Compact DSLR!?

Φανερός Πράκτωρ

Established Member
12 January 2014
179
Lausanne, CH
Παίζει καμία καλή; :) Και για να εξηγούμαι επειδή compact & dslr είναι αντιφατικοί όροι:
- Για compact έχω το κινητό μου που βγάζει μια χαρά φωτογραφίες όταν έχει φως και το έχω πάντα μαζί μου. Το ότι το έχω πάντα μαζί μου είναι πολύ συμαντικό για μένα επειδή δεν βγαίνω για "σαφάρι" φωτογραφίας αλλά την ίδια στιγμή μου αρέσει να τραβάω φωτό.
- Το κινητό προφανώς δεν συγκρίνεται με μια σοβαρή φωτογραφική μηχανή και όταν δεν έχει πολύ φως προφανώς τα βρίσκει σκούρα και η διαφορά αυξάνει ραγδαία
- Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να πάρω μια ψηφιακή που να μπορώ να αλλάζω φακούς (δλδ DSLR) αλλά να έχω πάνω κυρίως έναν πολύ φωτεινό φακό (ακόμα και αν δεν έχει καθόλου zoom) για να βγάζω φωτογραφίες με αρκετή συννεφιά αλλά και σε κλειστούς χώρους χωρίς φλας
- Θέλω να μην είναι γκουμουτσα γιατί δεν θα την παίρνω ποτέ μαζί μου. Με λίγα λόγια θέλω να μπορώ να την πετάω μέσα σε μια τσάντα ώμου που πάντα θα έχω μαζί μου και να μην με ενοχλεί από όγκο και βάρος.

Με λίγα λόγια το κινητό μου (iphone 5) είναι μια χαρά για απλές φωτό επειδή 1) το έχω πάντα μαζί μου και 2) είναι μια αξιοπρεπής φωτογραφική σε καλές συνθήκες.
Η ερώτηση είναι: Τι μπορώ να αγοράσω ώστε να παραμένει φορητό (το 1 είναι αδιαπραγμάτευτο) και να έχει και καλές επιδώσεις σε πιο δύσκολες συνθήκες.

Για λεφτά ας βάλουμε ένα (συζητήσιμο) ταβάνι στα 600 ευρώ.
Για μέγεθος ας πούμε να χωράει σε μια τέτοια τσάντα (άντε λίγο πιο μεγάλη)
picard-ranger-umhaengetasche-leder-22-cm-795175.jpg

υγ: δεν πολυψήνομαι για λύσεις όλα σε 1 τύπου ultra-zoom αλλά αν επιμένετε...

---

Μια ιδέα... αλλά προτείνετε και εσείς επειδή δεν είμαι έμπειρος

π.χ. αυτή

με αυτόν τον φακό

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάτι τέτοιο που είναι αρκετά ικανοποιητικό από άποψη φορητότητας (δεν ξέρω από ποιότητα βέβαια)

canon_eos_m_mirrorless_camera_top.jpeg

View attachment 134463

Κατ αρχήν να σε καλωσορίσω στο AVClub !!! Στο θέμα μας τώρα: η Canon Μ που έβαλες εδώ, είναι mirrorless ή CSC (=Compact System Camera), δηλαδή ανήκει σε μια νέα σχετικά κατηγορία που οι κατασκευαστές έχουν αφαιρέσει τον καθρέφτη των DSLR (= Digital Single Lens Reflex). Ο στόχος είναι η απλότερη κατασκευή και η εξοικονόμηση όγκου - βάρους. Μια βασική διαφορά τους από τις Dslr τουλάχιστον στα περισσότερα μοντέλα είναι ο τρόπος εστίασης CDAF (Contrast Detection Auto Focus) αντί για PDAF (Phase Detection AF), με τον δεύτερο να είναι πιο γρήγορος. Αυτό βεβαίως μετράει στα κινούμενα θέματα δηλ. σπόρ, παιδιά που τρέχουν κ.λ.π. Αν αυτά είναι στα βασικά σου ενδιαφέροντα, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις και να πας σε DSLR ή να ανέβεις πολύ οικονομικά για κορυφαίες mirrorless. Αν όχι, την καλύτερη σχέση τιμής - απόδοσης αυτή την στιγμή προσφέρει η Sony NEX3N https://www.skroutz.gr/s/2981420/Sony-NEX-3N-16-50mm-Kit.html , πολύ μαζεμένη, και φθηνή και με έναν βολικό ζουμ 24-100, σκοτεινό μεν αλλά με αξιοπρεπή απόδοση (παρά τα όσα του σούραν οι "πιουρίστες"). Η απολύτως μικρότερη βέβαια είναι η Panasonic GM1 που ανήκει στο στρατόπεδο των m4/3 https://www.skroutz.gr/s/4213604/Panasonic-Lumix-DMC-GM1-Kit.html?from=autocomplete&keyphrase=panasonic+gm1 η οποία βέβαια ξεφεύγει από το budget και έχει επίσης βολικό αλλά σκοτεινό φακό 24 - 64. Και στις δυο μπορείς να φορέσεις βεβαίως φωτεινούς prime (χωρίς ζουμ).
Η Canon δεν είναι κακή μηχανή, φωτογραφικά είναι μάλιστα πολύ καλή και την βρίσκεις σε καλή τιμή λόγω επερχόμενου νέου μοντέλου. Είναι όμως πολύ αργή και προς το παρόν πάσχει από έλλειψη φακών - αν αυτό σε ενδιαφέρει. Εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/97522-Canon-mirrorless έχουμε νήμα ειδικά γι αυτήν...

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι κάτι τέτοιο που είναι αρκετά ικανοποιητικό από άποψη φορητότητας (δεν ξέρω από ποιότητα βέβαια)

canon_eos_m_mirrorless_camera_top.jpeg

View attachment 134463

Την έχω, από φορητότητα είναι άψογη. Το αυτό και από ποιότητα. Και κατασκευής (μαγνήσιο, όχι πλαστικό), και εικόνας (έχει τον 18ρη αισθητήρα της Canon, και Digic 5).
Για το θέμα των φακών, 3 έχει το σύστημα όλο-κι-όλο (18-55, 11-22 και 22mm), αλλά τρία διαμάντια, αντιθέτως με όλα τα λοιπά mirrorless, όπου για να δεις προκοπή θέλει να δώσεις ένα χέρι και ένα πόδι. Και σε λογική τιμή (ακόμη και ο εξαιρετικός 11-22 βγαίνει μόλις 350 ευρώ). Στο ebay παίζουν από σπασμένα κιτ οι πρώτοι δύο (18-55is, 22mm) σε τιμές κάτω των 100 ευρώ. Ειδικά ο 22ρης που φοράει παραπάνω, φωτεινός (φ/2), μικρός, και πάμφθηνος για την ποιότητά του.
Όποιος θέλει, μπορεί να ψάξει να βρει φακό με τέτοια χαρακτηριστικά, τέτοιες διαστάσεις και ιδίως τέτοια τιμή, σε οποιοδήποτε σύστημα.

Σε εστίαση τα άλλα συστήματα είναι ταχύτερα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι μιλάμε για απελπιστική κατάσταση. Απλώς είναι πιο πίσω. Ακόμη και με το νεώτερο firmware, που διπλασίασε την ταχύτητά της.

Με αντάπτορα (που είναι μέρος του πλήρους κιτ) παίρνει όλους τους φακούς της Canon. Εάν την πάρει κανείς, αξίζει να πάρει το πλήρες κιτ, βγαίνει πάμφθηνα για αυτά που περιλαμβάνει. Λείπει μόνο ο υπερευρυγώνιος 11-22.

Το βασικό της μειονέκτημα: είχα συνηθίσει σε περισσότερα χειριστήρια (ερχόμενος από Canon 5D2), και αντ' αυτών πρέπει να χρησιμοποιώ την touch οθόνη.

Last edited:
πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και ευχαριστώ για τις άμεσες και κατατοπιστικές απαντήσεις! Κοίταξα ακόμα περισσότερο την canon eos m και το focus της σε διάφορα reviews και μου φαίνεται ικανοποιητικό με το τελευταίο firmware. Σε κάθε περίπτωση δεν θα τραβάω κινούμενα αντικείμενα ή ανθρώπους. Επιπλέον μου αρέσει πολύ και το στυλ της αλλά και το μενού της σε σχέση π.χ. με τις sony που μου δείχνουν σχετικά χοντροκομένα (τα μενού της).

cacau, θα περίμενα να συγκρίνεις την eos m με την sony nex-6 και όχι με την nex-3.
Βασικά αυτή την σύγκριση είδα σε κάποια review που η πλάστιγγα έγερνε προς την nex-6. Βέβαια μιλάμε και για άλλη τιμή.
Αυτό που μου άρεσε στην nex-6 ήταν το σκόπευτρο που σε φωτεινές μέρες θα σώζει.

H nex-3 που σου πρότεινε ο Δημήτρης (cacau) είναι πιο κοντά στην canon που βλέπεις από ότι nex-6 η οποία σε πάει σε άλλη κατηγορία.
Θα μπορούσες να δεις και μία premium compact και να σου περισσέψουν και χρήματα, sony rx100,Olympus xz-2,panasonic lx7, η σειρά είναι τυχαία.

Μόνο τιμολογιακά είναι πιο κοντά.

Μην ξεχνάμε η Canon πλασαρίστηκε στα 900 ευρώ πέρυσι. Είναι μια εξαιρετική κατασκευή, (μαγνήσιο αντί πλαστικού), συνοδευόμενη από πολύ καλούς φακούς. Στα 350 ευρώ που πηγαίνει πλέον το κιτ, είναι περίπου τσάμπα.

Πάντως προσωπικώς την θεωρώ μηχανή ειδικής κατηγορίας. Δεν ξέρω εάν θα τη συνιστούσα γενικώς. Σε εμένα μέτρησε η συμβατότητα με το σύστημα Canon που ήδη διέθετα, η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, η φορητότητα (όριο να χωράει σε τσέπη) με τον 22mm, και η δυνατότητα για χέριασμα με το Magic Lantern. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν όλες οι απόψεις που διαβάζω στο νετ για τη μηχανή, προέρχονται από κατόχους (μεγαλύτερου, και συνήθως FF) συστήματος Canon, οι οποίοι έσπευσαν να την αγοράσουν όταν το καλοκαίρι έπεσε ξαφνικά πάνω από 50% η τιμή της, και πιθανότατα αποτελούν μεγάλο μέρος του συνόλου των κατόχων της μηχανής. Άρα τη θεωρώ μάλλον κάτι σαν cognoscendi's choice, και όχι μηχανή του ευρέως κοινού.

Αν και από άποψη τιμής, πρέπει να μιλάμε μάλλον για ένα από τα καλύτερα vfm (εάν όχι το καλύτερο): πήρα το πλήρες κιτ από το γνωστό "γαλλικό" κατάστημα για 465 ευρώ (σώμα, 18-55, 22mm, φλας, αντάπτορας για φακούς EF), ο εξαιρετικός υπερευρυγώνιος 11-22 (όλοι οι φακοί με STM μοτέρ) κάνει άλλα 350 ευρώ, άρα σύνολο 815. Με άλλα 180 ευρώ βρίσκει κανείς τον τίμιο 55-250 IS II. Άρα με κάτω από χιλιάρικο έχει πλήρες σύστημα με τέσσερις φακούς (υπερυρυγώνιο, στάνταρ, τέλε ζουμ, και φωτεινό σταθερό ημιευρυγώνιο, άπαντες πλην του σταθερού, με οπτική σταθεροποίηση), φλας, και αντάπτορα για όλους τους EF. Προσωπικώς δεν γνωρίζω αυτή τη στιγμή άλλο σύστημα όπου να μπορείς να βρεις τα ανωτέρω, με φακούς αντίστοιχης εννοείται απόδοσης και χαρακτηριστικών, σε τέτοια τιμή. Σε Σόνυ ούτε γι' αστείο, μόνο ο υπερευρυγώνιός της 11-18 πηγαίνει 650 ευρώ. Και δεν είναι και καλύτερος.

send σχεδόν με έπεισες. Σκέφτομαι να την πάρω από το amazon μια που έχω ένα μήνα να την δοκιμάσω και αν δεν μου αρέσει μπορώ να την επιστρέψω και να πάρω τα λεφτά μου πίσω. Βέβαια δεν βλέπω τις προσφορές που λες. Η πιο κοντινή (που είναι βέβαια πολύ καλή είναι αυτή που μέχρι χθες ήταν στα 360 ευρώ...)

Προτάσεις θα προτιμούσα από το γαλλικό amazon μια που είμαι Γαλλία.

Εγώ την πήρα από το mydigitaland.

Δεν θέλω πάντως να πείσω κανέναν. Έγραψα ότι είναι μηχανή ειδικού κοινού. Για Άμαζον δεν ξέρω, πάντως στη Γερμανία βλέπω το πλήρες κιτ (μπορεί να μην έχει τον αντάπτορα φακών Canon EF) στα 519 ευρώ. Αξίζει να πάρει κανείς το πλήρες κιτ, με τον 22ρη και το φλασάκι. Η μηχανή δεν έχει ενσωματωμένο φλάς. Το φλας που συνοδεύει το κιτ (90ΕΧ) αξίζει και μόνο ως μάστερ φλας να το κρατήσεις (αν και εντελώς σπαρτιατικό, περιέργως έχει αυτή τη δυνατότητα!)

Εναλλακτικά, μπορεί να βρεθεί το σώμα στο γερμανικό ebay για 229 ευρώ + αποστολή (και μάλιστα το ακριβό ασημί, το οποίο είναι ανοδιωμένο, όχι βαφή!), και οι φακοί από ebay από Ιαπωνία από σπασμένα κιτ, κάτω από 80 ευρώ έκαστος. Αξίζει επίσης, για πλήρες κιτ, να αγοραστεί ο υπερευρυγώνιος 11-22. Στα 350 ευρώ είναι πάμφθηνος για φακός του είδους του.

Last edited:
Συμφωνώ με το Τάσο ότι η canon που αναφέρει είναι μηχανή ειδικών περιστάσεων.
Δε νομίζω ότι είναι all around φωτογραφική.
Στο ξαναλέω ότι μάλλον με μία καλή compact θα βολευτείς καλύτερα.

Δεν ξέρω εάν θα βολευόμουν με μια κόμπακτ. Κατ' αρχάς από μέγεθος δεν θα μου έδινε κάτι το παραπάνω, μου αρκεί το επίπεδο σμίκρυνσης. Από ευκολία χρήσης, ήδη την έπιασε στα χέρια της η σύζυγος, κάτι που δεν έκανε με τα slr σώματά μου και μάλλον δεν θα έκανε με κάτι άλλο που θα απαιτούσε χειρισμό και ρυθμίσεις πέραν της touch οθόνης (μάλλον σημαντικό αυτό για επίφαση ευκολίας για τις γυναίκες).
Από ποιότητα εικόνας και δυνατότητες πάντως, απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Μιλώντας πάντα από τη δική μου οπτική γωνία.

Τώρα εάν θα μπορούσα να μείνω μόνο με αυτή... σαν αποτέλεσμα, δεν λέω, με φτάνει εκεί που θέλω. Σαν μηχανή όμως θέλω και κάτι πιο σοβαρό. Λιγότερο φορητό, με οπτικό σκόπευτρο και πολλά χειριστήρια. Old habits die hard.

Για τσάντα που ειπώθηκε, είναι τόσο μικρή η μηχανή και οι φακοί της που δεν τη βάζω ούτε στη Brady Gelderbourn ούτε στη Billingham 335 που χρησιμοποιώ κανονικά, αλλά σε μια μικρή Brady Arrow:

dart-fishing-ba_6CD28A09_large.jpg

δεν έχω βάλει προστατευτικά μέσα, έχω αφήσει το προστατευτικό αδιάβροχο πλαστικό (μπορεί να φαίνεται κομψή, αλλά είναι τσάντα ....ψαρικής) και έχω δυο πανιά μικροφίμπρας τα οποία παρεμβάλλω μεταξύ των φακών για να μην χτυπιούνται. Χωράει το σώμα με τους δύο φακούς, και συνήθως προσθέτω τον 14ρη Samyang και έναν χειροκίνητο τηλεφακό (πχ 180ρη 2.8 Νίκον). Μια χαρά τα παίρνει αυτά, την αισθάνομαι πανάλαφρη σε σχέση με τι κουβαλούσα.

Στο ξαναλέω ότι μάλλον με μία καλή compact θα βολευτείς καλύτερα.

μπορείς να το αναλύσεις λίγο;

Η άποψή μου είναι ότι η compact θα έχει περιορισμό σε φακούς, λογικά θα έχει θόρυβο σε υψηλά iso και το μόνο που θα μου προσφέρει πέρα από την κάμερα ενός καλού κινητού που έχω (iphone 5) είναι μεγαλύτερο φακό και λιγότερο θόρυβο αλλά μέχρι εκεί (και αυτά όχι σε θεαματικά επίπεδα). Πάλι θα χρειάζομαι φλας για χαμηλούς φωτισμούς και πάλι θα είμαι αναγκασμένος να κουβαλάω/χρησιμοποιώ έναν all-around φακό που θα είναι σταθερός πάνω της. Με λίγα λόγια δεν βλέπω να καταπολεμώ το βασικό μου πρόβλημα που έχω τώρα (και είχα πάντα) που είναι η λήψη φωτογραφιών με χαμηλό φωτισμό με λίγο θόρυβο (π.χ. σε μια ταβέρνα μέσα, σε ένα δωμάτιο ή ακόμα και σε μια εκκλησία). Ο λόγος που δεν θέλω compact ή μηχανή με σταθερό φακό είναι ότι είχα πάρει παλιά μια olympus 760 ultra zoom (πριν 1 δεκαετία) και αυτό που με κούρασε ήταν ο σταθερός (που δεν άλλαζε) και σκοτεινός της φακός.

Η canon eos m δείχνει να πηγαίνει προς την κατεύθυνση που θέλω (καλή στα σκοτεινά, πολλαπλοί φακοί κλπ). Ειδικά με τον φωτεινό (λεπτό) της φακό. Να φωτογραφίζω κινούμενα αντικείμενα ποτέ δεν ήταν το πάθος μου (τουλάχιστον μέχρι τώρα).

Μου διαφεύγει κάτι;

Last edited:
Δεν νομίζω να είναι χειρότερη στην εστίαση από μία κόμπακτ η Μ. Πιο αργή από τα ανταγωνιστικά συστήματα, ναι (ακόμη και με το "νέο" firmware, πριν πρέπει να ήταν όντως περίπου τραγική για μηχανή τέτοιου επιπέδου).

Το κύριο πρόβλημα εάν τη συγκρίνεις με κόμπακτ, είναι ότι διατηρεί πραγματικά κόμπακτ διαστάσεις μόνο με τον σταθερό 22ρη φακό. Εάν ξεπεράσεις ότι θα κυκλοφορείς μόνο με έναν σταθερό ημιευρυγώνιο που δίνει κάδρο 35mm, και δεν θα έχεις την ευκολία του ζουμ, όλα εντάξει. Μη σου πω ότι έτσι, καδράροντας με τη ματιά και τα ποδαράκια σου μόνο, βελτιώνεται κανείς ως φωτογράφος.
Φυσικά καμία σχέση και σε ποιότητα εικόνας (ανάλυση, χρώμα, θόρυβο) και σε έλεγχο βάθους πεδίου με μια κόμπακτ, ακόμη και τις hi end. Υπάρχει βέβαια και η νέα Sony RX10 που τα κάνει όλα (δεν φτάνει μεν σε ποιότητα τα συστήματα εναλλάξιμων φακών, αλλά είναι πολύ κοντά), αλλά ούτε κόμπακτ είναι πλέον, ούτε φτηνή ασφαλώς.

Παραθέτω μερικά δείγματα από εκείνες που έβγαλα με τη Μ:

Poseidonio swimming hall by S_end, on Flickr

fishing by S_end, on Flickr

panning 1 by S_end, on Flickr

Aristotelous sq., early morning by S_end, on Flickr

Grocery store at Vas. Herakleiou st. by S_end, on Flickr

fish sold at the Modiano market by S_end, on Flickr

by the sea by S_end, on Flickr

Όλες αυτές βγήκαν επειδή είχα τη μηχανή στην τσέπη μου, ενώ έκανα βόλτα. Δλδ αλλιώς απλά δεν θα τις είχα βγάλει. Το "καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχεις μαζί σου" δεν βγήκε τυχαία.

Φυσικά δεν λέω ότι πχ η NEX3 δεν θα έβγαζε αντίστοιχες φωτογραφίες. ΊΔεν θα έβγαζε αυτές που βγήκαν με τον 22ρη, λόγω φορητότητας και μόνο. Απλά η Μ ήταν η επιλογή μου.

(και ένα που έχω ανεβάσει ξανά, iso 3200 σε χαμηλό φωτισμό με τον 22mm)

lenses, iso 3200 test by S_end, on Flickr

Last edited:
Τάσο
Στα 350 σήμερα τι δίνουν?
Δεν τη φέρνεις το Σάββατο να την ξαναδώ?

Τασο, θα μπορουσες να μας πεις πως ακριβως ανεβαζεις τις φωτο στο flickr ?
Τελευταια παρατηρω οτι καποιες φωτο που ανεβαζω φαινονται χειροτερες , ειδικα αν τις δεις σε αλλα μεγεθη απο το αρχικο....
Κανεις και καποια αλλη επεξεργασια για το upload ?

Στα 350 δίνουν το σώμα με τον 18-55. Εγώ στα 465 πήρα από το "γαλλικό" κατάστημα (φέρνει από Hong-Kong σε αποθήκη UK) το πλήρες σετ, το οποίο περιέχει: σώμα (μαύρο-λευκό ή κόκκινο, το ασημί είναι πιο ακριβό ως ανοδιωμένο αλουμίνιο), φακό EF-M 18-55 IS STM, φακό EF-M 22mm/2 STM, φλας 90EX και αντάπτορα για φακούς EF/EF-S. Αξίζει να αγοραστεί το πλήρες κιτ, εάν σκεφτεί κανείς πως μόνο τα τελευταία έχουν λιανική από 120 ευρώ, και οι φακοί από 250 (υποτίθεται) έκαστος. Επειδή δεν προωθήθηκε σωστά ως σύστημα από την Canon (έχει τα γνωστά θέματα ως προς το πού πρέπει να πλασαριστεί κάθε μοντέλο, με τον εσωτερικό ανταγωνισμό), οι φακοί μπορούν να βρεθούν στο ebay από σπασμένα κιτ σε σχεδόν εξευτελιστικές, για την ποιότητά τους, τιμές, όπως εδώ (106$= 78ευρώ!)

Να τη φέρω το Σάββατο, αλλά είναι πλέον χεριασμένη (φοράει firmware Magic Lantern).

Ξέχασα να αναφέρω ότι οι παραπάνω φωτογραφίες είναι όλες με τον 22ρη, μόνο έτσι εξάλλου είναι πραγματικά φορητό σύστημα (κυριολεκτικώς τσέπης μπουφάν/παλτό).
Η φωτογραφία με τους φακούς, έχει φωτισμό από την ενσωματωμένη στη βιτρίνα λεντοταινία. Εξάλλου το exif δίνει τα δεδομένα της λήψης, iso 3200, f/2, 1/13s, δλδ εάν ανατρέξουμε στον σχετικό πίνακα, EV 0 και 2/3