Χρειάζομαι ενισχυτή για DTS/DD η μπορώ και με DAC?

dkazaz

Senior Member
15 August 2007
306
Athens
Καλημέρα σε όλους :)

Μια απλοϊκή ερώτηση: Θέλω να έχω ψηφιακό (Digital coaxial) ήχο από το HTPC στα ηχεία μου που είναι amplified (ενσωματομένο ενισχυτή στο subwoofer).

Ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση για ήχο αλλά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος απο τα ηχεία μου (τα Acoustic Energy AegoM), και δεν περισεύω πολλά λεφτά - γυρω στα 300 ευρώ για την ώρα.

Να πάρω έναν AVR π.χ. Yamaha 361? Ή να πάρω ένα DAC?
Αφού τα ηχεία είναι ενισχυμένα, το DAC πρέπει να αρκεί, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να δεχτεί ήχο τυπου DTS/DD/AC3... Επίσης δεν ξέρω αν έχει σημασία αφού τα ηχεία μου δεν είναι 5.1...

Συγνώμη για την μεγάλη ασχετοσύνη, αν μπορείτε να με συμβουλέψετε θα σας είμαι ευγνώμον!

Για να έχεις (και να ακούς) DTS θα πρέπει να έχεις 5 ηχεία και ένα Sub (5.1).

Έχεις ??? Γιατί με έχεις μπερδέψει λίγο. Κάπου λες ότι υπάρχει subwoofer και παρακάτω ότι τα ηχεία σου δεν είναι 5.1

Να υποθέσω ότι έχεις 2.1 ???

Last edited:
Ακριβώς, έχω 2.1 και είμαι εικανοποιημένος με αυτό. Το DTS το θέλω μόνο επιδή μερικές ταινίες έχουν μόνο DTS ή DD.

Δε με πειράζει να το ακούω στερεοφωνικά, απλά θέλω να έχω καλό ήχο σε όλες τις ταινίες.

Επίσης το HTPC μου δεν είναι το δυνατότερο, οπότε αν μπορώ να μην κάνο το decoding σε software, καλό είναι.

Το θέμα είναι τι μηχάνημα να πάρω? Ενισχυτή ή DAC? Το DAC μου φενεται απλό, αλλά ίσως είανι ακατάλληλο για ταινίες...

Αγαπητέ φίλε, εφόσον μιλάμε για πολυκάναλο ήχο είτε Dolby Digital είτε DTS, έχουμε πολλά κανάλια συμπιεσμένα και πεπλεγμένα μεταξύ τους. Για να μπορέσουμε να ακούσουμε χρειάζεται να περάσει το ψηφιακό σήμα μέσα από τον αντίστοιχο αποκωδικοποιητή ο οποίος θα ξεχωρίσει τα κανάλια, θα τα αποσυμπιέσει και κατόπιν θα οδηγηθούν στα αντίστοιχα DACs για να γίνει αναλογικό το σήμα.
Συνεπώς καταλαβαίνεις ότι ένα απλό DAC ΔΕΝ μπορεί να πάρει σήμα DD ή DTS για να παίξει. Οι AV ενισχυτές έχουν μέσα τους αντίστοιχους αποκωδικοποιητές οι οποίοι τροφοδοτούν τα DACs με το αποσυμπιεσμένο ψηφιακό σήμα.
Εφόσον τα ηχεία σου είναι ενεργά δεν έχει νόημα να αγοράσεις έναν AV ενισχυτή μόνο και μόνο για να τον χρησιμοποιήσεις σαν αποκωδικοποιητή.
Η καλύτερη λύση είναι να κάνει την αποκωδικοποίηση το HTPC σου και η κάρτα ήχου να τροφοδοτεί με αναλογικό σήμα τα ενεργά ηχεία σου. Φυσικά έχεις ορίσει στην κάρτα ότι έχεις δικάναλα stereo ηχεία έτσι ώστε να δίνει όλη την πληροφορία στα δύο κανάλια και να μην χάνεις τo surround.