξεργαστές της MStar και της ALi.

Οι λειτουργίες και τα κυριότερα χαρακτηριστικά που συναντάμε στους βασιζόμενους σε επεξεργαστή αυτών των εταιριών δέκτες, παρέχονται κατά κανόνα από το λογισμικό με το οποίο τους συνοδεύει η κάθε μία και το οποίο έχει σημαντικές διαφορές από της άλλης. Αν και υπάρχουν διαφορές στις υλοποιήσεις μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών δεκτών που χρησιμοποιούν ίδιο επεξεργαστή, αυτές συνήθως είναι περιορισμένες και αφορούν κυρίως ρυθμίσεις επί του λογισμικού που τους προμηθεύουν οι κατασκευαστές τσιπ. Έτσι, οι κυριότερες ιδιότητες παραμένουν κοινές μεταξύ των δεκτών με ίδιο τσιπ ανεξαρτήτως του κατασκευαστή τους.

Σκοπός του τρέχοντος θέματος είναι η συγκέντρωση των χαρακτηριστικών αλλά και των ελλείψεων που έχουν υπάρχουν, δίνοντας στους υποψήφιους αγοραστές μια εικόνα για τα δυνατά αλλά και τα αδύνατα σημεία των δεκτών που χρησιμοποιούν το κάθε τσιπ, βοηθώντας προς την επιλογή δέκτη που θα καλύπτει κατά το δυνατόν τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του καθ' ενός. Επιπλέον στόχος αποτελεί η προώθηση των ελλείψεων στις εταιρίες δεκτών, ενώ έχει ήδη υπάρξει ενδιαφέρον από ελληνική εταιρία να λάβει τις ελλείψεις και τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα του επεξεργαστή που χρησιμοποιεί ο HD δέκτης της ώστε να διορθώσουν σε συνεργασία με τον κατασκευαστή του επεξεργαστή ότι μπορούν.

Ελπίζω στην όσο γίνεται καλύτερη συμμετοχή και υποστήριξη όλων σας :smile:

Ένα κακό χαρακτηριστικό των ALi είναι η μη έξοδος DTS από την ψηφιακή έξοδο.
Έτσι δεν μπορεί να σταλεί σε εξωτερικό αποκωδικοποιητή για να έχουμε ήχο στις ταινίες με DTS.

Οι Mstar έχουν ένα κακό χαρακτηριστικό στις εγγραφές, τις ονομάζουν μόνο με την ημερομηνία και όχι με το όνομα της γραμμένης εκπομπής.
Έτσι, όταν συγκεντρωθούν πολλές είναι δύσκολο να βρούμε κάποια συγκεκριμένη αν δεν θυμόμαστε και την ημερομηνία και ώρα που την γράψαμε.

Κάτι που μου λείπει πολύ στους ALi είναι η δυνατότητα να βγάζουν ταυτόχρονα PCM απο την HDMI και raw AC3\DTS απο την ψηφιακή.

Δεν ξέρω αν είναι δυνατόν οι ALi να εμφανίζουν περισσότερα στοιχεία για το αρχείο που παίζει ο media player (ανάλυση, bitrate, είδος ήχου κτλ)

Για δοκίμασε τους χρονοδιακόπτες εγγραφής - PVR ή και αφύπνισης. Στους περισσότερους δέκτες είναι αλλού και αλλού!

Να προσθέσω την ύπαρξη μόνο οριζόντια προσανατολισμένου EPG στα ALi, που κάνει τα ονόματα των εκπομπών να μη φαίνονται.
Τουλάχιστον ας εμφανίζονταν κυλιόμενα τα ονόματα.

Με αφορμή την ακόμη μία εποικοδομητική ιδέα του Άγγελου (talos_2002), για το άνοιγμα αυτού του topic, θέλω να τον συγχαρώ για τη συνεχή και ανεκτίμητη προσφορά του στα μέλη αυτής της κοινότητας.

Σ' ευχαριστώ πολύ makfil! Σχόλια σαν το δικό σου μου δίνουν κίνητρο να συνεχίζω :smile:
Δεν κάνω κάτι σπουδαίο, απλώς εκφράζω τις σκέψεις μου και ελπίζω να αρέσουν και σε άλλους ώστε να συμμετάσχουν.
Άλλωστε, τα αποτελέσματα όλων αυτών τα καρπωνόμαστε εμείς οι καταναλωτές, είτε με την μορφή αναβαθμίσεων λογισμικού για την βελτίωση/διόρθωση των προϊόντων, είτε με την ενημέρωσή μας χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις πληροφορίες για την συνειδητή αγορά δέκτη που θα καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του καθ' ενός μας.

Να επιστρέψω στο θέμα, και μιας και είπα για κυλιόμενα μηνύματα στο προηγούμενο μήνυμά μου, να προσθέσω ότι στο μενού του media player των ALi δεν υπάρχει αρκετός χώρος για το όνομα των αρχείων, ούτε αυτά εμφανίζονται κυλιόμενα.

Να επιστρέψω στο θέμα, και μιας και είπα για κυλιόμενα μηνύματα στο προηγούμενο μήνυμά μου, να προσθέσω ότι στο μενού του media player των ALi δεν υπάρχει αρκετός χώρος για το όνομα των αρχείων, ούτε αυτά εμφανίζονται κυλιόμενα.
Και όχι μόνο στους ALi. Και οι Mstar το έχουν το πρόβλημα σε ένα βαθμό.

Έχω δει κυλιόμενα ονόματα αρχείου σε Mstar7828 και ALi3801 οπότε πρέπει να είναι εύκολο να μπει και σε άλλα μοντέλα.

Με αφορμή την ακόμη μία εποικοδομητική ιδέα του Άγγελου (talos_2002), για το άνοιγμα αυτού του topic, θέλω να τον συγχαρώ για τη συνεχή και ανεκτίμητη προσφορά του στα μέλη αυτής της κοινότητας.

Αν και δεν μ'αρέσει να γράφω off topic συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο.

Άγγελε ακόμα Ισπανια είσαι ; Σε ξελόγιασε καμία ισπανίδα ; :a0210:

Καλά να περνάς.

Σ' ευχαριστώ πολύ music_1896!

Να προσθέσω ένα ακόμη κακό των ALi, το οποίο δεν γνωρίζω αν λύθηκε στο νέο 3801:
Κατά την αναπαραγωγή αρχείων ΜΡ3, δεν υπάρχει fast forward και rewind (γρήγορα εμπρός και πίσω). Τα αντίστοιχα πλήκτρα εκτελούν μετάβαση (άλμα) 3" εμπρός/πίσω.

Άγγελε ακόμα Ισπανια είσαι ; Σε ξελόγιασε καμία ισπανίδα ; :a0210:
Ναι, αλλά δεν ήταν Ισπανίδα ;)

Re: Απάντηση: Χαρακτηριστικά και ελλείψεις δεκτών με επεξεργαστή ALi ή MStar

Πολυ σωστος φιλε οντως μεγαλη η βοηθεια του προς ολους μας.

Είναι λίγο άδικο το thread αυτό όπως έχει πάει μέχρι τώρα, γιατί δεν έχουμε γράψει όλες τις διαφορές μεταξύ των επεξεργαστών, αλλά ότι μας έχει κάνει εντύπωση τελευταία. Και επειδή οι ALI 3801 είναι πιο καινούριοι ασχολούμαστε κυρίως με αυτούς, και τους εμφανίζουμε αρκετά προβληματικούς. Στο πλαίσιο αυτό, ας γράψω και εγώ κάτι που βρήκα στους δύο ALI 3801 που χρησιμοποιώ. Μετά τις 12 το βράδυ μπερδεύεται το EPG και στην μπάρα πληροφοριών δεν γράφεται το όνομα του προγράμματος που παίζει. Ούτε στο παράθυρο με τις πληροφορίες προγράμματος εμφανίζεται περίληψη του προγράμματος. Όλα αυτά όμως εμφανίζονται κανονικά στο παράθυρο του EPG, απλά πρέπει να μπαίνει κάποιος εκεί. Όλο αυτό γίνεται αν παρακολουθεί κάποιος ζωντανά από νωρίτερα και περάσει η ώρα από τις δώδεκα το βράδυ. Δηλαδή τους πειράζει η αλλαγή ημέρας. Η λύση είναι πολύ εύκολη. Επανεκκίνηση του δέκτη από το On/Off, και το όνομα και οι πληροφορίες εμφανίζονται πάλι κανονικά.

Ενδιαφέρον πρόβλημα και αφορμή για να ζητηθεί το νεότερο λογισμικό από την ALi. Αν μπορείς στείλε μου ένα π.μ. με φωτογραφίες για να τις στείλω στους κατασκευαστές, όπως επίσης και την έκδοση firmware που έχουν οι δέκτες σου. Θυμάμαι ότι ο Α2 σου έχει μια έκδοση που είχαν μόνο οι πρώτοι λίγοι Α2, οπότε θα χρειαστώ και φωτογραφία εκείνου του μενού στα Αγγλικά. Θα είναι καλό η γλώσσα του μενού σε όλες τις εικόνες να είναι στα Αγγλικά για να καταλαβαίνουν καλύτερα.

Το θέμα όμως δεν είναι για να συγκεντρωθούν bugs χαρακτηριστικών, αλλά τα χαρακτηριστικά που κάνουν το λογισμικό της μιας εταιρίας καλύτερο υποδεέστερο από της άλλης :smile:
Καθώς «τους έχεις φάει με το κουτάλι» τους ALi, πιστεύω ότι θα βρεις αρκετά να μας πεις. Επίσης θυμάμαι ότι έχεις και διδακτορικό στο NEC EMMA3, οπότε ίσως υπάρχουν κάποια καλά χαρακτηριστικά του που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη καμιά από τις δύο αυτές εταιρίες.

Με την ευκαιρία, σας ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που είναι χρήσιμες κάποιες από τις ενέργειές μου μέσα στο φόρουμ και ελπίζω να βοηθήσουν όσοι μπορούνε να γίνουν τα διάφορα θέματα ακόμη πιο χρήσιμα και πλούσια σε πληροφορίες. Τα εμπειρότερα μέλη κυρίως έχουν πολύ πλουσιότερες γνώσεις -και γνωριμίες ;)- από εμένα, ελπίζω και όρεξη :smile:

Last edited:
Δεν έχω τον Α2, αλλά τον Α1. Και όντως έχει άλλη έκδοση λογισμικού από του Kosta_Y για παράδειγμα. Πάντως με την πρώτη ευκαιρία σκέφτομαι και για έναν Α2 για να αντικαταστήσω και τον τελευταίο ALI 3601 που χρησιμοποιώ, και να χρησιμοποιώ μόνο ALI 3801. Ειδικά αφού λέει ο Serafeim ότι δεν μπλέκονται τα τηλεκοντρόλ των A1 και Α2, παρότι εμφανισιακά είναι ίδια. Πότε πότε σκέφτομαι και για κανέναν καλό M-Star (όπως ο Prime HD) αλλά είναι και η διαφορετική ρύθμιση στην εικόνα που θέλει η τηλεόραση για τους ALI, και ταιριάζει με όλους τους ALI μου. Ο M-Star θα έχει περίεργη εικόνα με αυτήν την ρύθμιση. Είναι άλλη μία χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ των ALI και M-Star που δεν έχει αναφερθεί ακόμα. Αλλά όπως λες και εσύ (και είπα και εγώ πριν) στην ουσία δεν έχουν γραφτεί οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των επεξεργαστών. Τα έχουμε γράψει κατά καιρούς σε διάφορα threads και δεν υπάρχει διάθεση να τα ξαναγράψουμε από την αρχή. Είναι και αρκετή δουλειά. Αλλά πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε (και εγώ) να τα γράφουμε για να γίνει το thread όπως πρέπει.
Οι φωτογραφίες είναι εύκολο να γίνουν, αρκεί να είναι ανοιχτοί οι δέκτες. Συνήθως δεν με βολεύει η συγκεκριμένη ώρα για ζωντανή παρακολούθηση, γιαυτό και έκανα αρκετό καιρό να τσεκάρω ακριβώς το πρόβλημα. Τα αγγλικά είναι ένα ακόμα πρόβλημα γιατί όταν γυρίσω γλώσσα στον Digiview χάνει την σειρά των καναλιών! Άρα όλη η φωτογράφηση θα γίνει όταν θα είμαι εκεί την συγκεκριμένη ώρα, και θα έχω και ώρα για να ξανασετάρω τον Digiview.

Ένα καλό των ALi που δεν έχουν τα Mstar είναι ότι μπορούν να δημιουργούν μια εγγραφή την ώρα που κάνουν αναπαραγωγή μιας παλιότερης.

Γράφοντας την απάντηση της Ferguson θυμήθηκα ένα καλό των ALi, τουλάχιστον όσων έχουν σύγχρονο λογισμικό:
Κατά την έναρξη μιας εγγραφής εμφανίζουν τον υπολειπόμενο διαθέσιμο χρόνο εγγραφής που χωράει να γραφεί στην συσκευή USB.

Δυστυχώς ο Ferguson T650i δεν το έχει, αλλά ίσως μπορούμε να τους πείσουμε να το αλλάξουν αν μου στείλει κάποιος π.μ. με φωτογραφία από άλλους δέκτες με ALi.