Compulsion....1956...O "Υπερ-"άνθρωπος".

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,823
Εξάρχεια
Το 1924 δύο "φίλοι" απαγάγουν και δολοφονούν, με αποτρόπαιο τρόπο, ένα 14χρονο αγόρι, τον Robert "Bobby" Franks. Το Σικάγο συγκλονίζεται απο το σοκαριστικό αυτό έγκλημα και οι έρευνες ξεκινούν για να πειστούν οι ένοχοι. Το μοιραίο λάθος του ενός, ήταν οτι του έπεσαν τα γυαλιά του την ώρα που σήκωσε το σακάκι του μετά το έγκλημα που διεπράχθη.

Οι έρευνες σύντομα φτάνουν κοντά στον Nathan Freudenthal Leopold τον οποίο ανακρίνουν. Γρήγορα ομολόγησαν και οι δύο...το έγκλημα τους.

Ο Meyer Levin γράφει το 1956 το Compulsion, το οποίο βασίζεται στην ιστορία που περιέγραψα. Η επιτυχία του βιβλίου αναπαράγεται και στο Broadway και αμέσως μετά παίρνει τα απαραίτητα "δικαιώματα" ο Darryl F. Zanuck το 1957.

Και αρχίζει να γεννάται η ταινία.

Ο σκηνοθέτης Richard Fleischer στήνει τις κάμερες και γυρίζει μια ταινία(1959) που με συντάραξε συθέμελα.

Έχουμε μια πολυεπίπεδη ταινία σε κάθε τομέα. Δύο διαταραγμένες προσωπικότητες, ο ένας υποστηρικτής του "Υπερ-άνθρωπου"(Thus Spoke Zarathustra) του Νίτσε, διαπράττουν ένα έγκλημα το οποίο "έπρεπε" να τους οδηγήσει στην θανατική ποινή, σύμφωνα με τις "ηθικές" αξίες της εποχής.

Ο Fleischer σκιαγραφεί εκπληκτικά τους κυρίως χαρακτήρες της ταινίας, χωρίς να μας "δείχνει" ευθέως τις ομοφυλοφιλικές τους τάσεις, χωρίς να μας δείχνει το βασανισμένο απο το οξύ σώμα του 14χρονου αγοριού, χωρίς να μας δείχνει την βία που υπέστη το θύμα.

Μας δείχνει την κόντρα του μαθητή Leopold με τον καθηγητή του, σχετικά με τον "νόμο", κατα την οποία ο καθηγητής λέει στην τάξη οτι ο κάθε άνθρωπος είναι κάτω απο τους νόμους και ο μαθητής οτι σύμφωνα με τον Νίτσε υπάρχουν "κάποιοι", όπως οι νομοθέτες πχ, που με βάση τους "νόμους" μπορούν να χειραγωγούν το πλήθος και να το κατευθύνουν, οπότε μιλάμε για "υπέρ-ανθρωπους"...

Απο την άλλη έχουμε τον αδίστακτο Richard Loeb. Ένα άτομο χωρίς συναισθήματα, δίχως ίχνος "ανθρωπιάς", όπως λέμε, που μπορεί να σκοτώσει κάποιον μόνο για να περάσει καλά. Έναν άνθρωπο που όταν γυρνάει σπίτι του, αντιμετωπίζει την παραμέληση του πατέρα του και το "κανάκεμα" της μητέρας του. Ο Fleischer δεν δείχνει σε καμία σκηνή τον πατέρα του, πχ. Ο Loeb στα μάτια του Leopold είναι ο "υπερ-άνθρωπος" που τόσο θέλει να γίνει.

Και τα δύο παιδιά είναι μεγαλοαστών οικογενειών και δεν τους λείπει "τίποτα". Μα τους λείπουν τόσα πολλά.

Ο Leopold έχει έναν εξωπραγματικό δείκτη νοημοσύνης, δεν τα πηγαίνει καλά με τον αδερφό του και γενικότερα δείχνει σημάδια "έλλειψης" Αγάπης. Αλλά σε οποιαδήποτε μορφή της. Αγάπης απο τους γονείς, απο κάποιον φίλο, απο κάποιον άνθρωπο. Το μόνο του χόμπυ είναι τα πουλιά. Βρίσκει μια συμπαράσταση και "ζεστασιά" σε μια κοπέλα. Προσπαθεί....προσπαθεί πολύ να "ξεπεράσει" το "πρόβλημα" που έχει. Το πρόβλημα της "ιδιαιτερότητας" που τον κρατά μακριά απο κάθε τι.... Μα δεν θα μπορέσει.

Η ταινία κυλά σαν νερό και η ιστορία των δύο νεαρών σε συνεπαίρνει... Τα γυαλιά που έχουν βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος πρέπει να οδηγήσουν στον φονιά και αυτό γίνεται. Καθώς παρακολουθείς νιώθεις μια λύτρωση που θα πιαστούν οι ένοχοι και θα Πληρώσουν για τα εγκλήματα τους. Νιώθεις ένα μικρό "αεράκι" μίσους να σε διαπερνάει....

Και κάπου εκεί οι γονείς του Leopold αναθέτουν στον Clarence Darrow την υπεράσπιση των παιδιών τους. Εκεί ξεκινάει η "λύτρωση". Όχι η τιμωρία....η λύτρωση. Όχι η λύτρωση για τα παιδιά που δικάζονται, αλλά η λύτρωση για μια κοινωνία που "δικάζει", για μια κοινωνία που τιμωρεί, για μια κοινωνία που μεγαλώνει "τιμωρούς" και όχι "Ανθρώπους".

Ο Fleischer μας παρουσιάζει τον εκπληκτικό Orson Welles. Με ένα βλέμμα που έχω δει μετρημένες φορές στην μέχρι τώρα ζωή μου σε ηθοποιό. Με ένα ανάστημα επάξιο του Ανθρώπου που εκπροσωπεί οποιονδήποτε άνθρωπο αξίζει μια δίκαιη δίκη.

Η συζήτηση μεταξύ των δολοφόνων και του δικηγόρου τους, μας φέρνει στο προσκήνιο την "διαστρέβλωση" που έχουν υποστεί τα μυαλά τους, όσον αφορά την κοινωνική τους υπόσταση. Την "διαστρέβλωση" που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε άνθρωπο, αλλά που ξεκινάει απο τον υλισμό και τον πλούτο και καταλήγει στο κοινωνικό σύστημα που τα υποστηρίζει.

Ο Welles βλέποντας το ψυχολογικό προφιλ και των δύο, παίρνει μια ρηξικέλευθη απόφαση. Διώχνει όλους τους ενόρκους απο το δικαστήριο. Θέλει να μείνει μόνος με τον Δικαστή. Ξέρει οτι το παιχνίδι θα το χάσει αν οι 12 ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν για την μοίρα δύο ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα.

Και την τελευταία μέρα της δίκης ο Welles κάνει την τελευταία του ομιλία στην δικαστική αίθουσα.

Η ομιλία του Clarence Darrow στο δικαστήριο είναι εκπληκτική. Είναι ο μακροβιότερος μονόλογος στην Ιστορία του κινηματογράφου και κατά την ταπεινή μου άποψη, δύσκολα θα ανατραπεί ως προς την ουσία όμως, όχι ως προς την χρονική του διάρκεια.

Η ομιλία κράτησε 10 ολόκληρα λεπτά στο πανί του κινηματογράφου και ο Orson Welles ήταν μοναδικός. Η φωνή του, τα ανεβοκατεβάσματα στην ένταση, ο τρόπος που αναφερόταν σε αυτούς και ο τρόπος που κοιτούσε αυτούς και το κοινό, ήταν συγκλονιστικός.

Στην ομιλία του μιλά για την Αγάπη που πολεμά την βία, για την βία που γεννά βία, για την τιμωρία ως βία.... Μιλά για την αλληλεγγύη, για την κατανόηση, για την παιδικότητα, για τους γονείς με ή χωρίς ""....

Μα πάνω απο όλα μιλά για την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ένας Άνθρωπος, απέναντι σε έναν άλλο Άνθρωπο....

Τι είναι τιμωρία?? Τι είναι θάνατος? Ποιος κρίνει κάποιον άλλο? Με ποιο κριτήριο? Ποιος του ανέθεσε αυτή την ευθύνη? Με ποιο κριτήριο?

Ερωτήματα που απαντώνται μεν, αλλά όχι σε αυτή την κοινωνία που ζούμε. Όχι με τους "ανθρώπους" απο τους οποίους περιτριγυριζόμαστε...και ασκούν εξουσία ή την αποδέχονται. Όχι μέσα σε ένα σύστημα που έχει σαν βάση το χρήμα... Όχι.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη, αλλά πραγματικά δεν θα μπορούσα να περιγράψω την μαγεία που βγαίνει απο την εικόνα και την Μαεστρία του σκηνοθέτη.

Πραγματικό αριστούργημα και τόσο μα τόσο επίκαιρο που με κάνει να ντρέπομαι για την κατάντια του "πολιτισμού" που γεννήθηκα και ζω. Όλοι έχουμε την ευθύνη της αλλαγής του. Της αλλαγής του με κατεύθυνση προς τον Άνθρωπο και όχι προς τον "Θεό" που δημιούργησε.

Να στε καλά....

Compulsion-Poster.jpg
11164905_det.jpg


http://www.rottentomatoes.com/m/compulsion/
 
Κατα την διάρκεια θέασης της ταινίας, μου ερχόταν συνέχεια στο μυαλό το παρακάτω post του McZab....

Οφείλω να το παραθέσω και εδώ....γιατί κατα την άποψη μου ταιριάζει...

Οι άγριοι, οι διανοούμενοι και οι άγριοι διανοούμενοι
Του Κωνσταντίνου Πουλή


Όταν λέμε ότι «χρειάζεται παιδεία» και καλούμε τους νοσταλγούς του Χίτλερ να διαβάσουν ιστορία, ξεχνάμε το θεμελιώδες δίδαγμα μιας αριστουργηματικής σκηνής από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ: Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κεντρικού ήρωα, τον υποχρεώνουν να μελετήσει τη Βίβλο, κι εκείνος τη διαβάζει ικανοποιημένος και ταυτίζεται με τον Ρωμαίο στρατιώτη που μαστιγώνει τον Χριστό. Γιατί; Διότι ποτέ η μόρφωση δεν εγγυάται τα ηθικά συμπεράσματα.
Με άλλα λόγια, το ερώτημα δεν είναι «τι ξέρω;», κατά τη γνωστή σειρά των γαλλικών βιβλίων που μεταφράζονταν κάποτε και στα Ελληνικά. Η γνώση, η ανάγνωση, η καταβύθιση στα ιστορικά ερωτήματα της ερμηνείας του παρελθόντος, ποτέ δεν αρκούν για να οδηγήσουν κάποιον κοντά στις δικές μας πολιτικές ή ηθικές προτιμήσεις. Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν αρκετοί φασίστες που έχουν να επιδείξουν πολύ συστηματικότερη ενασχόληση με την ιστορία απ’ ό,τι εγώ και φαντάζομαι επίσης ότι ο Ιωάννης Κωτούλας έχει διαβάσει περισσότερα βιβλία από μένα για το Άουσβιτς. Είναι το αγαπημένο του θέμα, θα μπορούσε να πει κανείς.
Η διαδεδομένη πλάνη που συνδέει τη μόρφωση με την ηθική έχει δεχθεί αρκετά και πολύ σοβαρά πλήγματα. Η διάκριση σε κοινωνίες «αγρίων» και κοινωνίες «πολιτισμένων» προϋποθέτει ότι ο πολιτισμός μας είναι το αντίθετο της αγριότητας, σαν να μην ξέρουμε καλά πως τα υψηλότερα επιτεύγματα του πολιτισμού είναι απολύτως συμβατά με τη μεγαλύτερη αγριότητα. Το λάθος του Ρουσώ ήταν ότι θεώρησε συλλήβδην ευγενέστερους τους ανθρώπους των φυλετικών κοινωνιών. Δεν έχουμε κανέναν λόγο σήμερα να υποστηρίξουμε το αντίθετο σφάλμα: οι εγγράμματες κοινωνίες μας είναι ικανές για αγριότητες που θα έκαναν κάποιους πρωτόγονους να φρίξουν.
Ο Μονταίνιος, γράφοντας πολύν καιρό πριν την επιστήμη της ανθρωπολογίας, μιλά για μια μέθοδο θανάτωσης που χρησιμοποιούσαν οι Πορτογάλοι, θάβοντας το θύμα μέχρι τη μέση και ρίχνοντας βέλη στο μέρος του κορμιού που βρισκόταν πάνω από τη γη. Αφού περιγράψει τον θαυμασμό των «αγρίων» γι’ αυτή την πρακτική, που έσπευσαν να τη μιμηθούν, αποφαίνεται πως ξεπερνάμε τους πρωτόγονους σε κάθε είδους βαρβαρότητα και μάλιστα υπό τον μανδύα της ευλάβειας και της θρησκείας. Περιγράφει μετά την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας από τρεις «αγρίους» στον Κάρολο Θ´ στη Ρουέν. Ο βασιλιάς τούς μίλησε για αρκετή ώρα και τους έδειξε την πόλη και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της. Όταν μετά τους ρώτησε να του πουν τη γνώμη τους, είπαν ότι τους φαίνεται περίεργο που τόσοι ψηλοί άνδρες, δυνατοί και οπλισμένοι (προφανώς οι Ελβετοί σωματοφύλακές του) δέχονταν να τους κυβερνά ένα παιδί. Επίσης τους έκανε εντύπωση ότι κάποιοι ήταν χορτάτοι και ζούσαν μέσα στις ανέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι ζητιάνευαν στις πόρτες των πρώτων. Δεν καταλάβαιναν γιατί δεν έβαζαν φωτιά στα σπίτια των πλουσίων, αντί να ζητιανεύουν. Όταν ρωτήθηκε τέλος ένας απ’ αυτούς ποια ήταν τα προνόμια που απολάμβανε από την εξέχουσα θέση του στην κοινότητα, απάντησε ότι μπορούσε να βαδίζει πρώτος στον πόλεμο. Ο Μονταίνιος καταλήγει στην αφήγησή του λέγοντας: «Όλα αυτά δεν είναι άσχημα. Αλλά τι τα θες, παντελόνια δεν φορούν!»
Κι όταν ξεπεράσουμε το σοκ ότι ο πολιτισμός δεν μας έκανε καλύτερους ανθρώπους από τους πρωτόγονους και ότι ο χριστιανισμός μπόρεσε να γίνει τέτοια πηγή βαρβαρότητας, ίσως μείνουν αυτοί που θεωρούν ότι πάντως ο Διαφωτισμός είναι «η έξοδος του ανθρώπου από την ανωριμότητα» κοκ. Όμως η Γερμανία του Καντ και του Χέγγελ έγινε η Γερμανία του Χίτλερ, μέσα σε μερικές δεκαετίες. Το ταχύ πέρασμα από τον Διαφωτισμό στο Ολοκαύτωμα ήταν αυτό που έθεσε την πολιτισμική μας αισιοδοξία σε τεκμηριωμένη αμφισβήτηση. Εκτός λοιπόν από τον Χάιντεγγερ, που έκανε τα μαθήματά του φέροντας περιβραχιόνιο με αγκυλωτό σταυρό, παρέστη σε κάψιμο βιβλίων, αντικατέστησε τον Εβραίο προκάτοχό του και υμνούσε τον Φύρερ και το μεγαλείο του κινήματος, ο Σελίν έγραφε σε ναζιστικά έντυπα μιλώντας κατά των Εβραίων τόσο ωμά, ώστε υπήρξαν ναζί που θεώρησαν ότι τους κάνει κακό με τη βαναυσότητα του δημόσιου λόγου του. Ο Καρλ Σμιτ ήταν ταυτοχρόνως σημαντικός διανοητής και μέλος του ναζιστικού κόμματος, ένθερμος απολογητής του ναζισμού, ακόμη και της εκκαθάρισης των πολιτικών αντιπάλων του Χίτλερ. Ας μην επιμένουμε λοιπόν σε αυτή τη συλλογιστική: το διάβασμα δεν θεραπεύει τον φασισμό. Δεν κάνει τον άνθρωπο πιο άνθρωπο, δεν κάνει γενικώς τίποτα άλλο από το να μας μορφώνει. Τα γράμματα και οι τέχνες, ο πολιτισμός, καθόλου δεν οδηγούν σε ανώτερη ηθική συμπεριφορά. Με ένα γερό άλμα από τη σφαγή των Μηλίων από τους Αθηναίους, στην αρχαιότητα, μέχρι την πανεπιστημιακή υπερδύναμη που διατηρεί ακόμη και σήμερα ανοιχτό το Γκουαντάναμο, αντιλαμβανόμαστε ότι τα υψηλά πνευματικά έργα δεν δυσκολεύονται καθόλου να συνυπάρχουν με τις πιο φρικτές πλευρές της ανθρώπινης ψυχής.
Ας προσγειωθούμε όμως σε πιο πεζές και λιγότερο αιματηρές όψεις αυτής της διαμάχης, ας πάρουμε το παράδειγμα της σημερινής ελληνικής διανόησης. Όταν κάποιος εκδότης συγκρούστηκε με έναν εργαζόμενο στον εκδοτικό του οίκο, ζήτησε τη συμπαράσταση των συγγραφέων των οποίων τα έργα εξέδιδε. Υπέγραψαν λοιπόν ένα κείμενο συμπαράστασης στον εργοδότη (!), ενάντια στον εργαζόμενο, σαν να είχαν εικόνα της εργασιακής διαφοράς. Είχε γράψει τότε ο Κώστας Δεσποινιάδης ότι ενώ κάποτε μιλούσαμε για τη σιωπή των διανοουμένων, θα έρθει καιρός που θα παρακαλάμε να σωπάσουν. Ήρθε αυτός ο καιρός, με την τωρινή κρίση. Διανοούμενοι με ή χωρίς εισαγωγικά υπογράφουν κείμενα όπου ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει σκληρότερα μέτρα, γιατί η κοινωνία μας είναι πολύ καλομαθημένη και θέλει μαστίγιο για να συνέλθει. Υπογράφουν γνωστοί λογοτέχνες μας. Δεν τους λείπει παιδεία, απλώς διαφωνούμε. Με άλλα λόγια, το διάβασμα σε κάνει απλώς πιο διαβασμένο. Για τα υπόλοιπα, το ζήτημα παραμένει τι άνθρωπος θέλεις να είσαι και τι πιστεύεις.
Βιβλία...


M. Heidegger, Ένας στοχαστής στον σύγχρονο κόσμο: ο Martin Heidegger για τη σχέση του με τον ναζισμό: η συνέντευξη στον «Spiegel», μτφρ. Κ. Γεμενετζής, Βιβλιοπωλείον της Εστίας 1989
Montaigne, Michel de, μετάφραση Θανάσης Νάκας. - 1η έκδ. - Αθήνα : Κάλβος, 1979



http://www.avclub.gr/forum/showthre...η-χώρα?p=1056775384&viewfull=1#post1056775384
 
To Compulsion (Σύντροφοι του Κακού) είναι όντως αριστουργηματική ταινία, μια σπουδή στη βία με πολλαπλούς αποδέκτες.

Μπράβο Αιμίλιε, ακριβής παρουσίαση με την απαραίτητη δόση ενθουσιασμού.
:a0210:

ΥΓ. Δεν ξέρω για ιντερνετικό υποτιτλισμό (δεν ασχολούμαι καθόλου) αλλά για DVD με ελληνικούς υπότιτλους θα ρωτήσω το δικό μου στη Νεάπολη...
 
:ernaehrung004: Ευχαριστώ Γρηγόρη...



Υ.Γ Υπάρχουν υπότιτλοι για όποιον θέλει να δει ολόκληρη την ταινία....Έλεγα για το βίντεο(απόσπασμα) της ομιλίας στο youtube που παρέθεσα αν βρει κανείς.....μιας και εκεί μπορεί να την δει κάποιος άμεσα...:ernaehrung004:
 
Φίλε μου, είμαι της παλαιάς σχολής, ταινία στo πανί με το προβολέα._
Πως θα μπορούσα άλλωστε να προδώσω τις μνήμες μου από τα Βοξ, Ριβιέρα, Εκράν, Παναθήναια. Καλό το YouTube, για κανένα κλιπάκι αλλά όχι για τέτοια ταινία. Όποτε το αποτόλμησα, αισθανόμουν σαν πελάτης ταχυφαγείου...
Θα ψάξω για το real thing και θα ενημερώσω.
:ernaehrung004:
 
Αιμίλιε συγχαρητήρια για την παρουσίαση. Να' σαι καλά, έψαχνα αυτή την ταινία για δεκαετίες (την είχα δει εν μέρει πριν 30 χρόνια και βάλε και δε μπορούσα με τίποτα να θυμηθώ συντελεστές και τίτλο). Δε θα δω το απόσπασμα στο youtube, θα απολαύσω το λόγο του Welles όπως του αρμόζει, μαζί με ολόκληρη την ταινία.
 
Συμφωνώ και με τους δύο....(εννοούσα πριν για το απόσπασμα της ομιλίας σε οτι αφορά το youtube). Όπως λέει και ο Κώστας, η ταινία βλέπεται όπως της αρμόζει....

Τo youtube(ετσι και αλλιώς δεν υπάρχει ολόκληρη η ταινία εκει) είναι για τους υπολοίπους που είτε δεν έχουν την "πολυτέλεια" του προβολέα, είτε θέλουν να πάρουν μια "ιδέα" "περι τίνος πρόκειται", όσον αφορά αυτή την εκπληκτική ομιλία του Orson....

Υ.Γ Ευχαριστώ Κώστα....:ernaehrung004:

Υ.Γ και εγώ της "παλαιάς" είμαι Γρηγόρη....:ernaehrung004:
 
Last edited:
O Fleischer υπηρξε μεγαλος μαστορας.Και δεν ειχε προβλημα να καταπιαστει με παρα πολλα θεματα.Η σκηνοθεσια του ποτε δεν υπηρξε διεκπεραιωτική-εβαζε σε ολες τις ταινιες φαρδια πλατια την υπογραφη του.
Απο πρωτοπορα sci-fi οπως το 20000 Λευγες κατω απο τη Θαλασσα,το Fantastic Voyage και το Soylent Green μεχρι επη σαν τους Vikings και τον Βαραββα,εδωσε ωστοσο δυο μεγαλες σπουδες πανω στη βια οι οποιες παραμενουν και οι καλυτερες ταινιες του:To Compulsion και το Boston Strangler.
Αυτο που εκπλησει ειναι οτι παρ'ολο που οι ταινιες εχουν μολις εννια χρονια διαφορα μεταξυ τους,το στυλ που σκηνοθετει ο Fleischer ειναι τελειως διαφορετικο.
Απο το καθαρα ακαδημαικο στυλ του Compulsion στον σχεδον ακραιο μοντερνισμο του split screen στον Στραγγαλιστη,δειχνει το ποσο χαμαιλεων σκηνοθετης υπηρξε ο Φλάισερ.
Τωρα για το Compulsion τα ειπε ολα ο Εμιλ.:worshippy:

Μαζι με το Anatomy of a Murder,το Το Kill a Mocking bird και το 12 Angry Men αποτελουν ογκολιθους στη σπουδη πανω στο εγκλημα και στην τιμωρια...