Χρησιμότητα κεντρικού ηχείων (διαλόγων)

Pantos

AVClub Addicted Member
29 December 2013
1,643
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τη χρησιμότητα του κεντρικού ηχείου (διαλόγων) σε σύστημα 5.1 ή 7.1; Εγώ έχω ένα σύστημα 5.0 τώρα (χωρίς subwoofer) και από τότε που έβαλα το κεντρικό δεν κατάλαβα διαφορά σε σχέση με το 4.0. Και πριν με τέσσερα ηχεία, μοιραζόταν ο ήχος στα δύο μπροστινά και νόμιζες ότι ο ήχος έρχεται από το κέντρο. Και όταν συνέδεα τον υπολογιστή και του έλεγα να βγάλει ήχο από το κεντρικό ηχείο (Configure Speakers στο Control Panel των Windows) έκλεινα τα μάτια και το άκουγες ότι ο ήχος ερχόταν από το κέντρο. Άλλωστε νομίζω ότι είναι βασική ιδιότητα της στερεοφωνίας να μπορεί να αναπαράγει ήχο από το κέντρο.
Άρα από την πλευρά της κατεύθυνσης του ήχου δεν έχω καταλάβει διαφορά. Μήπως είναι φτιαγμένα για να αναπαράγουν καλύτερα τις συχνότητες της ανθρώπινης φωνής;

Αν καθεσαι κεντρο ok, αν ομως καποιος θεατης καθεται παρακεντρα, θα ακουει τους διαλογους απο το ηχειο που βρισκεται πιο κοντα σε αυτον.

Επισης, επειδη τα κεντρικα δεν κατεβαινουν και παρα πολυ χαμηλα, αν δεν εχεις subwoofer ο ηχος θα ακουγεται με ελλειψη χαμηλων (σε σχεση με τα left/right που κατεβαινουν πιο χαμηλα, Καποιοι διαλογοι εχουν μπασο.)

Επισης, Μιας και τα left/right δεν θα παιζουν τους κεντρικους διαλογους, εχουν λιγοτερους ηχους να αναπαραγουν με οτι αυτο συνεπαγεται στην καθαροτητα αναπαραγωγης τους. Επισης δεν ξερω αν ο εκαστοτε ενισχυτης πετυχαινει χωρις σφαλματα το mix και την υπολοιπη αποκωδικοποιηση των αλλων καναλιων, λογω περισσοτερης δουλειας με το Mix αυτο.

Ενα καλο ηχειο διαλογων (και ψιλο ακριβο) μπορει να προσδωσει πολυ καλη αναπαραγωγη διαλογων, ειδικα αν τα left/right ειναι χαμηλοτερης ποιοτητας αυτου.

Τελος, καποιος οπου χτιζει σιγα σιγα το 5.1 συστημα του, μπορει να το προσθεσει αργοτερα το κεντρικο εκμεταλλευομενος το phantom mode.

Βαζοντας και ενα sub για να γεμισεις τοσο το κεντρικο οσο και τα surround, θα διαπιστωσεις τη βελτιωση στον ηχο σου.

Η άποψή μου για το κεντρικό ηχείο είναι ότι αν είναι χειρότερης ποιοτικής υλοποίησης ή διαφορετικό από τα left-right καλύτερα να μην υπάρχει.
Χειρότερο θα είναι το αποτέλεσμα παρά καλύτερο.Δεδομένου κιόλας ότι το κεντρικό ΔΕΝ αναπαράγει τους διαλόγους μόνο αλλά φορτίζεται με
την περισσότερη ηχητική πληροφορία της ταινίας,θα πρέπει να είναι καποιας ποιοτικής υλοποίησης που η πληροφορία να αποδίδεται με αληθοφάνεια,
να μπορεί να σηκώνει στάθμες σχετικά εύκολα χωρίς παραμορφώσεις και να μπορεί να απλώνει τον ήχο στο χώρο έτσι ώστε αυτός να δένει με τα left-right.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να βάζουμε ένα κεντρικό τέρας και κολωνάκια για left-right.Πρέπει όλα τα ηχεία ή τουλάχιστον η μπροστινή
τριάδα να είναι ίδιας κατηγορίας και κατασκευαστή για να υπάρχει ομοιομορφία στον ήχο.

Δυστυχώς, έχει επικρατήσει ένας όρος για το κεντρικό ηχείο που είναι λάθος. Το λένε και ηχείο διαλόγων, ενώ στην πραγματικότητα κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Ένα καλό κεντρικό (και μεγάλο) έχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι τυχαίο πως στα σετ ηχείων 5.1 που όλα τα ηχεία είναι ίδια μεταξύ τους, το κεντρικό πολλές φορές είναι μεγαλύτερο.

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τη χρησιμότητα του κεντρικού ηχείου (διαλόγων) σε σύστημα 5.1 ή 7.1; Εγώ έχω ένα σύστημα 5.0 τώρα (χωρίς subwoofer) και από τότε που έβαλα το κεντρικό δεν κατάλαβα διαφορά σε σχέση με το 4.0. Και πριν με τέσσερα ηχεία, μοιραζόταν ο ήχος στα δύο μπροστινά και νόμιζες ότι ο ήχος έρχεται από το κέντρο. Και όταν συνέδεα τον υπολογιστή και του έλεγα να βγάλει ήχο από το κεντρικό ηχείο (Configure Speakers στο Control Panel των Windows) έκλεινα τα μάτια και το άκουγες ότι ο ήχος ερχόταν από το κέντρο. Άλλωστε νομίζω ότι είναι βασική ιδιότητα της στερεοφωνίας να μπορεί να αναπαράγει ήχο από το κέντρο.
Άρα από την πλευρά της κατεύθυνσης του ήχου δεν έχω καταλάβει διαφορά. Μήπως είναι φτιαγμένα για να αναπαράγουν καλύτερα τις συχνότητες της ανθρώπινης φωνής;
Και γω φιλε μου επαιζα με 4.0. Μονο οταν προσθεσα το κεντρικό όμως ειχα κινηματογραφικη αισθηση, που πιστευω θα αυξηθει κ με την προσθηκη ενος σαμπ, παρολο που τα front ηχεια μου εχουν 7" woofer. Και οπως ειπε κ ο πιο πανω συμφορουμιτης, το κεντρικο ηχειο δν παιζει μονο διαλογους αλλα το 70% του ηχου της ταινιας...

Εγώ έχω πάρει ομοιόμορφη μπροστινή τριάδα. Δεξί αριστερό Magnat Monitor Supreme 802 (που σκοπεύω να το αναβαθμίσω σε Magnat Monitor Supreme 1002 αν βρω αγοραστή για τα 802 :operator:) . Κεντρικό Magnat Monitor Supreme Center 252.
Όπως βλέπετε το κεντρικό είναι σαφώς χειρότερο από τα πλαϊνά. Φαντάζομαι ότι έτσι είναι σε όλες τις σειρές ηχείων. Οπότε μάλλον χειρότερος θα βγαίνει ο ήχος από το κεντρικό σε σχέση με τα πλαϊνά.

Πλεονεκτήματα είναι πράγματι ότι ο ήχος βγαίνει πάντα από το κέντρο όπου και αν κάθεσαι (αν και τι νόημα έχει το 5.1 αν είσαι σε λάθος θέση, τότε θα έχεις θέμα με τα μπρος και πίσω ηχεία) και ότι αφήνει τα πλαϊνά να συγκεντρωθούν σε άλλη πληροφορία (αν και αυτό σχετικό είναι, μπορεί τα πλαϊνά να είναι 3 δρόμων και το κεντρικό 2). Αξίζει για αυτούς τους λόγους να παίζεις την πληροφορία από χειρότερα ηχεία;

Να σου πω την αλήθεια θεωρώ μεγαλύτερη αναβάθμηση να αλλάξεις το κεντρικό σου με το Vector Center 213 που έχει παραπλήσια χαρακτηριστικά με τα main σου με καλύτερες μονάδες όμως,παρά να πάρεις μεγαλύτερα main.
Εκτός και αν τα χρησιμοποιείς για γλέντια σε φουλ ένταση αλλιώς δεν νομίζω να ακούσεις ουσιαστική διαφορά στις ταινίες που να αξίζει τα χρήματα που θα χάσεις από την πώληση των 802 και τα παραπάνω που θα διαθέσεις για τα 1002.Πιο πολλά θα πάρεις από ένα καλύτερο κεντρικό κατά τη γνώμη μου!

Φυσικά,πριν από όλα αυτά καλό θα ήταν να δρομολογήσεις την αγορά ενός υπογούφερ για να απογειωθεί ο ήχος σου!
Είναι και αυτό πολύ σημαντικό κανάλι!

Να σου πω την αλήθεια θεωρώ μεγαλύτερη αναβάθμηση να αλλάξεις το κεντρικό σου με το Vector Center 213 που έχει παραπλήσια χαρακτηριστικά με τα main σου με καλύτερες μονάδες όμως,παρά να πάρεις μεγαλύτερα main.
Εκτός και αν τα χρησιμοποιείς για γλέντια σε φουλ ένταση αλλιώς δεν νομίζω να ακούσεις ουσιαστική διαφορά στις ταινίες που να αξίζει τα χρήματα που θα χάσεις από την πώληση των 802 και τα παραπάνω που θα διαθέσεις για τα 1002.Πιο πολλά θα πάρεις από ένα καλύτερο κεντρικό κατά τη γνώμη μου!

Ακούω πολύ περισσότερο μουσική από ότι βλέπω ταινίες. Οπότε πιστεύω ότι δεν αξίζει να δώσω περισσότερα χρήματα για το κεντρικό. Το βάρος πέφτει στα main.
Όσο για τη διαφορά, δεδομένου ότι τα 1002 είναι 3 δρόμων, νομίζω ότι θα καταλάβω διαφορά και σε χαμηλές εντάσεις.