Χώρος μεταξύ των ηχείων

Busoni

Supreme Member
5 July 2006
3,290
Αθήνα - Χολαργός
Έχουν σημασία τα αντικείμενα που τοποθετούνται μεταξύ των ηχείων; Η ερώτηση προκύπτει απο το ότι το καινούριο rack που σκέφτομαι να φτιάξω θα καλύψει αρκετά τον χώρο μεταξύ των ηχείων. Το μήκος του rack είναι περίπου 1.50m, ενώ τα ηχεία απέχουν 1.90 - 2.00m μεταξύ τους.
 
Από την εμπειρία μου καταλαβαίνω διαφορές όταν τα πράγματα που είναι ανάμεσα ή πίσω από τα ηχεία έχουν μεγάλες επιφάνειες (τηλεόραση π.χ.). Σε rack και λογικά μηχανήματα δεν έχω ακούσει κάτι...
Εκτός και αν μιλάμε για τον ενισχυτή της Burmester... :flipout:
 
Μπα...Burmester δεν υπάρχει... :flipout:
Τηλεόραση θα υπάρχει στο rack, υπήρχε ομως και στο προηγούμενο, αρα δεν θα κάνει διαφορά. Ισως προσπαθήσω να την βγαλω κιολας... :)

Παρεμπιπτόντως, η εκπομπή ενος ηχείου μέχρι ποιές γωνίες φτάνει συνηθως; Εννοώ το πολικό διάγραμμα για τα κλασικά ηχεία καμπίνας με μεγάφωνα.
 
Έτσι που τάχουν κάνει με bass reflex ή/και παθητικούς ακτινοβολητές σε random σημεία, τα μεγάφωνα να κοιτάζουν προς τα πάνω, στο πάτωμα, προς τα πίσω, πιάσε τον Shaolin και κούρευτον... :BDGBGDB55:

Για αυτό αγόρασα και εγώ κλειστό ηχείο να μην πονοκεφαλιάζω αλλά και πάλι κατέληξα να ακούω διαφορές ανάλογα με την ποιότητα της χαρτοπετσέτας που έχω στο τραπέζι τρομάρα μου!

Ότι πάει πίσω από τα ηχεία μου πάντος, ειδικά με μεγάλη επιφάνεια επειρεάζει την στερεοφωνική εικόνα.
 
Ότι πάει πίσω από τα ηχεία μου πάντος, ειδικά με μεγάλη επιφάνεια επειρεάζει την στερεοφωνική εικόνα.

Η επιφάνεια πίσω από τα ηχεία, μαζί με τις πλαϊνές, αριστερά και δεξιά ειναι οι σημαντικότερες μια και οι πρωτες ανακλάσεις πέφτουν εκεί.
 
Θεωρητικά, από τη στιγμή που τα ηχεία μου είναι κλειστά, πως μπορεί η πίσω επιφάνεια να είναι αυτή που θα ανακλάσει πρώτη τον ήχο; O.o
 
κλειστο η ανοιχτο δεν παιζει ρολο αφου μιλαμε για ανακλασεις
σε ξενο τυπο ειχα διαβασει πως ειναι γυρω στις 30 μοιρες .πισω και εμπρος
 
Το θέμα ειναι οτι εκπέμπουν ηχητικά κύματα πίσω και μπρός. Οι γωνίες ειναι διαφορετικές βεβαια απο ηχείο σε ηχείο. Για παράδειγμα, κοιτάξτε τα πολικά διαγράμματα εκπομπής για τα 16DS της Bose. Οι 0 μοίρες είναι η θέση ακρόασης ακριβώς μπροστά από το ηχείο(στο 1m, αν δεν κανω λάθος)
 

Attachments

  • bose_16ds_polar.jpg
    bose_16ds_polar.jpg
    28.8 KB · Views: 45
Το πολικό διάγραμμα εξαρτάται άμεσα από την αρκούδα.

Έτσι στις χαμηλές συχνότητες έχουμε εκπομπή 360 μοίρες ενώ στις πολύ υψηλές λιγότερες κι από 30 μοίρες (ανάλογα με το τουίτερ)
 
Για παράδειγμα, κοιτάξτε τα πολικά διαγράμματα εκπομπής για τα 16DS της Bose. Οι 0 μοίρες είναι η θέση ακρόασης ακριβώς μπροστά από το ηχείο(στο 1m, αν δεν κανω λάθος)

Tα bose γενικά είναι γνωστά για τις ανακλάσεις τους... Για τα συγκεκριμένα δεν γνωρίζω...


Το θέμα ειναι οτι εκπέμπουν ηχητικά κύματα πίσω και μπρός. Οι γωνίες ειναι διαφορετικές βεβαια απο ηχείο σε ηχείο.

Άρα να υποθέσω ότι απάντησες μόνος σου στην ερώτησή σου; Ναι, τα αντικείμενα που θα μπούν ανάμεσα από τα ηχεία σου έχουν σημασία λοιπόν... :ernaehrung004:
 
κλειστο η ανοιχτο δεν παιζει ρολο αφου μιλαμε για ανακλασεις
σε ξενο τυπο ειχα διαβασει πως ειναι γυρω στις 30 μοιρες .πισω και εμπρος

Συμφωνώ απολύτως! Οτιδήποτε ανάμεσα στα ηχεία δημιουργεί ανακλάσεις – είδωλα -bye-
 
Φίλε Busoni λυπάμαι αλλά βάσει της εμπειρίας μου από ανάλογη κατάσταση κατά το παρελθόν, πιστεύω ότι το έπιπλο αυτό θα αλλοιώσει σημαντικά την προσλαμβάνουσα από τον ακροατή αίσθηση στερεοφωνικής εικόνας. Αν μάλιστα βάλεις και τιβι τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο ....
 
Σε ηχεια κουτιου υπαρχουν ανακλασεις προς καθε κατευθυνση.

Σε διπολα, συνηθως εμπρος και πισω- γι αυτο και τοποθετουνται διαφορετικα.

Σε καθε περιπτωση καθε υλικο συμπεριφερεται διαφορετικα σε καθε σημειο του φασματος.

Αν για παραδειγμα εχετε ενα δωματιο με κουρτινες παντου, χαιρετιστε τις υψηλες. Σε ενα χωρο σωστο ακουστικα χωρο χρησιμοποιουμε και υλικα που απορροφουν τις χαμηλες συχνοτητες.

Τωρα, αν κατι αναμεσα στα ηχεια διαταραξει τη συνοχη του συστηματος, αυτο ειναι κατι που εχει να κανει με τη φυση των ηχειων, με το υλικο των επιφανειων αναμεσα στα ηχεια και με τις εντασεις που αναπτυσουμε, ακομα ακομα και με την οδηγηση απο τον ενισχυτη.

Μετα απο μελετη και δοκιμες, μπορουμε σε καποιες περιπτωσεις (οπως για παραδειγμα σε περιπτωσεις δημιουργιας στασιμων κυμματων λογω πχ της τοποθετησης των woofer) ακομα και να βελτιωσουμε τον ηχο.