Χρειάζονται λίγο αγάπη

23 December 2007
1,702
Σώθηκε από βέβαιο θάνατο πριν από μερικούς μήνες και σήμερα τελείωσα την επισκευή-αποκατάσταση του και παίζει πολύ καλά!!
Το ραδιόφωνο είναι Philips B3X96A και μου δόθηκε το καλοκαίρι από συγγενή μου, ο οποίος από κάπου το μάζεψε ξέροντας ότι ασχολούμαι με τέτοια.
Το κέλυφος από βακελίτη ήταν εξωτερικά γερο αλλά πολύ βρώμικο και είχα ελπίδες ότι τα πράγματα θα ήταν καλά μέσα, αλλά διαψεύσθηκα.
Μόλις το άνοιξα εκτός της σκόνης και της βρωμιάς που υπήρχε, διαπίστωσα ότι είχε ανοιχθεί από κάποιον και είχε πειραχθεί.
Πιο συγκεκριμένα έλειπαν δυο λυχνίες , το μεγάφωνο του και είχε αποσυναρμολογηθεί ο κεντρικός μεταβλητός πυκνωτής και η κλωστή που μετέφερε την βελόνα.
Αμέσως έψαξα για το service manual το οποίο το βρήκα σχετικά εύκολα στο net και δωρεάν
Δεύτερη δουλεία ήταν να διαλυθεί σε ότι μπορούσε να βγει εύκολα και να καθαριστεί με επιμέλεια .
Συνεχίζεται

Attachments

• P1010100.jpg
    P1010100.jpg
    84.4 KB · Views: 283
Για να σταθώ λίγο στον καθαρισμό τέτοιων ραδιόφωνων έχω να πω τα εξής:
Για όσους δεν το έχουν ξανά επιχειρήσει, καλό είναι η αποσυναρμολόγηση και ο καθαρισμός να γίνεται πάνω σε ένα μεγάλο άσπρο χαρτόνι, έτσι ώστε ότι πέσει από πάνω, να βρίσκεται εύκολα.
Επίσης μπορούμε να φωτογραφίζουμε το κάθε τμήμα που αφαιρούμε πριν το βγάλουμε και μετά, έτσι ώστε, αν ακολουθήσουμε τις φωτογραφίες ανάποδα, στο τέλος μπορούμε εύκολα να το συναρμολογήσουμε.
Ο καθαρισμός έγινε με ηλεκτρική σκούπα και με μικρό πινέλο. Αφού καθαριστεί η πολλή σκόνη μπορούμε να καθαρίσουμε τα μεταλλικά τμήματα με ισοπροπυλική αλκοόλη και με μπαμπάκι. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή η επιχείρηση ώστε να μην μετακινήσουμε η στραβώσουμε τα πηνία και τους πυκνωτές συντονισμού, γιατί αν κάτι καταστρέψουμε από αυτά, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται η αφαίρεση του τζαμιού του καντράν, ώστε να μην το σπάσουμε κατά την εξαγωγή καθώς και να μην σβηστούν τα γράμματα κατά τον καθαρισμό. Εδώ επιβάλλεται καλή φωτογράφηση από κοντά και με ευκρίνεια, έτσι ώστε σε περίπτωση καταστροφής, να έχουμε δυνατότητα αποκατάστασης.
Ξέχασα να αναφέρω ότι πριν από οτιδήποτε, αφαιρούμε και καθαρίζουμε με προσοχή τις λάμπες έτσι ώστε να μην σβηστούν τα στοιχεία τους.
Σημειώνουμε και τις θέσεις που βγάλαμε την κάθε μια, αν και αυτό πρέπει να ξαναελεχθει με το service manual, γιατί κάποιος μπορεί να τις έχει ανακατέψει πριν από εμάς.
Συνεχίζεται.

Να ρωτήσω, το μεγάφωνο, φαντάζομαι ένα μεγάλο οβάλ με πολύ γλυκό ήχο που μπορεί κάποιος να το βρει?
Έχω και εγώ ένα, Grundig νομίζω, μελλοντικό πρότζεκτ η αναπαλαίωση του, αλλά θυμάμαι ότι δεν έχει μεγάφωνο.

Να ρωτήσω, το μεγάφωνο, φαντάζομαι ένα μεγάλο οβάλ με πολύ γλυκό ήχο που μπορεί κάποιος να το βρει?
Έχω και εγώ ένα, Grundig νομίζω, μελλοντικό πρότζεκτ η αναπαλαίωση του, αλλά θυμάμαι ότι δεν έχει μεγάφωνο.

Εχεις πμ

Λοιπόν, αφού έγινε ο καθαρισμός το επόμενο βήμα ήταν να επισκευαστεί ο μεταβλητός πυκνωτής. Η ιδέα να αγοράσω από κάπου έναν καινούργιο δεν ήταν καλή, γιατί ούτε θα ταίριαζε στις βίδες, αλλά και ούτε στο καρούλι που τυλίγεται η κλωστή που μεταφέρει την βελόνα. Εξάλλου δεν ήξερα και την χωρητικότητα, μιας και στο service manual δεν έγραφε τιμή, αλλά μόνο κωδικό ανταλλακτικού.
Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, μιας και είχε διαλυθεί το ρουλεμάν που κρατούσε τον άξονα. Ευτυχώς βρήκα επάνω στο πυκνωτή κολλημένες από το ξεραμένο γράσο τις μπίλιες του ρουλεμάν, διαμέτρου 5/10 mm περίπου. Η διαδικασία ήταν αρκετά δύσκολη και μου έφαγε ένα απόγεμα έως ότου καταφέρω να το τελειώσω, μιας και το έλυσα- έδεσα πολλές φορές έως ότου το καταφέρω. Τελικά μετρήθηκε η χωρητικότητα με καπασιτομετρο και ελέγχθηκε για βραχυκυκλώματα με πολύμετρο.
Για την συνδεσμολογία με βοήθησε το service manual, μιας και είχαν κόψει όλες τις συνδέσεις.
Άλλο ένα απόγεμα μου έφαγε τοποθέτηση του σπάγκου που κινεί τον μεταβλητό και την βελόνα. Παρ’ όλο που φαινόταν πως περνάει ο σπάγκος στο φυλλάδιο, στην πράξη δεν ήταν και τόσο εύκολο, αν το κανείς για πρώτη φορά.

Συνεχίζεται.

Ο σπάγκος πάντα είναι ΤΟ παλούκι... Θυμάμαι πριν από χρόνια προσπαθούσα να συνεφέρω ένα Grundig Satellite 6001 που χρειαζόταν και πέρασμα του ενός σπάγκου (από δύο που είχε)... Πολλές ώρες δουλειά...

Επόμενο βήμα, ο έλεγχος των εξαρτημάτων αν ήταν καλά. Με το service manual ελέγχθηκαν όσα ήταν δυνατόν και βρέθηκε καμένη, όπου και αντικαταστάθηκε, η βατική αντίσταση εξομάλυνσης μεταξύ των δυο τμημάτων του ηλεκτρολυτικού πυκνωτή τροφοδοσίας.
Ο πυκνωτής δε, παρόλο που είχε ηλικία περίπου 50 χρόνια μέτραγε 30+30 μF από 50+50 μF ονομαστική τιμή.
Αυτό ίσως θα πρέπει να μας προβληματίσει για το πόσο γρήγορα γερνάνε τέτοια εξαρτήματα, μιας και έχω βρει και άλλα παρόμοιας η και λιγότερης ηλικίας χωρίς τεράστια ελάττωση της αρχικής τιμής. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι οι ηλεκτρολυτικοί έχουν +/- 20% ανοχή.
Για λόγους ασφαλείας όμως έκανα την γνωστή επέμβαση αλλαγής του εσωτερικού του πυκνωτή με δυο καινούριους αλλά χωρίς να αλλάξει η εξωτερική εμφάνιση.
Στις φωτογραφίες βλέπουμε μια τέτοια επέμβαση από παλαιότερη επισκευή άλλου ραδιοφώνου, μιας και δεν έβγαλα για αυτό.

Attachments

• PC030177.jpg
    PC030177.jpg
    33.7 KB · Views: 101
  • PC030182.jpg
    PC030182.jpg
    46.4 KB · Views: 102
Απάντηση: Re: Χρειάζονται λίγο αγάπη

Οι λυχνίες που έλειπαν μου στάλθηκαν από τον συμφορμιτη Sifis Samos όπου και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι μου τα έστειλε και με δικά του έξοδα.:grinning-smiley-043
Το μεγάφωνο που έλειπε αντικαταστάθηκε από καινούργιο που βρήκα σε γνωστό κατάστημα ηλεκτρονικών. Είναι Philips και εφάρμοσε ακριβώς στην πατούρα του κουτιού. Υπάρχει η πιθανότητα ακόμα και να είναι το ακριβές ανταλλακτικό. Αν και το πλήρωσα λίγο παραπάνω λόγο αυθεντικότητας αλλά και αποθήκευσης τουλάχιστον μιας σαρακονταετιας.
Έτσι λοιπόν τελείωσε η επισκευή του ραδιοφώνου το οποίο παίζει κανονικά και είναι και αρκετά ευαίσθητο. Ευτυχώς δεν χρειάσθηκε συντονισμό γιατί είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω, εσείς τουλάχιστον εσείς που διαβάζεται αυτές τις γραμμές και τυχόν έχετε παρόμοια παλαιά ραδιόφωνα, αν δεν μπορείτε να τα επισκευάσετε – αναπαλαιώσετε, τουλάχιστον φροντίστε να ζήσουν όσο πιο πολύ γίνεται και να μην καταλήξουν σε κανένα παλιατζή.
Κάποιοι παππούδες μας κάποτε τα ακριβοπλήρωσαν και με αυτά γέρασαν.

Re: Απάντηση: Re: Χρειάζονται λίγο αγάπη

Μπραβο Στελιο για το μερακι σου,ωραια πραματα...

Το παλιο εχει παντα τη μαγεια του...

Re: Απάντηση: Re: Χρειάζονται λίγο αγάπη

Οι λυχνίες που έλειπαν μου στάλθηκαν από τον συμφορμιτη Sifis Samos όπου και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι μου τα έστειλε και με δικά του έξοδα.:grinning-smiley-043 .....
Κάποιοι παππούδες μας κάποτε τα ακριβοπλήρωσαν και με αυτά γέρασαν.

τιποτα σπουδαιο φιλε..αυτα τα προτζεκτ ειναι καταπληκτικα και αξιζουν καθε βοηθεια..
Εχω κ εγω ενα παρομοιο ραδιοφωνο αλλα και δε το "κατεχω" και δε εχω τον χρονο..μακαρι μελοντικα να μπορεσω να το μαζεψω λιγο, μονο και μονο να νιοσω οτι εχω κατι λειτουργικο απτον παπου μου και την γιαγια μου... ... να το ακους και να το χαιρεσαι!