Χελιδόνια

BIOS

AVClub Fanatic
19 June 2006
15,781
Σήμερα, γίνεται χαμός απο χελιδόνια έξω απο το σπίτι. Λογικά μαζεύονται για να φύγουν. Είχα όμως την εντύπωση οτι φεύγουν αρχές Σεπτεμβρίου, όχι αρχές Οκτωβρίου... 1 μήνας καθυστέρηση μου φαίνεται πολύς. Σε σχετικά sites που έριξα μια ματιά, οι περισσότεροι μιλούν οτι έφυγαν απο τις περοχές τους γύρω στις 10 Σεπτέμβρη. Τώρα, αν και δεν ξέρω την συμπεριφορά τους στο ταξίδι, σκέφτομαι μήπως αυτά που βλέπω είναι περαστικά χελιδόνια απο βορειότερες χώρες που σταμάτησαν για τροφή και ξεκούραση. Αλλά πάλι, τα προερχόμενα απο τον βορρά, ξεκινούν το ταξίδι νωρίτερα απο τα δικά μας... Δεν θυμάμαι άλλες χρονιές να είδα χελιδόνι τον Οκτώβριο...

Από μένα, στον Ωρωπό, έχουν φύγει από τέλη Αυγούστου ... έχω 29 φωλιές σπίτι μου και μαζεύω κουτσουλιές με το τσουβάλι ....

"Λένε" οτι οταν φεύγουν νωρίς θα έχουμε πρώορο και μάλλον βαρύ χειμώνα. Σήμερα έμεινα έκπληκτος απ τον χορό των χελιδονιών. Συνεχής και ασταμάτητη χαμηλή πτήση δεκάδων χελιδονιών γύρω μου να με πλησιάζουν στα 3-4 μέτρα. Κι έχουμε μέσα Οκτώβρη.... Ισως είναι μεταναστευτικό σμήνος. Τις προηγούμενες μέρες δεν είχα δώσει προσοχή αν υπήρχαν χελιδόνια στην περιοχή ή όχι... Οι πελαργοί έφυγαν απο την περιοχή τέλη Αυγούστου πάντως.

Μπα, από μένα κάθε χρονιά τις ίδιες μέρες φεύγουν ... και πέρυσι, για παράδειγμα, που τελικά ο χειμώνας ήταν ήπιος ...

Χελίδόνια, σίγουρα?

1500_scene-from-the-birds1.jpg

Το ίδιο ακριβώς μου συνέβη την Κυριακή όπου σε μια ημιορεινή λιμνούλα που ήμουν έσκασε μύτη ένα κοπάδι απο εκατοντάδες άτομα κάνοντας τα ίδια παιχνίδια που αναφέρεις.Εντύπωση μου έκανε και το μέγεθός τους,ήταν πολύ θρεμμένα.Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εποχή πάντως.

τα ψαρόνια είναι σαφέστατα πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος ... δεν τα μπερδεύει κανείς ...

μικρός δεν έμενες κοντά σε αλάνες και δεν είχες αεροβόλο, ε ;;; [μην φαντασθείς, και γω που είχα μόνον την πατούσα μου χτύπησα ... ] ...

Σε αλανα μενω και τωρα, το αεροβολο το ειχα για τις κοτες (δεν καταλαβαιναν τον όλον τους :D )

Ρε παιδιά, χελιδόνια ήταν :))) To χελιδόνι δεν μπορείς να το μπερδέψεις με κανέα άλλο πουλί. Το μαύρο πάνω, ασπρο κάτω, ψαλιδωτή ουρά, ταχύτητα κλπ... Η περιοχή εδώ έχει μαυροπούλια (ψαρόνια) αλλά τα ξεχωρίζουμε :)))

Last edited:
Απάντηση: Re: Χελιδόνια

Το ίδιο ακριβώς μου συνέβη την Κυριακή όπου σε μια ημιορεινή λιμνούλα που ήμουν έσκασε μύτη ένα κοπάδι απο εκατοντάδες άτομα κάνοντας τα ίδια παιχνίδια που αναφέρεις.Εντύπωση μου έκανε και το μέγεθός τους,ήταν πολύ θρεμμένα.Δεν έχω ξαναδεί τέτοια εποχή πάντως.

Πιθανόν μεταναστευτικός σταθμός ξεκούρασης. Αλλά πάλι καθυστερημένα είναι... Στην δική μου περίπτωση δεν ήταν στον κάμπο ή στην λίμνη Βιστωνίδα (εδώ δίπλα) όπου έχει άφθονη τροφή, αλλά στις άκρες του χωριού. Απο την άλλη πλευρά, τον προηγούμενο μήνα δεν πέρασε κάτι απο την αντίληψή μου ώστε να σκεφτώ οτι τα χελιδόνια έφυγαν ή είναι εδώ ακόμα...

Last edited: