Circumaural Hi-Fi Ακουστικά κατηγορίας 100-150 - Συγκριτικός Πίνακας & Απόψεις

raise

Established Member
31 August 2007
130
Αθήνα
headphonesn.jpg

Αρχικά να πω ότι είμαι οπαδός της στερεοφωνικής ακρόασης από ηχεία δαπέδου. Ποτέ δε συμπάθησα τα ακουστικά και η μόνη μου εμπειρία ήταν με in-ear φυσικά. Έφτασε όμως ο καιρός που δε μπορώ να ακούσω ελεύθερα… Είναι άμεση ανάγκη να γίνω πιο διακριτικός μέσα στο σπίτι και για αυτό θα ήθελα τη βοήθειά σας. Αρχικά να περιγράψω λίγο τις ανάγκες μου και να σας βοηθήσω να με καθοδηγήσετε προς το σωστό ακουστικό… Το εύρος τιμής που θέλω να κινηθώ είναι τα 100 , άντε 150 μόνο αν υπάρχει κάτι εξαιρετικό για τη τιμή αυτή. Θα ακούω για μεγάλες χρονικές περιόδους οπότε τα περιμετρικά του αυτιού ακουστικά (Circumaural) είναι μονόδρομος για μένα και δεν ενδιαφέρομαι για κάτι άλλο. Τα ακούσματα θα είναι μουσική, ταινίες και διδακτικά βίντεο από το Sansa Clip και το Desktop PC κυρίως. Δεν σκοπεύω να χρησιμοποιήσω ενισχυτή ακουστικών. Έτσι ψάχνω κάτι που θα είναι σχετικά ευκολοδήγητο. Επέλεξα να παραμείνω στις 3 διάσημες κατασκευάστριες εταιρίες. AKG, Sennheiser και Beyerdynamic. Η μόνη ουσιαστική εμπειρία μου ως ιδιοκτήτης είναι με ψείρες της Sennheiser. Επέλεξα δυο μοντέλα από κάθε εταιρία που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των 100-150 (τιμές Ελλάδος από skroutz.gr) και ανήκουν στη κατηγορία του οικιακού μουσικού-κινηματογραφικού περιβάλλοντος. Δε με ενδιαφέρουν τα στουντιακά μοντέλα αφού όπως παρατήρησα έχουν σημαντική διαφορά ονομαστικής πίεσης κεφαλοδεσμού (nominal headband pressure) και ψάχνω κάτι άνετο. Να πω ότι δοκίμασα και τα DT770PRO (δε θυμάμαι τιμή Ω) και δε μου πολυάρεσαν… Τέλος θα προτιμούσα κάτι κλειστό αλλά δυστυχώς οι υμι-ανοιχτές και οι πλήρως ανοιχτές τοπολογίες έχουν κατακλείσει την αγορά. Ίσως και δικαιολογημένα αφού λένε πως έρχονται πιο κοντά στην ακρόαση από ηχεία. Δεν έχω ακούσει ποτέ από ανοιχτού τύπου και είμαι πολύ περίεργος για το αν αληθεύει αυτό. Με ανησυχεί ιδιαίτερα όμως το ότι θα ενοχλώ. Το πρόβλημα είναι ότι στο σπίτι υπάρχει ένα δωμάτιο “μελέτης” που το μοιράζομαι και δε θα ήθελα να ακούγομαι. Στα ανοιχτά ακουστικά η ακρόαση σε χαμηλές εντάσεις παράγει τόσο μεγάλες “διαρροές” που θα ενοχλούν; Δηλαδή δε μπορώ να το αντιμετωπίσω ακούγοντας χαμηλά;

Ανακεφαλαιώνοντας, ψάχνω κάτι στα ευκολοδήγητο στα 100-150 , περιμετρικά από το αυτί με μικρή δύναμη συγκράτησης και βάρος, με όσο το δυνατόν μικρότερες “διαρροές”. Αν και υπάρχουν πολλά μεταχειρισμένα και προσφορές καταστημάτων, έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια μου που δε θα ήθελα να το διακινδυνέψω… Κλίνω προς τα Sennheiser HD 518. Βλέπω ότι έχουν μια μέση ευαισθησία και βάρος και κάποιοι ισχυρίζονται πως τα τρία μοντέλα (HD 598, HD 558 και HD 518) μοιράζονται το ίδιο Driver και ας έχουν +30 αντίστοιχα. Επίσης θετικό είναι το ότι έχουν αποσπώμενο καλώδιο. Το αρνητικό είναι βέβαια ότι από τη πλευρά των ακουστικών χρησιμοποιούν TRRS βύσμα (άντε βρες στην αγορά) και στην άλλη άκρη έχουν jack 6.3mm με αντάπτορα σε 3.5mm. Οπότε για τη χρήση που θέλω θα πρέπει να κατασκευάσω άλλο καλώδιο. Δεν είναι πρόβλημα αυτό, απλά extra κόστος και κόπος.

Βλέπω τα πράγματα λάθος; Θα ήταν προτιμότερο να πάω σε κάτι ακόμα πιο βασικό γλιτώνοντας χρήματα και κερδίζοντας εμπειρία για κάτι καλύτερο αργότερα; Να έκανα την υπέρβαση για κάτι καλύτερο από τώρα (…αλλά χωρίς να ξέρω που πάω); Κοιτάω σωστά ακουστικά; Έχετε κάποια άλλη πρόταση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το παραλήρημα...

Re: Circumaural Hi-Fi Ακουστικά κατηγορίας 100-150 - Συγκριτικός Πίνακας & Απόψεις

Τα κλειστου τυπου ειναι μαλλον κουραστικα για πολυωρες ακροασεις .