control panel και θυρες του sub

JadeEye

New member
5 February 2008
10
γεια σας!
μπορει καποιος να μου δωσει τα φωτα του,ειμαι ασχετος απο ηχο.:bigcry:
εχω ενεργο sub sony,τμηματικα αγορασμενο απο το ηχοσυστημα και εκτος απο το κουμπι power στο μπροστινο πανελ του εχει αλλο ενα κουμπι PHASE normal~reverse και αλλους 2 ρυθμιστες τυπου εκουαλαιζερ,το μεν πρωτο CUT OFF FREQ 50hz~200hz και το δευτερο LEVEL min~max.
τι σημαινουν αυτες οι τρεις επιλογες?(ενταξει,το LEVEL πες το καταλαβα). ασχετα με τους πειραματισμους,ποιες ειναι αντικειμενικα οι καταληλοτερες θεσεις για αυτους τους διακοπτες?για μουσικη η για ταινιες.
επισης πισω του,(εκτος απο την μονοφωνικη εισοδο RCA),βρισκονται 4 εισοδοι τυπου clips 8 στο συνολο (4 in,4 out) για SPEAKERS οπως λεει.πως αξιοποιουνται με τον καλυτερο τροπο αυτες? σημ.το φυλαδιο οδηγειων ειναι στα γερμανικα,γλωσσα που δεν ομιλω.
ο ενισχυτης μου δινει 400watt στα περιφεριακα ηχεια,το sub εχει δικη του παροχη ρευματος για 150watt.
θα προσπαθησω να παραθεσω διαφωτιστικες φωτο με την πρωτη ευκαιρια.
το αυθεντικο σαμπ του ηχοσυστεμ ηταν ενα κατοσταρι ενεργο με μονο μια χειροκινητη ρυθμιση στο πανελ του LEVEL min~max.(τωρα παιζει για την tv.):2thumb22sup:

Σγουρα υπαρχουν και περισσοτερο γνωστες στο forum - παραθετω τα οσα ξερω... μπας και βοηθησω.

Κατ'αρχην μπορεις να ψαξεις το manual στα αγγλικα στο αντιστοιχο website (ή ακομα και καποιου αλλου sub μιας και οι ρυθμισεις ειναι παρομοιες)

Στα βασικα:

cutoff frequency ειναι η συχνοτητα αποκοπης - η συχνοτητα του ηχου, δηλαδη, πανω απο την οποια ΔΕΝ παιζει το sub, αλλα τα υπολοιπα ηχεια. Ουσιαστικα, θες να συνεχιζει το sub εκει που τελειωνουν τo αριστερο και δεξι ηχειο. Κατσε στη θεση ακροασης και ζητησε απο καποιο φιλο να αλλαζει τη ρυθμιση σιγα σιγα- σταματα τον οταν ακους "διπλά" = την ιδια συχνοτητα και απο το sub και τα αλλα ηχεια. (Μια ασφαλης μεση οδος ειναι να "κοβουμε" το sub στα 80Hz περιπου, που ειναι και η συχνοτητα που προτεινεται και απο το συστημα THX).

To level ειναι προφανως η ενταση (διαλεγεις και παιρνεις).

Το phase δεν εχω καταλαβει τελικα τι ειναι (κατι σαν τη φαση του ρευματος), το μονο σιγουρο ειναι οτι ολοι οι κατασκευαστες λενε... βαλε παλι το φιλο σου να κανει αλλαγες και ασε το διακοπτη στη θεση που ακους πιο "γεματο" το μπασο. [Νομιζω οτι τελικα το ζητημα ειναι να ειναι σε φαση τα ηχεια μεταξυ τους].

Οσο για τις συνδεσεις, εαν ο ενισχυτης/DVDPlayer σου εχει εξοδο RCA, το συνδεεις ετσι. Εαν οχι, μπορεις να συνδεσεις το sub στην εξοδο των ηχειων σου (με τα γνωστα καλωδια ηχειων). Περι του μονοφωνικου μην ανησυχεις, ουτος ή αλλως, ενα ηχειο εχει μεσα του (εκτως απροοοπτου).

Δεν πιστευω οτι υπαρχουν "ατνικειμενικα" σωστα ρυθμισεις. Εχει να κανει με το χωρο (και στα μπασα) και τις προτιμησεις...

καλα πειραματα!

Σγουρα υπαρχουν και περισσοτερο γνωστες στο forum - παραθετω τα οσα ξερω... μπας και βοηθησω.

Κατ'αρχην μπορεις να ψαξεις το manual στα αγγλικα στο αντιστοιχο website (ή ακομα και καποιου αλλου sub μιας και οι ρυθμισεις ειναι παρομοιες)

Στα βασικα:

cutoff frequency ειναι η συχνοτητα αποκοπης - η συχνοτητα του ηχου, δηλαδη, πανω απο την οποια ΔΕΝ παιζει το sub, αλλα τα υπολοιπα ηχεια. Ουσιαστικα, θες να συνεχιζει το sub εκει που τελειωνουν τo αριστερο και δεξι ηχειο. Κατσε στη θεση ακροασης και ζητησε απο καποιο φιλο να αλλαζει τη ρυθμιση σιγα σιγα- σταματα τον οταν ακους "διπλά" = την ιδια συχνοτητα και απο το sub και τα αλλα ηχεια. (Μια ασφαλης μεση οδος ειναι να "κοβουμε" το sub στα 80Hz περιπου, που ειναι και η συχνοτητα που προτεινεται και απο το συστημα THX).

To level ειναι προφανως η ενταση (διαλεγεις και παιρνεις).

Το phase δεν εχω καταλαβει τελικα τι ειναι (κατι σαν τη φαση του ρευματος), το μονο σιγουρο ειναι οτι ολοι οι κατασκευαστες λενε... βαλε παλι το φιλο σου να κανει αλλαγες και ασε το διακοπτη στη θεση που ακους πιο "γεματο" το μπασο. [Νομιζω οτι τελικα το ζητημα ειναι να ειναι σε φαση τα ηχεια μεταξυ τους].

Οσο για τις συνδεσεις, εαν ο ενισχυτης/DVDPlayer σου εχει εξοδο RCA, το συνδεεις ετσι. Εαν οχι, μπορεις να συνδεσεις το sub στην εξοδο των ηχειων σου (με τα γνωστα καλωδια ηχειων). Περι του μονοφωνικου μην ανησυχεις, ουτος ή αλλως, ενα ηχειο εχει μεσα του (εκτως απροοοπτου).

Δεν πιστευω οτι υπαρχουν "ατνικειμενικα" σωστα ρυθμισεις. Εχει να κανει με το χωρο (και στα μπασα) και τις προτιμησεις...

καλα πειραματα!

σε ευχαριστω,

πολυ ουσιαστικες οι παραθεσεις σου.
ακομα βεβαια εχω τις αποριες μου σχετικα με τις θυρες κλιπς.
καταλαβα πολυ καλα τι κανουν τα 2 ζευγη εισοδων,αν και δεν το δοκιμασα μιας και το RCA ειναι απροβληματιστος τροπος συνδεσης,οποτε καταληγω πως χρειαζονται περισσοτερο για να λυνουν προβληματα συνδεσεων(οπως η μη υπαρξη εξοδου RCA απο τη πηγη).
τα 2 ζευγη εξοδων με προβληματιζουν μιας και δεν μπορω να φανταστω το λογο υπαρξης τους και το μονο που υποθετω ειναι πως σαν εξοδοι,δουλεια τους ειναι να δινουν μονοφονικο σημα καπου?!..(αλλο sub?!)
πολυ χρησιμη η προταση για το cutoff στα 80hz,αν και στις ταινεις ενα τσιμπημα ειναι επιβεβλημενο.
το PHASE μαλλον ειναι η υπουλη δυναμη που προκαλει ολα τα δεινα και τις καταστροφες παγκοσμιως!ειλικρινα οσο και να το πειραζω,δεν βγαζω ακρη αν υπαρχει πραγματι διαφορα στον ηχο η οχι.

Last edited:
Αφού η ρύθμιση είναι μόνο 0 - 180 τότε βάλτο εκεί που το μπάσο ακούγεται πιο δυνατά.

Αφού η ρύθμιση είναι μόνο 0 - 180 τότε βάλτο εκεί που το μπάσο ακούγεται πιο δυνατά.

η μοναδικη ρυθμιση που εχει ειναι 50-200 Ηz και η μονη μου παρατηρηση ειναι πως πανω απο τα 100 το βαθυ παραμορφωνεται ενοχλητικα.
ποιο 0-180 εννοεις?

Last edited:
οι τεσσερις συνδεσεις (2 in kai 2 out):

αν η πηγη (π.χ. AV ενισχυτης) δεν εχει RCA με την ενδειξη SUB(WOOFER) OUT, μπορουμε να συνδεσουμε το sub με καλωδια ηχειων στον ενισχυτη. Σε συνεχεια, συνδεουμε τα "βασικα" ηχεια, παλι με καλωδια ηχειων, στο sub (το sub παρεμβαλλεται στην αλυσιδα, δηλαδη).

Υπαρχουν και αλλοι τροποι, νομιζω... το sub μπορει να συνδεθει και παραλληλα, κλπ κλπ - βασικα εαν εχεις RCA, καν'το! Βρες ενα οποιο PDF manual απο αλλο sub για να δεις και τα διαγραμματα (ψαξε καποιο παλαιοτερο, οταν οι ενισχυτες AV δεν ειχαν απαραιτητως sub out).

a.

Cutoff Freq: Μέγιστη συχνότητα αποκοπής. Δηλαδή το crossover του sub θα κρατάει και θα παίζει τις συχνότητες 50Ηz - Cutoff Freq. Μια συχνότητα αποκοπής κοντά στα 100Hz (οχι παραπάνω), είναι ικανοποιητική συνήθως, αλλά πάνω απ'όλα συμβουλέψου το δικό σου αυτί και όχι τις εμπειρικές θεωρίες.

Phase: Οι κατασκευαστές λένε να επιλέγεις τη ρύθμιση με την οποία ακούς το δυνατότερο μπάσο στη θέση ακρόασης που κάθεσαι. Αν δεν ακούς διαφορά, τότε μην ασχολείσαι παραπάνω. Για να βρεις την σωστή θεωριτική ρύθμιση πρέπει να μπλέξεις με προχωρημένα μαθηματικά, οπότε βασίσου και πάλι στο δικό σου αυτί.

Level: Volume. Φρόντισε το μπάσο να μην "κουκουλώνει" τον ήχο των ηχείων και να μη σε κουράζει μετά απο λίγη ώρα ακρόασης.

Τα 4 clips8 είναι για την εξης δουλεια. 2 για είσοδο σήματος από τον ενισχυτη. 2 για έξοδο σήματος προς τα ηχεία. Φυσικά δεν ειναι αναγκαίο να δώσεις σήμα στα ηχεία σου απο το sub και εγω προσωπικά θα σου πρότεινα να το αποφύγεις γιατί οσο το σήμα περνάει μέσα απο καλώδια, crossovers κλπ, τόσο μειώνεται η ποιότητα του. Γιαυτο προτείνω να συνδέσεις ηχεία κατευθείαν πάνω στον ενισχυτή και sub επίσης πάνω στον ενισχυτή απευθέιας.

Last edited: