Χώρος-Ακουστική-Κόστος

Magellan

Banned
28 July 2006
19,083
Εν πλώ
Aφορμή ένα ενδιαφέρον ερώτημα το φίλου messenger για κουβεντούλα
σε ένα κοινό, σε όσους έχουν η στήνουν τώρα κάποιο σύστημα, πρόβλημα...

Θάθελα όμως να ξέρω αν υπάρχουν λύσεις για ταίριασμα των συσκευών με τον χώρο όταν το κόστος των μηχανημάτων δεν δικαιολογεί την 5-μηνη μελέτη από επαγγελματία. Πιστεύω ότι το πιό σημαντικό σε ότι φτιάχνουμε είναι η αρμονία. Το να φτιάξω ένα αυτοκίνητο με 1000 ίππους και μηδέν κρατήματα είναι έγκλημα. Το να βάλω τα von κλπ. σε ένα χώρο γεμάτο ανακλάσεις και να τα οδηγήσω με ένα ενισχυτή της πλάκας παρομοίως. Τι μπορεί όμως να κάνει αυτός που μπορεί να διαθέσει ας πούμε 2000 ευρώ για μηχανήματα αναπαραγωγής στο θέμα του χώρου;

Last edited:
Τίποτα το ιδιαίτερο. Θα προσπαθήσει να καταφύγει στην συμμετρία, στην σωστή τοποθέτηση των επίπλων στον χώρο, άντε και άμα ξέρει να πάρει και ένα ultracurve και φυσικά θα προσπαθήσει να συνδυάσει συσκευές που θα είναι ηλεκτρικά απόλυτα συμβατές μεταξύ τους. Ομως με 2.000 € δεν μπορείς να πείς ότι ασχολείσαι με το χόμπυ της αναπαραγωγής μουσικής στο σπίτι με απαιτήσεις.ΙΜΗΟ

.............Ομως με 2.000 δεν μπορείς να πείς ότι ασχολείσαι με το χόμπυ της αναπαραγωγής μουσικής στο σπίτι με απαιτήσεις.ΙΜΗΟ

Άλλο να αρέσει σε κάποιον η μουσική και να τον ευχαριστεί και να τον ηρεμεί όταν ακούει και άλλο πως αρέσει σε κάποιον να ακούει. Είναι διαφορετικά πράγματα και κακώς τα μπερδεύουμε.

Από το σημείο που αρχίζεις να φτιάχνεις το χώρο σου και ψάχνεις καλώδια και δεν ξέρω 'γω τι άλλο, αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι περισσότερο για το πως και από πού ακούγεται και λιγότερο για την ίδια τη μουσική.

Re: Απάντηση: Χώρος-Ακουστική-Κόστος

Κάνεις λάθος...Μην κρίνεις εξ ιδίων τους άλλους...

Μπορεί. Πάντως δεν είχα διάθεση να κρίνω κανέναν. Ο δεύτερος ενικός ήταν γενικό και όχι προσωπικό στον Ευάγγελο.

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και με τις δύο τοποθετήσεις των φίλων.

- Νομίζω ότι και με περιορισμένο budget μπορείς να χτίσεις ένα πολύ αξιοπρεπές σύστημα. (πχ στο εξοχικό έχω ολοκληρωμένο ενισχυτή Monrio, ηχεία βάσης monrio, wd media player, musical fidelity V-Dac και παίζει μιά χαρά)

- Πιστεύω ότι το να αρχίσεις να ψάχνεσαι με την ηχητική απόδσοη του συστήματος σου δεν σημαίνει αυτόματα ότι σταματάς να ενδιαφέρεσαι για τη μουσική. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιες φορες δεν συμβαίνει)

Θα συμφωνήσω κι εγώ,ότι ένα σχετικά φθηνό σύστημα με προσεκτικά διαλεγμένα και στημένα μηχανήματα μπορεί να παίζει εξαίσια.

Σε ένα τέτοιο "βασικό" σύστημα,αρκεί να τηρούνται τα...βασικά.

Σωστή επιλογή ηχείων για το χώρο και προσεκτικό στήσιμο ηχείων,ένα καλό ράκ,φθηνά-καλά αντικραδασμικά και καλώδια,προσπάθεια η επίπλωση στον χώρο να αγαντάρει και να μην πνίγει το ηχητικό αποτέλεσμα.

Αυτά αρκούν.

Η κατηγορια εδω ειναι δικαναλος ηχος,που σημαινει οχι απαραιτητα οτι εισαι μουσικοφιλος,(ο μουσικοφιλος ακουει την αγαπημενη του μουσικη απο οτισηποτε και το ευχαριστιεται κιολας).Στο ψαξιμο για την επιτευξη μιας καλλυτερης αναπαραγωγης που θα μπορει να αγγιξει της αισθησεις,μπαινουν στην ζυγαρια τα μηχανηματα και το κοστος κτισης τους.Παντα παιζει ρολο που θελει να φτασει ο καθενας.Εαν σε καποιον που απλα ακουει απο ραδιακι του δωσεις 2000 για να παρει hifi,αυτος νομιζει μετα οτι βρισκεται στο μεγαρο.Για καποιον που <<ξερει>>,μεγαλη κουβεντα θα μου πεις,τι θελει,τα 2000 δεν επαρκουν.Ολα ειναι σχετικα,το πραμα μπλεκεται οταν χανουμε το μετρο και αντι να ακουμε μουσικη ακουμε μηχανηματα,βεβαια υπαρχουν και αυτοι που θελουν να δωσουν τα λιγοτερα και να θεωρηθουν καλλυτεροι απο τους αλλους.Παν μετρο αριστον, λοιπον,το αθλημα θελει πειρα γνωσεις ενασχοληση και δυστηχως χρημα.Το τελευταιο ειδικα στις μερες μας εχει διαφορετικη σημασια για τον καθενα μας οποτε ο καθενας αναλογως πρατει....

Πως το λέτε αυτό,ότι ο μουσικόφιλος ντέ και καλά ακούει μουσική απο κάθε μπακατέλα.Ισα-ίσα ο μουσικόφιλος ξέρει πως ακούγεται η αληθινή μουσική,πάει σε παραστάσεις,σε συναυλίες...Εχει υψηλές αναφορές...

Επειδή όλες οι γυναίκες βιολογικά-γεννετικά είναι ίδιες(μην το πώ αλλιώς...),μπορείς να πάς με οποιαδήποτε;Το ίδιο περίπου είναι...:Banane0:

Διονύση θα διαφωνήσω σε αυτό που λες με τις γυναίκες...
μου φαινεται δεν εχεις δει Το dvd:firstprize:

To θεμα μας ειναι χωρος-ακουστική-κόστος

πιστευω αν εχεις σωστό χωρό μπορείς να απολάυσεις μουσικούλα με λίγα σχετικά χρηματα για μηχανήματα
τα αλφάκια συμφωνούν...

Με τα λίγα που γνωρίζω και με εμπειρια των μηχανήματων μου σε στούντιο μπορώ να σας πω οτι δεν θα ελεγα οχι για λίγες ανακλάσεις.
Αν προσεξεις την τοποθέτηση εχεις ''σκήνη''
αν προσέξεις τον χωρο εχεις ισορροπία
αν προσεξεις την θεση ακροασης εχεις απόλαυση

αν προσέξεις να μην στενοχωρήσεις την γυναίκα σου δεν έχεις τίποτα.:Banane0:

Πως το λέτε αυτό,ότι ο μουσικόφιλος ντέ και καλά ακούει μουσική απο κάθε μπακατέλα.Ισα-ίσα ο μουσικόφιλος ξέρει πως ακούγεται η αληθινή μουσική,πάει σε παραστάσεις,σε συναυλίες...Εχει υψηλές αναφορές...

Επειδή όλες οι γυναίκες βιολογικά-γεννετικά είναι ίδιες(μην το πώ αλλιώς...),μπορείς να πάς με οποιαδήποτε;Το ίδιο περίπου είναι...:Banane0:

Δεν το λεω με την κακη εννοια.....Το λεω με την εννοια οτι τον ενδιαφερει το μουσικο γεγονος και τιποτα αλλο....Ολοι οι υπολοιποι ακροβατουμε μεταξυ μουσικοφιλου και μηχανακια.Το ιδανικο ειναι να εισαι μουσικοφιλος και λατρης ης υψηλης πιστοτητας,εκει βοηθαει το γεγονος να εχεις υψηλες αναφορες..

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω και με τις δύο τοποθετήσεις των φίλων.

- Νομίζω ότι και με περιορισμένο budget μπορείς να χτίσεις ένα πολύ αξιοπρεπές σύστημα. (πχ στο εξοχικό έχω ολοκληρωμένο ενισχυτή Monrio, ηχεία βάσης monrio, wd media player, musical fidelity V-Dac και παίζει μιά χαρά)

- Πιστεύω ότι το να αρχίσεις να ψάχνεσαι με την ηχητική απόδσοη του συστήματος σου δεν σημαίνει αυτόματα ότι σταματάς να ενδιαφέρεσαι για τη μουσική. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιες φορες δεν συμβαίνει)

Ωραία, πρότεινε ένα σύστημα να ακούσω το ρεκβιεμ του Βέρντι σε αληθοφανείς στάθμες, στο σαλόνι μου που είναι 45τ.μ.(ψέμματα λέω που θα ηθελα να είναι) και να το απολαύσω.

............

ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει :dancing:

Ωραία, πρότεινε ένα σύστημα να ακούσω το ρεκβιεμ του Βέρντι σε αληθοφανείς στάθμες, στο σαλόνι μου που είναι 45τ.μ.(ψέμματα λέω που θα ηθελα να είναι) και να το απολαύσω.

Αντι συστήματος θα σου προτείνω μία μαγική εκτέλεση (αυτή του Carlo Maria Guilini με τους Nocolai Ghiaurov και Christa Ludwig) για να απολαύσεις τό θαυμάσιο αυτό έργο.

ΙΜΗΟ μία λούμπα στην οποία πέφτουμε είναι ότι σταματάμε να απολαμβάνουμε τη μουσική καθεαυτή και συνδέουμε την απόλαυσή της με την ποιότητα αναπαραγωγής της. Νομίζω ότι πρέπει να μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτά τα δύο στο μυαλό μας, όχι πάντα εύκολο αφού νομίζω όλοι (και εμου συμπεριλαμβανομένου) έχουμε βρεθεί στην κατάσταση που αδυνατούμε να τα διαχωρίσουμε

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι η αναπαραγωγή ενός έργου από ένα κορυφαίο σύστημα δεν είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία και ότι δεν αξίζει κάποιος να επενδύσει σε ένα καλό σύστημα. (άλλωστε σε προσωπικό επίπεδο το έχω κάνει)

Φιλικά -bye-