Χρωματική απορία

Sotiris

Supreme Member
18 June 2006
5,534
Με το htpc αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπήρχε με το dvd.
Μιλάω πάντα για HD αρχεία και περισσότερο mkv.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με το πως εμφανίζεται το κίτρινο χρώμα, το χρώμα το οποίο έχει το folder icon στο pc σας.
Παραθέτω 2 φωτό στις οποίες έχω κάνει τσιμπημένο το πρόβλημα για να γίνει κατανοητό στις οθόνες σας

Περισσότερο εμφανίζεται στις θεάσεις των ντοκυμαντέρ και όπου το σήμα είναι video (βλ. clips της eurovision πχ).
Σε ταινίες ελάχιστες φορές, αλλά το αποκορύφωμα ήταν η ταινία Wall-e.
Η γη με αυτό το σκονισμένο κίτρινο χρώμα, απεικονιζόταν αλλού γι αλλού. Μετά στο διαστημόπλοιο τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο φυσικά.
Οι εκρήξεις ας πούμε έχουν μία πορτοκαλί, όχρα εμφάνιση και το κέντρο της φλόγας εμφανίζεται σαν καμμένο λευκό.
Contrast και φωτεινότητα από την άλλη είναι σωστά ρυθμισμένα, αλλά όπως σας είπα δεν έχω πρόβλημα με τα αλλα χρώματα.
Αν χαμηλώσω το saturation του χρώματος και το contrast για να εμφανιστεί σωστά το εικονίδιο του folder (το κίτρινο χρώμα δηλαδή), τότε όλα τ αλλα χρώματα είναι..... "γεια σου". Μια μαυρόασπρη και ξεπλυμένη εικόνα.
Προσπάθησα με την ATI να ρυθμίσω κάτι για flesh tone κλπ που αναφέρει, αλλά δεν αλλάζει τίποτα στην εικόνα. Δε παίζουν αυτές οι ρυθμίσεις;
Οι μόνες αλλαγές που γίνονται στην εικόνα είναι με τις γνωστές ρυθμίσεις κοντραστ, φωτεινότητα, κορεσμός και rgb, όπου όσο και να έπαιξα μαζί τους δεν μπόρεσα να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καμιά ιδέα;

Attachments

• Normal.jpg
    Normal.jpg
    15.6 KB · Views: 3
  • Problem.jpg
    Problem.jpg
    19.4 KB · Views: 2
Φίλε Σωτήρη θα ξεκινήσω αναφέροντας ότι όσο και έμπειρος να είναι κάποιος δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά χρωματικά έναν προβολέα.

Η ρύθμιση της αντίθεσης, της φωτεινότητας και του κορεσμού είναι κάποιοι βασικοί παράμετροι που μπορεί κάποιος με τη βοήθεια ενός D.V.E π.χ. να φέρει σε κάποιο σημείο τον προβολέα του.

Όμως για οποιαδήποτε παρέμβαση πέραν αυτών χρειάζεται κάποιος επαγγελματίας για να 'εξαντλήσει' τα όρια και να φέρει τον προβολέα στα υψηλότερα επίπεδα αναπαραγωγής του.

Εκτός από τους παράγοντες που αναφέρεις ότι επιδρούν στην εικόνα μας υπάρχει η θερμοκρασία χρώματος και το gamma που είναι πολύ σημαντικοί.

Θα πρέπει να μας δώσεις και κάποιες πληροφορίες για τον προβολέα σου, την οθόνη και το μέγεθος αυτής.

Αν κατάλαβα καλά το πρόβλημά σου είναι η 'ξεθωριασμένη' απεικόνιση του κίτρινου. Εφόσον έχεις ρυθμίσει σωστά, και όχι με το μάτι, τη φωτεινότητα,την αντίθεση και τον κορεσμό, η πιο πιθανή αιτία του προβλήματός σου είναι η χρωματική ισορροπία και ίσως το gamma.

Αλήθεια το 'πρόβλημα' που αναφέρεις εμφανίζεται σε όλες τις διαβαθμίσεις του κίτρινου?

Παίζω με τον km player και core avc στον optoma 70 και στις 100".
Δεν προσπαθώ να επιδιώξω το τέλειο, αλλιώς θα φώναζα κάποιον επαγγελματία και από την άλλη μου αρέσει να ασχολούμαι και να το παλεύω.
Ούτως ή άλλως το setup δεν είναι κανένα ιδιαίτερο, ιδίως ο προβολές ο οποίος δεν έχει τις τρελές ρυθμίσεις (έλλειψη CMS πχ).
Το πρόβλημα μου είναι εντελώς το αντίθετο από αυτό που λες.
Ενώ όλα τα άλλα χρώματα είναι ικανοποιητικά στα μάτια μου, το κίτρινο εμφανίζεται υπερκορεσμένο.
Εγώ θέλω να εμφανίζεται όπως στην 1η φωτό.
Αν όμως το ρυθμίσω ώστε να φαίνεται έτσι, τότε όλη η εικόνα γίνεται απαράδεκτη. Σχεδόν μαυρόασπρη και υποτονική.
Το θέμα είναι να μπορούσα να πειράξω μόνο τον κορεσμό του κίτρινου χρώματος από το pc.

Σωτηρη, καταρχην επιβεβαιωσε οτι εχεις ρυθμισει σωστα το brightness/contrast του συστηματος σου. Τα υπολοιπα προς το παρον αστα στο default.
Τωρα σχετικα με το Wall-E, επειδη το ειδα προχθες σε BR, επιτηδες εχει διαφορετικο Look στην γη-ερημο στην αρχη και στο διαστημα/διαστημοπλοιο στο τελος. Ομως, δεν ειδα κατι το πολυ περιεργο ωστε να δικαιολογει το ποστ σου..

Το περίεργο είναι το πως απεικονίζεται το κίτρινο χρώμα στο πανί.
Το έβλεπα σε άλλες ταινίες ότι ήταν υπερκορεσμένο, αλλά τόσο πολύ κίτρινο το συνάντησα στην ταινία wall-e.
Αυτό μου έδωσε την αφορμή να γράψω το post.
Έχω ρυθμίσει σωστά το brightness/contrast καθώς και το gray scale (σύμφωνα με τα δικά μου μάτια και τα γνωστά πάτερνς)
Βελτίωση έχω στο παραπάνω φαινόμενο αν παίξω με το tint, αλλά και πάλι όχι τόσο επιθυμητή.