- 19 June 2006
- 258
Εδώ και αρκετό καιρό διάβαζα στο ιντερνετ σχετικά με την ηχητική τους ταυτότητα,βλέποντας πολλούς να τα κατηγορούν ως πικάπ χωρίς συναίσθημα,ψυχρά,cd like και τα συναφή.Εδώ και ένα χρόνο περίπου είχα αλλάξει κεφαλή στο project 9.1 βάζοντας την concerto αντί της benz ace και το αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω πως με ενθουσίασε.Συγκεκριμένα παρατηρούσα πως η κεφαλή δεν άπλωνε ως όφειλε ενώ και στα δυναμικά δεν δικαιολογούσε τη διαφορά τιμής από τη benz.To phono stage είναι το balance plus συν το τροφοδοτικό accu της clearaudio οπότε δε τίθεται θέμα αλλαγής του.Εχοντας επομένως κεφαλή και phono από την ίδια εταιρεία αποφάσισα να το ψάξω και να ακούσω από κοντά τι εστί ήχος clearaudio.H πρώτη μου επαφή ήταν με το performance και κεφαλή την maestro σε σχέση με το rpm10 και κεφαλή κάποια ortofon ίδιας κατηγορίας τιμής.Δυστυχώς επειδή η maestro είναι mm χρησιμοποιήσαμε το εισαγωγικό basic.Kατά τα άλλα ενισχυτής ο primare I30 και ηχεία τα audio physic tempo που έχω και εγώ.Το αποτέλεσμα περίπου ισόπαλο με το performance να υπερτερεί σε στερεοφωνική εικόνα και το project στα σώματα και το χαμηλό.Για καλή μου τύχη υπήρχε δίπλα στημένο το νέο clearaudio innovation compact με κεφαλή την αμέσως επόμενη της concerto(stradivari)και βραχίονα τον unify με phono το balance plus ώστε να έχω μια όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομοιομορφία με το δικό μου set up.Ηχητικά το αποτέλεσμα ήταν σε δική του κλάση σε όλους τους τομείς,αλλά και η τιμή πολύ αλμηρή.Στράφηκα τότε στο champion με το CMB και βραχίονα τον unify.To στήσιμο έγινε σπίτι μου από τον ορφέα και διήρκησε περίπου 4 ώρες(άτιμο αζιμούθιο!).Οι εντυπώσεις;Καταρχήν τον ήχο δεν μπορώ να τον πώ ψυχρό αλλά καθαρό!Υπάρχει μια καθαρή αποτύπωση της ηχητικής σκηνής μια καλύτερη στερεοφωνική εικόνα σε μεγάλο βαθμό,ενώ φωνητικά και δυναμικά είναι πραγματικά αλλού.Οταν έχεις τόσο μεγάλη βελτίωση είναι νομίζω λάθος να ασχολείσαι με επιμέρους στοιχεία γιατί η μουσική είναι ένα ενιαίο σύνολο.Δύο μόνο παρατηρήσεις.Η συμβολή ενός καλού προενισχυτή και η ρύθμιση του αζιμούθιου με παλμογράφο είναι κεφαλαιώδους σημασίας.