Chipamp με το TDA7293 και δε δουλεύει!

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Όσο κάθομαι και τυλίγω τον τοροειδή μου είπα να δοκιμάσω τον ήχο ενός TDA μιας και είμαι οπαδός της National και της σειράς LM. Έτσι ρε παιδί μου, να δω… Μπας και όντως είναι καλός. :hmmmm2:

Πήρα που λέτε ένα σχεδιάκι από τον Ελέκτορα για να μη σκοτίζομαι και πολύ και το φτιάχνω… Το βάζω στη πρίζα και τίποτα. 0mV στην έξοδο και το IC δε ζεσταινόταν καν. Τα βγάζω - τα ξαναβάζω και…. ΜΠΑΜ! :furious3:Έσκασε το άτιμο.

Έστω ότι κάτι έκανα λάθος τη δεύτερη φορά που δε νομίζω, τη πρώτη γιατί δε δούλεψε; Το mute και το standby τα έχω και τα δυο γεφυρωμένα στο +V. Πρέπει να τα ενώσω διαδοχικά; Μπερδεύεται; Όχι τίποτα άλλο αλλά φτιάχνω και κάτι άλλες πλακέτες με LM και τα έκανα μαντάρα και εκεί. Με εκείνη τη περίπτωση ξέρω τι φταίει, εδώ όμως δεν έχω ιδέα. Όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά στο PCB και ας μου πει. Έχω και το άρθρο του Ελέκτορ για όποιον το θέλει σε PDF. Δυστυχώς το όλο εγχείρημα κόστισε λίγο πολύ ~120 και πολύτιμο χρόνο. Κρίμα δεν είναι να πάει τσάμπα; Α! ξέχασα το chip του Ελέκτορ είναι το TDA7294 το οποίο άλλαξα με το TDA7293 λόγω της μεγαλύτερης τάσης τροφοδοσίας. Αυτά! :ciao:

Όλα τα υλικά και η καμπίνα.
Σύγκριση σχεδίου και πραγματικού PCB από πάνω.
Σύγκριση σχεδίου και πραγματικού PCB από κάτω.
Datasheet για το TDA7293 (αυτό που χρησιμοποίησα) και για το TDA7294 (το αρχικό).

3dgs

Established Member
19 June 2006
209
Athens
THE BOOTSTRAP CAPACITOR
For compatibility purpose with the previous de-
vices of the family
, the boostrap capacitor can be
connected both between the bootstrap pin (6) and
the output pin (14) or between the boostrap pin
(6) and the bootstrap loader pin (12).
When the bootcap is connected between pin 6
and 14, the maximum supply voltage in presence
of output signal is limited to 100V, due the boot-
strap capacitor overvoltage.
When the bootcap is connected between pins 6
and 12 the maximum supply voltage extend to the
full voltage that the technology can stand: 120V.

This is accomplished by the clamp introduced at
the bootstrap loader pin (12): this pin follows the
output voltage up to 100V and remains clamped
at 100V for higher output voltages. This feature
lets the output voltage swing up to a gate-source
voltage from the positive supply (VS -3 to 6V)
http://schematic.narod.ru/Audio/semi/Amp/a100-daten-301.pdf
http://schematic.narod.ru/Audio/semi/Amp/tda7294.htm

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
:worshippy: Φυσικά και το είχα ξεχάσει το παραπάνω! Μάλιστα μου είχα πει να το προσέξω όταν θα κάνω το PCB για να μη τη πατήσω αλλά τελικά τη πάτησα! :damnyou: Ευχαριστώ για τα λινκ. Ακόμα και έτσι όμως θα έπρεπε να παίξει, σωστά;
Η τροφοδοσία μου πάνω στους πυκνωτές εξομάλυνσης και χωρίς φορτίο είναι 2x46V, δηλαδή |92V| και συνεπώς κάτω των 100V με bootstrap στα pin 6 – 14. Βέβαια το σωστό είναι να μπει στα pin 6 – 12 πάνω στο bootloader για τα 120V. Να αναφέρω επίσης ότι στη δεύτερη προσπάθεια το κύκλωμα τροφοδοτήθηκε με 2x13V. (min. supply voltage: ±12 για το TDA7293) αλλά έσκασε. Τι άλλο να μου διέφυγε; Υποθέτω δε βλέπει κανείς πρόβλημα στο mute και το standby ούτε στα traces. Οι δοκιμές δεν είναι και εύκολες δεδομένου του κόστους των 11 το IC και τη τρελή διαθεσιμότητά του στα καταστήματα ηλεκτρονικών. Οπότε ψάχνομαι ακόμα να βρω τη πατάτα. Α! να και μια φοτο της έκρηξης!
:violent-smiley-011::builder:

Attachments

• tda.jpg
    tda.jpg
    50.9 KB · Views: 157

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,763
127.0.0.1
Α! να και μια φοτο της έκρηξης!

:grandpa: Και ο ηλεκτρολυτικός σου φαίνεται σαν να έχει κάνει σκάσει... Για να μην πω και για τους δύο...
Μιλάω για τον C3 και τον C2.

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
34,763
127.0.0.1
A... Και btw τις κολλήσεις σου τις βλέπω λίγο επίφοβες... Σαν να βραχυκυκλώνουν σε κάποια σημεία.

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Άλλαξα το TDA7293 με ένα TDA7294 (για το οποίο ήταν αρχικά φτιαγμένη η πλακέτα). Η τροφοδοσία που χρησιμοποίησα ήταν: 2x19V.
:a0210: Το κύκλωμα δούλεψε και καταναλώνει 50mA σε κατάσταση ηρεμείας με πολύ μικρό offset στην έξοδο. Έχω δυο προβλήματα όμως.
  1. Στη κανονική λειτουργία πρέπει να ενωθεί το standby pin με τη θετική τροφοδοσία και μετά το mute pin πάλι στο (+) για την έναρξη λειτουργίας. Εγώ συνδέοντας απλά το standby pin στο (+) και ελευθερώνοντάς το, έχω μουσική (με το standby και το mute στον αέρα όμως). Μετά από αυτό το σημείο ότι και να συνδέσω ή αποσυνδέσω δεν μπορώ να διακόψω την έξοδο. Μετά από λίγη ώρα και με τα standby και mute pins στον αέρα (3 - 4min) κόβεται η έξοδος. Φταίει η μικρή τάση τροφοδοσίας κάνοντας υπερβολικά μεγάλο το χρόνο διακοπής; Το mute για ομορφιά είναι;
  2. Το μπάσο είναι απαράδεκτο… Ένα ανεξέλεγκτο μπούκωμα. Ίσως φταίει αυτό: Note: The Boucherot cell R6, C10, normally not necessary for a stable operation it could be needed in presence of particular load impedances at VS <±25V. Χωρίς να είμαι σίγουρος
:furious3: Γιατί το TDA7293 μου έσκασε στα μούτρα; Εντάξει μπορεί να έχω χάσει τη μπάλα με τα mute-ξεmute, αλλα θα έπρεπε να δουλέψει… Το bootstrap στα pin 6 – 14, αντί 6 – 12 πάνω στο bootloader για τα 120V δεν δικαιολογεί καμία δυσλειτουργία… Τι κάνω, να ξαναβάλω TDA7293;

johzaf έχεις κανένα σχηματικό; Σμαρτ-κιτ μου φαίνεται το κύκλωμά σου, σωστά; Τι κάνεις εσύ με τα standby και mute pins;

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Τελικά έπαιξε… Αντικατέστησα τα TDA7293 με τα TDA7294 μιας και δεν ήθελα να ρισκάρω για άλλη μια φορά 24 ευρώ. Το πρόβλημα με τις επαφές standby και mute το έλυσα (δεν είχα καταλάβει καλά κάτι).
Το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Δεν ενθουσιάστηκα… Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα με το gain και την υπερβολική τάση τροφοδοσίας. Οι χαμηλές αν και καθαρές δεν έχουν δυναμικές. Υπερβολικά flat ήχος. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έτσι ακούγεται. Ότι ενισχυτή έχω κατασκευάσει με chipamps μου φαίνεται προβληματικός στις χαμηλές. Ακόμα και με τα LM της National. Σίγουρα υπάρχει κάποιο κραυγαλέο λάθος που κάνω στη σχεδίαση χωρίς να το συνειδητοποιώ. Δε πειράζει θα τη βρω την άκρη. Αν και o ενισχυτής έχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 μήνες, τώρα αξιώθηκα να φτιάξω ένα mini manual - παρουσίαση.
Enjoy!

Δημήτρης Δ.

Supreme Member
21 June 2006
5,454
Τελικά έπαιξε… Αντικατέστησα τα TDA7293 με τα TDA7294 μιας και δεν ήθελα να ρισκάρω για άλλη μια φορά 24 ευρώ. Το πρόβλημα με τις επαφές standby και mute το έλυσα (δεν είχα καταλάβει καλά κάτι).
Το αποτέλεσμα είναι μέτριο. Δεν ενθουσιάστηκα… Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα με το gain και την υπερβολική τάση τροφοδοσίας. Οι χαμηλές αν και καθαρές δεν έχουν δυναμικές. Υπερβολικά flat ήχος. Αδυνατώ να πιστέψω ότι έτσι ακούγεται. Ότι ενισχυτή έχω κατασκευάσει με chipamps μου φαίνεται προβληματικός στις χαμηλές. Ακόμα και με τα LM της National. Σίγουρα υπάρχει κάποιο κραυγαλέο λάθος που κάνω στη σχεδίαση χωρίς να το συνειδητοποιώ. Δε πειράζει θα τη βρω την άκρη. Αν και o ενισχυτής έχει ολοκληρωθεί εδώ και 2 μήνες, τώρα αξιώθηκα να φτιάξω ένα mini manual - παρουσίαση.
Enjoy!

Ta LM που ετυχε να εχω ακουσει σπιτι μου παιζανε παρα πολυ καλα (στο δικο μου ηχειο ) Και μπασο ειχανε και δυναμικα και καθαρα ητανε. Μηπως κανεις κατι λαθος? Τροφοδοτικο?

tonal

Moderator
Staff member
29 September 2006
3,127
Στο μάνιουαλιον βλέπω 16Ηz κάτω συχνότητα αποκοπής.
Μήπως θα έπρεπε να πάει πιο χαμηλά (2-3Hz) ώστε να πάρεις και βαθύτερο και καλύτερο μπάσο αυξάνοντας την τιμή του C1;

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
Η τροφοδοσία είναι 2x46V, αντί του 2x36V που προτείνεται για το 7294 :flute: Η αρχική σκέψη όμως ήταν να χρησιμοποιήσω το 7293 με τα pin 6 και 12 πάνω στο bootloader για τα 120V μέσω του bootstrap capacitor. Δεν έκατσε όμως:frown: Στις χαμηλές δε βλέπω πρόβλημα στην έκτασή τους και στη διαύγεια, αλλά στις δυναμικές αυτών. Δε μπορώ να δώσω άλλη περιγραφή, ελπίζω να πιάνετε το τι θέλω να πω.:proud: Προφανώς και το εγχείρημα χωλαίνει στη τροφοδοσία, αλλά ακούω παρόμοια προβλήματα και σε κυκλώματα με LM, που θεωρητικά (και πρακτικά για εμένα) είναι ανώτερα chipakia. Γενικά το συγκεκριμένο project το έκανα για να μη σκουριάζω ούτε εγώ ούτε και κάτι υλικά που είχα. Ευελπιστώ πάντως να πετύχει το επόμενο, για το οποίο έχω great expectations! :2thumb22sup: