class "DAC" amp

nopiano

New member
6 January 2012
30
αθηνα
Ας πάρουμε ως δεδομένο το εξης στατιστικό οτι το 95% των audioφιλων στο 90% του χρόνου που ακούει μουσική, ακούει ψηφιακά αρχεία.

Τότε θα αναφερθώ σε ένα θέμα που αν και πολυσυζητημένο, δεν έχω δει να διατυπώνεται με τον τρόπο που θα το θεσω.

Γιατί να αναζητούμε ενα πολύ καλό DAC και ενα πανάκριβο ενεργοβόρο class A ενισχυτικό και οχι ενα πολύ καλο class D ενισχυτικό με digital inputs? Και ρωτάω τους παλιότερους και πιο γνώστες , μήπως μου διαφεύγει κάτι θεμελιώδες τεχνικά ;

Θα ήθελα τα posts όσων έχουν διάθεση να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση να είναι περιγραφικά όσο αφορά στον ήχο ή ακόμα καλύτερα τεχνικά με πληροφορίες για τα ρεύματα τις απώλειες και τα εξαρτηματα.

Posts του τύπου " θ έ λ ω να βλέπω λαμπίτσες :Banane0:" θα γίνουν επίσης αποδεκτά :2thumb22sup:

Πολύ ωραίο θέμα! Πιστεύω πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Νομίζω πως έχει να κάνει περισσότερο με το πως προτιμάει κάποιος να ακούει την μουσική του, αφού αυτός είναι κι ο σκοπός του χόμπι. Βέβαια είναι πολύ ωραίος ο προβληματισμός περί ενεργειακής απόδοσης των συσκευών, κάτι που εγώ προσωπικά δεν συμμερίζομαι γιατί πολύ απλά οι ηχοσυσκεύες και ειδικότερα οι ενισχυτές που μας απασχολούν εδώ, δεν είναι αναμμένοι 24 ώρες το 24ωρο αλλά και να είναι, σε κατάσταση ηρεμίας η κατανάλωση ισχύος είναι πολύ μικρή πλην κάποιων εξαιρέσεων.

Μετά λοιπόν από αυτά πιστεύω πως το αντικείμενο του Hi-Fi έχει να κάνει με το κυνήγι της πιστής αναπαραγωγής του μουσικού έργου, αποθηκευμένο στο οποιοδήποτε μέσο, από το εκάστοτε ηχοσύστημα. Κι επειδή όλη αυτή η διαδικασία έχει και τον παράγοντα της ακουστικής ικανοποίησης εξαρτώμενη από διάφορες ηχητικές παραμέτρους, ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Θέλω να καταλήξω στο ότι προτεραιότητα πιστεύω για τον καθένα ηχόφιλο είναι η ικανοποίησή του από την ακρόαση μουσικής που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό κάποιες φορές από τον ''ηχητικό χαρακτήρα'' των συσκευών που διαθέτει ή επιλέγει... Πιασ' το αυγό και κούρευτο...

Εμένα προσωπικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι ηχοσυσκευές μου να μου ''μεταφέρουν'' ή να ''μου βγάλουν'' το συναίσθημα της ηχογράφησης. Αυτό το χαρακτηριστικό εγώ προσωπικά αυτή την στιγμή το παίρνω από λάμπα. Τώρα αν ''καίει'' 200 βατ αντί για 75 ποσός με ενδιαφέρει, ειδικά όταν οι φορές που ακούω μουσική είναι 10 ώρες την εβδομάδα. Και πολλές λέω. Και 600 βατ να ''έκαιγε'' πάλι λίγο θα με πείραζε. Στους Class D ποτέ δεν βρήκα την νιρβάνα μου. Ίσως όχι ακόμα.

Τα κριτήρια που επιλέγουμε τις συσκευές ήχου είναι κατά βάση ηχητικά και φυσικά υποκειμενικά (και ίσως όχι ενεργειακά, όσον αφορά την πλειοψηφία) αφού ο καθένας μας έχει την άποψή του για τον ''ήχο'' που θέλει να ακούσει.

Μήπως εννοείς ‛Full Digital Amps’ και όχι class-D ?

Γενικά πάντως class A vs D , διακριτά vs ολασεένα

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις ούτε απαράβατοι κανόνες

Ας πάρουμε ως δεδομένο το εξης στατιστικό οτι το 95% των audioφιλων στο 90% του χρόνου που ακούει μουσική, ακούει ψηφιακά αρχεία.

Τότε θα αναφερθώ σε ένα θέμα που αν και πολυσυζητημένο, δεν έχω δει να διατυπώνεται με τον τρόπο που θα το θεσω.

Γιατί να αναζητούμε ενα πολύ καλό DAC και ενα πανάκριβο ενεργοβόρο class A ενισχυτικό και οχι ενα πολύ καλο class D ενισχυτικό με digital inputs? Και ρωτάω τους παλιότερους και πιο γνώστες , μήπως μου διαφεύγει κάτι θεμελιώδες τεχνικά ;

Θα ήθελα τα posts όσων έχουν διάθεση να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συζήτηση να είναι περιγραφικά όσο αφορά στον ήχο ή ακόμα καλύτερα τεχνικά με πληροφορίες για τα ρεύματα τις απώλειες και τα εξαρτηματα.

Posts του τύπου " θ έ λ ω να βλέπω λαμπίτσες :Banane0:" θα γίνουν επίσης αποδεκτά :2thumb22sup:

Ενα καλό class D ενισχυτικό είναι αυτό.

Το πρόβλημα κατ εμέ είναι στο ότι φοβόμαστε το καινούργιο κατα βάσην, διότι από ήχο δεν θα το έλεγα κακό (τουλάχιστον στην έκθεση που τον άκουσα μου άφησε θετικές εντυπώσεις).

Μακαρι η class d τεχνολογια να εμπαινε για καλα σε ολες τις κατηγοριες τιμης και να υποστηριζοταν απο πολλες εταιριες με πολλα μοντελα ακομα και εισαγωγικα. Μακαρι επισης να ερθει ο ηχος των ψηφιακων εκει που μπορει να ερθει. Μεχρι τοτε κ επειδη η αγορα θα κατακλυζεται απο Α_Β μηχανηματα, μιας τεχνολογιας γνωστης ισως κορεσμενης αλλα αξιοπιστης, ο περισσοτερος κοσμος θα αγοραζει ταξη ΑΒ και θα ψαχνει για μετατροπεις.

Διοτι καλο το devialet αλλα τι να το κανει το 95% του αγοραστικου κοινου οταν ειναι απαγορευτικο για την τσεπη του. Εγω θα σας δειξω μια πιο προσιτη προσπαθεια απο μια μεγαλη εταιρια που ενω εχει γκαμα και highend μηχανηματων εχει περασει στη συνειδηση του κοσμου σαν consumer. Η συγκεκριμμενη εταιρια καταπιαστηκε ηδη απο το 2006 με την ταξη Δ προσπαθωντας να την φερει σιγα σιγα κ πιο προσιτα στο αυτι και τα μετρα της τσεπης του απλου χομπιστα με τη σειρα Μ. Τελευταια παρουσιασε αυτο το μηχανημα, Direct Digital Powered DAC Amplifier οπως το ονομαζει:

http://nadelectronics.com/products/hifi-amplifiers/C-390DD-Direct-Digital-Powered-DAC-Amplifier

5570_0.jpg

vollverstaerker_nad_c390dd_bild_1347458632.jpg

gallery_1633.jpg

Ενα καλό class D ενισχυτικό είναι αυτό.

Το πρόβλημα κατ εμέ είναι στο ότι φοβόμαστε το καινούργιο κατα βάσην, διότι από ήχο δεν θα το έλεγα κακό (τουλάχιστον στην έκθεση που τον άκουσα μου άφησε θετικές εντυπώσεις).

Χτυπάς ψηλά Φραγκ!!..Εξαίρετο αλλά τσουχτερούλι!

Ισως όπως όλα τα εξαιρετικά πράγματα σε αυτή την ζωή...

Προφανως εννοεις ενισχυτη class d με ενσωματωμενο dac γιατι αλλιως δεν γινεται,

τετοιοι υπαρχουν οπως ο devialet αλλα ειναι πανακριβος,οπως υπαρχουν κλασικοι ενισχυτες Α/Β με ντακ μεσα τους,
καλο θαταν να υπηρχαν συσκευες ολα σε ενα,
ή ας πουμε για καποιον που θελει προ και τελικο, να ειχαν ολοι οι προ ντακ επανω,
αν και τελευταια υπαρχει αυξανομενη ταση το ντακ να κανει και αξιοπρεπως χρεη προενισχυτου.
Γιαυτο και οι αγγελιες εχουν γεμισει προενισχυτες,λεω εγω τωρα....

Γενικα υπαρχει το στρατοπεδο που λεει οτι καλυτερα να ειναι ξεχωριστα κομματια για να μην υπαρχουν αλληλεπιδρασεις μεταξυ των συσκευων καλυτερες τροφοδοσιες κλπ κλπ.
Μπορει και να ειναι καταναλωτικο τρυκ για να πουλανε περισσοτερα κομματια,αλλα ποιος ξερει?

Χτυπάς ψηλά Φραγκ!!..Εξαίρετο αλλά τσουχτερούλι!

Ισως όπως όλα τα εξαιρετικά πράγματα σε αυτή την ζωή...

Κάπτεν, αν σκεφτούμε ότι το dac της AMR κάνει περί τα 8 και ένας σύγχρονος ολοκληρωμένος παρόμοιας ισχύς ένα τάληράκι, τότε μια χαρά είναι η τιμή του. Βέβαια τί θα το κάνουμε το ωραίο μας ράκ τότε αλλά αυτό είναι άλλο θεμα....

Κάπτεν, αν σκεφτούμε ότι το dac της AMR κάνει περί τα 8 και ένας σύγχρονος ολοκληρωμένος παρόμοιας ισχύς ένα τάληράκι, τότε μια χαρά είναι η τιμή του. Βέβαια τί θα το κάνουμε το ωραίο μας ράκ τότε αλλά αυτό είναι άλλο θεμα....

που τοδες ρε Φραγκ οτι κανει 8?

Απάντηση: Re: class "DAC" amp

Προφανως εννοεις ενισχυτη class d με ενσωματωμενο dac γιατι αλλιως δεν γινεται,

τετοιοι υπαρχουν οπως ο devialet αλλα ειναι πανακριβος,οπως υπαρχουν κλασικοι ενισχυτες Α/Β με ντακ μεσα τους,
καλο θαταν να υπηρχαν συσκευες ολα σε ενα,
ή ας πουμε για καποιον που θελει προ και τελικο, να ειχαν ολοι οι προ ντακ επανω,
αν και τελευταια υπαρχει αυξανομενη ταση το ντακ να κανει και αξιοπρεπως χρεη προενισχυτου.
Γιαυτο και οι αγγελιες εχουν γεμισει προενισχυτες,λεω εγω τωρα....

Γενικα υπαρχει το στρατοπεδο που λεει οτι καλυτερα να ειναι ξεχωριστα κομματια για να μην υπαρχουν αλληλεπιδρασεις μεταξυ των συσκευων καλυτερες τροφοδοσιες κλπ κλπ.
Μπορει και να ειναι καταναλωτικο τρυκ για να πουλανε περισσοτερα κομματια,αλλα ποιος ξερει?

Και γενικότερα,
Το ποτάμι δε γυρνά πισω
Όλο και περισσότεροι ‛ολοκληρωμένοι’ φοράνε και Usb πια
Και όσο περνά ο καιρός θα είναι στάνταρ

Eμενα παντως μου αρεσει να βλεπω πολλα κουτια,εχει την πλακα του κι αυτο,το λεω σαν γενικοτητα μεσα στην συζητηση,εχει και την πλακα της αναζητησης και της αλλαγης μεμονωμενων κομματιων,σαν χομπυ παντα το αναφερω.
Δεν ξερω αν θα επαιρνα μια συσκευη που να ταχει ολα,την ιδια λογικη εχω και στα πισι δεν χωνευω τα λαπτοπ,και βεβαια ποτε δεν φτανουν τις επιδοσεις ενος ντεσκτοπ.

Ακουμπάς 2 θέματα. Class D vs Class A και ενσωματωμένο ή όχι DAC.
θεωρητικά η χρήση ξεχωριστών μονάδων είναι καλύτερη γιατί δίνει περισσότερο περιθώριο στον κατασκευαστή να δημιουργήσει κάτι χωρίς να περιορίζεται από τους κανόνες συνύπαρξης τόσων διαφορετικών κυκλωμάτων στο ίδιο κουτί. Θερμοκρασία, θόρυβο, τροφοδοσία κλπ κλπ κλπ.
Για το Class A vs Class D έχουν γραφτεί αρκετά ήδη

εχω την εντυπωση ο φιλος δεν εννοει τη λυση ολα σε ενα αλλα εχει μπερδεψη τους class d με τους ψηφιακους.φιλε μου οι class d ειναι αναλογικοτατοι ενισχυτες και απλα δουλευουν σε διαφορετικη ταξη λειτουργιας.ο μονος ενισχυτης που ειναι ψηφιακος ειναι ο nad που εβαλε παραπανω το Tyler και δεν χρειαζεται dac αφου ενισχυη το σημα οπως ειναι και μονο στην εξοδο του το μετατρεπη.αν μπορεις ειναι μια πολυ καλη λυση αλλα προς το παρον το εχει το κοστος του.

Απάντηση: Re: class "DAC" amp

εχω την εντυπωση ο φιλος δεν εννοει τη λυση ολα σε ενα αλλα εχει μπερδεψη τους class d με τους ψηφιακους....

Για αυτό τους λέω και full digital παραπάνω. Δε ξέρω ποιος είναι ο επικρατέστερος όρος. Συναντάται και ως Direct Digital, True Digital etc.

...εγω να συνεχισω το βιολι μου δειχνωντας και κατι στη χαμηλη κατηγορια τιμης. Ολιγοβατος, στη χωρα μας ερχεται στα 480 ευρω περιπου. Μαλλον οχι full digital αλλα πληρει το ζητουμενο "πακετο"

http://www.eu.onkyo.com/downloads/1/1/7/0/0/ONKYO_A-5VL_datasheet_EN.pdf

blacklrg.jpg

rearlrg.jpg

HI-ONKYO-A5VL-TOPOFF_big.jpg

Exclusive Vector Linear Shaping Circuitry (VLSC) Digital Technology
192kHz/24-bit PCM1796 Burr Brown DACs
2x60w rated power output
Dedicated transformers for left and right amplifiers
1.6mm thick, anti resonant, chassis with aluminium front panel
Switchable MM/MC phono input
A/B speaker output
Direct mode delivers audio as the source intends
Motor driven volume control
Custom designed, audio-tuned, reference capacitors
Optical and Coaxial inputs
Gold plated RCA connections
Low impedance copper bus plates for perfect ground potential
Gold plated banana plug terminals
Headphone output
RI compatible Remote control

Last edited:
χαίρομαι για το ενδιαφέρον που έχει το θέμα, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή (12/12/2012) η λογικότερη διαδρομή της πληροφορίας, από το μέσο που είναι γραμμένη μέχρι τα αυτιά μας είναι:

μπαίνει ψηφιακά στον ενισχυτή → μετατρέπεται στο σωστό ψηφιακό σήμα χωρίς απώλειες → χωρις να μετατραπεί ποτε σε αναλογικό να γίνεται η "διαδικασία" PWM → το ρεύμα του τροφοδοτικού το κάνει αναλογικό σήμα → από τα φίλτρα εξόδου φτάνει στα ηχεία (παραλείπω αναδράσεις και τα λοιπά)
Αυτή ειναι η διαδικασία που ακολουθεί ενας class D ενισχυτής απο την εξοδο του ενσωματωμένου DAC και μετά.

συγκρίνω λοιπόν αυτή τη διαδικασία με την κλασσική: ψηφιακή πήγη → DAC → ενίσχυση αναλογικού σήματος με πανάκριβο (λόγω υλικών) , τεράστιο, πολύ βαρύ, ενεργοβορο μηχάνημα.

παρακαλώ διορθώστε τις τεχνικές ανακρίβειες που πιθανώς να διατυπώνω

Στην αλυσίδα υπάρχει μία πάρα μα πάρα πολύ σημαντική παράλειψη. Η ρύθμιση της έντασης και ο τρόπος που υλοποιείται.